Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:49, 09 kwi 2021

Do góry
Tynka napisał(a)
Witam. Czy ktoś mógłby pomóc w doborze roślin na te rabaty (szerokość 80 cm i długość 2,90 m i 7m). Strona południowa. Pozdrawiam

Pięknie i elegancko. A co lubisz? Jakie roślinki? Same zimozielone czy z dodatkami?

Zajrzyj do wątku: Moja codzienność - ogród Oli, Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu...., DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1, Gardenarium.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:18, 09 kwi 2021

Do góry
Mandarynko, a czyje to zdjęcie, czyjego autorstwa?
Nawożenie, zasilanie trawnika 19:17, 09 kwi 2021

Do góry
Tak przypuszczałam, że to napiszesz . Ja nie wiem, bo stosuję mączkę dopiero od zeszłego roku.
Nawożenie, zasilanie trawnika 04:41, 09 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak, bo ona ma 9,1 czy jakoś tak, a jak trawnik ma 7 lub ponad to jeszcze się podniesie pH. Kup zwykły kwasomierz za 10 zł i zmierz.

Danusiu. Pomimo tego, że mączka bazaltowa sama w sobie ma wysokie pH, to po wprowadzeniu do gleby nie ma ona najmniejszego znaczenia w jej odkwaszaniu. Dzieje się to dlatego, że mączka bazaltowa jest najwolniej działającym nawozem mineralnym. Uwalnianie składników mineralnych przez faunę glebową w wyniku ich metabolizmu trwa miesiącami, a nawet latami. Dla gleby to taka spiżarnia wielu mikro i makroelementów włącznie z kilkoma ultra mikroelementami nie spotykanymi w innych nawozach.
Nawożenie, zasilanie trawnika 20:44, 08 kwi 2021

Do góry
Odpuścić, użyć saletry amonowej. Może jeszcze mączka podnieść pH, choć doświadczeń nie robiłam, więc nie wiem.
Co to za chwast i jak usunąć przeniesiony 20:39, 08 kwi 2021

Do góry
Odpowiedzi tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3069-chwasty-w-ogrodzie-odchwaszczanie?page=16#post_7
Chwasty w ogrodzie - odchwaszczanie 20:39, 08 kwi 2021

Do góry
max_mcee napisał(a)
Dzień dobry.
Kupiłem działkę na której rośnie taki wynalazek (miesza się z trawą):

Czy ktoś wie co to i ewentualnie jak to usunąć?
Dziękuję za pomoc.
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 20:35, 08 kwi 2021

Do góry
Ptaszyska przepiękne
System automatycznego nawadniania 18:43, 08 kwi 2021

Do góry
psci napisał(a)
Moim zdaniem nie. Mam zbiornik 10.000 litrów i podłączone do niego wszystkie rynny. Jak pada to napełnia się w 2-3 dni, z kolei wody wystarcza na 3 solidne podlania. Skutek tego jest taki, że w okresie mokrym nie masz co zrobić z tą wodą a w okresie suchym masz zbiornik cały czas pusty.

Zbiornik bardzo komplikuje cały układ nawadniania: pompa, filtry, przełączanie źródła wody, różne ciśnienia i wydajność z sieci i z pompy itd. Rozmawiałem z kilkoma osobami i nie potrafiły mi doradzić rozwiązania które by mnie przekonało. Przeważnie spotykałem się z propozycją dolewanie wody z sieci do zbiornika a później wypompowywanie pompą.

Cena m3 wody bez ścieków to jakieś 5zł. Twój zbiornik pozwoli Ci zaoszczędzić 12,50 PLN z jednego cyklu. Moim zdaniem się nie opłaca.

Widzę 2 uzasadnienia dla zbiornika:
1. masz już szambo, którego nie używasz i przerobisz na zbiornik
2. nie masz co zrobić z wodą z rynien bo np grunt nieprzepuszczalny

... ale też chętnie poznam opinię innych osób szczególnie na problem przełączania źródeł nawadniania wodociąg/zbiornik.

Gardenarium napisał(a)
Zbiornik na deszczówkę dla celów podlewania z automatycznego nawadniania nie opłaca się. Opłaca się jedynie do podlewania warzywnika konewką plus jakaś niedroga pompa do wypompowywania tej deszczówki. I tyle. To po prostu się nie opłaca i wody wystarczy na jedno-dwa podlania a system zarządzania tą wodą jest tak drogi, że nigdy się nie zwróci.

Dzięki także nie będę montował bo też musiałem mieszane uczucia. Podstawie po prostu pod każdą rynnę beczkę 200l i będzie do podlewania drzewek i krzewów.
Nawożenie, zasilanie trawnika 16:20, 08 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Tak, bo ona ma 9,1 czy jakoś tak, a jak trawnik ma 7 lub ponad to jeszcze się podniesie pH. Kup zwykły kwasomierz za 10 zł i zmierz.

Zrobiłem tak jak Pani radzi i wyszło ze pH mam w niektórych miejscach 6 w innych 7. Wszędzie oscylowało pomiędzy tymi wartościami nigdzie nie było ani więcej niż siedem ani mniej niż 6. Jak Pani radzi używać mączki czy lepiej sobie odpuścić ?
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 07:36, 08 kwi 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
A ja odnośnie grujecznika.

Danusiu od kilku lat się przymierzam, aby go kupić. W zeszłym roku już miałam krzaka na wózku w Melonie, eM powiedział że za duży i nie wejdzie do bagażnika. Grujecznika odstawiłam. Ciągle mnie coś od nich odpedzalo.

Teraz znalazłam takie niezbyt duże ale gęste.
To mi zagwostke zadałeś gdzie posadzić u mnie też wydmuchow. Wcześnie kwitnące nie dają u mnie rady. Może go gdzieś schowam narzucę fiselina bede cięła aby nie były za duże.

A co myślisz o świdośliwe kanadyjskiej.

Pozdrawiam

Ja szczerze napisałam o grujeczniku, jestem wściekła na nie, bo mam rozplanowane pod szklarnią i potrzebuję tam niezawodnych drzew, a tu co roku to samo. Ja bym poszła w to drugie drzewo, za dużo zachodu a on lepiej żeby nie był cięty. Ma fajny kształt korony, tylko co z tego kiedy co roku liście "przypalone"
Ja się nawet zastanawiam nad wyrwaniem ich i zamianą nawet na jabłonie ozdobne.
Mam kilka i nie marzną.

Posadziłam co najmniej 10 śliw wiśniowych Nigra, cały pas pod płotem i to są niezawodne drzewa kwitnące.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:37, 07 kwi 2021

Do góry
Nie zimozielone tylko normalne - liściaste, ale kuliste.
Ania -Spełnione marzenie 22:12, 07 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mam ostatnio złość na grujeczniki, co roku wymarzają, bo wcześnie puszczają liście i co roku są zniszczone przymrozkami, obecnie nie będę polecać już grujeczników. U moich sąsiadów też co roku przymrożone. A ja mam tyle ich przy szklarni a z kolei latem słońce je przypala i w sierpniu mają już bardzo brzydkie liście.

Witam serdecznie pani Danusiu

Piękne są grujeczniki ,jeszcze się ich nie dorobiłam w ogrodzie
i po tym wpisie już ich mieć nie będę

...ale jeśli Pani ich nie poleca to co w zastępstwie ?
Jak zawsze pani rady i wskazówki są bezcenne

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:11, 07 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Nie część kamieni a wszystkie kamienie z góry, bo inaczej będzie kamieniołom a nie rabata. Tylko ogród skalny robić a nie duże rośliny w to sadzić.
Trawy i berberysy to za mało jest, powinny być jakieś drzewka kuliste na pniu a nawet jedno większe gdzieś w rogu.
w porządku a czy dołożyć do tego murku kamieni i podwyższyć go w pewnych miejscach żeby bardziej u góry wyprostować rabatke? Jakie drzewka zimozielone na róg Pani poleci.
Sałatka pokrzywowa 21:52, 07 kwi 2021

Do góry
mirkaka napisał(a)

przepiękny ma kolor ten pierwiosnek.
A mnie patyczki derenia jeszcze nigdy się nie ukorzeniły. Chyba nie jest tak łatwo derenia ukorzenić.

Bardzo łatwo się ukorzenia. MNie właśnie w taki sposób taki dereń wielki powstał.
Obornik 21:50, 07 kwi 2021

Do góry
Honzik napisał(a)
a ja mam pewien skutek uboczny nawozenia granulowanym obornikiem i kurzakiem, w miejscach gdzie go użyłem mam eksplozję chwastów, których nigdy u mnie nie było, wynika to z nieprzetrawienia przez zwierzaki nasion i eksport nasion do gleby

Może da się je przykopać dobrze? W ziemi zgniją.
Obornik 21:49, 07 kwi 2021

Do góry
Mesowiec napisał(a)
Cześć!

Przeczytałem cały temat ale dalej mam pewne wątpliwości. Przygotowuję glebę pod warzywnik oraz drzewka owocowe na przyszły rok (gleba uboga, piaszczysta, lekko kwaśna). Mam dużą ilość świeżego obornika bydlęcego. I teraz pytanie co z nim zrobić? Od razu przekopać a na jesień dodatkowo zwapnować glebę? Czy odwrotnie, teraz wapno a na jesień lekko przekompostowany obornik? Dzięki za wszelkie rady

Przekopać, niech się rozkłada.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:45, 07 kwi 2021

Do góry
A np. buk, klon strzępiastokory, ambrowiec, wielopniowe jakieś drzewo. Trzeba jechać do szkółki, gdzie mają piękne drzewa i je obejrzeć. Powinno zauroczyć. Może jakiś pieknie przebarwiający się klon? Red Sunset lub podobny.

Bonsai to do ogrodu w stylu japońskim.
System automatycznego nawadniania 21:43, 07 kwi 2021

Do góry
Zbiornik na deszczówkę dla celów podlewania z automatycznego nawadniania nie opłaca się. Opłaca się jedynie do podlewania warzywnika konewką plus jakaś niedroga pompa do wypompowywania tej deszczówki. I tyle. To po prostu się nie opłaca i wody wystarczy na jedno-dwa podlania a system zarządzania tą wodą jest tak drogi, że nigdy się nie zwróci.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:42, 07 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A może piękne wyrzeźbione drzewo na wyższym pniu i trawy z cebulowymi? I ciemiernikami? A np jakie drzewo?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies