Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 12:02, 07 gru 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

Jak to zeszła?Może poczuła, że w nowej kuchni powinna być nowa?

No tego właśnie się obawiam, pojechała do naprawy i nie wiem co z nią dalej jak zeszła śmiertelnie to będzie nowa choć kasę zamiast na nową zmywarkę już wiem na co bym wydała

Na kiedy będziesz miała nową kuchnię? U mnie teraz etap ostatniego kucia tynków, wylewek, szlifowania. Cudownie jest...w ramach terapii oglądam projekt i wizualizuję ale ogólnie jest meksyk...
Moja codzienność - ogród Oli 07:33, 07 gru 2016

Do góry
leon60 napisał(a)

Kuchnia to masakra cenowa... u mnie choć koszty remontu odpadły bo wszystko robi eM ale meble sprzęty i materiały też swoje kosztują, do tego muszę kupić nowe gary, patelnie itd. bo wyleciał gaz
Wiesz, że czekam na Twój projekt

Idziesz w indukcję, tak??U mnie też wylatuje gaz-miała być płyta elektryczna,ale też idziemy w indukcję. Ja nie wiem Olu co z tym projektem będzie...Ty nic rąbka tajemnicy nie uchylaszKuchnia zwyczajna i prosta-nie będzie nic odkrywczego
Moja codzienność - ogród Oli 21:58, 06 gru 2016

Do góry
kasja83 napisał(a)

No to z racji-tego samego frontu kuchennego-choć u mnie on będzie bardziej kampanią wiosenną-kciuki trzymam, zeby meble i sprzęta szybko się zamontowały. Ja narazie zbieram wyceny za remont i łapię się za głowę.

Kuchnia to masakra cenowa... u mnie choć koszty remontu odpadły bo wszystko robi eM ale meble sprzęty i materiały też swoje kosztują, do tego muszę kupić nowe gary, patelnie itd. bo wyleciał gaz
Wiesz, że czekam na Twój projekt
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 09:42, 06 gru 2016

Do góry
Zielona napisał(a)

Agato, to nie jest ten dereń. Zacytowałaś front ogrodu, gdzie rośnie Elegantissima.
Zapraszam na spacer po pozostałych częściach ogrodu, choć uprzedzam, że to projekt "in progress"

wiem, wiem... widziałam już gdzie chcesz sadzić... Ty to już masz miejsce i konkretny plan, ja na razie snuje wizje. Projekt kiełkuje w głowie, muszę przenieść go na papier. Też chciałam wprowadzić do ogrodu green carpet i jeszcze zieloną erectę... do tego rozplenice i cały łan molinii... kurna chyba popłynę z tym projektem
Po mojemu. Ogród subiektywnie świadomy. 17:15, 05 gru 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

czy to wywołany do tablicy u Gruszeczki - dereń midwinter ?
napisz kilka słów - czy duży rośnie, czy go przycinasz..

idę oglądać dalej Twój ogród - no rozpływam się normalnie

Agato, to nie jest ten dereń. Zacytowałaś front ogrodu, gdzie rośnie Elegantissima.
Zapraszam na spacer po pozostałych częściach ogrodu, choć uprzedzam, że to projekt "in progress"
Malutki pod lasem 17:43, 04 gru 2016

Do góry
Projekt super! Jak zgrabnie wycinasz kolejne kawałeczki trawnika , co do drzew to ze mnie słaby doradca - bo ja to raczej w dziwadłach się lubuje ale do wiosny masz jeszcze czas żeby się zastanowić.
Rytlogród na 18 stóp -hop siup! 10:53, 02 gru 2016

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Do wyboru masz dwie ciekawe brzozy: wyższą (do 5 m) Doorenbos i szczepioną Youngii. Te pierwsze najciekawszy efekt dają w grupie 3-5-7 sztuk, te drugie sadzi się jako solitery, czyli pojedynczo.
Na forum sporo dziewczyn ma u siebie rabaty z brzoza Doorenbos
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=2341
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4818-moj-skromny-ogrod?page=391
projekt i wykonanie Danusi (moja ulubiona rabata )

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1361-berberys-berberis
i kilkustronicowy watek poświęcony brzozie Doorenbos

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3351-brzoza-doorenbos-betula-utilis-doorenbos

Rabata powinna być atrakcyjna cały rok.
W Twoim przypadku do podsadzenia brzóz można by wykorzystać
wiosną cebulowe (przebisniegi, krokusy, narcyzy), wrzośce
latem rozchodniki
jesienią rozchodniki, wrzosy
całorocznie trawy- głównie kostrzewy, owsica wieczniezielona. Jeśli rabata będzie podlewana i będzie lepsza gleba to rozplenice i miskanty Morning Light.
Dodać dla jesiennych barw berberysy Orange Rocket lub red Roket, zimozielone kosodrzewiny Pumilo i Wintergold. Iglastą kolumnę Można w to wkomponować też niewielkie astry alpejskie lub krzaczaste.
Tam byłoby świetne miejsce na wrzosowisko pod brzozami. Warunki są idealne.
Wrzośce kwitłyby wiosną, a wrzosy mają też odmiany atrakcyjne z liści np. zimą przebarwiaja sie na czerwono.

