Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Skalniak"

Ogrodnik mimo woli 21:48, 16 kwi 2012

Do góry
marzena napisał(a)
Ania, super sa te Twoje kamienie ograniczajace skalniak i cały skalniak też

Twó jskalniak taki naruralny, a mój sztuczny twór....ale jak się nie ma co się lubi....... chciałam ładny murek zrobić, ale po namysle stwierdziłam, ze za szybko robię zmiany w ogrodzie i taki murek to rzecz trwała..i wymyśłiłam takie kamienie ....cieńkie są wiec stosunkowo kosztowo dobrze wyszło
Ogrodnik mimo woli 21:46, 16 kwi 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
skalniak super, AniaDS ma rację nie wygląda na roczek z tej serii Melody najlepiej lubię Harmony no i Allegro

Ty mi mów, a ja zdrów
Kupiłam bo się spodobały I pisało do donicy Kolor pasi Ino wielkośc troszkę robi się duża

Dzieki dziewczyny za komplementy...powtarzam się, ale jak każdy ogrodnik cieszę się

Aniu DS...... mam swoją rózankę To też i Twój wpływ, ze sobie tych kolczaków nakupiłam
Ogrodnik mimo woli 21:40, 16 kwi 2012

Do góry
skalniak super, AniaDS ma rację nie wygląda na roczek z tej serii Melody najlepiej lubię Harmony no i Allegro
Ogrodnik mimo woli 21:25, 16 kwi 2012

Do góry
Ania, super sa te Twoje kamienie ograniczajace skalniak i cały skalniak też
Kwiatowe królestwo Eli 15:54, 16 kwi 2012

Do góry
Witam ponownie

Pragnę się pochwalić że prace związane z budową domu rozpoczęte - fundamenty zostały zalane więc nie ma odwrotu.

Moje pierwsze poczynania ogrodowe też rozpoczęte - zaczęłam kopać pierwszą grządkę z przeznaczeniem na warzywa. Muszę przyznać że walka z darnią była dość ciężka i jeszcze dziś ręce bolą. Póki co te moje poczynania to raczej zabawa ale sprawia mi wiele przyjemności. Nie wiem czy cokolwiek mi tam urośnie bo gleba ma sporo gliny no i nie mam póki co ani obornika ani kompostu.

A wracając do planów ogrodowych. To jest zdjęcie całej mojej działki wykonane w oparciu o projekt. Działka będzie miała 3 części tematyczne tj. sad, ogród warzywny i mój wymarzony ogródek kwiecito-krzaczaty. Na działce zaznaczona jest lokalizacja domu. Mój mąż sobie wymyślił takie ustawienie bo dom ma być na południe. Rozmiary działki to 40x80

A teraz moje nieudolne szkice zagospodarowania. Przedogródek zupełnie mi nie wyszedł, muszę coś zrobić z ścieżkami bo kiepsko to wygląda - mam nadzieję że może coś mi podpowiecie. Zmieni się też lokalizacja garażu bo mąż się pomylił i nie tu miejsce przygotował.

