Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "magnolia"

Moja "przyziemna" :) pasja 14:29, 06 wrz 2020

Do góry
Magda70 napisał(a)
A nie mają za dobrej ziemi?
Magnolia zawsze mówila aby nie dawac za dobrej bo się pokładają.
Moje gracki rosną w cieniu, mokro mają, posadzone co 70 cm i nic się nie pokładają. Stoją na baczność. Te nad jeziorem przed domkami.

No właśnie mają tam tragiczną ziemię. z 20cm ziemi, a później już piach, bo tam była równana działka i piasek się odsłonił. Więc ja tam wybierałam taki piachu i mieszałam go z ziemią lepszą, ale tak czy inaczej cudów nie uzyskałam.
Moja "przyziemna" :) pasja 11:06, 04 wrz 2020

Do góry
A nie mają za dobrej ziemi?
Magnolia zawsze mówila aby nie dawac za dobrej bo się pokładają.
Moje gracki rosną w cieniu, mokro mają, posadzone co 70 cm i nic się nie pokładają. Stoją na baczność. Te nad jeziorem przed domkami.
W Kruklandii 18:22, 31 sie 2020

Do góry
Juzia napisał(a)

Na piach magnolia to tak średnio chyba...

Chyba wręcz przeciwnie
U Izy ursy pieknie rosna
W Kruklandii 17:36, 31 sie 2020

Do góry
kawa8002 napisał(a)
Magnolia, u Wioli pięknie prowadzona

Na piach magnolia to tak średnio chyba...
W Kruklandii 17:19, 31 sie 2020

Do góry
Magnolia, u Wioli pięknie prowadzona
Moja działka 06:31, 30 sie 2020

Do góry
Schyłek lata. A magnolia Suzanne powtarza kwitnienie.
W Kruklandii 11:34, 28 sie 2020

Do góry
No właśnie... Magnolia chyba kiedyś zalecała wiosnę na takie operacje, ale ja też będę przesadzać teraz :/.
W Kruklandii 23:47, 27 sie 2020

Do góry
Jagodaa napisał(a)
Magda70 ją też ma i magnolia pokazywała swoją, ale nie pamiętam z czym.

Magda ma zdaje się samą, a Magnolia chyba z kulkami jakimiś... buksy może?

Fotki znalazłam w googlach i tak pokojarzyłam po okolicy, że to Magdy i Magnolii

W Kruklandii 23:37, 27 sie 2020

Do góry
Magda70 ją też ma i magnolia pokazywała swoją, ale nie pamiętam z czym.
Hortensjowo 21:13, 26 sie 2020

Do góry
Kokesz napisał(a)

Znalazłam zdjęcie z ubiegłej jesieni.
Skoro w narożniku rośnie magnolia, po lewej zamiast czereśni będzie inne drzewo to chyba już przed hortensjami nie zmieścisz kolejnego? Ono miało by rosnąć na brzegu rabaty, przy samym trawniku czy w hortensjach? Ma górować nad hortensjami?
Może po prostu coś niewielkiego na pniu? Może drugi Palibin ale szczepiony...tylko hortki go w sezonie zjedzą...

Renia, ja bym chciała (za usilną namową eMa) posadzić jak najwięcej drzew/krzewów użytkowych Ale gdy stanęłam dzisiaj przed hortensjami, to tam tylko muszę przesunąć jeden krzew i nie będzie mnie widać od strony sąsiada - oczywiście o tej porze roku. Wiosną na razie wszystko widać jak na dłoni...
Hortensjowo 20:37, 26 sie 2020

Do góry
Helen napisał(a)

Znalazłam zdjęcie z ubiegłej jesieni.
Skoro w narożniku rośnie magnolia, po lewej zamiast czereśni będzie inne drzewo to chyba już przed hortensjami nie zmieścisz kolejnego? Ono miało by rosnąć na brzegu rabaty, przy samym trawniku czy w hortensjach? Ma górować nad hortensjami?
Może po prostu coś niewielkiego na pniu? Może drugi Palibin ale szczepiony...tylko hortki go w sezonie zjedzą...
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 19:42, 26 sie 2020

Do góry
MiluniaB napisał(a)

Tak pisałam wcześniej o drzewach.
A jakie byś poleciła do mojego ogrodu?

Jarząby, jablonki ozdobne, śliwy wiśniowe, klon palmowy, magnolia .. cos można wybrac
Moja "przyziemna" :) pasja 13:44, 26 sie 2020

Do góry
Ja ją sadzę co 50cm, tak kiedyś Magnolia radziła. Chodzi mi o mniejszy kontrast, sesleria jest jasna trawą .
Hortensjowo 11:07, 26 sie 2020

Do góry
A teraz ogromna prośba o pomoc w zaplanowaniu drzewa/drzew?
Wycięliśmy czereśnię, pieniek jeszcze został, ale będzie usunięty.

tu na zbliżeniu

Od lewej rośnie brzoskwinia, które zostaje, będzie wiosną mocniej przycięta, po prawej jeszcze niezbyt widoczna magnolia Elisabeth - idealnie w okna sąsiadki, na razie widać jasnozielony liść nad hortensją.
Co może rosnąć po środku - w sensie na wprost od tarasu - 1 świdośliwa lamarcka czy coś innego? 3 drzewka kolumnowe owocowe?
Od korony brzoskwini do zakładanej korony magnolii odległość wynosi 3,5m-4m.
Mój ogrodowy pamiętnik 20:09, 25 sie 2020

Do góry
Makao_J napisał(a)
Fajne te szpikulce. Nawet takie nie zardzewiałe.

Rośliny też świetnie się prezentują. Zdrowo.

Nie jest źle jeżeli chodzi o choróbska ale np. trzmielina i magnolia pierwszy raz mi złapały mączniaka.
Hortensjowo 11:08, 23 sie 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
Ojacie, ale Ci ten judaszek skoczył!
U mnie popadało ale mało. Kilka razy po kilka minut tak intensywniej a potem trochę tylko posiąpiło. Liczyłam na więcej.

Judaszek to chyba drzewo nr 1 jeśli idzie o szybkość wzrostu. I dobrze - o to chodziło, żeby być trochę osłoniętym na tarasie. Za to magnolia Elisabeth jakoś nieskora do aż tak dużych przyrostów, urosła może z 30 cm.
U mnie też zaczynało od siąpienia a później przyszedł ulewny deszcz. Z opadów jestem zadowolona (zwłaszcza że wcześniej rozsypałam jeszcze nawóz na trawnik). Może u Ciebie też tak będzie czego Ci życzę
Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:22, 19 sie 2020

Do góry
Helen napisał(a)

Wszystkie fajne
ale...
No, te zdjęcia bardzo mi się podobają. To z nowej części?

Tak Helen, te pstryczki, oprócz ostatniego, to z nowej części . Fajnie, że Ci się podobają .

Gosiek33 napisał(a)

pstrykaj, pstrykaj... najbardziej podobają mi się takie fragmenty

Nie padało u mnie, nawet burzy nie było

Na tej rabacie to busz mam niezły .
Deszczu życzę!

andzia458 napisał(a)
Fajnie sobie popstrykałaś.

Dzięki Aniu . Ty chyba pierwszy raz u mnie? Ja do Ciebie zaglądam ale takie planowanie to nie na moją głowę... wyobraźni mi brak by się wypowiadać.

popcorn napisał(a)
Przepiękny busz masz! Też tak chcę

Dzięki Karola . Jesteś na dobrej drodze do własnego, przepięknego buszu .

effka napisał(a)

Zeszły rok w porównaniu do obecnego to niebo a ziemia, choć są i minusy, sporo roślin u mnie ma grzyba i są mniej urodziwe niż w zeszłym roku, więc dużo deszczu nie zawsze służy.
Całą noc u nas lało, poranek tez deszczowy. Od jutro ponownie lato

U mnie grzyba miały tawuły ale po cięciu jakoś się pozbierały, nawet nie pryskałam. Grzyba ma też magnolia, tegoroczny nabytek, ale widzę, że nowe liście są zdrowe więc też nie pryskam, niech walczy.

effka napisał(a)
Matko jak ty masz pięknie Wszystko takie duże, gęste i kolorowe. I love it!

Dzięki Effcia
Ogród bez reguł 14:08, 19 sie 2020

Do góry
Ranek był chłodny, zachmurzony, ale nie deszczowy, niestety. Później wyszło słońce i zrobiły się tropiki, aż nie do wytrzymania. Udało mi się trochę zrobić, zanim uciekłam z krzykiem

Ogarnęłam doniczki (na szczęście niewiele ich) - zadołowałam prawie wszystkie.
Wycięłam miętę, melisę, liatrę i przetacznikowiec.
Zredukowałam ilość skoszonej trawy leżącej na stercie.
Dokończyłam obsadzanie płotowej rabaty - doszedł kopytnik, kokoryczka, przesadziłam hostę Whirlwind, tiarellę, siewki jarzmianek. Może jeszcze posadzę wietlicę Burgundy Lace, bo sąsiedztwo brunery jej nie służy.

Magnolia już postradała pierwszy kwiat, ale kolejne pąki już w gotowości. Może już nie będzie takich upałów i kwiaty będą cieszyły dłużej
Prawidłowe przygotowanie rabat pod nasadzenia 10:19, 19 sie 2020

Do góry
Witam serdecznie,
Czy mogę prosić o porady jak prawidłowo przygotować rabaty pod nasadzenia?
Przekopanie, spulchnienie, oczyszczenie i pielenie to obowiązkowo, bardziej chodzi mi o jakość gleby.
Moje rabaty wyglądają obecnie tak:
Warstwa od 0 do ok. 30cm to czarna przesiana ziemia w miarę luźna, nawieziona z pól uprawnych o pH lekko kwasowym (wydaje się całkiem dobrej jakości) natomiast od głębokości ok. 30cm zaczyna się już żółty piasek. Mieszkam przy lesie i gleba rodzima jest głównie piaszczysta.
Czy przed nasadzeniami warto może przekopać głębiej i wymieszać ten piasek z ziemią, może dodać jakiegoś granulowanego obornika na całość? Czy może jednak zostawić jak jest, a tylko podczas nasadzeń w duże dołki sypać żyzną glębę? W rabatach będzie nawadnianie kropelkowe a do dołków podczas nasadzeń zamierzałem dodatkowo sypnąć nawóz z hydrożelem Terracottem.
W rabatach będą nasadzenia takie jak bukszpany, miskanty, mikrobioty, sosny różne rodzaje, rozplenice, seslerie, wrzosy, lawendy, szałwie, kocimiętki, róże, różaneczniki, liliowce, lilaki, budleje. Czasami gdzieś magnolia, jarząb, akacje, surmie.

Obecnie rabaty mam już wytyczone bez nasadzeń więc jest dobry moment, żeby ją przygotować, a chciałbym to zrobić na prawdę porządnie.
Za wszelkie porady z góry bardzo dziękuję!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies