Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:42, 07 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A może piękne wyrzeźbione drzewo na wyższym pniu i trawy z cebulowymi? I ciemiernikami? A np jakie drzewo?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:39, 07 kwi 2021

Do góry
A może piękne wyrzeźbione drzewo na wyższym pniu i trawy z cebulowymi? I ciemiernikami?
Ania -Spełnione marzenie 21:36, 07 kwi 2021

Do góry
Mam ostatnio złość na grujeczniki, co roku wymarzają, bo wcześnie puszczają liście i co roku są zniszczone przymrozkami, obecnie nie będę polecać już grujeczników. U moich sąsiadów też co roku przymrożone. A ja mam tyle ich przy szklarni a z kolei latem słońce je przypala i w sierpniu mają już bardzo brzydkie liście.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 21:29, 07 kwi 2021

Do góry
Zastosuj, nie rób kopii ze strony bo to zabronione.
Oraz nie można wklejać zdjęć nie swojego autorstwa z innych stron.
Mata przeciw chwastom 20:11, 07 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Źle sądzę ja, ale moją opinię na temat szmaty i kamieni pod tujami każdy zna.

Jeśli chodzi o tuje to wszystkie mam w korze bez szmat. Chciałem na miskantach, iglaczkach szczepionych pod katalpe itp dać ta szmatki cienka i kamyczki. Ale nie wiem czy nie zrezygnuje z tej szmaty jednak i dam same kamyki
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 18:26, 07 kwi 2021

Do góry
Nie powinno być w składzie torfu, nie powinno. Powinna być ziemia, próchnica, kompost, ziemia liściowa, ogrodowa itp. - wszystko tylko nie torf. Torf ma włókna które się ciągną i słabo to się wgrabia w trawnik a poza tym nic nie daje trawnikowi, tylko go zadusza.

Podłoże powinno być kruche i łatwo dawać się rozdrobnić. Wpadać pomiędzy źdźbła trawnika. Ja niestety nie jestem wróżką i nie wiem co w sklepach sprzedają pod jakimi nazwami. Tyle tego jest, ja znam jedynie "swój" kompost i swoje sklepy ogrodnicze i co mają.
Miłkowo - sezon 2016-2022 18:19, 07 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
U nas właśnie sypnęło śniegiem i to jak!

U mnie non stop, śnieg, grad, słonko, jak w kalejdoskopie
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:27, 07 kwi 2021

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Metr to zdecydowanie za wąsko na cokolwiek pod hortensjami. 100 m i 1 metr szerokości - tak wąsko

Tak, niestety wiem. Tak już było i to nie moja decyzja a nie możemy tego zmienić, bo tuż obok jest podjazd i dom.
Pod hortensja mi niestety nic się nie zmieści. Szkoda, bo wtedy rzeczywiście mogłoby być ciekawiej. Teraz tylko myślę o czymś pomiędzy hortencjami a klonami...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:19, 07 kwi 2021

Do góry
Metr to zdecydowanie za wąsko na cokolwiek pod hortensjami. 100 m i 1 metr szerokości - tak wąsko
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:01, 07 kwi 2021

Do góry
Mariusz72 napisał(a)
Witam, zaprojektowałem sobie taki kącik warzywny z rabatami. I w miejscu gdzie miały być krzewy owocowe powstała rarbatka kolejna jest to miejsce słoneczne. Bardzo proszę o podpowiedź w kwestii obwódki i ewentualnego doboru roślin. Narazie posadzony jest buk obelisk i stopa pony tails. Koło buka chce posadzić 2 tuje Golden tufet i pomiędzy nimi turzyce ceglastą. Zamysł jest taki żeby to była taka lekka trawiasta rabata. Zupełnie nie wiem co przy brzegu: hakonechloa macra
?

Pomieszaj z tym jeżówki np. jasny róż i ciemny róż, fioletowe szałwie, kocimiętkę, pszczoły będą się uwijały, nie rób iglaków przy warzywniku a raczej rośliny miododajne lub jadalne. A zamiast buka jabłoń ozdobną lub gruszę wierzbolistną.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:58, 07 kwi 2021

Do góry
Reniaosa napisał(a)
Och dziękuję pani bardzo tak część z góry kamieni będzie usunięta zrobią miejsce na roślinki. CZyli te roślinki ok? Coś wysokiego przy ogrodzeniu dołożyć? Coś zimozielonego? Czy wysokie trawy moze? Będzie też oświetlenie myślę że pod trawkami by pasowało żeby nadać romantyczności pozdrawiam i ściskam.

Nie część kamieni a wszystkie kamienie z góry, bo inaczej będzie kamieniołom a nie rabata. Tylko ogród skalny robić a nie duże rośliny w to sadzić.
Trawy i berberysy to za mało jest, powinny być jakieś drzewka kuliste na pniu a nawet jedno większe gdzieś w rogu.
10m rabata przed tarasem pod świerkami 15:56, 07 kwi 2021

Do góry
Myślę że za dużo gatunków i za dużo roślin, pod świerkami się to nie zmieści, ale łądnie wygląda, kolorowo. Nie sadź po 1 sztuce, to pierwszy podstawowy błąd w proejktowaniu. Tylko solitery mogą być 1 sztuka, reszta to grupy.
Coś jeszcze, coś więcej... 15:52, 07 kwi 2021

Do góry
Jaaakiii zając. nikt nie ma
Ogród z zegarem 15:51, 07 kwi 2021

Do góry
U mnie sypie i to nieźle (na zachodzie).
Miłkowo - sezon 2016-2022 15:50, 07 kwi 2021

Do góry
U nas właśnie sypnęło śniegiem i to jak!
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 14:31, 07 kwi 2021

Do góry
Buziaki
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 13:50, 07 kwi 2021

Do góry
Nazw ziemi mi nic nie mówi, aj macam ręcznie ziemię i zaglądam do worka. Nie może być włókien.
Mata przeciw chwastom 13:49, 07 kwi 2021

Do góry
Źle sądzę ja, ale moją opinię na temat szmaty i kamieni pod tujami każdy zna.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:44, 07 kwi 2021

Do góry
Teraz powstaje taki ogródek z rysunku na kolanie. Pi razy oko, ale i tak jego wersja ostateczna będzie na pewno inna i nie wiem jakie nawierzchnie. Też to się urodzi na żywca, z tego co będzie pod ręką.

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 13:38, 07 kwi 2021

Do góry
Beatko, nie sposób zrobić od ręki projekt tak wielkiego ogrodu i potem go realizować i żeby wszystko pasowało. Zwłąszcza zę ciągle coś się buduje, powstaje. Komuś tak, bo jest już wszystko wiadome i budynki stoją.

A u nas nie. Ponieważ rodzą się nowe technologie, budynki, potrzeby, nie jest możliwe przewidzieć wszystko. Że np. będzie kurnik, czy ule czy jakiś staw się urodzi? Lub że staną panele fotowoltaiczne? Potem przerabiać by trzeba było na szybko. Nie ma takiej możliwości.

Dlatego ogród powstaje na żywo, powstaje "pod konkretne" rośliny które trzeba wsadzić, bo już za długo stały w donicach. Powstaje "na kolanie" , w wyobraźni, we śnie...Rysowany na kartce, którą potem koloruję. Wstaję, jadę do ogrodu i mówię: dzisiaj robimy tak i tak, to i to... Rzucam rysunek.

Np. wczoraj na szybko zaaranżowałam ogród różany i jego ramy, bo trzeba było coś wsadzić.. Drzewa stoją, to sadzimy, mówię gdzie od razu na żywo wymyślając czy pasuje.

Wysypało się te "miliony" cebul z donic, których nikt nie widział, to coś trzeba było z tym zrobić. To wymyśliłam - kwadraty w taką jakby szachownicę z przerwami na koszony trawnik. Było to mega trudne w wytyczeniu pod skosem, ale tylko skos gwarantuje ciekawe oglądanie tych kwadratów. Będzie maga trudne w koszeniu.

Potem nie będzie szkoda tego zniszczyć.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies