Danusiu. Pomimo tego, że mączka bazaltowa sama w sobie ma wysokie pH, to po wprowadzeniu do gleby nie ma ona najmniejszego znaczenia w jej odkwaszaniu. Dzieje się to dlatego, że mączka bazaltowa jest najwolniej działającym nawozem mineralnym. Uwalnianie składników mineralnych przez faunę glebową w wyniku ich metabolizmu trwa miesiącami, a nawet latami. Dla gleby to taka spiżarnia wielu mikro i makroelementów włącznie z kilkoma ultra mikroelementami nie spotykanymi w innych nawozach.
Dzięki także nie będę montował bo też musiałem mieszane uczucia. Podstawie po prostu pod każdą rynnę beczkę 200l i będzie do podlewania drzewek i krzewów.
Zrobiłem tak jak Pani radzi i wyszło ze pH mam w niektórych miejscach 6 w innych 7. Wszędzie oscylowało pomiędzy tymi wartościami nigdzie nie było ani więcej niż siedem ani mniej niż 6. Jak Pani radzi używać mączki czy lepiej sobie odpuścić ?
Ja szczerze napisałam o grujeczniku, jestem wściekła na nie, bo mam rozplanowane pod szklarnią i potrzebuję tam niezawodnych drzew, a tu co roku to samo. Ja bym poszła w to drugie drzewo, za dużo zachodu a on lepiej żeby nie był cięty. Ma fajny kształt korony, tylko co z tego kiedy co roku liście "przypalone"
Ja się nawet zastanawiam nad wyrwaniem ich i zamianą nawet na jabłonie ozdobne.
Mam kilka i nie marzną.
Posadziłam co najmniej 10 śliw wiśniowych Nigra, cały pas pod płotem i to są niezawodne drzewa kwitnące.
w porządku a czy dołożyć do tego murku kamieni i podwyższyć go w pewnych miejscach żeby bardziej u góry wyprostować rabatke? Jakie drzewka zimozielone na róg Pani poleci.
A np. buk, klon strzępiastokory, ambrowiec, wielopniowe jakieś drzewo. Trzeba jechać do szkółki, gdzie mają piękne drzewa i je obejrzeć. Powinno zauroczyć. Może jakiś pieknie przebarwiający się klon? Red Sunset lub podobny.
Zbiornik na deszczówkę dla celów podlewania z automatycznego nawadniania nie opłaca się. Opłaca się jedynie do podlewania warzywnika konewką plus jakaś niedroga pompa do wypompowywania tej deszczówki. I tyle. To po prostu się nie opłaca i wody wystarczy na jedno-dwa podlania a system zarządzania tą wodą jest tak drogi, że nigdy się nie zwróci.