Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Słoneczny Ogród 21:39, 10 sty 2018

Do góry
Planowanie na sezon 2018

W planach mam do zagospodarowania i do zrobienia od podstaw rabatę naprzeciwległą do rabaty hortensjowej, długośc troche krótsza , szerokość tez podobna jak tamta. Myslę ,ze ok 20m x 4 m , ale to jest do zmierzenia jeszcze.
Z tym, że tu z przodu są juz kulki Danica, z tyłu standardowo jak u mnie wszędzie wzdłuz płotów szmaragdy. Niebieski iglak to miniaturowy świerk srebrny, a na rabacie rośnie choć nie widoczna jodła hiszpańska Glauca.

Co tu trzeba uwzględnić to jest to, ze w połowie tej części do zagospodarowania jest miejsce suche, gdzie sąsiedzka akacja podpija wszystko co pod koroną drzewa.
Nawet zrobiłam tam rabatę, bo trawa nie chciała rosnąć ( myślałam, że od liści wygniło). A z tej okazji, że w ostatnim roku dużo padało, a tam hortensja ogrodowa i bukietowa więdły a wraz z nimi floksy i pierwiosnki , wtedy dopiero zorientowałam sie , że tam jest tak sucho.
I tu zagwozdka co tam posadzić???????

Myślałam, tez żeby posadzić wrzosy od trzmieliny gold do niebieskiego świerka, dalej trawy piętrowo z hortensjami. A w miejscu suchym ( na miejscu istniejącej rabaty) posadzic perukowca żółtego.

Jeżeli to jest przedogródek i nie mam na szczęście tak dużo nasadzone, więc do likwidacji pare bylin -to może by ujednolicić, trzymac sie tych samych kolorów co na hortensjowej.

Poradźcie co byscie proponowali zrobic na całym tym boku przedogrodu.
Lewa strona

Tulipan - Tulipa 19:08, 02 sty 2018

Do góry
Fama napisał(a)
krokusy wielkokwiatowe - zapisałam sobie. A jak myślisz, w czym moge ukryc liscie tulipanów? Mam tam bukszpanowe kulki i chcialam dodać bordowy kolor, czy zurawka jest dobrym pomysłem?

Przepraszam za zwłokę, pewnie już skomponowałaś.
Przy bukszpanach pięknie tulipany będą wyglądały ale nie bardzo wiem co Ci doradzić, bo żurawki na pewno liści nie skryją tym bardziej że one same na wiosnę wyglądają marnie. Najlepszymi maskującymi liście tulipanów są liliowce, hosty a nawet też floksy - bo szybko tworzą masę zielonych liści.

pozdrawiam
Motylogród 20:21, 30 gru 2017

Do góry
Witam się i ja Fajny tytuł
Z roslin które u mnie wabia motyle na potęgę są sadźce i budleje Dawida, a u sąsiadki lawenda, ale ta wysoka jest nimi wprost oblepiona. Lubią też floksy i wczesne astry jesienne
Bawarka 14:36, 10 gru 2017

Do góry
abiko napisał(a)
Hmm pomidory w śniegu, poziomki w śniegu, floksy szydlaste ... w śniegu.. to tak zawsze u Ciebie?

Noooo...az tak nie...ale to ...to akurat tak...
Bawarka 10:13, 08 gru 2017

Do góry
Hmm pomidory w śniegu, poziomki w śniegu, floksy szydlaste ... w śniegu.. to tak zawsze u Ciebie?
Wszystkiego po trochu 16:18, 02 gru 2017

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Ten patent z nożycami to do miękkich liści? Udało mi się wiosną kupić rozdrabniarkę do gałęzi, zamiast noża w środku ma taki walec/śrubę, nie wiem, jak to się fachowo nazywa. Teraz przy mieleniu resztek bylinowych spisała się super, szło wszystko, włącznie z liśćmi. Nastroszona pryzma po tygodniu usiadła o połowę albo i więcej. Przy tej ilości bylin, które mam, to nie widziałam innej możliwości. Miskanty nie pocięte długo się rozkładają, trenowałam. Jak masz rozdrabniarkę, to chyba lepiej je ciąć będzie.
Ostatnie róże jeszcze piękne. Pozdrawiam.

Ja mam rozdrabniarkę do gałęzi i tnie tylko gałęzie i to niezbyt grube. Te miękkie resztki ale też lawendę, trzmielinę, floksy tnę tymi nożycami elektrycznymi do żywopłotów, po prostu tak siekam nimi jak szczypior na desce. Liści miskantów moja rozdrabniarka nie potnie, zapcha się. Miękkich resztek też nie ani gałęzi ulistnionych.

Czy mogłabyś podać nazwę i cenę swojej rozdrabniarki?
Ogródkowe perypetie:) 13:42, 01 gru 2017

Do góry
eee_taam napisał(a)

ja przeczytałam i dlatego pomysły Anki wydały mi sie za pracochłonne musza byc posadzone tam jakies niskie krzewinki co nie wymagaja roboty i zachodu ...irge dziewczyny sadza . navigatorka tak obsadziła swoje skarpy ....zapytaj jej o odmiany jakich uzyła ....bo sa rózne te irgi. moze pospolite ale ładnie wyglada

ja osobiscie jestem zwolenikiem niskich drobnolistych azali/RH takich półzimozielonych to pewnie bym je tam w jakijs rozsypce sadziła a dołem zadarniacz jakis zeby nie pochłonął za jeden sezon azali

kiedys koło moich azali miałam żółte oregano i ono potrafiło zawalic azalię ...ale nie zadarniało własciwie ziemi chwast przez niego przerastał jak chciał ...nie polecam

widziałam, ale sama irga mnie nie pociąga
tam musi być coś żelaznego, co glinę, brak słońca, czasami wody i koty wytrzyma... dlatego się uczepiłam tych kosodrzewin+ reszta..tam rosną piękne floksy szydlaste.. mają idelanie chyba bo rosną jak głupie oraz dąbrówka i czyściec
Żywopłotki cisowe. 20:50, 25 lis 2017

Do góry
Berberysy 'Admiration'posadziłąm w zakola rabaty (czerwienią się)między trawki 'Ice Dance'

Od drugiej strony rabaty też admiration, listki na przesadzonym już opadły.

Natomiast wykopane trawki ustawiłam przy kompostowniku, może jeszcze ktoś będzie chętny.

Ze środkowej wczoraj i dziś zwoziłam łęty na kompost.
Wyrwałam wszystką werbenę Patog. cleome, przycięłam ostrogowce, ożanki, orliki, Pysznogłówkę, floksy, z rozmachu piwonie i o nie się martwię, zawsze zostawiałam do wiosny.

Wiosną pozostanie mniej wywożenia, ale okryję piwonie gałązkami świerku, lub cisem , będę bardziej spokojna zimą.
Skarpa w ogrodzie 13:28, 18 lis 2017

Do góry
Witaj. Mało pokazałeś, więc ciężko ocenić , z tego co widzę to cały dom jest powyżej działki, w przyszłości pewnie czeka Cię nawiezienie ziemi równanie - podnoszenie terenu?
Jak zrobisz podmurówkę pod ogrodzenie i dosypiesz ziemi to ta skarpa przestanie istnieć.
Na chwile obecną można by ta ziemię rozdrobnić uklepać i posadzić floksy szydlaste. W nic droższego bym nie szła bo przy budowie ogrodzenia i tak zostanie zniszczone. A floksy szybko ziemię korzonkami zwiążą i szybko rosną
Wymarzony sielankowy ogród..... 14:12, 16 lis 2017

Do góry
Monia81 napisał(a)

Asiu najbliżej mi w moich wyobrażeniach do ogrodów w stylu angielskim, romantycznym i troszku wiejskim takie poplątanie z pomieszaniemA rośliny, które uwielbiam i które pojawią się w ogrodzie na bank to hortensje, rozchodniki, różaneczniki, azalie, floksy, pysznogłówki, piwonie i jeszcze parę innych, no i trawy na bank jestem taka troszku pokręcona to i ogród lekko pokręcony będzie, a co

Moniko...Jaka pokręcona? jaki pokręcony ogród?...Będzie piękny ogród ,stale kwitnący, zaskakujacy,zmienny i ciekawy..
Wymarzony sielankowy ogród..... 09:50, 16 lis 2017

Do góry
Margerytka40 napisał(a)
Plan rabat fajny ale doradców masz wyśmienitych więc nie może być inaczej. Wiesz już co będziesz sadzić? Jaki styl jest Ci najbliższy? Masz jakieś ukochane rośliny bez których nie wyobrażasz sobie ogrodu?

Asiu najbliżej mi w moich wyobrażeniach do ogrodów w stylu angielskim, romantycznym i troszku wiejskim takie poplątanie z pomieszaniemA rośliny, które uwielbiam i które pojawią się w ogrodzie na bank to hortensje, rozchodniki, różaneczniki, azalie, floksy, pysznogłówki, piwonie i jeszcze parę innych, no i trawy na bank jestem taka troszku pokręcona to i ogród lekko pokręcony będzie, a co
Wszystkiego po trochu 08:45, 05 lis 2017

Do góry
Wczoraj popryskałam moje buksy jodyną, M skosił trawnik ostatni raz pozamiatałam liście brzóz i zapakowałam do kompostownika.
Dzisiaj chyba też coś porobię,teraz u nas świeci piękne słoneczko, powinnam wyciąć zaatakowaną mączniakiem kocimiętkę, floksy. Nie chce się już robić w ogrodzie, a przyjdzie jeszcze z różami walczyć, kopczyki, włóknina. Zawsze też obrywałam liście przed zimą, w tym roku jednak mam strasznego lenia przed tą robotą, może odpuszczę..
Lek na całe zło czyli mój ogród 18:27, 31 paź 2017

Do góry
aldonaz napisał(a)
Chyba zostawię zakup astrów do wiosny. Nie wiem, czy teraz jeszcze przyślą, zresztą nie mam na razie gdzie wsadzić. Andrzej polecił mi pięć, z czego dwa sama chciałam kupić – A. laevis Calliope i Arcturus. Pozostałe propozycje Anrzeja to A. lateriflorus Lady In Black, nowobelgijski Fellowship i A. ericoides Pink star. Ja wybrałam sercowatego Little Carlow i tatarski Jingai (oba są na rabatach w Vlinderhof), wąskolistny Nanus i wrzosolistny Schneetowne. Zamówię też trawy Briza media, Eragostis trichodes, Eragostis spectabilis, Androppogon gerardii.

Aldona ja ostatnio pracowałam w ogrodzie w sobotę 21-go - tak mam czas .
Dzisiaj byłam dopiero ale robiłam porządki wkoło domu co zaskutkowało wniesieniem pelargonii i wykopałam 2 dalie. Robię niespiesznie bo widzę że pogoda ma być ładna w kolejnym tygodniu.
Ja mam jeszcze cebulowe do posadzenia i doniczki co zostaną. Chcę też mój kącik przy nowej studni ogarnąć - to dla mnie sporo pracy zwłaszcza że liście trzeba ogarniać - dziś śliczne suche brzozowe władowałam na rabatę bylinową okrywając nowe byliny.

Znalazłam kartkę z nazwami z naszych wspólnych zakupów
aster Lady in Blue
floks maculata 'Sirieniewyj Piramidalnyj' - to ten różowy
a ten biały też był maculata ale ona nie mogła sobie przypomnieć nazwy - te floksy to chyba z Litwy tam gdzie Andrzej kupował coś tak czuję.

Mi się jeszcze chce w ogrodzie działać ale ja mam sporo prac porządkowych typu kompost tu, liście tam, doniczki tu a te tam itd.

Jeszcze nie byłam po kalinę bliżej soboty.

pozdrawiam

Słoneczny Ogród 20:38, 27 paź 2017

Do góry
benia
Hihi , to tak jak ja. Też się tego boję, bo niektóre rzeczy są do zostawienia i ominięcia i muszą zostać
Ale podpowiedzi mile widziane i do przemyślenia, nie trzeba zaraz robic i nikt nie ma sie na co dąsać jak się tej rady nie posłucha. Każdy widzi coś innego. Ile głów tyle pomysłów. A niektóre pomysły to naprawdę złote strzały w 10tkę i z drugiej strony czasem warto zaryzykować.

Evergolda powiadasz? Trzeba rozważyć.
Myślałam o jasnozielonym kolorze ścielącym sie pod stożkami, a na brzegu bordowe żurawki, które mam i ewentualnie na wiosne bym rozdzieliła.

Ogród mam duży i jeszcze dużo duzo do zagospodarowania, dużo roślin do rozmnożenia i podziału, ale i dużo jeszcze do kupienia.

Musze się konkretnie wziąć za sporą część ogrodu, pomyśleć co by tam posadzić, bo rabata kwiatowa odpada, jest tam za sucho.
Zrobiłam tam owalną rabate , mam tam duzo bylin i duzo cebulowych .Drzewo za płotem wypija wszystko, najgorzej jest pod jego koroną. Hortensje, floksy, prymulki, fiołki mi oklapywały pomimo, że padało w tym roku i w innych miejscach w ogrodzie było mokro.
Na foto jest to lewa strona nad płotem wzdłuż dojazdu, tak jak lulki daniki rosną.

Mam kupione od wiosny 3 ML i nie niedawno 5 rozplenic.
Trawy bym mogła posadzic ale nie pod samym drzewem.
Nie wiem co tam dac ale musiałoby byc sucholubne.
Nie wiem jak tawuła by sie tam sprawowała, czy ona da radę.