Objaśnienia do planu
1. Wyspa z huśtawką (trawa z lużno rozłożonymi płaskimi kamieniami), otoczona zgodnie z modą poanującą na forum ekranem z cisów
2. Lawenda
3 Mała wysepka z magnolią, otoczona hostami
4. Zakątek różany - różne odmiany róż, kolory białe różowe, łososiowe, dodatkowo róża pnącą się po huśtawce (jeszcze nie wiem jak)
5. to hosty dookoła wysepki z magnolią
6 Zakątek RH
7 większa wyspa nie wiem czy to będzie dobrze wyglądało - chciałabym coś w stylu Danusi czyli świerk, miskant, hortensja bukietowa, kulki bukszpanowe
8. dom
9 Taras z pergolą a na niej róże pnące, powojniki, bluszcz
10 przejście z pergolą do części warzywnej na pergoli róża, bluszcz, powojni do przejścia prowadzi ścieżka z luźno rozłożonych kamieni
11 drugie przejście do ogrodu warzywnego również z pergolą a na niej hortensja pnąca
12 rabata hortensjowa z śliwami wiśniowymi
13 ganek
14 garaż blaszany dlatego trzeba go zamaskować, w rzeczywistości postawiony został na przeciw ganka, ale zawsze można go przenieść
15 gaj brzozowy z hostami i miskantami
16 Mała wysepka z iglakami - stożki kule
17 większa wyspa lub skalniak ale tam w okolicy będzie oczyszczalnia ścieków z drenażem więc trzeba będzie umiejętnie dobrać rośliny
18, 19 małe wysepki - nie wiem czy potrzebne - dwa stożki i kula bukszpanowa
20 wrzosowisko
21świerki lub coś w tym stylu
22 też iglaki
23 rabata na której koniecznie muszą znaleźć się kalina, jaśminy, lilaki ale jeszcze nie mam na nią pomysłu. Nie moze być nic wysokiego bo linia elektryczna w górze.
24 żurawki- różne kolory
całoś ogrodzona żywopłotem ze śliwy Ałycza.

Przepraszam ze tak chaotycznie ale chciałam się wyrobić przed wyjściem z pracy.
Ciekawa jestem co o tym sądzicie, będę wdzięczna za wszelkie sugestie i podpowiedzi.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 08:49, 16 kwi 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
A humor mi się poprawił bo jeszcze mnie M zachęcał do zakupu w Obi stożków bukszpanowych A dla M rojniki na skalniak

Fajne stożki. One są kopane i wsadzone do doniczki, czy rosły tam od początku?
Fajnego masz męża- jeszcze cię zachęca mój to ma "uczulenie" na takie zakupy i w ogóle na moje poczynania w ogrodzie- jest trudno reformowalny, ale czasami coś drgnie, trzeba go podejść Pozdrawiam
O....! 23:58, 15 kwi 2012

Do góry
A ja ziarnopłon (roślina z jaskrowatych) z opisu znałam, ale dopiero dwa lata temu poznałam go 'osobiście'. Justi ma rację, on się strasznie rozłazi. No, ale Ty Marzenko masz sporą działkę i jeśli posadzisz go w odpowiednim miejscu, to z powodzeniem możesz się jego złotymi kwiatkami cieszyć Na skalniak się raczej nie nadaje, woli miejsca wilgotne.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 17:41, 15 kwi 2012

Do góry
A humor mi się poprawił bo jeszcze mnie M zachęcał do zakupu w Obi stożków bukszpanowych A dla M rojniki na skalniak

Kiedyś będzie tu pięknie ... 11:07, 15 kwi 2012

Do góry
Jagna napisał(a)

I dzisiaj odkrylam dlaczego moje żurawki umarły...listki odchodza od ziemi tak jakby korzeni nie mialy. Dzisiaj sprawdziłam a pod nimi opuchlaki!!!!
http://www.moj-ogrodnik.pl/prace/Opuchlak-Otiorhynchus-w-naszym-gruncie-25-a/str0

Jak to cholerstwo zlikwidować?????

No to teraz i ja wiem co mi podżera moje thuje!!!!!
Dość że osikane przez burki okoliczne ze do polowy czarne to jeszcze żółkną. A te larwy to ja widziałam u siebie ale nie sądziłam ze sa takie groźne. wyrzucałam je na łąkę.
U Justyny obok małe thuje też żółkną na potęgę. Możliwe że to ta sama przyczyna. A tu pada i nie ma jak sprawdzić.

Jagna w oprzednim domu wyżeraly mi notorycznie skalniak larwy a chrabąszcze wyżarły mi RH. Wiem, źe są bardzo grożne i żurawki przeżyję ale RH nowego wielkiego to nie. Zamówilam już przez net LAVAMAR bo o nim sporo czytałam.
Dziwiłam się, że wszystkim tak pięknie żurawki rosną a moje dosłownie zniknęly. Musiały byc w donicach ze szkółki, pech chce że kupiłam u nich laurowiśnie.....
Sprawdź w google czy masz opuchlaki czy pędraki, bo troszeczkę inaczeje wyglądają.
Kiedyś będzie tu pięknie ... 07:49, 15 kwi 2012

Do góry
mira68 napisał(a)
Dziękuje Marzenko że spojrzałaś do mojego wątku bukszpany będą sadzone wzdłóż chodnika i podsypane żwirkiem chcę zagospodarować tą część gdzie jest niby skalniak taka góreczka dodam zdjęcia póżniej są na początku mojego wątku.Pozdrawiam

Dodaj a wszyscy chętnie pomogą
Kiedyś będzie tu pięknie ... 07:02, 15 kwi 2012

Do góry
Dziękuje Marzenko że spojrzałaś do mojego wątku bukszpany będą sadzone wzdłóż chodnika i podsypane żwirkiem chcę zagospodarować tą część gdzie jest niby skalniak taka góreczka dodam zdjęcia póżniej są na początku mojego wątku.Pozdrawiam
Moje ukochane miejsce na ziemi 19:39, 14 kwi 2012

Do góry
Agatko... co do tui to Ci za bardzo nie pomogę, ale czy jesienią była normalna, jak wszystkie pozostałe? Czy nie miała jakiś już ozank, że coś się z niądzieje.....napewno bedzei to pomocne przy stawianiu diagnozy.
Doniczki masz fajniusie, gdzie takie u nas można kupić ? Zwłaszcza te szare
jak mozesz t onapisz na prw. ile dałąś za te swojąłąwkę i pergolę i gdzie kupiłaś...bo potrzebuję też jakiś takich elementów do powojników i do zagospodarowania palcu przy ognisku.
Ja też ostro wczoraj i dziś walczyłam..ponabijałam kolców od róż w placuchy i mam problem z pisaniem
Melduję, że ponad połowa smakołyków skonsumowana....... a teraz opowiadam żart mojego M (on ma specyficzne poczucie humoru i traktuj to jako dobry zart połączony z wielkim komplementem)
Jemy wczoraj kolację, a do kolacji twoje ogóreczki...i M mówi, trzeba koniecznie uruchomić basen dla Natalki, zatrakcjami by chciała być jak najdłużej, a mama żeby się nie nudziła to może nam zrobić takich dobrych ogórków" .
Mi osobiście najlepiej podeszły oórki z musztardą. Moja mama raobi tęz z musztardą, ael pokrojone w palstry, a te całe są o niebo lepsze ..... od razu zamawiam przepis Słoik poszedł za jednym przysiadem..... Tak jak pisałam, za słodkim nie przepadam...do tej pory nawet nie spróbowałam twojego ciasta ale ponad połowy tych innych pyszności już zniknęło.
Podsadziłąś płyty jumba floksami....dobry pomysł. Ładnie zarosną......a na lato proponuję dzwonki poszarskiego...w takich dziurkach dazą soebie radę. Moje w tej chwili już są całe zieloniutkie...i kwitną całe lato. Jak będę do Ciebie jechać z rewizytą to ci je przywiozę...mam wysiane nasionka, jak sieprzyjmą i urosną to są twoje, a jak padna to wiem gdzie można takie kupić ... będzei wpisowe na nowy ogród za te pyszne ogórki
Wczoraj likwidowałam skalniak i tyle floksów wyrzuciłam..... nie miałam już gdzie ich przesadzać...
Ogrodnik mimo woli 23:56, 13 kwi 2012

Do góry
Witam wszystkich odwiedzajacych..... wreszcie dotarłam i na swój wątek Musiałam poczytac co u Was słychac, bo co u mnie to wiem
Koło południa pojechałam przerejstrowac samochód, jako, że dziś 13 i piątek poprosilam o numer w tablicy rejestracyjnej 13 Pani mi taki numer znalazła, bo nikt go nie chciał.
Popołudnie spędziłam w ogrodzie..ledwo żyję.
Czekajac na tablice zapedziłam sie na ryneczek..dokupiłma ciemiernika..i trochę do skalniaka.... nie wiem po co bo i tak ciasno Ale niezpominajek jeszcze u mnie nie ma, wiec ..trudno było sobie odmówić tej radości.
I skończyła się radość w dniu dzisiejszym..... z wyjąttkiem opisu Dajany o wyrzuconych rózach i u Bogdzi jak M pilnuje by wątek był na bieżąco
Poszukuję miejsc pod rh..wiec wymyśliłam sobie, że zlikwiduję mój mini skalniak...nie podoba mi się... wiec przesadzałam wszystko z niego w inne miejsca, a że mam i tak napakowane...to było to wyzwanie... Jałowiec (lub coś do tego podobne) przesadziłam w miejsce rozplenicy, rozplenicę przeniosłam w miejsce które moze będzie docelowe...... na razie dziura w trawniku..... Kepa tak wielka, że niestety musiałam prosić M o pomoc...
Wyrzuciłam wszystko z domu do szklani.... w szklarni nie ma już na nic miejsca Tzn wszystkie zadołowane w doniczkach rośliny, sadzonki i wiele innych co jeszce do gruntu się nie nadaje, albo nie mam dla tego miejsca......
Posadziła m jedna różę przy pergoli...oczywiście nie ta miałą tu być..ale aktinidia w tym roku odbiła i powiedziała, że już będzie ąłdnie rosła- nie wyrzucaj mnie..i znów problem z miejscem.
Potem poszłam przyciąc róze........ ale tego mam ..a raczej miałam..wszystko umarzło..... gdzie niegdzie tylko pojedyńcze kawalątki zieone...chbya to jutro wyrzucę.szkoda, bo były łądne..ale meni wnerwiły. Było tego ....... najpierw wyciąć, potem wynieść, potem spalić.... nie mogę pisac na klawiaturze, bo wszędzie mam coś wbite lub rozwalone...... porażka.Gdybym dziś miała sie zdecydowac na kupno róż to nie kupiłabym ani jednej.....
Tulipanków nazw nie zdązyłam jeszcze poczytać, bo zapomniałam
I tak minął dzień.... cięcie i palenie...... do nocy..... przy latarce...... Ależ teraz łyso...... chyba wyrzucę te moje róże i psoadzę te co kupiłm w ich miesce....nawet jak odzyją, to bedą sie regenerowac przez 3 lata... a po 3 latach znów umarzną...... Głupiego robota......
Idę spać, bo kiedys w końcu trzeba pospać Jutro walcze dalej, moze jakieś fotki wstawię......
A to mój likwidowany skalniak... już foto archiwalne.... mam tam jeszcze kalinę Eskimo i nie wiem czy ją przeniesć, czy niech się zostanie....... tam gdzie górka skalniaka chę posadzić rh Kalina może mieć za ciemno....ale już nie mam pojęcia gdzie ja przesadzić.... Dzięki rh....jarzęvbina (widać jej pień) postanie się na swoim miejscu, bo chciałąm jawyrzucić, ale M nie chiał bo ptaszki lubią jarzębinkę

Pobojowisko czas zmian 21:43, 12 kwi 2012

Do góry
Mira, kurcze, ja nie jestem zwolenniczka wysp na trawniku... Ten swierk nam troszke komplikuje sprawe...
Tam za nim jakis skalniaczek jest, prawda?

Ja bym zrobila kwadratowa obwodke z bukszpanu wokol swierka, na pien dala bluszcz, a jako wypelnienie moze roze okrywowe? Nie wiem tylko czy roze dalyby rade pod swierkiem - musialyby sie wypowiedziec nasze rozane ekspertki
Pod murkiem dalabym szpaler hortensji na zmiane z miskantami i podsadzone zurawka, albo wrzoscami...albo czyms innym niskim.

No i zrezygnowalabym z pozostalych punktowych nasadzen na trawniku i skalniak przeniosla pod plot i zrobila taka murko-rabate, ale jesli nowoczesnie ma byc to moze geometryczna...

Nie wiem czy to brzmi sensownie...
Rododendronowy ogród. 14:33, 09 kwi 2012

Do góry
Wygląda to tak,
Jest w ziemi od dwóch dni,więc nie jest ukorzeniona,a może ją wyjąć spowrotem do doniczki i przynieś do domu?Ostatnio zrobiłam tak z bylinami na skalniak i pomogło.Wszystkie odbiły.
A jeśli ją zostawić to powiedzcie proszę czy czymś ją orywać na noc (czym?) czy wogóle ją przykryć.
Co będzie lepsze??
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:29, 05 kwi 2012

Do góry
Pani Danusiu mam prośbę czy mogła by Pani zerknąć fachowym okiem na pozostałości z mojego ogrodu i podpowiedzieć mi jak to wszystko ogarnąć najbardziej zależy mi na tej części gdzie był niby skalniak bo patrząc na wasze ogrody to mój można rzeczywiście nazwać pobojowiskiem .Pozdrawiam
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 07:12, 05 kwi 2012

Do góry
Dzięki Sebek za odpowiedz jeśli oglądałeś zdjęcia z mojego ogrodu lub inaczej napisze z tego co z niego zostało to najbardziej zależy mi na tej części na której jest były skalniak .Ale to wszystko zostawiam będę działać po świętach .Pozdrawiam
Ogrodnik mimo woli 22:21, 04 kwi 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Skalniak masz olbrzymi i piekne rośliny na nim. Głodek widzę że juz kwitnie i takie wielkie poduchy się z niego porobiły. I do tego cieplutko. Moze sie spakuję???? i wyjade? do Ciebie. ( to tylko żart)

Pakuj się Bogdzia.... nawet się bardzo, bardzo, bardzo mocno ucieszę, bo mam problem z posadzeniem rh.... chyba mnie przerosło zadanie Z tego wszystkiego poszłam ciąć wrzosy i inne badyle.... nie mam pomysłu
Dziś było bardzo ciepło, w cieniu +19 stopni.....
I dzieki za rozpoznanie roślinki, bo nie wiedziałam jak sie to nazywa. Sklaniak jest młody, bo go robiłam w zeszłym roku ..... Muszę sobie zapisać, że te żółte poduchy to głodek

Aniu dobrze by było zebyś te kopane już posadziła. Nie mów ze nie wiesz gdzie . W reprezentacyjnym miejscu oczywiscie, a wogóle to miałaś wszystko przemyślane już przed zakupem to chyba wiesz.

Wiedziałam przed wizytyą u Ciebie, a teraz nie wiem W donicach kopane są ładnie zasypane torfem, i je podlewamy Deszcz też pomagał .... I naprawdę nie wiem gdzie...... zdurniałam..... Gdybnym nie miała tej cholernej gliny, to byłoby łatwiej, a ja musze wszędzie robić górki .....
Ogrodnik mimo woli 22:18, 04 kwi 2012

Do góry
asc napisał(a)

Skalniak masz olbrzymi i piekne rośliny na nim. Głodek widzę że juz kwitnie i takie wielkie poduchy się z niego porobiły. I do tego cieplutko. Moze sie spakuję???? i wyjade? do Ciebie. ( to tylko żart)

Pakuj się Bogdzia.... nawet się bardzo, bardzo, bardzo mocno ucieszę, bo mam problem z posadzeniem rh.... chyba mnie przerosło zadanie Z tego wszystkiego poszłam ciąć wrzosy i inne badyle.... nie mam pomysłu
I dzieki za rozpoznanie roślinki, bo nie wiedziałam jak sie to nazywa. Sklaniak jest młody, bo go robiłam w zeszłym roku ..... Muszę sobie zapisać, że te żółte poduchy to głodek

Aniu dobrze by było zebyś te kopane już posadziła. Nie mów ze nie wiesz gdzie . W reprezentacyjnym miejscu oczywiscie, a wogóle to miałaś wszystko przemyślane już przed zakupem to chyba wiesz.
Ogrodnik mimo woli 22:01, 04 kwi 2012

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies