Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ranczo Szmaragdowa Dolina II

Ranczo Szmaragdowa Dolina II

sylwia_slomc... 10:33, 13 lut 2019

hanka_andrus napisał(a)
Straty wspólczuję, ale widok nowych nabytków i darów do aranżacji domku poprawił mi nastrój i Ciebie niech cieszy.
I machnij ręką na stratę, nie warto sobie podbijać złych emocji.

Słoneczka życzę.

Haniu obejrzałam wczoraj wieczorem film "Serce nie sługa" i uświadomiłam sobie, że to żaden problem, mam inne szale, które czekają by zacząć je nosić Ludzie mają o wiele większe zmartwienia
Tak po prawdzie to mnie nie tyle było żal szala co rozczarowało mnie życie( kolejny raz)
mikina34 13:11, 13 lut 2019

Sylwio, ja jestem tak samo naiwna, w takiej sytuacji myślę sobie, może ktoś bardziej tego potrzebował niż ja ale uczucie bycia okradzionym na pewno jest przykre
Widocznie tak musiało być, jest miejsce na nowy prezent

A teraz proszę Cię o instrukcję od czego zacząć zakładanie łąki Kiełkuje mi w głowie malutka myśl, żeby na początek spróbować przekonać eMa to tego pomysłu, ale muszę mieć jakieś podstawy
sylwia_slomc... 13:38, 13 lut 2019

Monia
Nie pamiętam czy Ty masz trawę posianą na całości, czy gdzieś jest jeszcze goła ziemia?
Potrzebujesz mieć uprawiony kawałek ziemi( w zależności od tego jaka duża ma być łąka to taki kawałek)
I teraz to może być najmniej żyzna ziemia w ogrodzie, dla łąki wskazane jest jałowo( nie martwica glebowa, nie mylić)
Gleba powinna być rozpulchniona tzn przynajmniej glebogryzałką uprawiona. Ja moją łąkę wysiwałam w końću kwietnia. Wtedy nie było dużego wyboru nasion na łąi teraz jest spory i na różne typy łą, są łąki na stanowiska suchcsze, na ciężką ziemię na piaszczystą i na podmokłe chyba też. Musisz dobrać odpowiednią lub mieszankę nasion zebrać sama co byś chciała by tam kwitło, mogą być rośliny jednoroczne mogą być byliny. Ważne jest by jak rozsypiesz nasiona zwłaować teren walcem jak przy sianiu trawnika. Jak jest możliwość można łąkę przez pierwsze tygodnie troszkę podlewać, zwłaszcza gdyby nie było opadów, ale to nie jest konieczne. Potem to już tylko dwukrotne lub jednokrotne koszenie w sezonie ytej łąki, my kosimy końcem września, początkiem października. Po dtygodniu dwóch od skoszenia siano przeschnie nasiona się wysypią i można je zebrać w kopki. Albo oddać rolnikowi, albo spalić.Popiół można na rabaty podsypać jako nawóz jesienny, ale nie można kompostowac bo z nasion które zostały powschodzą rośliny, a łąka to również chwasty wszelakie więc na rabaty nie można dać. W łące nie zostawiamy pokosów bo użyźniają ziemię , a ma byść jałowo by jedne rośliny nie zdominowały drugich lub nie rosła wysoka( jak u mnie ) mam za dobra ziemię niestety i niskiej łąi mieć nie będęChyba, ze za 10 lat jak wyjałowię ten kawałek

Łąka tak naprawdę swoje dojrzałe oblicze pokaże w drugim, trzecim sezonie, zwłaszcza bylinowa. Bp z jednorocznych to od razu w tym samym roku już cieszy
Tyle, nie jakaś filozofia prawda?
Urszulla 13:52, 13 lut 2019

sylwia_slomczewska napisał(a)
No to się pożaliłam i żeby czymś głowę zająć poczyniłam próby aranżacji jak ja to mówię na sucho
Wyciągnęłam dary od Anitki i mamy,robię przymiarki
Ten atsenał zawiśnie na ścianie, a w zasadzie chyba na dwóch ścianach, bo jeszcze w godpodzie też mam do wieszania

Te pójdą na obrusie od mamy

Tylko nie wiem czy go na pół nie złożę do wieszania
A te na firanie od Anitki

Chyba w złą stronę tę firankę rozciągnęłam, ale to nic

Pamiętam modę na te talerzyki.U mnie w domu takie były na ciasto

Ciekawe przymiarki. Nie potrafię doradzać niestety w wystroju wnętrz poczekam na efekty Twoich poczynań.
Anitka 13:55, 13 lut 2019

Agus dostałam od Anitki wczoraj cuda, ogromną firane na szydełku robioną w kolorze kremowy i talerze malowane w kwiaty do powieszenia na scianie i wymysliłam, że firana właśnie na ścianie za łóżkiem zawiśnie, a na niej te talerze
Od mamy dostałam obrus też robiony na szydełku i też go chyba powieszę na ścianię, innej oczywiście pod warunkiem, że mi ścian starczy i będzie to dobrze wyglądało

Szkoda, że domek tylko na zdjęciach zobaczyłam, ale nic straconego
Dziękujemy ślicznie za wspólnie spędzony czas. Szkoda, że tak szybko czas zleciał.

Sylwia ta firana jest biała tylko kilka lat w szafie leżała. Myślę, że jak ją wypierzesz to troszkę zmieni kolor, można sól do prania firan użyć.

Wyciągnęłam jeszcze tą ławeczkę z piwnicy, tak na szybko przed pracą. Zakurzona troszkę
Wymiar siedziska 150 cm długości, 20 cm szerokości. Nad nią np. wieszak, pod nią miejsce na buty.

Jak zobaczysz to usunę zdjęcia jak będziesz chciała. W wiadomościach chyba nie można zdjęć przesyłać, chyba, że ja nie potrafię.
sylwia_slomc... 14:00, 13 lut 2019

Ależ mi się już takich obrazków chce

sylwia_slomc... 14:01, 13 lut 2019

Urszulla napisał(a)

Pamiętam modę na te talerzyki.U mnie w domu takie były na ciasto

Ciekawe przymiarki. Nie potrafię doradzać niestety w wystroju wnętrz poczekam na efekty Twoich poczynań.

Wtedy była moda na nie, może znowu wróci
abiko 14:02, 13 lut 2019

Ale fajna ta ławka
sylwia_slomc... 14:03, 13 lut 2019

Anitka napisał(a)

Szkoda, że domek tylko na zdjęciach zobaczyłam, ale nic straconego
Dziękujemy ślicznie za wspólnie spędzony czas. Szkoda, że tak szybko czas zleciał.

Sylwia ta firana jest biała tylko kilka lat w szafie leżała. Myślę, że jak ją wypierzesz to troszkę zmieni kolor, można sól do prania firan użyć.

Wyciągnęłam jeszcze tą ławeczkę z piwnicy, tak na szybko przed pracą. Zakurzona troszkę
Wymiar siedziska 150 cm długości, 20 cm szerokości. Nad nią np. wieszak, pod nią miejsce na buty.

Jak zobaczysz to usunę zdjęcia jak będziesz chciała. W wiadomościach chyba nie można zdjęć przesyłać, chyba, że ja nie potrafię.

Śliczna ta ławka, pewnie, że biorę Pomysł świetny na nią
Firana podoba mi się taka kremowa
mikina34 14:24, 13 lut 2019

Monia

Tyle, nie jakaś filozofia prawda?

Hahaha, nieee, wcale nie filozofia jak przeczytam z pięć razy jeszcze to może tak stwierdzę . No dobrze, ziemia jest porośnięta w większości perzem i jakimś innym zielskiem typu komosa, koniczyna. Jak przelecę glebogryzarką to ten perz na bank mi się rozlezie jeszcze bardziej no chyba, ze źle kombinuję i to nie ma znaczenia? Ziemia raczej uboga, piaszczysta, kwaśna.
No nic jak zacznę się przymierzać będę Cie podpytywać na bieżąco