Tajemniczy Ogród 15:55, 27 paź 2017

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Sporo bylin próbowałam zaprosić na rabaty za domem. Sporo odmówiło współpracy Pysznogłówka, rudbekie, floksy, jeżówki, naparstnice, lilie i jeszcze kilka innych posadziłam na rabatach za domem - nie kwitły, pokładały się, jeżówka zamiast pięknego różu miała jakiś blady rachityczny kolor. Trochę mnie to zniechęciło do bylin Zostały bodziszki, szałwia i o dziwo, lawenda dała radę

Nie zniechęcaj się Te byliny, które wymieniłaś, to dzieci słońca. W Twoim ogrodzie dawać radę będą rośliny leśne. Wymienię parę, może sobie coś wybierzesz i zobaczysz, jak będzie u Ciebie rosło. Niektóre byliny, tak jak lawenda u Ciebie, potrafią zadziwić, więc warto próbować.

Specjaliści na w miarę suche, półcieniste lub cieniste, trudne stanowiska:
Anemone tomentosa Robustissima
Aruncus aethusifolius
Asarum europeaum - woli gleby zasadowe, niezbyt ubogie, więc nie wiem, czy dałby u Ciebie radę, ale może warto wypróbować
Aster divaricatus - leśny aster, najlepiej rośnie jak ma trochę słońca
Aster macrophyllus Albus
Carex umbrosa
Clematis jouiniana Praecox - rośnie "pełznąc" po ziemi, do lata potrafi zakryć ok. dwa metry kwadratowe
Clematis jouiniana Stanislaus - ma większe, piękniejsze kwiatyniż powyższa odmiana
Corydalis ochroleuca - lubi gleby zasadowe, ale warto go wyprubować
Corydalis solida - ma śliczny kolor, lubi co prawda żyzno i nie za sucho, ale na pewno warto spróbować, bo kwitnie już w marcu
Corydalis lutea
Epimedium pinnatum ssp. colchicum - specjalista do trudnych stanowisk
Epimedium perralchicum Frohnleiten
Geranium nodosum
Lamiastrum galeobdolon Florentinum - może być inwazyjne
Lithospermum purpurocaeruleum
Luzula nivea - bardzo fajna trawa do cienistych miejsc
Montia sibirica - nie tylko pięknie kwitnie wiosną, ale można go nawet używać do sałatek
Phuopsis stylowa Purpurglut
Stellaria holostea
Symphytum grandiflorum - specjalista do trudnych stanowisk, może być inwazyjny
Violoa labradorica
Viola sororia Albiflora
Waldstenia geoides
Waldstenia ternata - może być trochę inwazyjna

Teraz lista roślin zawsze kwitnących w cieniu wymagających jednak podlewania:

Anemone nemorosa
Anemonopsis macrophylla
Disporopsis pernyi
Epimedium grandiflorum Elfenkönigin
Epimedium Hybride Amber Queen
Hepatica nobilis - lubi gleby zasadowe, ale warto go wypróbować
Hepatica transsylvanica Alba
Hepatica transsilvanica Winterfreude
Hylomecon japonica
Hypericum androsaemum Orange Flair - lubi żyzne gleby, ale może warto go wypróbować
Hypericum calycinum - raczej inwazyjny
Jeffersonia diphylla - rzadka ślicznotka, nie lubi mieć sucho
Lamium orvala - bardzo ładnie komponuje się z ciemiernikiem
Liriope graminifolia
Liriope muscari
Lunarna rediviva - lubi żyzne gleby, pięknie pachnie i kwitnie nocą
Ophalodes Verna
Polygonatum biflorum
Semiaquilegia ecalcarata Sugar Plum Fairy - lubią ją ślimaki
Smilacina racemosa - lubi żyzne gleby
Tiarella cordifilia Brandywine - pięknie się przebarwia jesienią

Teraz parę roślin do półcienia lubiących trochę bardziej żyzną glebę:

Adenophora Hybride Amethyst
Astilbe Arendsii- Hybride
Corydalis Hybride
Dicentra spectabilis
Disporosis pernyi
Epimedium dyphyllum - przebarwia się na jesień na czerwono
Gillenia trifoliata
Helleborus w odmianach
Heuchera w odmianach
Hosta w odmianach
Kirengeshoma palmata
Mertensia virginica - znika po kwitnieniu, pojawia się na nowo po zimie, masz miejsce na inne rośliny
Rodgersia Henrich Die Schöne - lubi żyzne gleby
Rodgersia pinnata
Saruma henryi

Mam nadzieję, ze znajdziesz wśród tych roślin takie, które Ci się spodobają i będą pasować do Twojego ogrodu

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies