Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

Anda 17:14, 03 cze 2019

Nowa12 napisał(a)
Takiego przetacznika nie znałam a bardzo je lubię. Róża Summer Song wszędzie chwalona i miałam ją kupić ale czytałam, że mało sztywna i kwiaty lecą w dół. Faktycznie taka jest?

Po ok. 2-3 latach SS jest sztywna, a tylko niektóre kwiaty się lekko przewieszają. A że rosną na wysokości nosa i oczu, to w ogóle to nie przeszkadza.

Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:16, 03 cze 2019

Zakrecona napisał(a)
Ewa masz piękna łączkę, taką delikatną. Veronica super

Ale najbardziej uspokoiły mnie zdjęcia Twoich róż sadzonych wiosną, bo już myślałam, że moim niedobrze, że takie mikruski

Łączka dziękuje, Veronika też

Róże w tym roku mają całą siłę wkładać w budowanie mocnego korzenia. Masa zielona jest na drugim miejscu
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Anda 17:19, 03 cze 2019

Agania napisał(a)

Czaruję, żeby przenieść do mnie, jak zniknie wiesz u kogo szukać

Hehe Coś Ci słabo idzie
Ta Veronica ma bardzo ładny ten kolor, ale jest też rośliną zadarniającą i bardzo mocno się rozłazi. Muszę ją co roku mocno ograniczać. Nieważne, ile jej wykopie, ona zawsze się mocno odrodzi. I jeśli nawet tylko kawalątek gdzieś przesadzę, to urośnie duża
Anda 17:23, 03 cze 2019

asica napisał(a)
Przetacznik uroczy- też nie znałam, łączka jeszcze bardziej. Czy to jakaś gotowa mieszanka? W jakim miesiącu była wysiana? Toż ja takiej szukam

To nie jest mieszanka. Sama w zeszłym roku wysiałam w marcu rośliny i wsadziłam wiosną do ziemi. W zeszłym roku królowała Salvia horminum i Salvia pratensis, Anthericum liliago. W tym roku dominuje Centaurea dealbata i Orlaya grandiflora. W doniczce czekają jeszcze Silene i coś jeszcze, nie pamiętam. Jak maki polne przekwitną to je wyrwę i dosadzę jeszcze inne rośliny.
Anda 17:25, 03 cze 2019

makadamia napisał(a)

U mnie zdecydowanie w stronę słońca
ale i tak je kocham.
Będę je sadzić wszędzie poza południową rabatką a na południowej posadzę naparstnice

to zdjęcie z bodziszkiem najpiękniejsze. u mnie bodziszki dopiero zaczynają.

Przyznam, że bodziszków u mnie mało, bo mimo pięknych kwiatków, aż tak bardzo za nimi nie przepadam Lubię je, ale nie bardzo.
Anda 17:28, 03 cze 2019

mirkaka napisał(a)
Bodziszek czy to nie jest Wspaniały?
Łubin wpadka, ale kolor przecudny
Co to za białe kwiatki na łączce? Knautie kupiłam sobie niedawno, listki ma biało zielone, pewno jakaś variegata Też już zaczyna kwitnąć
Ewo, u Ciebie nie da się śledzić wątku, gna jak rakieta..

Może być wspaniały. Kwitnie tylko raz a jesienią pięknie przebarwia liście.

Te białe kwiaty to Orlaya grandiflora.
Knautia zawsze ładna
Wątek rakietowy chyba nie Byłaś już u Sylwii ze Szmaragdowej Doliny? Tam to dopiero jest pęd
Anda 17:28, 03 cze 2019

Kawa napisał(a)
Ewunia cudowne
foty
ta orlaya i ten przetacznik no piękny jest
i jednak mieczyki bizantyjskie musze mieć bo sliczniaste

Mieczyki sadź i nie wykopuj
Dziękuję

Anda 17:32, 03 cze 2019

malgol napisał(a)
Ewo, obejrzałąm piękne fotki, róże w pełni kwitnienia,ale nie znalazłam Munsted Wood..jeszcze nie kwitnie?
Bo wiesz, moja złapała mączniaka nie wiedziałam,ze ona podatna na niego bo żadna angielka u mnie nigdy nie miała

Munstead i pozostałe w donicach i ogrodzie jeszcze w pąkach. Tylko róże w przedogródku kwitną. Zimny i mokry maj wszystko przystopował.
MW chyba nie jest podatna, tylko pogoda jest aktualnie trochę pokićkana, tak mi się wydaje. U mnie troszkę chyba miała w zeszłym roku, ale krótko. Zastosuj może mleko nie pasteryzowane z wodą. Ktoś tu jeszcze pisał o mleku z drożdżami, ale nie wypróbowałam jeszcze tego sposobu
tulucy 18:15, 03 cze 2019

Ja chyba będę róże nisko przycinać po kwitnieniu, żeby mi nie wybiły w długie pędy na 2 metry...

Na mączniaka w jakimś angielskim blogu kiedyś znalazłam przepis - aspiryna niepowlekana rozpuszczona w wodzie - 2 tabletki na kwartę wody - ponoć na mączniaka, rdzę i plamistość. Mączniak mi wyhamował po tym dwa lata temu.
katel 20:07, 03 cze 2019

Anda napisał(a)

Po ok. 2-3 latach SS jest sztywna, a tylko niektóre kwiaty się lekko przewieszają. A że rosną na wysokości nosa i oczu, to w ogóle to nie przeszkadza.

Ewuniu dzięki Tobie dużo osób sprawiło sobie Summer Song - ja też . Moja coś słabowicie rosła i w zeszłym roku odkryłam mrowisko w korzeniach - walka rozpoczęta, na razie ładnie wystartowała a ten jej kolor jest cuuudowny .