Bardzo mi się podobają zestawienia ,które zaproponowałaś, ale chyba tylko wrzosy lub jeszcze rozchodniki( zależy które ) dałyby efekt naturalistyczny, o który chodzi.
Jak to wszystko ogarnąć? 11:34, 29 lis 2016

Do góry
polinka napisał(a)
Ojojoj, co tu się dzieje u Ciebie Teresko???

Rozpoczynając temat u siebie na wątku nie byłam świadoma wielu rzeczy, dzisiaj wiem więcej i na pewno nie poruszyłabym tego tematu ale wtedy bardzo byłam poruszona odchodzeniem wielu mądrych osób z forum ( Toszka pozdrawiam! ) a przy okazji wywołałam temat pomocy początkującym ogrodnikom.

Teresko myślę, ze odebrałaś to co pisze wiele osób mających już dojrzałe ogrody bardzo osobiście. Przejrzałam Twój wątek i nie wiedzę tutaj zdań typu: "zaprojektujcie mi ogród", "wszystko mi się podoba, to wy zdecydujecie co tu będzie pasować" itd. A dokładnie takie padały zarzuty...

Polinko , bardzo dziękuję za Twój głos.
Przeprosiłam już za moje emocjonalne podejście do dyskusji na Twoim wątku i tak naprawdę nie chciałam już do tego wracać.
Ale Twój wpis nie mogę pominąć milczeniem, w dobrym tego słowa znaczeniu .
Tyle ile nas na tym forum, tyle będzie na ten temat zdań, każdy z nas ma inną osobowość i różne podejście do tematu i inne spojrzenie na sprawę.
Zastanawiałam się, czy w ogóle mogę w tej kwestii zabierać głos, bo przecież jestem tu „nowa”.
Ale tak naprawdę nie jestem „nowa”. Jestem tu z Wami od trzech lat.
Znam wiele wątków (czytałam je od dechy do dechy), wiem kto u kogo lubi przebywać, wiem kto cieszy się największym autorytetem, wiem kto z kim spotyka się w realu, wiem kto chętnie dzieli się swoją wiedzą, a kto pozostaje w cieniu (ale nie odbieram tego jak coś złego, od razu wyjaśniam), wiem jakie pasje macie poza ogrodem. A przede wszystkim zdobyłam tu ogromną wiedzę o projektowaniu ogrodów, rabat, nasadzeń, bo jestem z Wami już długo.
Zarejestrowanie się na forum nie było spontaniczne - z dnia na dzień. Była to przemyślana decyzja, chciałam być zwyczajnie z Wami. I miałam jeden ogromny problem: jak zacząć? Trudno się wchodzi do takiej dużej „Rodziny”.
Dyskusja, która się u Ciebie rozwinęła poruszyła dużo głębsze sprawy niż tylko żal do „nowych”, którzy chcą gotowy projekt, czy gotowy plan nasadzeń. Zresztą takich osób jest bardzo mało i oni zazwyczaj, tak jak szybko pojawili się na forum, tak szybko znikają i nawet nie wiedzą, że taka dyskusja u Ciebie się toczyła.

Zauważ wszyscy co pozostają, deklarują na początku, że już od dawna są na Ogrodowisko i wiele już wiedzą. Rejestrują się, żeby być z Wami, żeby dzielić się swoimi wątpliwościami, problemami z kimś kto ich zrozumie. Bardzo często już wiedzą czego chcą, tylko nie do końca wiedzą jak się za to zabrać. A rozmowy z Wami rozwiewają ich wątpliwości. Mało tego, cieszą się z każdego wpisu na swoim nowopowstałym wątku, bo potrzebna jest im zwyczajna rozmowa o ogrodzie i podzielenia się swoją radością z tworzenia go.

Forum wyglądało sześć lat temu inaczej, nawet trzy lata temu.
Była Was garstka, którzy wzajemnie wspieraliście się. Nie mieliście innych wątków do przestudiowania, sami je tworzyliście. Stąd rozmowy na tych wątkach wyglądały inaczej. Szukaliście wspólnie odpowiedzi na wiele pytań, wymienialiście doświadczenia, dzieliliście się niepowodzeniami. Nikt Wam nie sugerował zajrzyjcie do „S”, tam znajdziesz odpowiedź, bo takiego „S” nie było. Przestudiuj wątek „K”, (który ma notabene 2.000 stron) zanim zapytasz itd.
Ci którzy w tej chwili rejestrują się na Ogrodowisku maja dużo trudniejsze zadanie, żeby Was dojrzałych ogrodników zaciekawić, zainteresować, zwrócić na siebie uwagę. Zadajemy może nawet głupie pytania, źle postawione, na które bardzo często odpowiedź znamy (bo już na forum lub u Danusi znaleźliśmy), żeby tylko Was sobą zainteresować.
Ale…. taka jest kolej rzeczy.

Jestem bardzo, podkreślam bardzo, wdzięczna osobom, które odwiedziły mój wątek i rozmawiają ze mną o moim ogrodzie i wierzę, że ze mną pozostaną. Nie będę też miała absolutnie nikomu za złe, jeśli nie otrzymam odpowiedzi na moje pytania. Chociaż tak się jeszcze nigdy nie zdarzyło. Zawsze ktoś się odezwie i to jest wspaniałe na tym Forum.
Coś jeszcze, coś więcej... 15:11, 28 lis 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Pójdę sprawdzić czy znalazłaś

nie znalazlam i nie kupilam, bo w sklepie tez nie znalazlam, to chyba bedzie projekt na przyszly rok
Działka, która kiedyś (może) będzie ogrodem 11:21, 28 lis 2016

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Czyli dobrze dostrzegłam w niedzielę na spacerze chochoły z traw
Warzywnik super i fajnie, że realizujesz projekt Dobrze wygląda jak wąska działka będzie podzielona takimi jakby przesłonami

No patrz, a ja tych chochołów z ulicy nie widziałam
Tylko przesłony mają jeszcze sporo do urośnięcia
Muszę przejrzeć Twój wątek, ale póki co u nas wariactwo i czasu zaczyna brakować.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 11:08, 28 lis 2016

Do góry
Kuba napisał(a)
Jejuuu, cudo!!! Brawa Paulina
zaintrygowała mnie łazienka od Siakowej u mnie też maczała swe rączki

Brawo ja Dzięki Ewuś!

Łazienka to projekt i wykonanie Kasi Siakowej. Zdjęcia też Kasi, moja tylko literka

Pochwalisz się swoją łazienką? Jak dobrze pamiętam to przymierzałaś się do większego remontu w domu?
Rytlogród na 18 stóp -hop siup! 20:02, 27 lis 2016

Do góry
Rytla napisał(a)
Dziękuję!

Na pewno Elegancja nie jest moim imieniem, ale juz uroczy brzozowy trójkącik brzmi dla moich uszu jak muzyka.

Jest to dość nasłoneczniony kawałek, z kuchennego okana widzę wschód, tak, że jasno od rana do popołudnia, bo od południa też nic nie zasłania.
Zmierzajmy zatem wesoło i dziarsko w we wskazanym kierunku, czyli w stronę układu naturalistycznego. I niech cos kwitnie, koniecznie.
Potrzeby silnego zasłaniania się od drogi nie czujemy, ot tyle, żeby się trochę mniej pyliło, bo to droga gruntowa i pewnie jeszcze długo taką pozostanie.

Do wyboru masz dwie ciekawe brzozy: wyższą (do 5 m) Doorenbos i szczepioną Youngii. Te pierwsze najciekawszy efekt dają w grupie 3-5-7 sztuk, te drugie sadzi się jako solitery, czyli pojedynczo.
Na forum sporo dziewczyn ma u siebie rabaty z brzoza Doorenbos
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=2341
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4818-moj-skromny-ogrod?page=391
projekt i wykonanie Danusi (moja ulubiona rabata )

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1361-berberys-berberis
i kilkustronicowy watek poświęcony brzozie Doorenbos

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3351-brzoza-doorenbos-betula-utilis-doorenbos

Rabata powinna być atrakcyjna cały rok.
W Twoim przypadku do podsadzenia brzóz można by wykorzystać
wiosną cebulowe (przebisniegi, krokusy, narcyzy), wrzośce
latem rozchodniki
jesienią rozchodniki, wrzosy
całorocznie trawy- głównie kostrzewy, owsica wieczniezielona. Jeśli rabata będzie podlewana i będzie lepsza gleba to rozplenice i miskanty Morning Light.
Dodać dla jesiennych barw berberysy Orange Rocket lub red Roket, zimozielone kosodrzewiny Pumilo i Wintergold. Iglastą kolumnę Można w to wkomponować też niewielkie astry alpejskie lub krzaczaste.
Tam byłoby świetne miejsce na wrzosowisko pod brzozami. Warunki są idealne.
Wrzośce kwitłyby wiosną, a wrzosy mają też odmiany atrakcyjne z liści np. zimą przebarwiaja sie na czerwono.
Jak to wszystko ogarnąć? 18:36, 27 lis 2016

Do góry
TeresaK napisał(a)

Wrócę, jak będę miała już co pokazać.
Odpowiedzi na swoje pytania będę szukać tak jak dotychczas - odwiedzając Wasze wątki i zaglądając do opracowań Danusi.
Jeszcze raz bardzo, bardzo dziękuję za Wasz cenny czas i gorąco pozdrawiam.

Witaj Teresko
Już nawet nie pamiętam jak trafiłam na Twój wątek, śledzę go całe popołudnie i gdy dochodzę do 30 strony to okazuje się, że Ty stopujesz!
Nie rób tego dla siebie, dla innych początkujących ogrodomaniaków, dla mnie. Czy wiesz, ile ja skorzystałam z porad udzielanych Tobie?
Wiesz, że najłatwiej zlecić projekt do wykonania i wziąć ekipę, która zrobi za Ciebie najgorszą robotę.
Ale nie daje to takiej satysfakcji, jak stworzenie własnego ogrodu od podstaw. Czasami najtrudniej zacząć. I ja Ciebie rozumiem, i tak jak Ty zwróciłabym się o pomoc. Czy to coś złego?
Szczęśliwie trafiłaś na życzliwe osoby, z większym doświadczeniem, chętnie służące pomocą Iwonkę, Asię, Anetę, Hanię, Martę. Nie sposób wyliczyć wszystkie osoby Tobie kibicujące. One Ciebie zainspirowały - a tego właśnie tu szukamy. I Ty i ja i wiele innych osób.
Chyba nie chcesz wrócić dopiero, jak się będziesz miała czym pochwalić i dołączyć tym samym do grona osób, o których pisze Polinka?
Pokazuj początki swojej pracy, pisz o problemach, szukaj porad, pokazuj metamorfozy, a my będziemy Tobie kibicować.
Dla mnie taki wątek jest bardzo wartościowy.
W każdym razie, zaznaczam sobie Twój wątek i będę czekać na dalszy rozwój wydarzeń. Pozdrawiam
Mój ogród pod górkę... 21:43, 24 lis 2016

Do góry
Matylda napisał(a)
Witam, kilka dni mi zajęło, żeby przejrzeć Twój wątek, wprawdzie nie wszystkie strony po kolei, bo to chyba by zajęło miesiąc. Jestem pełna podziwu, szczególnie jak zobaczyłam zdjęcia, jak wyglądał teren przed wykonaniem murków. Niesamowita cierpliwość wykonania. Doskonały pomysł z tymi murkami, nigdy bym na taki nie wpadła. No i super projekt ogrodu. Pięknie dojrzał, mimo krótkiego czasu od rozpoczęcia realizacji. Ogród faktycznie niepowtarzalny. Będę obserwowała . Pozdrawiam.

Witaj Matyldo! Dziękuję za tyle miłych słów. Cóż, łatwo z tą górką nie było, ale pociecha z niej wielka. Zapraszam
Mój ogród pod górkę... 21:24, 24 lis 2016

Do góry
Witam, kilka dni mi zajęło, żeby przejrzeć Twój wątek, wprawdzie nie wszystkie strony po kolei, bo to chyba by zajęło miesiąc. Jestem pełna podziwu, szczególnie jak zobaczyłam zdjęcia, jak wyglądał teren przed wykonaniem murków. Niesamowita cierpliwość wykonania. Doskonały pomysł z tymi murkami, nigdy bym na taki nie wpadła. No i super projekt ogrodu. Pięknie dojrzał, mimo krótkiego czasu od rozpoczęcia realizacji. Ogród faktycznie niepowtarzalny. Będę obserwowała . Pozdrawiam.
Nowego początki 13:46, 24 lis 2016

Do góry
Matylda napisał(a)
Witam, bardzo ładna realizacja. Nie ma to jak projekt Szefowej. Ani się nie obejrzysz a będziesz miała dojrzały ogród, choć już prezentuje się świetnie. Pozdrawiam.
dziękuję za odwiedziny, ale żeby chociaż już wiosna była
Mój ogród pod górkę... 23:03, 23 lis 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Kasiu, a na to miejsce też miałaś projekt?

Miałam, ale ze świerkami, których już tam nie ma.
Mój ogród pod górkę... 22:54, 23 lis 2016

Do góry
Kasiu, a na to miejsce też miałaś projekt?
Działka, która kiedyś (może) będzie ogrodem 19:23, 23 lis 2016

Do góry
Czyli dobrze dostrzegłam w niedzielę na spacerze chochoły z traw
Warzywnik super i fajnie, że realizujesz projekt Dobrze wygląda jak wąska działka będzie podzielona takimi jakby przesłonami
Jak to wszystko ogarnąć? 10:29, 22 lis 2016

Do góry
Oooo, tu jest fajny projekt do inspirowania się
Tylko przejrzyjcie wszystkie zdjęcia!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies