Kule bukszpanowe zakupione , obecne debatuję nad cisowymi nie koniecznie szczepionymi na pniu (takie również może mi się uda kiedyś kupić niespodziewanie) ...
Tak sobie pomyślałam , że ten mój rozbierany na wiosnę skalniak takowe posiada i jak bym je mocno przycięła jeszcze i może połączyła trzy sztuki ???? to może wyjdą fajne kule ???
Ok. Zatem bez ramki, ale z kulkami jako opcja do przemyślenia. Chyba nie bardzo w pomarańcz. Podoba mi się róża z kocimiętką lub lawendą i w białych kwiatach gipsówki, więc może żółte i białe róże. Zastanawiam się nad jakimś bardziej pionowym akcentem w rogu wykuszu (na zdj. 1 w miejscu żylistka). Spodobały mi się też róże pnące i stąd taka wizja, ale to chyba zakłóci kompozycję, która bedzie bardziej płaska.
Zaczynam się martwić o finanse, bo jak napisałam jeszcze chcemy zwiększyć przedogróedk. A z drugiej strony szkoda nie wykorzystać gotowego miejsca na różankę.
W gł. wątku pokazywałam zdj. z prac z soboty (nie ostatniej, jeszcze wsześniejszej). Wkleję i tu.
Usuwamy zarośnięty skalniak i przerzucamy ziemię za dom na rozmnażalnik
witaj Celinko!
u Ciebie wiosna, drzewka pobielone, podcięte to już start
ja bardzo lubię przedwiośnie , jest szaro a za chwilę pojawią się w krzykliwych kolorach kwiatki,
u mnei dziś było słońce, ciepło piękna pogoda, mycie tarasu, ławeczki, ja przycinałam drobne iglaki i tawuły, poczyściłam skalniak i jak zwykle czasu brakło
ale byłam w sklepie i kupiłam nasionka cyni, onętka, bazylii i ogórecznika lekarskiego - te 2 ostatnie nigdy nie uprawiałam - masz jakieś doświadczenia z uprawą tego ?
Moje czuwające dobre dusze, poradźcie proszę jeszcze co nieco.
1. Muszę wykopać gdzieś żylistka z miejsca, gdzie był skalniak. A że jest już niemały, to trzeba na miejsce stałe. Tak wygląda na dzień dzisiejszy (rośnie w rogu wykuszu tuż przy oknie).
2. To rabaty biegnące wzdłuż płotu. Myślę, że gdzieś tu go trzeba dać. W następnym poście cd.
Magnolio – bardzo się cieszę, że zdecydowałaś się napisać.
Ja się właśnie strasznie boję, że ogród zepsuję
W kwestii przedogródka. Myślę żeby go nie traktowac jako oddzielną całość, tylko część ogrodu. Dlatego nie podkreślałabym linii płotu od strony podjazdu, a nawet za płotem może da się nawiążać do tego w samym przedogródku.
Czy mogłabyś mi wyjaśnić co miałaś na myśli z tą linia płotu? Czytam, czytam i nic nie rozumiem…
Z miejscem do siedzenia też zaczęłam wątpić czy do dobry pomysł. Pochodziłam tam trochę. Poprzesiadywałam w różnych punktach i stwierdziłam, że taras jest na tyle duży, że kolejne miejsce do siedzenia kilka metrów dalej chyba źle by wyglądało.
Ewalm – myślę, że z podlewaniem w tamtym miejscu większego problemu nie będzie – i tak trzeba będzie trawnik podlewać więc i hortensjom się poleje.
Skalniak likwiduję na pewno. Jest beznadziejnie usytuowany, zasłania mi wszystko z okien. Poza tym trawa i inne badziewie powrastały strasznie między kamienie.
Ogólnie cały ten teren muszę oczyścić, wykopać rośliny, które chcę zachować. Pozbyć się ton kamieni, które tam pod trawą są dosłownie wszędzie – łopaty się przez nie wbić nie da, a potem wszystko przekopać i wyrównać. Inaczej tego nie widzę – to jest strasznie nierówny teren – górki i doły pozarastane trawą bo kosiarka nie dawała rady kosić na takich wertepach. Chodzić się nie da bo się człowiek potyka bez przerwy.
Agata – ja chcę podlewać wodą ze studni. Muszę z TŻ pogadać jak to technicznie rozwiązać żeby te węże nie były widoczne. Jak wygłówkuje i stwierdzi, że to zrobi to możemy zakładać
Ania, nie daje mi spokoju pytanie. Czemu przenosisz trawy?
Odpowiedż jest prosta..... ze względów estetycznych..... najpierw były trawy, a potem powstał skalniak...i trawy cały skalniak zasłaniają...a jak je przesunę w bok...to odsłonię widok na skalniak, dalej będę widziec trawy... Miałam tam tez latem basen, który tez przesunę w nowe miejsce..bo też zasłania skalniak.
Po przemeblowaniu będę widzieć sklaniak, trawy, a basen częsciowo schowam za koreankami i trawami
Brrr ale zimno...... pobiegąłm cyknać fotkę ... czyli widok z tarasu i z domu...... to koło to miejsce pod basen..który ma wysokosć 1,3m, czyli latem zasłania wszystko. do spółki z trawami. Mam bożonarodzeniową choinkę jeszcze do posadzenia...... na środku , poiedzy skalniakaiem a koreankami rośnie tulipanowiec....teraz go słabo widać..... "pod" żywopłotem z cyprysów mam sad ....
Basen się lekko schowa po prawej za koreankami.... a tulipanowca, na lewo posadzę choinkę..... i to wszystko wezmę w jedną rabatę od koreanek, aż po nową choinke..... wsadzę tam trawy i coś jeszcze....
Choinka i tulipanowiec mają mi zasłonić chałupe , która jest centralnie na widoku.... A miałam tam taką piękną panoramę na cała okolice
Anula, czy to jest pergola? Możesz w wolnej chwili pokazać ją w całości. Jestem na etapie zakupu - albo pergoli albo altanki a ten kawałek Twojej ładnie się prezentuje
Ania, nie daje mi spokoju pytanie. Czemu przenosisz trawy?
Odpowiedż jest prosta..... ze względów estetycznych..... najpierw były trawy, a potem powstał skalniak...i trawy cały skalniak zasłaniają...a jak je przesunę w bok...to odsłonię widok na skalniak, dalej będę widziec trawy... Miałam tam tez latem basen, który tez przesunę w nowe miejsce..bo też zasłania skalniak.
Po przemeblowaniu będę widzieć sklaniak, trawy, a basen częsciowo schowam za koreankami i trawami
Brrr ale zimno...... pobiegąłm cyknać fotkę ... czyli widok z tarasu i z domu...... to koło to miejsce pod basen..który ma wysokosć 1,3m, czyli latem zasłania wszystko. do spółki z trawami. Mam bożonarodzeniową choinkę jeszcze do posadzenia...... na środku , poiedzy skalniakaiem a koreankami rośnie tulipanowiec....teraz go słabo widać..... "pod" żywopłotem z cyprysów mam sad ....
Basen się lekko schowa po prawej za koreankami.... a tulipanowca, na lewo posadzę choinkę..... i to wszystko wezmę w jedną rabatę od koreanek, aż po nową choinke..... wsadzę tam trawy i coś jeszcze....
Choinka i tulipanowiec mają mi zasłonić chałupe , która jest centralnie na widoku.... A miałam tam taką piękną panoramę na cała okolice
Witaj Krysiu! Pozwoliłam sobie odwiedzić Twój ogród i już wiem dlaczego to Hirutkowy raj Piesek rzeczywiście cudny. I mieczyki! Cieszę się,że je u Ciebie zobaczyłam. Gratuluję pracy,którą wykonałaś w swoim ogrodzie. Widać jak pięknie powstaje coś praktycznie z niczego. I już jestem ciekawa wiosennych zdjęć Twojego raju Pozdrawiam serdecznie!
Dzięki Maja za odwiedziny Hiro ma już ograniczone terytorium ,to jest milusiński łobuziak Mam w planie trochę przemeblować mój niby skalniak Mieczyki to też moje ulubione kwiaty ,choć nie wiem jak się przechowają ,leżą sobie w piwnicy w pierzynce z wiórek Obecnie ziemia zamarznięta ,dzisiaj było u nas -5 ech .Posadziłam trochę wiosennych kwiatów Najbardziej jestem ciekawa czy wypuszczą czosnki ozdobne ,kupiłam ich sporo a do nich mam kupione w Poznaniu trawy Pozdrawiam
To jeszcze obiecane zdj. z prac przy domu z soboty. Rozbieramy zarośnięty skalniak i robimy na płasko. Przesadzę tu część roślin z przedogródka, żeby można było zacząć coś działać na froncie. W miejsce skalniaka posadzę kosodrzewiny i dołożę lawendę, bo tam gdzie jest jest już jej źle. W sumie to nie wiem czy będzie co przesadzać. Docelowo marzy mi się tu różanka i lawenda, bo to bardzo słoneczne miejsce.
Ziemię ze skalniaka przerzucamy za winkiel, bo tam i tak trzeba podsypać wokół okienek do piwnicy. Tu powstanie dodatkowa przechowalnio-namnażalnia, bo jest tu trochę cienia i bedzie blisko pod ręką, łatwiej będzie przypilnować i podlać. Będę dzielić i rozmnażać trawy na potrzeby tej cudnej rabaty w formie półkola z grabami i bukszpanami. Tu mam zamiar namnożyć bukszpanów i próbowac formować poduchy (na początek podusiątka). Dwa bukszpaniątka już widać z poprzedniego sezonu. Przywieźliśmy też gumy, żeby zakryć trawę na jakiś czas co by łatwiej było ziemię przekopać. Przy okazji jak zawsze okazało się, że coś trzeba wkopać i na razie się trochę przedłużyło. I tyle z soboty. Będzie jakiś konkurs na najbrzydsze otoczenie domu?
Z grubsza plan jest taki żeby wyrzucić kamienie, powiększyć w stronę oczka i za pergolę. Zrobić rabate w takim troszkę sródziemnomorskim stylu. Rośliny które chce zastosować to cisy kolumnowe, cisy takie krzaczaste które będę mogła dowolnie przycinać, róże, lawenda, rozchodniki, trzmielina i może jeszcze jakieś trawki. Myślicie że dobór roślin odpowiedni?
A i jeszcze jakieś drzewko liściaste nie za wysokie. Myślałam o brzozie takiej płaczącej.
witaj!
jestem od niedawna fanką ogrodowiska i po pracy sie relaksuję - właśnie
nie mam niestety jeszcze swojego wątku - ale uwielbiam wszelkie rewolucje
nie mam pewnośici czy chodzi o rabatę na wprost tarasu - ale zakładam że tak
mam 3 propozycje rewolucji
1] kwitnącą pachnącą rabatę - nestety sezonowa - ale można coś z tych nasadzeń też wykorzystać - pelna tulipanów , narcyzów wiosną, potem róże , liliowce, zioła, jeżówki, hosty a na brzegach poziomki -to wersja pracowita w utrzymaniu
2/ płaski skalniak trochę terenem podziałac - płaskie kamienie i w to wrzosty, wrzośce, trawy, i wykorzystać troche tych nasadzeń
Ania a swoją nową hortensję w jakim miejscu posadzisz? Tzn jaka strona świata?
Marzenko, ja nie jestem ogrodowo tak zaplanowana jak Ty U mnie jest swobodna aranżacja, dusza artystyczna i chaos twórczy. Jak już przyjdzie wszystko co zamówiam, wezmę doniczki.. uruchomię wyobraźnie i bedę komponować Ale wystawa najprawdopodobniej wyjdzie południowo-zachodnia... ale postaram sie ja troszkę ocieniować jodełkami w sąsiedztwie... Mam rabatę z trawami, która po kolejnych modyfikacjach ogrodu zasłania mi widok na skalniak...wiec chce to przesunąć w inne miejsce i powiekszyć ilość traw... a ja ktu bedzie żle to ..... coś sie znajdzie ....
Aniu, pięknie prezentuje się Twój skalniak.... mieliście przy nim niemało pracy. Owoce smakowite.... trochę nie w porę,.... bo zapomniałam kupić jabłka.... a teraz chętnie bym zjadła
To niebieskie to przetacznik siwy..... posadziłąm pod drzewm i znikałw oczach, a po przesadzeniu na skalniak jest piekniusi....
Te żółte przysosence przetrwało zimę i wczoraj oglądałam wyglada ładnie Nazwę mam zapisana na tabliczce
Cześć roślin jak zwykle nasadziłam za gęsto i niektóre dostały eksmisję
Kamienie układał M...... a pomysł ze skalnaikiem był potrzebą chwili, robilismy płyty na dojeżdzie do dizałki i było dużo ziemi z kamienaimi..... potem stwierdziliśmy, że jednak musimy dać opaskę wokół domu, bo trawa nie chce rosnąć pod okapem... nie chciałam opaski, bo ładnie jak trawa jest aż do ściany... zycie zweryfikowało moje poglądy ....
Więc jak przerwa i ktoś t ooglada to jadę dalej ze skalniakiem....
Aaaaaa szukałam foto ze skalniaka i natrafiłam na takie cuda....... skalniak poczeka.... to lepsze w ogrodzie niż skalniak .... zdjecia z 10 lipca ...za 4 miesące bedą takie pychotki... i inne których nie mam na foto....szkoda, ze jużbedzie po czereśniach