Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Na zielonej... trawce :) 15:15, 04 sty 2019

Do góry
Marzec 2018

Pierwsze wytęsknione intensywne kolorki

i pawilon w bardziej zaawansowanej odsłonie

Na zielonej... trawce :) 15:11, 04 sty 2019

Do góry
Luty 2018

Przygotowania do budowy pawilonu - te pierwsze wylewki posadzki były już w styczniu w ramach ścisłości

Na zielonej... trawce :) 15:06, 04 sty 2019

Do góry
Styczeń 2018
trochę popruszyło jak wiać... zima jak pamiętam była bardzo sucha (zresztą nie tylko ona)

Na zielonej... trawce :) 14:57, 04 sty 2019

Do góry

Na zielonej... trawce :) 14:53, 04 sty 2019

Do góry

Na zielonej... trawce :) 14:49, 04 sty 2019

Do góry

Sezon 2017 u Hanusi 14:40, 04 sty 2019

Do góry
Izabelko, jak się wejdzie do ogromnego sklepu, to zawsze jest okazja coś nabyć.

Korci mnie wypad do ogrodniczego, ale jeszcze poczekam ze 2 tygodnie.

Taki mak mi się zasiał w ubiegłym roku. Chyba ptaki siały. Bo ja nie.

Doświadczalnia bylinowo-różana 14:37, 04 sty 2019

Do góry
W ostatnim numerze prenumerowanej przeze mnie gazety ogrodniczej Gartenpraxis jest artykuł na temat Panicum - proso rózgowate. Pokażę Wam jak ocenione zostały najnowsze odmiany. Ocena została dokonana przez Arbeitskreis Staudensichtung ( zespół profesjonalnych ogrodników oceniający byliny). Oceny dokonywano w ogrodach w Dreźnie, Waedenswil, Weihenstephan i Weinheim od 2016 do 2018 roku. Kryteria to zimowanie, wygląd liści, wygląd kłosów, zabarwienie jesienne, wzrost i pokrój oraz oczywiście zdrowotność.
Nie przetłumaczyłam całego artykułu, ale pokażę Wam tabelkę z najważniejszymi informacjami oraz tłumaczenie najważniejszych odmian. Odmian bez gwiazdek już nie tłumaczyłam. To odmiany, które niby są nowe, ale bardzo podobne do już istniejących.

Gartenpraxis 01-2019, s. 11, text Prof.Dr. Bernd Hertle

Moje tłumaczenie
...uDany ogród 14:35, 04 sty 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Ja to cały czas jestem w szoku gdzie ty takie rzadko spotykane odmiany znajdujesz. Jak się jeździ po ogrodnictwach to często mam wrażenie że wszędzie jest to samo i najczęściej te popularne rośliny bo one się najlepiej sprzedają.

Aguś uwielbiam takie różne cudeńka w ogrodzie. Poluję już teraz tylko na okazy, bo miejsca coraz mniej w ogrodzie a zachcianek cała masa

Tu mój ulubiony Lilak hiacyntowy 'Mirabeau'

...uDany ogród 14:16, 04 sty 2019

Do góry
pestka56 napisał(a)
Zaplatam pigwowce i ciągnę je w górę. Mam pigwowce pośrednie pomarańczowo i czerwono kwitnące 'Crimson and Gold'. One kwitną i owocują na pędach dwuletnich niestety, więc przycinanie jest dość niebezpieczne. Jednego roku prawie wcale u mnie nie kwitły, gdy zrobiłam im ostre cięcie

W lasach koło nas spotykam czeremchę amerykańską (prunus serotina). Jest o tyle ciekawa, że kwitnie na początku czerwca, czyli miesiąc po innych czeremchach. Są takie miejsca, gdzie tworzy prawdziwe kolonie, ale nigdzie nie widziałam tak wysokich drzew o jakich piszą na ogrodniczych stronach.
W Arboretum w Rogowie mają czeremchę Maacka (prunus maacki). Ma piękną czerwonawą głądką, błyszczącą korę w poprzeczne cienkie paski, które się łuszczą. No, i jesienią daje spektakt przebarwiając liście od żółtego po czerwień.
Tę amerykankę chyba spróbuję przesadzić do siebie.

Moje pigwowce rosną na skarpie i pozwalam im się płożyć i rozrastać Mam te dwa gatunki, ale choruję na takiego amarantowego
Mam czeremchę amerykańską i ma jakieś 5 może 6 metrów jest ładnym drzewem, kwitnie niezbyt spektakularnie, ale lubią ja pszczoły a potem ptaki mają używanie bo niezwykle plennie rodzi owoce
nie wiem co to za jedna Maacka, zaraz poczytam. Może uda się ja gdzieś kupić?
Ta kora mnie kusi!
ładnie się rozsiewa, mam co chwila siewki na wydanie, jak Ci się nie uda z łąki to weźmiesz moją

U mnie kwitnie wraz z kasztanowcem różowym i chyba ładnie ze sobą wyglądają

ale w tej postaci jest najbardziej dekoracyjna

...uDany ogród 14:03, 04 sty 2019

Do góry
Aldona40 napisał(a)
Danuś co to za odmiana pigwowca? Masz go już w soim ogrodzie?
Ja mam u siebie te zwykłe pigwowce, i to tylko dlatego że ładnie wygladają jak kwitną ( no i może troszkę dla owoców). Wiosenne ich przycinanie jest dla mni okropne, nie lubie tego robić bo zawsze jestem strasznie pokuta przez te kolce. A nie podobaja mi sie takie bez przycinania, bo są takie rozlazłe. Ale coś za coś

Lista moim ulubionych roślinek z twojego ogrodu to są czeremchy, żylistki, (tourbillon Rouge mam), kalina koreańska, Sargenta, Onondaga, różyczki, deren kwiecisty Alba, pieknotka, śnieguliczka, obiela i wiele innych. To tylko tak w skrócie, bo bym za dużo się rozpisała

U nas nareszcie się troszkę biało zrobiło. Hura

Aldona

Aldonko pusty to

Pigwowiec Pośredni JET TRAIL

Pełny tu w postaci zielonkawych kwiatów, później jest prawie biały

to Pigwowiec okazały Yukigoten

Mam je w ogrodzie, wszystkie rośliny które pokazuje sa w moim ogrodzie

O lista bogata Ciesze się, że podoba Ci się zestawienie roślin u mnie. Cały czas dążę do tego żeby było kwitnąco o każdej porze sezonu. Ale jeszcze daleko żebym była całkowicie zadowolona.
jak chcesz to śnieguliczkę mogę Ci wiosną podesłać
Mój ogrodowy pamiętnik 13:25, 04 sty 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
A tego klona to bym najchętniej przetransportowała do swojego ogrodu .

jest boski
Mój ogrodowy pamiętnik 12:34, 04 sty 2019

Do góry
Kilka zdjęć z Ogrodu Japońskiego w Pisarzowicach. Te wielkie kule azalii japońskich i klony palmowe.

A tego klona to bym najchętniej przetransportowała do swojego ogrodu .

Kiedyś będzie tu ogród 11:29, 04 sty 2019

Do góry
anka_ napisał(a)

Moniu dziekuję. Ja też wzięłam to za oznaki wiosny... tak na przekór rozumowi...

Czyli to żurawie mogły tak "napinkalać" w locie
Zimową porą często mam tak, że rozum swoje, a cała reszta swoje dopiero jak spadnie dużo śniegu i nie widzę roślin wracam na trochę do rzeczywistości. Musze sobie chyba las w słoiku sprawić
Przerwa na kawę... 11:28, 04 sty 2019

Do góry
I w całej okazałości i zbliżeniu

Te podwijające się igły i gałązki najlepiej widać na dole. Normalnie jakby na zimę się składała do środka
To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:18, 04 sty 2019

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Dzięki Haniu
Twoje widoczki niby zimowe a jednak bardzo kolorowe, widać teraz, że dobrą robotę robią krzewy i wysokie trawy.
Az żal deptać ten biały dywanik , najlepiej "machnąć" aniołka
W ogródku emerytki 11:17, 04 sty 2019

Do góry
Znowu sypie śnieg.
Uwielbiam takie widoki
Sezon 2017 u Hanusi 10:36, 04 sty 2019

Do góry
Parapetowe sianie jeszcze nie prędko, słońca brak.
Basiu, dziękuję za odwiedziny, na razie trzeba się pocieszać, no to przeglądam zdjęcia. Narty u mnie odpadają, sanki jeszcze nie mają po czym jeździć, więc tak zabijam wolny czas.

Miłego dnia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies