Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Ogrodowe marzenie Mrokasi

Ogrodowe marzenie Mrokasi

Toszka 10:34, 29 wrz 2018

Prawda jest taka, że rozplenice działają cuda

Ładne widoczki zapodałaś
mrokasia 10:34, 29 wrz 2018

Podokienna za domem

I jeszcze kilka takich tam

inka74 10:38, 29 wrz 2018

Joluś dobrze, że moje różne "trawy" żyły w tej błogiej nieświadomości zakazu sadzenia z doniczek do ziemi i mają się dobrze nawt ML i Gracek. Ale to co u mnie jest OK nie musi u innych się sprawdzić i odwrotnie. Dlatego nie zakazuje czy nakazuje tylko piszę, że u mnie jest po prostu to bezproblemowe. Tak jak rozmawiałyśmy, dzięki mniejszej działce i osłonięciu z różnych stron ja mimo iż jestem w szczerym polu poza miastem, mam w miarę zacisznie. Rabaty mam w dużej części podniesione i z dobrą ziemią dodaną więc woda nie stoi mimo gliny. Rabaty są wysypane korą. To są drobiazgi, ale składają się na całość. Trzeba do wszystkiego podchodzić ze zdrowym rozsądkiem. Przy trawach, z tego co czytałam, ważny jest jeszcze jeden czynnik - ilość wody. Te ozdobne w dużej większości (są wyjątki) nie lubią zastoin wody. Jak masz zimę ze śniegiem i sporo na minusie przez długi czas to ziemia ci dosyć głęboko zamarza, szczególnie jak nie ma nic na wierzchu np. osłony z kory. Duża ilość śniegu to dużo wody przy rozmarzaniu która nie ma jak wniknąć w głąb bo ziemia jest zamarźnięta. Więc rośliny po prostu w tym wszystkim stoją przez jakiś czas i te, co nie lubią takich warunków, zgniją. Sadzone na wiosnę mają szansę odbić bo się już ukorzeniły a te jesienne, jak kupujesz z kłosami kwitnące - to już nie bardzo. Bo tak jak sama mówiłaś one się na jesieni skupiają na zewnętrznym wyglądzie a nie na korzeniu. Jak wybierzesz takie miejsce podmokłe na zadołowanie doniczki - też ci zgnije. A gdzie najczęściej sadzisz duże miskanty? Z tyłu rabat jako tło. Nie wiem jak u was ale u mnie tam zawsze jest bardziej mokro bo cień i nie ma takiego wysychania co na przodzie.
Zwróćcie uwagę jak w szółkach przechowywane są rośliny. Które dołowane a które okrywane lub chowane do szklarni. Warto popatrzeć kupując np. W zimie choinkę co się dzieje na placach i porozmawiać. To bardzo dużo daje informacji.

Jestem za tym, aby przestać uogólniać np. pisząc trawy bo to wprowadza tych co mniej drążą temat w błąd. Czytać o wymaganiach poszczególnych odmian i z rozsądkiem podchodzić do tematów. Nie piszmy trawy a miskanty czy inne konkretne odmiany. Dlatego twoja wypowiedź o Daglezji i miskantach jest bardzo cenna bo konkretna

A na marginesie - trawa trawnikowa mi wzeszła!!!! Do zobaczenia jutro na kiermaszu
inka74 10:41, 29 wrz 2018

No takie widoki frontowe są piękne! Poproszę więcej ale ładne słoneczko - u was też tak ciepło?
UrsaMaior 13:26, 29 wrz 2018

Wiele z moich traw też sadziłam jesienią i żyją. W zeszłym sezonie jedynie Little Bunny z donic frontowych zadołowałam i zdechły.

Kaśka, foty frontowe odjazd! Efekt obłędny!
13:43, 29 wrz 2018
w ramach doswiadczania sie na własnym organizmie i ogrodzie przesadziłam rozplenice tydzień temu ...widze że troszke pożółkły ...ale tym sie nie martwię ...może nawet je zetną na 1/3 wysokości .... taki test zrobiłam czy przezyja do kolejnego sezonu ...zobaczymy

dzieliłam tez miskanty ML i seselerie w lipcu ...końcem upalnego i suchego lipca nawet ...odrywałam bez wykopywania kepy-matki po kilka zdziebełek z korzonkami ....na 10 sadzonek dwie padły pozostałe wypusciły juz nowe badylki jeszcze sukcesu nie odtambiam ...bo sukces będzie jak wiosną pokaza zielone badylki

mocno to nie przepisowe jest ...ale ja sie doswiaczam i wiem że ryzyko czasem sie opłaca
roma2 14:04, 29 wrz 2018

Cudne Twoje frontowe. Cudne! Ja tam się nie znam na miskantach. Mam od Makusi olbrzymy sadzone wiosną i tyle. W zeszłym roku pod koniec września dzieliłam i sadziłam trzcinniki Overdam, żyją i są ładne, ale to twardziele. Stipa mi żyje od trzech lat, ale ja mam przepuszczalną glebę, to nie ma szans na wygnicie. Chyba, że przyjdzie dzika zima i wymrozi.
Jak kita?
eVka 18:03, 29 wrz 2018

Dziewczynooo ale masz front, perełka cukiereczek! Przepięknie no i pojałowcowa super wyszła. Oj wycięcie szmaragdów to był strzał w 10-tkę
paulina_ns 18:16, 29 wrz 2018

Wow Kasiu ależ u Ciebie jest pięknie! Cudowne masz rozplenice nie żałuję,że zakupiłam w tym roku kolejne są przecież cudne! Piękny masz już ogród, a widok od furrki SZAŁ!!!
AnnaCh 19:02, 29 wrz 2018

Matko, front w całości wygląda obłędnie Trawy pięknie grają teraz pierwsze skrzypce