Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:01, 30 wrz 2019

Do góry
No i kupiłam Dorotko 20 lilii. Będzie sadzenie.
Wybacz mi Dorotko dociekliwość ale nie wiem czy dobrze myślę. Aby lilie kwitły w ogrodzie długo to co roku trzeba dokupywać cebulki? Bo te co posadziłaś Dorotko w lipcu to zakwitną w przyszłym roku wszystkie razem w czerwcu-lipcu i znowu trzeba dokupić na kwitnienie wrześniowe? Czy może wykopujesz niektóre i trzymasz gdzieś w lodówce?
Bardzo przepraszam ale chciałabym wiedzieć jak to robisz. Będę papugować.
Pozdrawiam.
Na zakręcie. 19:38, 29 wrz 2019

Do góry
Pokażę co mam na nowej rabacie.

Mam tu lilie, hortensje, trawy, rozchodniki, werbenę patagońska, jarzmiankę, sasanki.
Liliowo i kolorowo:) 11:48, 29 wrz 2019

Do góry
Ania111 napisał(a)
Witam Danusiu ,

Twoje lilie i liliowce są cudowne .
Mam kilka ,
posadzone w tym sezonie więc nie za bardzo jej czym się pochwalić ,

Pozdrawiam , będę tu zaglądać aby nacieszyć się Twoimi cudami

Ciesze się, że zajrzałaś do mnie, co do lilii to cos mi większość chyba nornice zjadły ale już mam nowe miejsca gdzie będe sadzić na wiosne bo wszystkie bukszpany mi cma zjadła Niestety musiałam wszystkie wykopać.
Teraz juz jesiennie sie robi ale w promieniach słońca lubie tę pore i ogród, mam dużo kolorów jesieni ale to tak jeszcze ciut pozniej jak pogoda pozwoli
No i kroluja marcinki a tych mam dużo jak i floksow
Pozdrawiam

Casa Verde..W Leśnym Ogrodzie 20:33, 28 wrz 2019

Do góry
Zaczął się sezon na kapustę

Miałam też swoje siewki, ale wyrosły tylko dwie monstrualne sztuki. Wcale nie są ozdobne, przyciągają ślimaki, mączliki i brzydko pachną..
Kupiłam bardziej dekoracyjne do do donic w których posadziłam lilie orientalne
Na wrzosowisku rozkwitły zimowity o których zapomniałam, lubię takie niespodzianki

Żywopłotki cisowe. 14:27, 28 wrz 2019

Do góry
Anabell napisał(a)
to zdjęcie z 09. września jeszcze były pączki.

kuleczki czerwonej chryzantemy może już pokazałam, myli mi się.

Trawiasta rabata teraz teraz robi się okazała.

Ale jeszcze masz piękne lilie.
Widoczki hortensjowe cudne.
Trawiasta też ładnie się prezentuje.
Ale i jestem pod wrażeniem tylu pięknych dalii. No suuper.
Wszystkiego jak jest więcej to ładniej to wszystko wygląda
W moim małym ogródeczku - Dorota 23:57, 27 wrz 2019

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Lilie zamawiałam w lipcu. Oni trzymają je w chłodniach i w ten sposób reguluje się czasem kwitnienia. Na razie kwitną mi te niziutkie, Zaczynają takie do 50 cm bordowe i różowe. Ot i cała tajemnica.

Dzięki Dorotko.
Czyli najlepiej kupować lilie jeśli chce się aby cieszyły oczy jak najczęściej i jak najdłużej to teraz, jesienią lub wiosną na kwitnienie czerwcowo - lipcowe i w lipcu, na kwitnienie wrześniowo-pażdziernikowe? Czy dobrze zrozumiałam?
Uwielbiam lilie za ich zapach i piękno. Chciałabym je mieć częściej i więcej. Może bym ich jeszcze dokupiła?
Pozdrawiam ciepło.
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:05, 27 wrz 2019

Do góry
Anabell napisał(a)
Dorota!
czyściutko pięknie, kunsztownie na rabatach, a dekoracje Ach

widzę że lilie wciskasz też gdzie się da.

Co rok dobrze jest zamawiać i sadzić, wychodzi 3 razy w roku wówczas kwitną od lata do jesieni.

Wzięłam się do przesadzania niezapominajek, zrosły się same samosiejki z goździkiem brodatym i nie mogę odróżnić liści.
Dziękuję za tyle miłych słów. U mnie w tym roku marne siewki niezapominajek, ale nie ma się czego spodziewać nie wysiewałam nasion od 5 lat.

W moim małym ogródeczku - Dorota 20:48, 27 wrz 2019

Do góry
greg66 napisał(a)
Widać, że kwiatki Cię lubią
Masz do nich rękę. Lilie piękne o tej porze roku to się zdziwiłem czy prawdziwe No widzę prawdziwe.
Lilijki prawdziwe i będzie ich znacznie więcej, na razie kwitną te ale reszta jeszcze w pąkach. Kwiatki mnie lubią, bo dbam o nie, od dziecka lubiłam kwiatki, ale wtedy tylko je zrywałam.

W moim małym ogródeczku - Dorota 19:32, 27 wrz 2019

Do góry
basia3012 napisał(a)
Dorotko, co Ty robisz, że lilie masz kwitnące dwa razy w roku? Magia, czary? Czy co?
Mam nadzieję, że uszczkniesz tajemnicy. Bo to, że sadzisz w lipcu to rozumiem ale czy sadzisz kupione w danym roku, czy przechowujesz stare do lipca? Jak to jest? Uwielbiam lilie i może jeszcze dokupię?
Pozdrawiam.
Lilie zamawiałam w lipcu. Oni trzymają je w chłodniach i w ten sposób reguluje się czasem kwitnienia. Na razie kwitną mi te niziutkie, Zaczynają takie do 50 cm bordowe i różowe. Ot i cała tajemnica.

Miłkowo - sezon 2016-2022 05:51, 27 wrz 2019

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Musze zapisac sobie, tylko gdzie ja je wcisne.

Trawki zawsze się gdzieś upcha, podobnie jak lilie
W moim małym ogródeczku - Dorota 23:25, 25 wrz 2019

Do góry
Dorota!
czyściutko pięknie, kunsztownie na rabatach, a dekoracje Ach

widzę że lilie wciskasz też gdzie się da.

Co rok dobrze jest zamawiać i sadzić, wychodzi 3 razy w roku wówczas kwitną od lata do jesieni.

Wzięłam się do przesadzania niezapominajek, zrosły się same samosiejki z goździkiem brodatym i nie mogę odróżnić liści.
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:40, 25 wrz 2019

Do góry
Widać, że kwiatki Cię lubią
Masz do nich rękę. Lilie piękne o tej porze roku to się zdziwiłem czy prawdziwe No widzę prawdziwe.
W moim małym ogródeczku - Dorota 00:14, 25 wrz 2019

Do góry
Dorotko, co Ty robisz, że lilie masz kwitnące dwa razy w roku? Magia, czary? Czy co?
Mam nadzieję, że uszczkniesz tajemnicy. Bo to, że sadzisz w lipcu to rozumiem ale czy sadzisz kupione w danym roku, czy przechowujesz stare do lipca? Jak to jest? Uwielbiam lilie i może jeszcze dokupię?
Pozdrawiam.
W moim małym ogródeczku - Dorota 21:58, 24 wrz 2019

Do góry
Katkak napisał(a)
Dorcia jesteś niesamowita pod każdym względem. Kupiłam ostatnio za Twoją przyczyną 6 lilii drzewiastych, synuś wybierał' kupię jeszcze kilka zwykłych
Lilie warto mieć w ogrodzie, one tak cudownie pachną, no i kwiaty mają w przeróżnych kolorach można wybierać do woli.

W moim małym ogródeczku - Dorota 21:54, 24 wrz 2019

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Podziwiam piękne dalie i lilie. To one jeszcze ci kwitną ?
Recepturę z nalewki bananowej do stryczków już stosuję.
Lilie sadziłam w lipcu i teraz zaczynają kwitnąć. Na razie zakwitły miniaturki, ale następne też wkrótce zakwitną. Zwróć uwagę jakie one niziutkie, a kwiaty mają normalnej wielkości.
Mam nadzieję, że storczyki będą się ładnie rozrastać i kwitnąć. Pilnuj tylko, żeby nie zostawała za długo woda w osłonce.

W moim małym ogródeczku - Dorota 20:33, 24 wrz 2019

Do góry
Podziwiam piękne dalie i lilie. To one jeszcze ci kwitną ?
Recepturę z nalewki bananowej do stryczków już stosuję.
Liliowo i kolorowo:) 18:03, 24 wrz 2019

Do góry
Witam Danusiu ,

Twoje lilie i liliowce są cudowne .
Mam kilka ,
posadzone w tym sezonie więc nie za bardzo jej czym się pochwalić ,

Pozdrawiam , będę tu zaglądać aby nacieszyć się Twoimi cudami
W moim małym ogródeczku - Dorota 12:26, 24 wrz 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Dorotka

Przyszłam powiedzieć, że posadziłam nie wszystkie ale dużo niezapominajki. Robiły się już takie przysadziste co z tego będzie to nie wiem.
Jeszcze mam trochę do posadzenia, ale to w przyszłym tygodniu.

Róże u ciebie kwitną jak w czerwcu. U mnie też co niektóre takiego drugiego rozpędu dostały. Z niektórych róż jestem nie zadowolona czekam jeszcze na przyszły rok inaczej będą pożegnania.

Odnośnie wpisów, to fakt, że trzeba non stop coś pokazywać bo inaczej kot z kulawą noga do ciebie nie zajrzy.
Już się nie przejmuje tworzę wątek dla siebie a jak ktoś chce to niech zagląda, czy się wpisze jego sprawa.

Kilka razy się wpisywałam na niektóre wątki bez odzewu na szczęście jest ich mało tez zignorowalam.
Zawsze każdy mój wpis jest poprzedzony dokładnym oglądaniem kilka stron wstecz wpisuje się dużo a nie takie tam trele, ble ble.

Nie przejmuj się ja zawsze zaglądam prawie codziennie. Wpisy robię raz w tygodniu. Chyba, że jest ciekawy temat i wtedy biorę udział w dyskusji.

Pozdrawiam cieplutko.
Niezapominajki bardzo lubię za ich piękny kolor i delikatne kwiatuszki. Niestety wysiane w lecie nie wzeszły, czyli znów będą tylko samosiejki. Nie zapomnij o podlewaniu, żeby nie podsychały od dołu, a w przyszłym roku pozwól im przekwitnąć na rabacie. Wtedy też lubią łapać mączniaka, ale podczas wyrywania porozsiewają się w różnych miejscach. Posadź niezapominajki przy oczku wodnym. Tam będzie ich największy urok.
Część róż ładnie powtórzyła kwitnienie, ale mam też takie co chyba nie dam im już kolejnej szansy.
Ja też ten wątek traktuję jak pamiętnik ogrodniczy, ale mimo wszystko miło jak ktoś zostawi swój ślad. Sadzone w lipcu lilie zaczynają swój spektakl, no i wreszcie moja trawiasta nabiera wyglądu.

Pozdrawiam

Gożdzikowa - wiejski ogród 19:37, 22 wrz 2019

Do góry
Witam ,

Ogród sielankowy , zachęcający do książki i odpoczynku ,
Zachwyciły mnie Twoje lilie

Też bym takie chciała ,

Lilie - Lilium 18:01, 21 wrz 2019

Do góry
cyma2704 napisał(a)
Kasiu sadziłam po dwie średnie cebule do trzylitrowej doniczki. Jak cebula duża, jedną do dwulitrowej. Sadziłam w ziemi z ogrodu wymieszanej z kompostem.
Niestety po trzech latach słabiej kwitły, a po wykopaniu okazało się, że doniczki wypełnione są cebulami przybyszowymi. Korzenie przerastały doniczki, więc trochę pewnie czerpały z gleby.
Mimo plagi gryzoni sadzę już tylko do gruntu.

Soniu, bardzo Ci dziękuje, ze podzieliłaś się swoimi doświadczeniami Jednym słowem nie ma co kombinować. Do doniczek można posadzić na jeden, góra dwa sezony, a pózniej do gruntu. Tylko z tego co czytałam, to lilie raczej nie lubią przesadzania ..
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies