Projekt ładny tylko między roślinami od pkt 1-3 musisz dać większy odstęp. Moim zdaniem nie znam metrażu nasadzeń ale rozplenice po 2-3,latach u mnie maja po 2 metry rozpiętości więc sama musisz ile posadzisz rozplenicami i też są wysokie, żeby nie prysloniły hortensję może zrób zamianę miejscami.
Macierzanka piaskowa bardzo silnie się rozrasta. U mnie też nie za bardzo wygląda ale nie o rywal jej bo wypuści na pewno.
nie umiem znaleźc naszych maili. Przesłałabym ci zdjęcia kep roslin jakie Ci wyslę. Dobrz wiadomośc jeżówki startują.
I nie pamiętam jak sie nazywał ten miskant co mi go propnowałes a byl nagrodzony.
Proszę o pomoc w skomponowaniu tej rabaty. Przylega ona do ściany i do tarasu. Po prawej stronie jest rząd tuj szmaragd, a za nimi taras. Rośliny, o jakich myślałam to bukszpan, miskant Morning Light, trzmielina na pniu, żurawka bordowa. Nie mam koncepcji, jak rozmieścić to wszystko na tej nieforemnej rabacie. Z góry dziękuję za pomoc.
I w realu
Toszka, dzieki ze zajrzałas - lepiej późno niż wcale...Ja wróciłam po lezeniu plackiem w łózku - diagnoza Lumbago. Nie polecam nikomu!!!
Wracając do projektu to kolorystyka w tej wersji zdaje sie przebijac od poczatku i w sumie bardzo mi odpowiada - co prawda żółtego unikac jak ognia kazała Makadamia
Ale może troszkę tak w oko nie zakłuje
Zamiast berberysu Bagatell - żurawka Paprika - zgadzam się.
Red Baron pozostaje - dlatego, ze mam go juz na tej rabacie i sie ładnie wybarwia. Poza tym to taki " must have" mój
Hosty Partiot mam w duzych ilosciach i do rozsadzenia wiec bardzo mi pasuje abym je gdzies tu upchneła - może jako ta mała kepiasta trawka ?
Kompletnie mi nie leżą miodunki - juz brunnera jest mi bliższa.
Zamówiłam wietlice metaliczna co prawda tylko na próbę z myslą o rabacie lesnej a nie frontowej ale przymierze i zobacze jak wyjdzie.
Iwona mam jeszcze jeden klon podobny do garneta ale ma zielono zółte liście viridis chyba - może jego wykorzystac zamiast trzmieliny?
Carexy, hakone oraz turzyca ice dance - jak najbardziej tak, super. Tylko gdzie to upchnąc? Hakone jako skarpety dla bukszpanów, turzyca przed red baronem a carexy przed zywopłotem z bukszpanu.
Zamiast prosa - miskant variegatus.
Iwona czy dobrze?
Asia pamiętaj, jak ci sie nie bedzie podobało to wal smiało.
Lampiony dziękują upolowałam na wyprzedaży przy zamknieciu na remont naszego ulubionego CO.
Cindi i Miskant ok. Rutewka jeżeli masz na myśli różową, trochę się kolorystycznie zleje z Kopciuszkiem. Jak coś to dwie - po dwóch stronach od krzaczka, bo chyba jedna to za mało (jak na mój gust).