Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Oswajanie ogrodowe, czyli work in progress 22:53, 11 wrz 2018

Do góry

Cudowne połączenie
Czy trawa to ostnica (stipa) "Pony Tails"?

p.s. niezmiernie podoba mi się charakter twojego ogrodu, słowo epicki jak najbardziej do niego pasuje, ja bym go nazwała przytulnym, zacisznym, widok tarasu sprawia, że miałabym ochotę tam usiąść i napić się rano kawy

Pszczelarnia 22:32, 11 wrz 2018

Do góry
O tym, że zwrócił uwagę na ogrody wiejskie jak kupił stary dom i osiedlił się na wsi. Że zdał sobie sprawę, że ogrody wiejskie też miały swoje mody i style. Że były cechy wspólne takich ogrodów dla danej okolicy.

I chciał znaleźć odpowiedź na pytanie, jak to jest tworzyć ogród w okolicy wiejskiej teraz (w jego dość historycznie wrażliwej okolicy - piękne stare domy). Na ile można się uwolnić od konwenansów, na ile trzeba uwzględnić krajobraz. Opowiadał jak starał się stworzyć przestrzeń, by oddać genius loci tego swojego miejsca.
Mówił o doborze roślin.

A mi serce głośno biło i myśli szalały, że oto ciągle spotyka się (spotykam) dusze pokrewne ogrodowo, o podobnym spojrzeniu estetycznym.

Wejdźmy do ogrodu.

Z boku wzdłuż domu. Kolekcja pelargonii jakby na schodkach przy oknie południowym, tak jak ustawiało się czasami gerania na gankach domów wiejskich.

Co robi tutaj stipa?

Kim jest ta piękna pani w medalionie na ścianie?

Tymi pierwszymi obrazami (jak i tą studnią na dziedzińcu) zostałam uwiedziona.

Ogród z rzeźbą 22:16, 11 wrz 2018

Do góry
April napisał(a)
Anula, co to za piękny ogród? Bo z pewnością nie mój
Taaaak, jak to dobry fotograf potrafi zrobić coś z niczego
Aniu, bardzo dziękuję za inspirujące popołudnie. Mam nadzieję, że nie masz dużych zakwasów od tego ciągłego kucania i łapania perspektywy.
Ania bardzo się starała żeby cokolwiek wydobyć z tych moich chaszczy, co było sporym wyzwaniem. Fakt, że pogoda robiła co mogła żeby jej to utrudnić. Choć i tak po przedpołudniowych mgłach byłam cała w skowronkach, że chociaż odrobinka słońca się pokazała.
Dziękuję, że zechciałaś pokazać kawałek mojego świata w swoim wątku. Liczę oczywiście na stałą współpracę bo od tej chwili to już z pewnością nie wezmę swojego aparatu do ręki no nie będę sobie robić wstydu.

Wszystkim, którym spodobał się mój ogród, bardzo serdecznie dziękuję, choć zdaję sobie sprawę, że to głównie zasługa Anuli.

Kasiu, jeżeli chcesz siewki trzcinnika to oczywiście masz jak w banku. Mogę ci wysłać, lub jakoś przekazać. Sama je kiedyś dostałam od koleżanki, z nazwą Brachytricha (stipa lub trzcinnik). Nie wiem po jakich rejonach Warszawy się przemieszczasz ale ja pracuję w Centrum więc... daj znać. Ewentualnie zapraszam do siebie po odbiór. Możemy coś jeszcze wykopać...

ps. nie mogłam od razu odpowiedzieć bo moje konto na ogrodowisku zostało zablokowane przez nadmiar emotikonów, lub ruchome emotki. Wiedzieliście że są zabronione? Bo ja się właśnie dowiedziałam, jak mi nadmiar emocji przekształcił się w nadmiar na klawiaturze. Ale już ok. Człowiek uczy się na błędach.
Dzięki Adminowi za odblokowanie.

Aprilku, skromność to piękna cecha, ale Twoja skromność jest mocno przesadzona. Musisz nad tym popracować. Tak, ten piękny ogród to Twój ogród. Co do inspiracji, to raczej ja się mogę u Ciebie zainspirować. I proszę mi tu nie pisać o chaszczach, ani innych tego typu epitetów pod adresem swojego ogrodu nie używać, bo na to absolutnie nie zasługuje!!!. Widać, że wkładasz w ogród mnóstwo serca, pracy, zaangażowania, miłości. Wiem, jak trudna jest to walka na tych naszych piachach, tym bardziej podziwiam efekty!. Te ogromne róże (jaki to musi być widok kiedy one wszystkie kwitną!), piękne cisy, trawy, hortensje, klony palmowe (nie załapały się na fotki), można ochać i achać. Więc nie wypisuj mi tu, że to moja zasługa, bo ja tam nawet pół dołeczka nie wykopałam. Tak więc zrobienie tych zdjęć nie było takim znowu wielkim wyzwaniem, wyobrażam sobie jak pięknie operuje światło spomiędzy drzew o różnych porach dnia i jak można wiele pięknych zdjęć zrobić. Co z pewnością uczynimy

ps. o zakwasy możesz być spokojna

Aha i pomiziaj koteczki a dla piesków łapka
Ogród z rzeźbą 09:55, 11 wrz 2018

Do góry
Anula, co to za piękny ogród? Bo z pewnością nie mój
Taaaak, jak to dobry fotograf potrafi zrobić coś z niczego
Aniu, bardzo dziękuję za inspirujące popołudnie. Mam nadzieję, że nie masz dużych zakwasów od tego ciągłego kucania i łapania perspektywy.
Ania bardzo się starała żeby cokolwiek wydobyć z tych moich chaszczy, co było sporym wyzwaniem. Fakt, że pogoda robiła co mogła żeby jej to utrudnić. Choć i tak po przedpołudniowych mgłach byłam cała w skowronkach, że chociaż odrobinka słońca się pokazała.
Dziękuję, że zechciałaś pokazać kawałek mojego świata w swoim wątku. Liczę oczywiście na stałą współpracę bo od tej chwili to już z pewnością nie wezmę swojego aparatu do ręki no nie będę sobie robić wstydu.

Wszystkim, którym spodobał się mój ogród, bardzo serdecznie dziękuję, choć zdaję sobie sprawę, że to głównie zasługa Anuli.

Kasiu, jeżeli chcesz siewki trzcinnika to oczywiście masz jak w banku. Mogę ci wysłać, lub jakoś przekazać. Sama je kiedyś dostałam od koleżanki, z nazwą Brachytricha (stipa lub trzcinnik). Nie wiem po jakich rejonach Warszawy się przemieszczasz ale ja pracuję w Centrum więc... daj znać. Ewentualnie zapraszam do siebie po odbiór. Możemy coś jeszcze wykopać...

ps. nie mogłam od razu odpowiedzieć bo moje konto na ogrodowisku zostało zablokowane przez nadmiar emotikonów, lub ruchome emotki. Wiedzieliście że są zabronione? Bo ja się właśnie dowiedziałam, jak mi nadmiar emocji przekształcił się w nadmiar na klawiaturze. Ale już ok. Człowiek uczy się na błędach.
Dzięki Adminowi za odblokowanie.
Dwa ogrody 09:32, 10 wrz 2018

Do góry

Cuuuudowne róże!!!!!
A to chyba mój ulubiony widoczek. Śliczna kompozycja..i jeszcze ta delikatna stipa jako tło. Super.
paniprzyroda napisał(a)

A skąd Ty tyle metalowych konewek nabrałaś???? Fantastyczny pomysł.
Malutki pod lasem 21:53, 08 wrz 2018

Do góry
Krysiu, to prawda, sporo wszystko podrosło. W tym sezonie już to widać

Zoja, dziękuję bardzo

Aniu, tak to ostnica, te są u mnie trzeci sezon, ładnie zimują nawet
Róże to The Fairy, jedyne trzy róże jakie świadomie sobie kupiłam

Kasya, no fajne masz plany

Magda, dziękuję bardzo
Doczekasz się i swoich traw
Magda nie pamiętam co ile mam miskanty, a teraz już za późno na sprawdzanie. Jutro zobaczę i Ci cyknę

Asiu, dziękuję bardzo

Katka, 5 bombek w pierwszym roku się zmieściło
W tym będę już musiała dokupić kolejną paczkę Fajnie rośnie, ładna kulka z niego już się robi, co niezmiernie mnie cieszy, bo trochę mnie osłoni od ulicy
Tujki śmignęły ostro

Kasiu, stipa jest już ze mną trzeci rok i dopiero w tym roku jest taka wypasiona
Ja z tatą przyjmujemy podziękowania za chodniczek Pomysł mój, wykonanie taty

Basiu, dziękuję

Monika, miło, że jesteś
Jeżówki u Jankosi - Twojej imienniczki Moniki
Cieszę się bardzo, że roślinko ode mnie rosną i się rozmnażają

Haniu, podoba się wszystkim mój chodnik do śmietnika Znaczy, że chyba dobrze jest zrobiony, bo od śmietnika odwróci uwagę

Asiu, moje w trzecim roku najładniejsze

Dominika, trochę się rozsiewają, mam już kilka siewek, ale obawiam się, że najwięcej będzie w przyszłym roku w tym chodniczku właśnie. Tam to aż taki dywan z nasionek leżał

Małgosiu
1/ zawsze możesz pochodzić po dolinkach, ja ostatnio też tak w większości, bo Jasiek jeszcze wysoko nie chodzi
2/ Marysia załapała bakcyla górskiego szybko, mam nadzieję, że z Jasiem tez się uda
3/ ja też się cieszę, że tu trafiłam, inaczej raczej hortek z trawami bym nie miała, tylko jakieś dziwne "chińskie dywany" kolorowe
4/ dziękuję bardzo
5/ szczawiku też mam masę, niestety. Walka ciężka, ale taki los ogrodnika
Też mi szkoda, że nie spotkałyśmy się u Moniki, ale słyszałam, że miałaś rodzinne zajęcia, a to bardzo ważne

Jola, miło mi bardzo, że do mnie zajrzałaś
Stipa grzecznie dziękuje
Ogród z wilkiem zamkn. 19:18, 08 wrz 2018

Do góry
basia3012 napisał(a)
Madziu, odwiedziłam twój ogród i co słyszę, grad? Szkoda bardzo strat. Ale pocieszające jest to, że już jesień i za chwilę i tak byliny byłyby wycięte.
Mam Madziu pytanie, czy u Ciebie stipa też bardzo się rozsiała?
Czy rozplenica Hameln też rozsiewa się?
Bo u mnie ostnica rozsiała się bardzo, za bardzo ale rozplenica Hameln chyba nie. Albo nie widzę siewek.
Pozdrawiam serdecznie.

Basiu dziękuję ,że zaglądasz
stipa mi się rozsiewa ,ale jakoś nie strasznie ,ale może to kwestia czasu
a rozplenice zauważyłam w skalniaku- w kilku miejscach mam siewki -na razie je zostawiam ,bo sama nie jestem pewna ,czy to siewki rozplenicy ,czy jakiś chwast hihi

basia3012 napisał(a)
Madziu, z hortensji długo białych to u mnie Silver Dollar trzyma jeszcze biel i Phantom też. Ale bardziej Silver Dollar. Już Tardiva taka trochę brudniejsza się robi. Limelihgty masz to wiesz, że są piękne. Dla mnie z wszystkich hortensji są najpiękniejsze.
Pozdrawiam .

dziękuję jeszcze raz Basiu .......w tym sezonie i tak nie będę już nic zmieniać .....ale do wiosny muszę przemyśleć tą podmiankę

pozdrawiam cieplutko
Ogród z wilkiem zamkn. 23:02, 07 wrz 2018

Do góry
Madziu, odwiedziłam twój ogród i co słyszę, grad? Szkoda bardzo strat. Ale pocieszające jest to, że już jesień i za chwilę i tak byliny byłyby wycięte.
Mam Madziu pytanie, czy u Ciebie stipa też bardzo się rozsiała?
Czy rozplenica Hameln też rozsiewa się?
Bo u mnie ostnica rozsiała się bardzo, za bardzo ale rozplenica Hameln chyba nie. Albo nie widzę siewek.
Pozdrawiam serdecznie.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:30, 07 wrz 2018

Do góry
Śliczną masz runiankę Haniu a stipa jaka olbrzymia,fajnie prezentują się obie
Dzień już krótszy ,mnie też trudno przestawić się i ciągle dnia za mało.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 07:57, 07 wrz 2018

Do góry
leon60 napisał(a)
Elegancko z ławeczką i fajnie ten przerywnik z bergenią wygląda
O jakich trawkach w grujeczniki myślisz ? czyżby ED ?
dzieki olu. A ja patrze na ta lawke i cos mi nie gra ale na glos nie moge powiedziec czyzby ed? Chyba nie. Za laweczka jest spadek do Grabów. Jesli dam wyzsze trawy niz na calej tej przeddomowej rabacie to ja zaslonie i podkresle. Spadek jeszcze bardzoej a dodoatkowo chcialabym zeby laweczka sie zatopila w tych trawach a ed takiej funkcji jak zatapianie nie posiada i mam zagwozdke.... Ale jal chwile poczelam z decyzja to stipa wezmie to w swoje rece bo wszedzie wyrasta

Malutki pod lasem 21:28, 06 wrz 2018

Do góry
Aniu, gratuluję zdania egzaminu
Wycieczki w góry zazdraszczam, bo widoki mieliście nieziemskie i widać, że dobrze się bawiliście.
Pięknie uchwyciłaś zielone jeżówki ze stipą u forumowej koleżanki (imię mi wyleciało). Super ujęcie.
Podoba mi się bardzo Twoja stipa przy ścieżce do śmietnika. Ja mam jeszcze kilka i wszystkie są od Ciebie. Żyją własnym życiem; część przemarzła, ale część się rozsiała, podobnie jak jeżówki od Ciebie, które produkują dziesiątki sadzonek co roku i cieszą obdarowywanych
Macham cieplutko
Malutki pod lasem 08:29, 05 wrz 2018

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Dawno pstryków nie było, coś tam zrobiłam

Wszystkie widoczki śliczne ale ten jest super! Stipa Ci wielka urosła i świeci.
Ten chodniczek bardzo mi się podoba.
Malutki pod lasem 22:10, 04 wrz 2018

Do góry
Piekne te 'pstryki'
Stipa i zurawki - mistrzostwo!
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:28, 03 wrz 2018

Do góry
April napisał(a)
ŁAAAAAAAŁŁŁŁŁŁŁŁ
Muszę się u ciebie skupiać na oddychaniu, bo w zachwycie zapominam o tej podstawowej czynności

Trudno wyrazić zachwyt. Stipa mnie czaruje, tym bardziej że u mnie nie umie się zadomowić niestety.
Pamiętasz jakie odmiany rozchodnika masz przy tarasie? Tak późno kwitną, że wyglądają niemal jak białe. A ja właśnie takich szukam, bo niestety biały Stardust bardzo mizernie się rozrasta
pozdrawiam
oddychaj oddychaj u mnie stipa wychodzi wszedzie.. Coraz bardziej wszedzie... Zaraz bede musiala dokladnej ogladac sie w lazience. :: bo z ucha może wyrosnac. rozchodnikow nie znam. Bo to od rodzocow przywiezione i rozmnozone.
Dwa ogrody 22:36, 02 wrz 2018

Do góry
tegoroczna stipa

od kuli bukszpanowej przełożyłam kostkę, ok 12 metrów, poszerzyłam rabatkę o około 30 cm i uporządkowałam swoje trawki, których mam niewiele, posadziłam młode żurawki, pierwiosnki, drżączki, przesadziłam hortensje i jedną rozplenicę oraz jakiś inny drobiazg,

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 22:23, 31 sie 2018

Do góry
szemusia napisał(a)

Toszka - traw??? To pisz, dobra Kobieto, które to te trawy, bo ja naprawde wszysto w kompost pakuję... Że stipa i lawenda w piach, to wiem. Ale inne trawy? Kurcze, że też człowiek ciagle coś źle robi...
A żurawki? Bo też ostatnio nie współpracują za mną. Może też im kompostu przedawkowałam...

np. Festuca glauca, niektóre seslerie. Dość łatwo mozna to zauważyć po tym jak rośliny nadmiernie bujają, wyciągają i wykładają tracąc przy tym pokrój.

Żurawki mogą męczyć nicienie. Aby to stwierdzić trzeba by po sąsiedzku posadzić np. aksamitki które pod koniec sezonu koniecznie trzeba z korzeniami wykopać i spalić (ściągają nicienie i blokują w swoich korzeniach).

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 15:01, 31 sie 2018

Do góry
szemusia napisał(a)

Toszka - traw??? To pisz, dobra Kobieto, które to te trawy, bo ja naprawde wszysto w kompost pakuję... Że stipa i lawenda w piach, to wiem. Ale inne trawy? Kurcze, że też człowiek ciagle coś źle robi...
A żurawki? Bo też ostatnio nie współpracują za mną. Może też im kompostu przedawkowałam...

Też chętnie się dowiem
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 14:55, 31 sie 2018

Do góry
Toszka napisał(a)

Są rosliny, którym kompost nie służy, bo lubią mocno ubogo

Taka jest np. peonia drzewiasta, perovskia i wiele traw i roślin preriowych

Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:46, 31 sie 2018

Do góry
Toszka napisał(a)
Oj, tam, stipa... ta franca rośnie (i zimuje) tylko tam gdzie ona chce...taka niepokorna z niej dusza

Ale fakt, że dużo jej do szczęścia nie potrzeba...co najwyżej ogrodnikowi szczęście do niej jest potrzebne

Hehe uwielbiam tą trawę, na razie
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 13:42, 31 sie 2018

Do góry
Oj, tam, stipa... ta franca rośnie (i zimuje) tylko tam gdzie ona chce...taka niepokorna z niej dusza

Ale fakt, że dużo jej do szczęścia nie potrzeba...co najwyżej ogrodnikowi szczęście do niej jest potrzebne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies