Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

galgAsia 19:04, 21 lis 2020

Haniu, moje róże też nie zamierzają iść spać
Pączki magnolii magiczne. A new hope
Szronu zazdroszczę. Było -1 i raczej zgniłkowo niż szronowo.
A Twoja Ola trzyma jeszcze jabłuszka? bo u mojej zrobiły się takie byle jakie, popękane i miękkie.
Gruszka_na_w... 20:52, 21 lis 2020

galgAsia napisał(a)
Haniu, moje róże też nie zamierzają iść spać
Pączki magnolii magiczne. A new hope
Szronu zazdroszczę. Było -1 i raczej zgniłkowo niż szronowo.
A Twoja Ola trzyma jeszcze jabłuszka? bo u mojej zrobiły się takie byle jakie, popękane i miękkie.

Na Oli codziennie buszują kosy. Zajadają się tymi jabłuszkami aż miło popatrzeć. Było ich tak dużo, że starczą im pewnie na dłużej. Właśnie takie rozmiękczone smakują im najbardziej.
Nowy karmnik też cieszy się wzięciem, głównie wśród skorek, choć dzisiaj widziałam też dzwońce.
Rozgryzam teraz, czy dobrze wybrałam lokalizację. Nie wiem, czy ptaszki wolą karmnik w gęstwinie gałązek, czy też taki ze swobodnym dostępem ze wszystkich stron.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 20:54, 21 lis 2020

antracyt napisał(a)
Zakątek berberysowo-trawiasty najbardziej przypadł mi do gustu. Kolory pięknie się zgrały. Róża zdecydowanie nie listopadowa

The Fairy potrafią kwitnąć do połowy grudnia.
Berberysy sprawiają, że ZPJ wciąż gości w ogrodzie. Bez nich byłoby już posępnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Margerytka40 21:37, 21 lis 2020

U mnie dziś też puder na roślinkach rano. Widoczki rekompensują ziąb. Pięknie zapączkowana magnolia, uwielbiam te kotkowe pączki, teraz tak fajnie świecą w słoneczku.
Haniu czy irgi pomarszczone długo utrzymują owocki u Ciebie?
tulucy 22:34, 21 lis 2020

U mnie wolą gałązki bliskim sąsiedztwie. Dwa mam powieszone na jabłonce, oblegane. Trzeci powiesiłam na podporze od jeżyn, bez gałęzi żadnych dookoła i ten samotnie sobie wisi... Za rok będzie tam lepiej, bo rozrosną się róże i jeżyny.
Gruszka_na_w... 22:36, 21 lis 2020

Margerytka40 napisał(a)
U mnie dziś też puder na roślinkach rano. Widoczki rekompensują ziąb. Pięknie zapączkowana magnolia, uwielbiam te kotkowe pączki, teraz tak fajnie świecą w słoneczku.
Haniu czy irgi pomarszczone długo utrzymują owocki u Ciebie?

Trzymały jeszcze na początku listopada, ale wraz z nastaniem chłodniejszych nocy ptaki je zjadły.
Gruszka_na_w... 22:40, 21 lis 2020

tulucy napisał(a)
U mnie wolą gałązki bliskim sąsiedztwie. Dwa mam powieszone na jabłonce, oblegane. Trzeci powiesiłam na podporze od jeżyn, bez gałęzi żadnych dookoła i ten samotnie sobie wisi... Za rok będzie tam lepiej, bo rozrosną się róże i jeżyny.

Ta odpowiedź mi pasuje. Oczekiwałam większej gromady ptaków w karmniku i sądziłam, że jej brak może być spowodowany tymi gałązkami. Teraz myślę, że ptaki wolą najpierw zjeść owoce z krzewów i nasiona z bylin.
Margerytka40 07:35, 22 lis 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Trzymały jeszcze na początku listopada, ale wraz z nastaniem chłodniejszych nocy ptaki je zjadły.

Myślałam, że trochę dłużej
Maly_Bialy_D... 22:57, 22 lis 2020

Cześć Haniu, witam się po długiej przerwie, mam zamiar nadrabiać zaległości pozdrawiam serdecznie.
Pszczelarnia 09:44, 23 lis 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Cudowny to on nie jest , ale udało się zrobić takie nasadzenia, aby przez cały rok trzymał przyzwoity poziom. Zawsze coś tam gra pierwsze skrzypce.
A kolorów rzeczywiście wciąż jeszcze sporo.

Symfoniczny poziom ogrodu, ze skrzypcami pierwszymi - jesienna etiuda udana.

Etiuda wg Wiki: Początkowo etiuda miała wyłącznie cel dydaktyczny i była przeznaczona dla uczniów w celu doskonalenie techniki gry. Z czasem stała się samodzielnym utworem koncertowym, skierowanym na techniczną złożoność, wymagającym od instrumentalisty brawury i wirtuozerskich umiejętności, a także posiadającym walory artystyczne.