Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

tulucy 16:52, 28 wrz 2018

Ja mam miskanty do posadzenia. Co prawda z doniczek do gruntu, więc nie powinno być problemu... Ale co tam... Rok temu rozplenice nie eż tak sadziłam i nawet mi kwitną
Brzozowadzie... 18:38, 28 wrz 2018

No, jeśli mi Toszka dała teraz sadzonki trawek, to znaczy, że jeszcze można sadzić
mrokasia 20:45, 28 wrz 2018

Sprawdziłam - rozplenice LadyU z doniczek sadziłam na podokiennej na początku września- przezimowały bez problemu, ale trzeba uczciwie przyznać, że zima była łagodna więc nie umiem ocenić czy przy ostrzejszej byłoby tak samo.
Natomiast zakupionego w tym samym czasie miskanta zadołowałam, ale było to znacznie później, właśnie już w październiku i dopiero chyba w czerwcu wsadziłam go normalnie do ziemi.
jolanka 20:56, 28 wrz 2018

WS sadzenia miscantów pytałam w Daglezji, czyli tam gdzie jest narodowa kolekcja. Właściciel odpowiedział mi jednoznacznie, zadołować w doniczce i teraz na pewno nie sadzić do gruntu Ja się słucham
Gruszka_na_w... 22:20, 28 wrz 2018

Moje miskanty bardzo źle zniosły wczesnopaździernikowe ubiegłoroczne przesadzanie. Dostałam po łapkach od matki natury i w tym roku już nie eksperymentuję.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
inka74 00:11, 29 wrz 2018

Ale mówimy o przesadzaniu z jednego miejsca w ogrodzie ukorzenionych już dawno roślin na inne czy o sadzeniu z doniczek do ziemi rosnących w nich roślinach od początku swego żywota?
jolanka 08:30, 29 wrz 2018

Iwonka, ja myślę, że i takie przesadzanie ukorzenionych nie jest teraz dobre. One przecież mają baaaardzo duży system korzeniowy więc nie ma opcji aby go jakoś nie naruszyć. Trawy już nie regenerują zupełnie tego co pod ziemią. Mam trochę do przesadzania wiosna bo kupiłam sporo egzemplarzy w Rykach ale włożyłam do ziemi z doniczkami i ciepełka poczekam
Toszka 10:14, 29 wrz 2018

Z trawami własnie problem polega na tym, że te jesiennie kwitnące kończą produkcją nasion swój okres wegetacji. Hormony wzrostowe już nie są produkowane, a zapasy energii kumulowane są w kłączach. W związku z tym korzenie już nie rosną.
Dodatkowo ryzykiem jest zima, która od kilku lat jest -delikatnie rzecz ujmując - dziwna.
Dwa lata temu w jednym miejscu moje ML przetrwały zimę nietknięte, zielone.

Dla stipy zabójcze są marcowo-kwietniowe zimne, przenikliwe wiatry i grzejące słońce w ciągu dnia. A kropką na "i" może okazać się zbyt wczesne cięcie lub wyskubanie. Mam miejsca gdzie stipa notorycznie mi wygniwa, a w innych miejscach bez szwanku zimuje.
mrokasia 10:26, 29 wrz 2018

Słuchajcie, co tu dużo mówić, teraz moje frontowe rabaty mają swoje 5 minut .
Podokienna rządzi bezsprzecznie, szczególnie o poranku oglądana od frontu.

Frontowa też nie jest gorsza .

mrokasia 10:31, 29 wrz 2018

A tak wygląda mój front - widok od furtki i bramy. Jestem zadowolona .

Pojałowcowa w pełnym słońcu z powiązanymi miskantami