Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Zana 18:30, 13 lut 2019

Jak już ochłonęłam z wrażenia żeś na łono O. wróciła to jadąc z roboty do domu zwizualizowałam sobie tę Twoją półkę no i takie coś mi się ukazało: posadzić cisy na drugiej ścianie płotu, całą półkę pomiędzy brzozami wypełnić trawą Sporobolus heterolepis, pomiędzy tu i ówdzie dać pojedyncze kępki pomarańczowych jeżówek nie za wysokich (ewentualnie inny kolor).

Czyli całkiem mam podobne wyobrażenie jak Asia.
Magleska 18:30, 13 lut 2019

Wróciłaś
Ja bym pod tym murkiem coś posadziła a wśród brzóz same trawy ....a róże najwyżej na brzegu ,żeby się wylewały za murek
Nie wiem ,czy pomogłam
Makusia 18:33, 13 lut 2019

Romeczko od cisow
Cześć i cmok :*

Asiu ta koncepcja podoba mnie się, albowiem nie wymaga wiele pracy

A co myślicie o magnolii o tu:

Bo innego pomysłu na nią nie mam... To jest tył, tam gdzie kiedyś było miejsce na ognisko i jałowiec. Koło wykostkowanego miejsca na budę.
Makusia 18:36, 13 lut 2019

Zana napisał(a)
Jak już ochłonęłam z wrażenia żeś na łono O. wróciła to jadąc z roboty do domu zwizualizowałam sobie tę Twoją półkę no i takie coś mi się ukazało: posadzić cisy na drugiej ścianie płotu, całą półkę pomiędzy brzozami wypełnić trawą Sporobolus heterolepis, pomiędzy tu i ówdzie dać pojedyncze kępki pomarańczowych jeżówek nie za wysokich (ewentualnie inny kolor).

Czyli całkiem mam podobne wyobrażenie jak Asia.

Co znaczy "posadzić cisy po drugiej stronie płotu"? Zaintrygowala mnie ta myśl
Co do traw, to chciałam prze bardzo wykorzystać te, które mam, bo nie mam co z nimi zrobić, a muszę ekspediowac. Stąd pomysł na ML. Ale tego "strptokoka" sprawdzę
Gruszka_na_w... 18:36, 13 lut 2019

Wyczekiwałam Twego powrotu jak kania dżdżu.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makusia 18:38, 13 lut 2019

Magleska napisał(a)
Wróciłaś
Ja bym pod tym murkiem coś posadziła a wśród brzóz same trawy ....a róże najwyżej na brzegu ,żeby się wylewały za murek
Nie wiem ,czy pomogłam

Hmmm... Nie jesteś pierwszą, która mówi żeby murek przyslonic czymś "od dołu" ale wciąż dojrzewam do tego pomysłu.
Róże rzucone ale bez spiny, bo musiałabym je kupić, a dopóki czegoś nie mam, to się na to coś nie upieram
Makusia 18:39, 13 lut 2019

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Wyczekiwałam Twego powrotu jak kania dżdżu.

Romantyczne, wielokomorkowe, cudzożywne i tlenowe porównanie
Zachwyconam
Gruszka_na_w... 18:42, 13 lut 2019

Makusia napisał(a)

Co znaczy "posadzić cisy po drugiej stronie płotu"? Zaintrygowala mnie ta myśl

Obsadzić zimozielonym cisem dwa boki nieforemnego trójkąta (jakim jest półka), dla których wspólnym wierzchołkiem jest narożnik działki.A w zasadzie ten drugi bok, bo jeden jest już obsadzony.
Już jaśniej nie da się tego wyjaśnić.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makusia 18:46, 13 lut 2019

Obsadzić zimozielonym cisem dwa boki nieforemnego trójkąta (jakim jest półka), dla których wspólnym wierzchołkiem jest narożnik działki.A w zasadzie ten drugi bok, bo jeden jest już obsadzony.

To że tych mikrusow od drogi niemal nie widać, wcale nie znaczy, że ich tam nie ma! Ponieważ półka jest "jakby" trojkatem prostokątnym, różnoramiennym, to informuję, że boki przy kącie prostym są obsadzone cisami Znaczy, że dwa z trzech
Zana 18:51, 13 lut 2019

Dokładnie to miałam na myśli. Zawiłe jakieś te moje zwoje