Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Jak to wszystko ogarnąć?

Jak to wszystko ogarnąć?

makadamia 09:01, 22 lis 2016

Łii, takie tam kółeczka...
Ale dziękuję
natka098 09:02, 22 lis 2016

makadamia napisał(a)
Ja też tylko do kilku zaglądam

Zrobiłam wstępną przymiarkę - mam nadzieję, że da się rozczytać

Ciemnoszare to powierzchnie utwardzone np.: kostką: ścieżka pod samymi oknami, półkolista ścieżka w dół skarpy (ze schodkami) i placyk.
Jasnoszare kółko to powierzchnia utwardzona innym materiałem. Tam, gdzie są takie niebieskie strzałeczki to kaskada wodna. Z drugiej strony mogą być nasadzenia ale już nie umiałam ich zaznaczyć. Tam, gdzie jest pogrubiona linia byłby murek oporowy, obniżający się ku końcom.
Ciemnozielone plamy to zimozielone, a zielone plamy i kółka - nasadzenia i drzewa liściaste.

Nie bardzo wiem, jak zaplanować nasadzenia na skarpie: powinny być raczej niskie, żeby nie zasłaniać widoku z okien, ale słońca będzie będzie tu za mało, żeby zrobić takie typowe nasadzenia trawiasto-bylinowe.

Do tego trzeba wziąć pod uwagę, że powierzchnia rabat jest bardzo duża i będzie z nimi dużo roboty. Trzymałabym się raczej krzewów, bo wymagają mniej pracy niż topiary i byliny. Czyli mało "ogrodowiskowo"

Ma to niezły potencjał, już to widzę oczami wyobraźni, a nawet słyszę szum wody
TeresaK 09:30, 22 lis 2016

Wyraźnie jestem już uzależniona od Ogrodowiska, bo zajrzałam tu, tylko tak na chwilę...
Dziewczyny jesteście fantastyczne. Dziękuję za wsparcie.
Jestem w pracy i czeka mnie ciężki dzionek. Odezwę się jak tylko będę mogła.

Teraz na szybko:

Asiu - myślałam, że o mnie zapomniałaś. A tymczasem ?...
Nie wiem jak mam Ci dziękować. Zrobiłaś coś wyjątkowego - mam nad czym usiąść i myśleć. Odezwę się później.
makadamia 10:26, 22 lis 2016

Podoba się Wam?
No to jeszcze jeden pomysł do przetrawienia:

Też trzeba będzie wytężyć wyobraźnię

Tamta wersja była krzaczasto-drzewiasta, w tym lub tym duchu.

Ta wersja jest bardziej... trawnikowa
Placyk, kaskada i rabatka przy nich zostają w zasadzie bez zmian.
Stopnie będą dwa, a nie trzy, jak w poprzedniej wersji.
Grubsze linie oznaczają stopnie, a cieńsze - linie w trawniku ale bez zmiany poziomu.
Także trawnik będzie się składał z dwóch kółek, w każdym kółku będzie po jednym stopniu.

Nie mam dobrych inspiracji, ale może te zdjęcia trochę rozjaśnią:
wyznaczanie linii w trawniku
stopnie w trawniku (trzeba przemyśleć, jak to zrobić, żeby nie utrudniać sobie koszenia trawy)
inne trawiaste skarpy
i jeszcze
a tu fajny przykład na kółka w skarpie z murkiem oporowym

Ciągle jeszcze nie wymyśliłam koncepcji na zrobienie "pokojów", co jest dziwne, bo bardzo lubię takie "zabawy w chowanego".
makadamia 10:29, 22 lis 2016

Oooo, tu jest fajny projekt do inspirowania się
Tylko przejrzyjcie wszystkie zdjęcia!
Nett 11:07, 22 lis 2016

Asia jak zawsze sypie super pomysłami.

Ja się zastanawiałam jeszcze nad wersją z placykiem na dole skarpy- na górze jest się strasznie na widoku z ulicy i żeby patrzeć na kaskadę z dołu.

Niestety nie umiem tego narysować.
Nie wiem co w sumie Teresie bardziej by odpowidałało, ona zna swoja działkę najlepiej.

makadamia 11:13, 22 lis 2016

Super, super...
No nie wiem, czy takie super, bo jak się zaczęłam zastanawiać nad techniczną stroną tego przedsięwzięcia, czyli jak to zrobić, to powiem Wam, że nie mam pojęcia
natka098 11:14, 22 lis 2016

Ja też na dole bym postawiła altanke jakaś placyk zeby zrobić takie przytulne osłonięte miejsce do relaksu.
makadamia 11:18, 22 lis 2016

Ławeczkę zawsze można postawić W pierwszej wersji idealne miejsce dla niej byłoby dokładnie po środku tego żywopłotu od drogi, a w drugiej - bardziej w rogu działki.

Zobaczymy, co Tereska powie. Ja projektowałam placyk na górze, bo lubię szerokie horyzonty, a od drogi i tak się wysokie tuje posadzi.
W razie czego - się przerobi albo doda
Gruszka_na_w... 14:41, 22 lis 2016

Jestem zachwycona pierwszą wersją! Asiu, świetna robota.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies