Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Rododendronowy ogród.

Rododendronowy ogród.

Mala_Mi 18:57, 29 kwi 2012

Bogdzia napisał(a)

A ja na tym upale walczyłam w szklarni...... Lubię ciepełko, ale nie taki przeskok od razu...i do pracy w szklarni..... wszystko zacżęło w takim tempie schnać, że nie byo wyjscia jak zrobić z tym porzadek. Cuningham...aż opuściłą kwatki do dołu (ziemiemiałwilgotna), wiec wszystkie azalie i rh jeszcze nie posadzone przeniosłam na nowa rabatę i zadołowałam z doniczkami. Cuningham od razu mi podziękował i zrobił się spowotem łałdny (kupiony teraz ale mał dużo umarzniętych pąków).
Mówiłąm, że przyroda nadrobi zaległosci..... miałam powstawiać fotki, ale chyba dziś juz się pddam i pójdę spać..o d 5 rano jestem na nogach....

czytałam wszystko u Ciebie . napracowałaś się nieźle ale roślinki szczodrze Ci się odwdzięczaja więc warto.Aniu kupiłam żółtą delosperme, napisz czy u Ciebie przeżyła zimę i czy potrzebuje jakiejś szczególnej opieki?

Delospermy muszą mieć zimą dość sucho..... latem właściwie zniosą każde warunki, lubią słońce, ale u mnie rosła i w półcieniu....
Zółte mi lepiej zimowały, ale ładniej sie rozrasta fioletowa..no i kwitnie cały sezon.... Na zimę okryj gałazkami iglastymi i podwójną lub poczwórnaagrowókniną...przeżyją nawet brak śniegu... byle nie było mokro. Podłoże dosć przepuszalne... ale u mnie takeigo nie ma i jakoś dała radę.. Ostatniego roku zarósł ją mech i zagłuszył.. na zimę nie zabezpieczyłam jak należy i resztę jaka została przeniosłam teraz na skalniak..zobaczymy czy przezyje..nawet do niej nie zaglądałam. .. pójdę sprawdzę....
Acha z przylaszczką ukopał Ci sie i zawilec ..i rosną sobie
Mala_Mi 19:10, 29 kwi 2012

Sprawdziłam - żyje Acha i i ja przykrywm tylko podwójna agrowóknina Lewizje i delospermy..jedyne rośliny które przykrywam..i to dopiero jak przyjdą mrozy... po pierwszych przymrozkach nie przykrywam
Tiartelka fajan do zadarniania, ale rozrasta się jak diabli...dziś rwałam ja spod Alfreda.. obsadzę skarpy nią za nowymi rh, ale bedę pilnowac jak sie rozrasta, by nie zagłuszyła rh. Na szczęscie w odróznieniu od barwinka korzeni sie bardzo płytko i nie ma problemu z wyrwaniem Z tego co mam zadarnie wszystkie skrapy i nasypy..... o ile przezyje te moje przesadzanie, bo darłam to jak chwast, a potem co miało jakiekolwiek korzonki wrzuciłam byle jak w ziemie byle jaką..... Testuję. Wierzbę obsadzę dąbrówką, a skarpuy z rh tiarelkai nie bedzie trzeba żadnej kory..zaddarni pieknei A sadzonki mam swoje.... Jak chesz trochę tiarelki to Ci mogę przywieżć Do 19 się okaże czy mój besttialski sposób pozyskwiania sadzonek jest dobry. Dąbrówka znosi wszystko
popcorn 20:09, 29 kwi 2012

Bogdzia napisał(a)

Z tego co piszesz przyczyny mogą byc trzy:
1. Porażenie słoneczne jesli wystawiłaś od razu roślinę na ostre słońce.
2. Spalenie nawozem. Ja w pierwszym roku nigdy nie daje nawozu.
3. Podlanie zbyt zimną wodą w chwili gdy liście rh były wystawione na słońce lub jeszcze nie ostygły od słońca.

Bogdzie bardzo Ci dziękuję za odzew. Obstawiam przyczynę nr 2 Odgarnię korę, myślałam że pod Rh jest super - zakwasza podłoże w końcu...
Co zrobić? Może go wyjmę z ziemi i wymienię tę z nawozem na świeżą?
Słońce go nie spaliło na pewno, stał w garażu na północnym oknie, teraz też "rośnie" przy północnej ścianie... Nie ma co go nakrywać od słońca, bo ma go mało - ze 2h rankiem i ze 2h późnym popołudniem do zachodu - rośnie 1m od północnej ściany domu...
Jutro kupię kwaśną ziemię i mu wymienię całą. Może świeże listki już będą zdrowe...
pozdrówka!
Bogdzia 22:09, 29 kwi 2012

popcarol napisał(a)

Z tego co piszesz przyczyny mogą byc trzy:
1. Porażenie słoneczne jesli wystawiłaś od razu roślinę na ostre słońce.
2. Spalenie nawozem. Ja w pierwszym roku nigdy nie daje nawozu.
3. Podlanie zbyt zimną wodą w chwili gdy liście rh były wystawione na słońce lub jeszcze nie ostygły od słońca.

Bogdzie bardzo Ci dziękuję za odzew. Obstawiam przyczynę nr 2 Odgarnię korę, myślałam że pod Rh jest super - zakwasza podłoże w końcu...
Co zrobić? Może go wyjmę z ziemi i wymienię tę z nawozem na świeżą?
Słońce go nie spaliło na pewno, stał w garażu na północnym oknie, teraz też "rośnie" przy północnej ścianie... Nie ma co go nakrywać od słońca, bo ma go mało - ze 2h rankiem i ze 2h późnym popołudniem do zachodu - rośnie 1m od północnej ściany domu...
Jutro kupię kwaśną ziemię i mu wymienię całą. Może świeże listki już będą zdrowe...
pozdrówka!

Te liscie już takie zostaną , dopiero nowe zmienia wygląd krzaczka. Spytam jeszcze czy zmieszałaś ziemie z kwaśnym torfem? Trudno powiedziec czy dobrze teraz przesadzac bo upały ale jakby deszcz popadał to może i dobrze by było. Druga sprawa to on mógł już zacząc nowe korzonki produkowac.Jak będziesz dużo podlewac to troche wypłuczesz nawozu ale jakby dobrze miało padac to i przesadzic możesz tylko pamiętaj o kwaśnym torfie.
Bogdzia 22:13, 29 kwi 2012

asc napisał(a)
Sprawdziłam - żyje Acha i i ja przykrywm tylko podwójna agrowóknina Lewizje i delospermy..jedyne rośliny które przykrywam..i to dopiero jak przyjdą mrozy... po pierwszych przymrozkach nie przykrywam
Tiartelka fajan do zadarniania, ale rozrasta się jak diabli...dziś rwałam ja spod Alfreda.. obsadzę skarpy nią za nowymi rh, ale bedę pilnowac jak sie rozrasta, by nie zagłuszyła rh. Na szczęscie w odróznieniu od barwinka korzeni sie bardzo płytko i nie ma problemu z wyrwaniem Z tego co mam zadarnie wszystkie skrapy i nasypy..... o ile przezyje te moje przesadzanie, bo darłam to jak chwast, a potem co miało jakiekolwiek korzonki wrzuciłam byle jak w ziemie byle jaką..... Testuję. Wierzbę obsadzę dąbrówką, a skarpuy z rh tiarelkai nie bedzie trzeba żadnej kory..zaddarni pieknei A sadzonki mam swoje.... Jak chesz trochę tiarelki to Ci mogę przywieżć Do 19 się okaże czy mój besttialski sposób pozyskwiania sadzonek jest dobry. Dąbrówka znosi wszystko

Aniu dzięki za odpowiedź. Strasznie źle się dziś czuję, aż pisanie sprawia mi trudnośc.Jak możesz to przywiez troszkę tej tiarelki choc ja sie boję tych roślin rozprzestrzeniających się bo walczę z barwinkiem i tojeścią od lat i stale przegrywam ale może tiarelka aż tak mi w kośc nie da.
Bogdzia 22:15, 29 kwi 2012

shrekol napisał(a)
Bożenko jak tak ciepło bedzie to lada chwila zaczna kwitnąć i cieszyc oko U mnie po woli zaczynaja 'Cunningham's White' pokazywać róż pączków

U mnie też ale sporo liści mu w tym roku podmarzło. Nigdy wcześniej tak sie nie zdarzyło.
Bogdzia 22:17, 29 kwi 2012

bociek napisał(a)
U nas tez goraco Chociaz wialo. Ale ja uwielbiam takie temperatury.

A ja nie , dla mnie za gorąco i dzis ten wiatr był . Ja się dziś byle jak czuję.
Bogdzia 22:19, 29 kwi 2012

irena_milek napisał(a)
Tak, rodzina w komplecie, cieszę się
moje już kwitną, a azalie prawie też ale jakieś ciśnienie inne, bo zamiast energię do działania miec, bierze mnie na spanie, a kawy już o tej porze nie piję

Byłam i Ciebie i widziałam i przeczytałam wszystko ale nic nie napisałam, moze jutro się poprawię.
Bogdzia 22:27, 29 kwi 2012

To jeszcze wstawię parę zdjęc.
Tawuła

Bogdzia 22:31, 29 kwi 2012

Narcyze