Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Sałatka pokrzywowa

Sałatka pokrzywowa

Gardenarium 21:52, 07 kwi 2021

mirkaka napisał(a)

przepiękny ma kolor ten pierwiosnek.
A mnie patyczki derenia jeszcze nigdy się nie ukorzeniły. Chyba nie jest tak łatwo derenia ukorzenić.

Bardzo łatwo się ukorzenia. MNie właśnie w taki sposób taki dereń wielki powstał.

Instagram Ogrodowiska
Mgduska 21:52, 07 kwi 2021

lilarose napisał(a)

tak, ja oczywiście oglądałam zdjęcia na Jej blogu- tam kolor jest obłędny. Zastanawiam się, bo: mam miejsce na biało-żółtej rabacie, rosną tam żółte liliowce, białe irysy syberyjskie, przywrotniki, róża Jude The Obscure i nieopodal Wedding Piano.
Tę Crocus Rose wsadzałabym blisko Jude i tak sobie myślę, jak one zagrają z sobą?

Myślę...

Też mam Jude, na razie w donicy. Ogólnie to uważam, że znakomita większość Austinek pasuje do siebie, jest tylko kwestia efektu, jaki się chce osiągnąć. Zaraz zrobimy eksperyment, tylko poszukam zdjęć
Mgduska 22:02, 07 kwi 2021

Niestety Jude nie została należycie obfotografowana, muszę się poprawić w tym roku; jest Crocus-Jude-Crocus-Jude:

Mgduska 22:10, 07 kwi 2021

... i jeszcze Crocus-Jude:

no i jak? Bardziej bym się zastanawiała jak żółty jest ten Twój liliowiec No i podbiłabym czymś kontrastowym, co by za mdło się nie zrobiło. Granatowe irysy? Szałwia Amistad? Czarna malwa? Potem jakieś ciemne mieczyki?
Anda 22:14, 07 kwi 2021

Szałwia Caradonna
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Mgduska 22:16, 07 kwi 2021

Anda napisał(a)
Szałwia Caradonna

O, właśnie
lilarose 23:11, 07 kwi 2021

dziewczyny, wrzuciłam u siebie zdjecia tych liliowców- one sa żółte. Ale teraz sobie uświadomiłam, że kwitną wcześniej niż Jude. Gdy zakwitaja róże, po żółtych liliowcach nie ma śladu. Ale tam jest jeszcze blisko jakaś hortensja bukietowa NN. Kolejnego koloru już bym tam nie wrowadzała, bo wiecie- moja działka to nie są hektary a blisko jest mega różowiasto-fioletowa rabata bylinowo różana i tam mi pasuje to uspokojenie
Sorry Magda, że u Ciebie te rozkminy. Idę dalej rozważać do siebie
Magara 00:01, 08 kwi 2021

Mgduska napisał(a)

Byłaś, Złotko, byłaś Kompost z Eko Doliny, bo bliżej.

Jak pamiętasz, że byłam to wszystko ok
A masz może zdjęcie tych swoich 7 ton? - jak tak to poproszę
I jak możesz napisz jak z transportem ogarnęłaś - może być na priv, z góry dzięki
Chciałam zamawiać z Szadółek (nie wiedziałam, że Eko-Dolina też ma), ale mnie przerosły koszty transportu - musiałby ten kompost 80 km jechać, koszt spory, parokrotnie wyższy niż sama cena kompostu, paru ton się nie opłaca, większej ilości nie potrafiłam sobie wyobrazić - kompost lżejszy niż ziemia w końcu
No i w sezonie wiosennym odpuściłam, ale przecież nadejdzie jesień

Mgduska 09:07, 08 kwi 2021

lilarose napisał(a)
dziewczyny, wrzuciłam u siebie zdjecia tych liliowców- one sa żółte. Ale teraz sobie uświadomiłam, że kwitną wcześniej niż Jude. Gdy zakwitaja róże, po żółtych liliowcach nie ma śladu. Ale tam jest jeszcze blisko jakaś hortensja bukietowa NN. Kolejnego koloru już bym tam nie wrowadzała, bo wiecie- moja działka to nie są hektary a blisko jest mega różowiasto-fioletowa rabata bylinowo różana i tam mi pasuje to uspokojenie
Sorry Magda, że u Ciebie te rozkminy. Idę dalej rozważać do siebie

Cała przyjemność po mojej stronie, ale ok, lecę do Cię
BKosimkArt 09:09, 08 kwi 2021

Mgduska napisał(a)

Liczę na ten kompost, tylko ptaki są trochę rozczarowane, bo wygląda zachęcająco, a póki co nie zawiera grama robaczków
Mam już zapakowaną kopertę z nasionkami dla Ciebie!! To już prawie wysłane.
Babkę kupiłam, ładną taką, jeszcze stoi, ale ja lubię drożdżowe suchary

O fajnie, dzięki!
O a ja drożdżowych nie lubię, piekłam piaskową ta tez sucha jest super ale nie dotrwała... zjedzona w poniedziałek