Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » To tu- to tam- łopatkę mam !

To tu- to tam- łopatkę mam !

Gruszka_na_w... 18:18, 09 lis 2020

Derenie zrzuciły już liście i zdobią teraz gałązkami.
Po lewej bezodmianowy dereń biały, po prawej Flaviramea.

Kiedy uporam się z porządkowaniem rabat, to zrobię sprzątanie w budkach lęgowych.

Nieformowany żywopłot zapewnia ptakom pokarm i mnóstwo naturalnych kryjówek.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Roocika 18:20, 09 lis 2020

Dziękuję Haniu
Pięknie się u Ciebie przebarwił ambrowiec
Ty chyba masz żurawie krwistą, na jakich stanowiskach u Ciebie rośnie?
Gruszka_na_w... 18:29, 09 lis 2020

I takie tamy na koniec.

rondo

Od tyłu. Magnolia wciąż ma listki.

Łysy klon ussuryjski.

Klon ściętolistny.

Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Gruszka_na_w... 18:31, 09 lis 2020

Roocika napisał(a)

Ty chyba masz żurawie krwistą, na jakich stanowiskach u Ciebie rośnie?

Mam. Ona nie ma specjalnych wymagań. Dobrze sobie radzi w słońcu i w półcieniu. Co parę lat trzeba ją dzielić w celu odmłodzenia.
Gruszka_na_w... 18:37, 09 lis 2020

Niespodzianka.

Kimono niestety kończy już kwitnienie.

Śliwy dopiero teraz zaczynają zrzucać listki.

sylwia_slomc... 19:51, 09 lis 2020

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

U mnie kwitnie jeszcze różowa, ale jest zdecydowanie niższa. Ta biała jest cudowna, bo ukwiecone łodyżki w miarę trzymają pion i są wysokie.

Ulubione widoki.Na lewo od kolumnowego cisa rośnie klon strzępiastokory.

I drugi strzępek, za zimozieloną "igiełką".

Tu ukryty za dereniem.

Pora powoli myśleć o dokarmianiu ptaków. W ogrodzie znowu pojawiły się sikorki modre i bogatki. Wczoraj połupałam dla nich orzechy włoskie i wsypałam do "żołędziowego" karmnika. Kosy podjadają jabłuszka na Oli. Zrobiłam rozeznanie w cenach słonecznika. W porównaniu z zeszłym rokiem cena mocno poszła w górę. Gdyby ktoś wiedział o dostępności tańszego niż 3 zł za kg, to proszę pisać.

Cudowna jesień i te kolory
Helen 21:04, 09 lis 2020

Łysy klon ussuryjski.

Klon ściętolistny.

Haniu, przychodzę zapytać o te dwa klony:
- jak długo rosną u Ciebie?
- który rośnie szybciej?
- jaką teraz mają wysokość?
- który ma ładniejszy pokrój i wymaga mniej formowania a prezentuje się ślicznie?
- no i którego zdecydowanie polecasz?
Gruszka_na_w... 21:21, 09 lis 2020

Helen napisał(a)

Haniu, przychodzę zapytać o te dwa klony:
- jak długo rosną u Ciebie?
- który rośnie szybciej?
- jaką teraz mają wysokość?
- który ma ładniejszy pokrój i wymaga mniej formowania a prezentuje się ślicznie?
- no i którego zdecydowanie polecasz?

Oba rosną od 6 lat. Kupiłam je jako metrowe patyki. Tempo wzrostu mają podobne. Różnią się pokrojem.
Ściętolistny był podkrzesywany. Koronę ma kulistą.
Ussuryjskiemu nic nie robiłam. Zapowiada się na drzewko o wąskim, luźnym pokroju. U Gosiek 33 jest dosyć szerokim owalem z niewidocznym pniem, więc trudno przewidzieć, co ostatecznie z niego wyrośnie.
Oba docelowo mają osiągnąć 6-8 metrów.
Podejrzewam, że podobnie jak w przypadku klonów Ginnala, każdy z nich rośnie trochę inaczej. To czysty gatunek, a nie odmiana, stąd pewnie ta skłonność do indywidualizmu.
Ładniejsze liście ma ściętolistny. Podobne do ambrowca.
Gruszka_na_w... 21:22, 09 lis 2020

sylwia_slomczewska napisał(a)

Cudowna jesień i te kolory

O tak! Siedzę i patrzę.
Helen 21:59, 09 lis 2020

Oba rosną od 6 lat. Kupiłam je jako metrowe patyki. Tempo wzrostu mają podobne. Różnią się pokrojem.
Ściętolistny był podkrzesywany. Koronę ma kulistą.
Ussuryjskiemu nic nie robiłam. Zapowiada się na drzewko o wąskim, luźnym pokroju. U Gosiek 33 jest dosyć szerokim owalem z niewidocznym pniem, więc trudno przewidzieć, co ostatecznie z niego wyrośnie.
Oba docelowo mają osiągnąć 6-8 metrów.
Podejrzewam, że podobnie jak w przypadku klonów Ginnala, każdy z nich rośnie trochę inaczej. To czysty gatunek, a nie odmiana, stąd pewnie ta skłonność do indywidualizmu.
Ładniejsze liście ma ściętolistny. Podobne do ambrowca.

Wszystko przemawia za scietolistnym dziękuję pięknie