Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Trawy, bambusy itp. 13:35, 03 lut 2018

Do góry
123mokry napisał(a)

A co to za miskant kwitnący na biało, siberspine?
Moja codzienność - ogród Oli 11:57, 02 lut 2018
Do góry
leon60 napisał(a)
Kochani bardzo dziękuję za gratulacje i wszystkie miłe słowa !
Nie pisałam nic wcześniej bo ja z tych co nie lubią zapeszać ani chwalić się ale teraz już musiałam pewno będzie mnie teraz mniej na forum co musicie mi wybaczyć ale jeśli komuś będę mogę jakoś pomóc proszę o wiadomość na pw.

Szefowo przepraszam za zamęt... od dawna jesteśmy jak jedna wielka rodzina poza sprawami ogrodowymi dzielimy się także radościami i smutkami, nie wiedziałam że coś w tej kwestii się zmieniło...

Gratuluje Cieszę się razem z tobą bo radość posiadania nowego członka rodziny jest ogromna i żadna brzoza buk czy miskant itp. tego nie zastąpi Dla was to idealny czas będziecie spędzać dużo czasu w ogrodzie )))

te kilka ostatnich postów co tu przeczytałam mnie smuci a jednocześnie cieszy ...mniej forum ...więcej czasu na życie bez ograniczeń ))
Ogród Izabeli czyli...lepszego początki czas zacząć 12:55, 01 lut 2018

Do góry

Wstawiłam rame z cisa baciata,az do choinek z którymi sie połaczą. Murka nie rozwaliłam na rabacie a jedynie rozważam zakmaskowanie jego poprzez podsadzenie go w tym wypadku rozplenicą , ale moze byc jakis miskant lepciejszy Mozna nim murek podsadzić, albo posadzić go na murku wówczas liscie będą zwisały, ale moim zdaniem wówczas zwiększe tylko różnice wysokość poprzez wysokośc rosliny, wiec leiej pod murkiem.
Murek w dalszej części - czyli poza rabata jest do rozebrania i ewentualnego wykorzystania. Trawnik bedzie odpowiednio zniwelowany.
Posadziłam jakies kule, narazie nie wiem jakie gatunki, przytuliłam je troche,posadziłam azalie maruschka oraz hosty.
I mam wyraźne miejsca do obsadzenia.
Co proponujcie?
Na wyższym poziomie jest obecny żywopłot z bukszpanu oraz hortensje miedzy sosnami. Jezeli nie hortensje to może byc jakis miskant lub jakis wiekszy rododendron podsadzony miodunka.Na obu poziomach obecne klony palmowe.
Wymyślam, obmyślam, i chyba goopia jestem juz
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:56, 31 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Na ten płot musi iść coś co jest jego wysokości, wszystko inne jest za niskie. Nie rozumiem więc, że odrzucasz miskanty

Danusiu, dziękuję. Nie umiałam sprecyzować tego, co mi tam nie pasuje. A to chodzi o wysokość. Miskant byłby idealny, ale jest za szeroki i niszczylibyśmy go wjeżdżając samochodem. Myślałam kiedyś o bluszczu, bo mam go na murze. Ale musiałabym ciąć kilka razy do roku, żeby nie wchodził na kostkę. O trzmielinie nie pomyślałam. Ba, pozbyłam się wszystkiej, jaką miałam w ogrodzie.
Z Pszenicznej ... 11:23, 31 sty 2018

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Agata Ty masz szarobródka, prawda? Ile sadzonek sadziłaś razem, a może pojedynczo sadziłaś?

Aga masz zdjęcia z 2015 z września
sadziłam każdą osobno, te dwa pierwsze to miskant JP2 a za nim sa szarobródki, bliżej berberysa...

A tutaj masz z 2016 sierpnia - ładnie się rozrastają

A tu z 2017 z sierpnia

i z września

Warzywa i poletko pod przyszły ogród na pożyczonej ziemi :) 12:29, 29 sty 2018

Do góry
Lista roślin do mojego przyszłego ogrodu do zakupu i rozmnażania
poszerzona:

Ciemierniki - siewki z poprzedniego ogrodu
Hosty: patriot, frances Williams, fire and ice, big daddy - częściowo od Sebka?
Paprocie
Traw: miskant morning light i gracilimus. Rozplenica japońska.
Rozchodniki - mnożą się u Rodziców
Piwonie chińskie (białe, bordo) - kupić
Zawilce japońskie - z poprzedniego ogrodu przywieźć/kupić
Przywrotnik ostroklapowy - od Sebka
Kocimiętka faasena - od Sebka
Ułudka wiosenna - z poprzedniego ogrodu przywieźć/kupić
Bukszpany - trochę obwódek rośnie, potrzebne więcej
Cisy - na żywopłot

Hortensje limelight z patyków

szałwię muszkatołową, jarzmianki, brunnery, żuraweczki i tiarelki - od Mariolki

Takie połączenie mi się marzyło, ale do nowoczesnej bryły domu chyba nie bardzo... do tej starej chaty chyba by pasowało

https://img-ovh-cloud.zszywka.pl/1/0071/0890.jpg
Wymienie trawy: miskanty, rozplenice, spartyne, bambusy 10:00, 24 sty 2018

Do góry
Witam posiadam pokaźną kolekcje traw: miskant gig.,miskant chiński w omianach (około 50 odmian), bambusy drzewiaste, spartyne pectinate, Rozplenice (10 odmian. Za jedną sadzonkę uznaje rośline ciętą z karpy 5cm na 5cm.
Potrzebuje zielżan w odmianach, Przetacznikowiec wir. albo syberyjski,wilczomlecz,funkie w odmianach najlepiej w typie june ,parzydło leśne, budleje oraz coś co pasuje do traw byle by kwitło piszcie co proponujecie a rozważę
Ogródek Janiny 12:42, 23 sty 2018

Do góry
Janina napisał(a)

Wstałam rano i ogród wyglądał bajkowo otulony puchem. Trawy związałam tylko w dwóch miejscach a że są dosyć wysokie powinnam w trzech i mokry śnieg je przytłoczył i wyszły palmy. Te trawy co pytasz to miskant Morning Light.
Dziękuję za odpowiedź, właśnie ich palmowy pokrój mnie tak zauroczył. Myślę, że ziemię masz dobrą, bo Ty przecież nie tak dawno je tam sadziłaś a takie już piękne okazy.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:31, 22 sty 2018

Do góry
Iwona100 napisał(a)
Dzień dobry.Mam szpaler 6 szt. hortensji i pomiędzy nimi 3 drzewka. Za nim jest posadzony miskant Variegatus ,którego jeszcze nie widać. Przed hortensjami będzie turzyca Carex morrowi Variegatus ,którego doradziła mi Danusia. Chciałam posadzić między hortensjami różowe jeżówki .Czy dać je też przy samych drzewkach po obu jego stronach , czy będzie wówczas ich za dużo i będzie przesyt. Mam jeszcze pytanie po ile sadzonek jeżówek sadzić przy jednej hortensji żeby je ładnie było widać? Nie mam jeszcze jeżówek i nie wiem jak się szeroko rozrastają.

Jeżówki musisz trochę posadzić przed hortensjami ,bo ci hortensje je zjedzą.Ja bym posadziła ciagiem pomiedzy hortensjami i przed śliwami też...po 1 sadzonce,bo jeżówki się rozrastają
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:25, 22 sty 2018

Do góry
Dzień dobry.Mam szpaler 6 szt. hortensji i pomiędzy nimi 3 drzewka. Za nim jest posadzony miskant Variegatus ,którego jeszcze nie widać. Przed hortensjami będzie turzyca Carex morrowi Variegatus ,którego doradziła mi Danusia. Chciałam posadzić między hortensjami różowe jeżówki .Czy dać je też przy samych drzewkach po obu jego stronach , czy będzie wówczas ich za dużo i będzie przesyt. Mam jeszcze pytanie po ile sadzonek jeżówek sadzić przy jednej hortensji żeby je ładnie było widać? Nie mam jeszcze jeżówek i nie wiem jak się szeroko rozrastają.

Ogródek Janiny 10:20, 22 sty 2018

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Cudownie wyglądają rośliny zasypane śniegiem, ale Twoje dorodne trawy najbardziej mi przypadły do gustu. Jeśli znasz nazwę tych najwyższych to chętnie ją poznam.

Wstałam rano i ogród wyglądał bajkowo otulony puchem. Trawy związałam tylko w dwóch miejscach a że są dosyć wysokie powinnam w trzech i mokry śnieg je przytłoczył i wyszły palmy. Te trawy co pytasz to miskant Morning Light.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:29, 20 sty 2018

Do góry
sylwai napisał(a)

No tak,chyba postawie na buka,tym bardziej że z drugiej strony frontu,też mam buczka,tyle że purpurowego.
Piękny jest jesienią,wszystko wtedy ładnie się zgrywa,miedziany buczek,miskant ML i rozplenice też dostają pięknych kolorków ,no i oczywiście szpaler hortensji Limelight.
Więc na 90% bedzie buczek
Dzięki Szefowo

Śliczny, wypielegnowany masz ten ogród!
Też jestem za bukiem, uwielbiam buki, mam już 4szt. i będą jeszcze 3szt.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:20, 20 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Buk jest miedziany jesienią, jakby płonął, a grab wygląda jak spalony i suchy. Decyzja nasuwa się sama

No tak,chyba postawie na buka,tym bardziej że z drugiej strony frontu,też mam buczka,tyle że purpurowego.
Piękny jest jesienią,wszystko wtedy ładnie się zgrywa,miedziany buczek,miskant ML i rozplenice też dostają pięknych kolorków ,no i oczywiście szpaler hortensji Limelight.
Więc na 90% bedzie buczek
Dzięki Szefowo
Dereń biały - Cornus alba 17:50, 18 sty 2018

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Poprawiam - miskant 'Purpurascens'
Mea culpa
Dereń biały - Cornus alba 17:35, 18 sty 2018

Do góry
Poprawiam - miskant 'Purpurascens'
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 21:30, 14 sty 2018

Do góry
adkawi napisał(a)
OO super bo mam tam sporo miejsca ,czyli generalnie pastelowe odcienie róż sobie poradzą ? juz się ciesze na ta wiadomość

Janko moja rabata jest dodana tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=741

będę musiała ja przerzedzić tak jak dziewczyny radzą ,ale z róż nie zrezygnuję.

adkawi napisał(a)
Proszę o pomoc .Pod scianą rośnie miskant kleine fontane na zmiane z miskantem zebrinus. Kulki danica są posadzone na przemian z berberysem ,na przodzie jest trawa carex evergold . Co polecicie posadzić w te wolne miejsce miedzy miskantami ,a kulkami? rabata jest południowa

Ado, ewidentnie masz tam za gęsto, ale juz wiesz o tym
Jaka jest szerokość tej rabaty? Obstawiam, ze coś około 100 cm? To jest bardzo mało jak na miskanty, tuje, róze i Evergoldy w jednej linii. Nawet jezeli wybierzesz róze rabatowe (a tylko takie mają szanse jakoś tu się wpasować), to one sięgają na szerokosć z 60 cm, tam jest o jeden rząd roślin za dużo.
Tak, pastelowe róze spokojnie dadzą radę w słońcu. Ale też głębszy różowy moze być ok, nic im tu nie będzie. Polecałabym się skoncentrować na 2 - max 3 odmianach, np Mariatheresia, Baronesse, Stephanie Baronin zu Guttenberg, Pastella, Aspirin Rose, Pashmina, Kurfurstin Sophie i posadzić na przemian. Wszystkie są zdrowe i wytrzymałe.
Tu ma być ogród :) 13:21, 11 sty 2018

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Też tak planuję na przedpłociu, jakbym je robiła. Kto by potem żwirek z piasku wyciągał ...
Jesienią zamówiłam żwirek, zamiast 500 kg, przywieźli mi 3,5 tony. Muszę go zagospodarować. Zastanawiam się, jakie trawy lub co posadzić, aby nie robić sobie kosztów... Czyli krótko mówiąc rozmnożyć to, co mam... Mam nadmiar trzcinnika krótkowłosego i Overdam, ale mam obawy, jak by wyglądał zimą...
Podoba mi się sesleria jesienna, ale od jesieni jestem posiadaczką dwóch sztuk tylko. Trochę potrwa, nim się rozrośnie. Natomiast miskant Kleine Fontane jest śliczny, ale mam też tylko w jednym miejscu kępkę, więc trochę mało na rozmnożenie...
Ładnie też mi się rozrosły carex Ice Dance... Może dać Overdam i ID?
Co myślisz Edytko?
A jakby rozchodnik dołożyć? Czy nie mieszać? Pamiętam, jak najpierw dałaś szałwię, a potem usuwałaś, zostawiłaś tylko trawy...

Iwonka, pokaż u siebie zdjęcia tego przedpłocia - jak szeroką tam możesz zrobić rabatę, jak długą?
Ja mam dużo seslerii jesiennej, a w tym roku chcę nabyć trzcinnika krótkowłosego - możemy zrobić machnium
Tu ma być ogród :) 00:55, 11 sty 2018

Do góry
Też tak planuję na przedpłociu, jakbym je robiła. Kto by potem żwirek z piasku wyciągał ...
Jesienią zamówiłam żwirek, zamiast 500 kg, przywieźli mi 3,5 tony. Muszę go zagospodarować. Zastanawiam się, jakie trawy lub co posadzić, aby nie robić sobie kosztów... Czyli krótko mówiąc rozmnożyć to, co mam... Mam nadmiar trzcinnika krótkowłosego i Overdam, ale mam obawy, jak by wyglądał zimą...
Podoba mi się sesleria jesienna, ale od jesieni jestem posiadaczką dwóch sztuk tylko. Trochę potrwa, nim się rozrośnie. Natomiast miskant Kleine Fontane jest śliczny, ale mam też tylko w jednym miejscu kępkę, więc trochę mało na rozmnożenie...
Ładnie też mi się rozrosły carex Ice Dance... Może dać Overdam i ID?
Co myślisz Edytko?
A jakby rozchodnik dołożyć? Czy nie mieszać? Pamiętam, jak najpierw dałaś szałwię, a potem usuwałaś, zostawiłaś tylko trawy...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:06, 10 sty 2018

Do góry
adkawi napisał(a)
Proszę o pomoc .Pod scianą rośnie miskant kleine fontane na zmiane z miskantem zebrinus. Kulki danica są posadzone na przemian z berberysem ,na przodzie jest trawa carex evergold . Co polecicie posadzić w te wolne miejsce miedzy miskantami ,a kulkami? rabata jest południowa

Jak patrzę na to zdjęcie to widzę siebie sprzed 2 lat i takie samo gęste sadzenie, a jedyne co można Ci mądrego doradzić to wiosną zrób luz na tej rabacie, bo wszystkiego jest napchane o 3 razy za dużo.

Dla potwierdzenia tych słów wrzucę Ci kilka linków do mojego ogrodu.

Miskanty Kleine Fontane - na zdjęciach mają niewiele ponad rok i są tak szerokie jak słupki ogrodzenia, czyli mają około 80 cm.

https://ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=1618

Jak na tak małej powierzchni posadzisz coś na pniu, a tłem będą miskanty typu Zebrinus to wszystko się zleje w jedną całość.

Tu u mnie miłorzeby Marikeny a za nimi 2 letnie miskanty Variegatus dorastające do 2 m - w tym roku je stamtąd wysadzam i szukam czegoś niższego.

https://ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=1674

Carex Evergold u mnie po 2 latach miał średnicę nawet 60 cm - niestety jednej zimy nie przetrzymał.
Danice i berberysy też za gęsto.
Przykro mi, że rysuję tu dla Ciebie przyszłość pełną przesadzania, ale to Cię czeka nieuchronnie.
Powodzenia!
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:38, 08 sty 2018

Do góry
adkawi napisał(a)

Ja bym tam po obu stronach okna coś na wysokim pniu posadziła.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies