Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szklarnia"

Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 22:49, 15 lut 2012

Do góry
Zanim wzejdzie-tydzień,zanim podrośnie do przesadzenia drugi tydzień.....i już marzec...Jak jest jakaś osłona /inspekt, szklarnia,tunel/można spróbować już wysiewać.Najlepszy czas do siewu od 22 lutego- wg kalendarza Eko
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 10:11, 14 lut 2012

Do góry
Dużo się dzieje u Ciebie Sebku, nie było mnie jeden dzień a tu już tyle stron
Z tą lawendą to dobry pomysł, ale ja mam tendencje do zasuszania na przemian z zalewaniem
Ale jak by je folią zakryć od góry, to może tak szybko nie uschną...,
będzie szklarnia, idę spróbować..
Wizytówka - Wielka pasja i chęci ograniczane miejscem. 09:21, 08 lut 2012

Do góry
LATO - w miesiącach letnich u mnie jest najwięcej kolorów .
Jako, że działka ma charakter bylinowy wtedy dopiero budzi się życie na całego.

Ze starej, obudowanej szybkami szklarni zrobiliśmy "imprezownię" + mała szklarnia

Natomiast z miejsca składowania wszystkiego sam zrobiłem zakątek z ławką i rabatą ceglaną.
Będzie to jeszcze doskonalone, bo pomysł powstał latem poprzedniego roku.

Wizytówka - Wielka pasja i chęci ograniczane miejscem. 09:14, 08 lut 2012

Do góry

Mój wątek na forum Wielka pasja i chęci ograniczane miejscem

Witam w wizytówce mojej działki.

Od 3 lat staram się zamienić "zwykłą" ROD-ową działkę, na której uprawiano owoce i warzywa w mini ogród.
Z racji tego, że chodzę jeszcze do szkoły (Tech.Arch.Kraj.) zmiany nadchodziły w wolnym tempie.
Z czasem warzywa i owoce zastąpiły setki bylin.
Z powodu bardzo ograniczonego miejsca nie zobaczycie u mnie pięknych kompozycji z krzewów czy drzew.
Oczywiście na działce rosną drzewa, owocowe ( grusze, nektaryna, brzoskwinia,czereśnia)
oraz inne ( sosny, świerki- w tym ponad 2,5m odmiany 'Conica', cyprysiki, bukszpany ), ale w małych ilościach.

Moja pasja skumulowała się na bylinach - kolekcja przez ostatnie lata rozwijała się dosyć prężnie.
W tym roku przybędzie bardzo dużo nowych roślin, co za tym idzie drastycznie zmniejszy się trawnik.
Na prawie 400m znajduje się murowana altana, w której w lato swobodnie można mieszkać,
szklarnia połączona z "imprezownią" , sporo miejsca zajmują powierzchnie utwardzone np. miejsce na ławki i parasol,oraz niewielkie oczko wodne.
Z uwagi na to, że mam psa, trzeba było podzielić działkę na część "rekreacyjną i ogrodową" w innym przypadku każda nowa roślina niestety zostałaby zniszczona.

Jak się domyślacie na sadzenie roślin dużo miejsca mi nie zostało, mimo to staram się stale powiększać kolekcje ulubionych roślin
( żurawki, brunnery, miodunki, liliowce, jeżówki, trawy, ostróżki, hortensje, hosty - kolejność przypadkowa) oraz inne ciekawe gatunki.
Moja działka zmienia się nieustannie - co za tym idzie zdjęcia wiosenne, na których widać szerszy plan są już nieaktualne, gdyż rabaty powiększyły się kilkakrotnie. Za rok zapewne zostaną tylko wąskie alejki.

Miesiące wiosenne są piękne, wszystko budzi się do życia i po długim okresie szarości pojawiają się pierwsze kolory.

WIOSNA - na mojej działce to bardzo kolorowy okres.
Kwitnie masa krokusów, tulipanów, narcyzów i hiacyntów oraz wiosną kwitnące byliny.

Ogrodnik mimo woli 17:45, 06 lut 2012

Do góry
asc napisał(a)
Ależ sprowokowałm do pisania To mi się podoba.
Bożenka, gdzie jesteś..popatrz jak się rozkręciło .... nawet moja szklarnia poszła w odstawkę.....

Aniu cały dzień byłam w Łodzi ,niedawno wróciłam i juz będę.
Ogrodnik mimo woli 13:47, 06 lut 2012

Do góry
Ależ sprowokowałm do pisania To mi się podoba.
Bożenka, gdzie jesteś..popatrz jak się rozkręciło .... nawet moja szklarnia poszła w odstawkę.....
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 10:34, 06 lut 2012

Do góry
Szklarnia super! Kalendarz księżycowy zapowiada się ciekawie
Ogrodnik mimo woli 10:04, 06 lut 2012

Do góry
Ania, szklarnia - cudeńko. Będzie mi się śnić po nocach.
Ogrodnik mimo woli 08:43, 06 lut 2012

Do góry
No fajnie mi sie napisało że tu cicho. Ja poszłam spac a tu do samego rana były rozmowy. Szklarnia cud - miód i poziomki ---godna ogrodniczki. Pomidory i ogórki pieknie Ci rosły i plony duże miałaś to nie bedę sie przyczepiac do obrywania pędów.Zresztą rozumie Cie bo mam taki sam charakter niestety juz przytłumiony przez upływający czas.Lewizje piękności, mam nadzieje że nic im nie bedzie bo one nie znoszą zimą miec mokro, ale deszczu nie było.No i w końcu zakupy. Lista pokażna a zaraz obejrzę kolory.Działaj dalej Aniu a my będziemy obserwowac i klaskac.

Ogrodnik mimo woli 08:26, 06 lut 2012

Do góry
Przydałaby mi się taka szklarnia,mogłaby być chociać szklarenka,ale za mała działka.Wolę pomidory i ogórki kupić,a posiac kwiatki.
Ogrodnik mimo woli 00:31, 06 lut 2012

Do góry
marzena napisał(a)
Ania, ale szklarnia profesjonalna! no, niesamowita jesteś w swoim działaniu

Bo na stali się znam
Ogrodnik mimo woli 23:28, 05 lut 2012

Do góry
Szklarnia rewelacyjna
Ogrodnik mimo woli 23:21, 05 lut 2012

Do góry
Ania, ale szklarnia profesjonalna! no, niesamowita jesteś w swoim działaniu
Ogrodnik mimo woli 22:02, 05 lut 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Szklarnia jest z czego? Z plexi? Nie zauważyłam jej wcześniej. Ania, imponujesz mi. Ogrodnik mimo woli .... dobry tytuł wątku. Tak dużo wątków jest, że w rajach i Agnieszkach można się pogubić. Ale tutaj nie, trafia się bezbłędnie.
Ewo i cóż my Anie zrobimy, że tak pięknie z rajem się komponujemy?
Ogrodnik mimo woli 22:00, 05 lut 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Szklarnia jest z czego? Z plexi? Nie zauważyłam jej wcześniej. Ania, imponujesz mi. Ogrodnik mimo woli .... dobry tytuł wątku. Tak dużo wątków jest, że w rajach i Agnieszkach można się pogubić. Ale tutaj nie, trafia się bezbłędnie.

O..i tu mam sukces projektowy..nie rzuca sie to wielkie monstrum w oczy
Jak to przyjechało, to się załamałam
Ogrodnik mimo woli 21:48, 05 lut 2012

Do góry
Ogrodnik mimo woli 21:33, 05 lut 2012

Do góry
Szklarnia fajna ale to jak się czyta Twoje wpisy to się nie da opisać Superusio!
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 21:23, 05 lut 2012

Do góry
popcarol napisał(a)
Znów minus 20...

Znalazłam super szklarnię - idealna do przyklejenia z tyłu naszego garażu. 3.700 złotych.

Taka:

mmm

Wymiary:

może mój M zmięknie... pytanie tylko czy ze sprawą spadkową coś ruszyło.. muszę się wybrać do właścicieli tej działki, czy na wiosnę jest szansa ją kupić? Czy załątwili te sądowe sprawy? Byloby super!

Jejku Karolina ,ale superowa ta szklarnia Pomidory cały rok swoje Tez taka chcę i mam część bezotworowej ściany południowej
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:35, 05 lut 2012

Do góry
Gdzieś czytałam, że szklarnia musi być tak usadowiona aby była przez 6 godzin nasłoneczniona, ale nie mogę tej strony teraz znaleźć.
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:29, 05 lut 2012

Do góry
hej Bogdziu, Aniu,

Bukszpany sadzone na jesieni i w zimie pootulałam jutowymi workami albo pudełkami kartonowymi, o nie głównie się martwię.. mam nadzieję przetrwają.

Szklarenka byłaby od wschodu, południe byłoby od strony wejścia. Chyba też dobrze. Wystawa wschodnia jest dość dobra, szklarnia w lecie się nie przegrzewa. Z tego co pamiętam poleca się wystawę wschodnią lub zachodnią (chyba że to było o ogrodach zimowych... ale to chyba wsio ryba
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies