Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Anna i Ogród 15:54, 28 sie 2017

Do góry
No dobra raz kozie śmierć (gorzej już chyba nie będzie niż jest ) wymyśliłam takie coś

Z ognikiem spróbuję bo mam 3 krzaki. Będę cięła jako ekran.

Ściana wodna po prawej pod WAmanogawy. Zaraz za nią miskant Meild a po jego bokach Memory.

Na jednym z przykładowych projektów Danusi widziałam pas dereni, pas hortensji a potem pas różaneczników. U mnie różaneczniki się nie sprawdzą bo to słoneczna rabata więc pomyślałam o sporej ilości azali wielkokwiatowych. No i część z trawami ozdobnymi i cisy przy nich w formie formowanych kolumn by zimą nie było za łyso.

Liczę na Wasze opinie.

Toszka jeśli zajrzysz to wal prost z mostu. Magnolię przesadzę na lewą stronę sosny wśród azalii. Będę tą część ostro zakwaszać.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 11:59, 28 sie 2017

Do góry
Nie było mnie w weekend więc nadrabiam zaległości

Nikita- Madziu był wybór - ja chciałam taka która najbardziej sie różowi pod koniec sezonu - najchętniej Rheny Vanili ale nie było więc wybrałam Pink Diamond.
Mnie tez sie ona bardzo podoba i pieknie wygląda przez okna wykuszowe od strony salonu, także nawet przy złej pgodzie daje duzo radości

Bogdziu- dziekuje, ja tez lubie ten fragment ogrodu

Makusia- dziekuje za komplementy w imieniu swoim i ogrodu

Margerytka40- Asiu to niezawodne i klasyczne połączenie, zawsze dodaje uroku rabacie .Dzieki !

Ren133- Reniu to Miskant Graziella, kupiony u naszej paniw Łopatkach 2 lata temu. Jest piekny, podobny pokrojem i kolorem do Gracilimusa, z tą róznicą, że wykształca kłosy, a więc zdobi rabatę nawet późna jesienią i zimą- gdy oszronione kłosy kolyszą sie na wietrze- fajna trawka, polecam
Anulajda w raju 21:48, 27 sie 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

Ania pięknie!

powiedz mi ten miskant na majowego grilla już zasłaniałby przed gapiami?
szukam wysokich traw którymi obsadzę placyk i podobają mi się miskanty. tylko czy zdążą przysłonić w mierę szybko?
w gre wchodzą tez trzcinniki ale troche mnie ich tendencja do rdzy zraża...

Aniu,majowego grilla to Ci raczej nie przysłonią
Anulajda w raju 20:54, 27 sie 2017

Do góry
anulajda napisał(a)
Miskant chiński Ferner Osten i pięknie wybarwione pióropusze które świecą z dala kolorem

Ania pięknie!

powiedz mi ten miskant na majowego grilla już zasłaniałby przed gapiami?
szukam wysokich traw którymi obsadzę placyk i podobają mi się miskanty. tylko czy zdążą przysłonić w mierę szybko?
w gre wchodzą tez trzcinniki ale troche mnie ich tendencja do rdzy zraża...
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 13:31, 27 sie 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Napasłam oczy o poranku
Pięknie!

Miskant ferner osten ładnie się wcina w obraz.
I pięknie się komponuje.

Czy brzozy masz zwykłe, czy to jakaś odmiana?

Miło, że zaglądasz

Brzozy to odmiana Fascination.
Anulajda w raju 12:01, 27 sie 2017

Do góry
Miskant chiński Ferner Osten i pięknie wybarwione pióropusze które świecą z dala kolorem
...uDany ogród 20:01, 25 sie 2017

Do góry
vts napisał(a)

Na zdjęciu nad stawem widzę że roście wielgachny miskant, pewno giganteus ale jaki rośnie w stawie,taka szeroka duża kępa?

Tak, za stawem miskant olbrzymi. W tym roku jest niższy o metr z pewnością z powodu suszy.
W stawie pałka miniaturowa.
Pięknie się rozrasta.
...uDany ogród 17:55, 25 sie 2017

Do góry

Na zdjęciu nad stawem widzę że roście wielgachny miskant, pewno giganteus ale jaki rośnie w stawie,taka szeroka duża kępa?
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 07:19, 25 sie 2017

Do góry
Napasłam oczy o poranku
Pięknie!

Miskant ferner osten ładnie się wcina w obraz.
I pięknie się komponuje.

Czy brzozy masz zwykłe, czy to jakaś odmiana?
Z ogródka na wsi 13:10, 24 sie 2017

Do góry
Sekator znaleziony!!! Leżał sobie w rogownicy toteż nie rzucał się mi w oczy

Pole, pole łyse pole trochę się zapełniło...
Ostróżki, werbeny i miskant posadzone...została rozplenica i paprocie
Przydałby się jeszcze trochę jednorocznych i werbeny ale...za rok będzie już lepiej

Ostróżki niby jako sadzonki ładne ale mogłyby być jeszcze wyższe

Droga do spełnienia 08:48, 24 sie 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Kami a czy dokarmiasz jezówki ze tak Ci bujnie rosna . ja im dałam tak ja roza banany i skorupki ale moze za młode sa u Ciebie raj ))

Joluś no w tym roku to jakieś giganty mam sama w szoku jestem
w sumie tylko wiosną azofoską sypałam
później lałam gnojówką z pokrzyw 2 razy (leń jestem wiem) i raz czy dwa florowitem

no i opryski robiłam RT i OW

w tym roku jakoś specjalnie nie dbałam o rośliny prócz cisów

ale widze teraz że u mnie najlepiej rosną cisy i jezówki chcociaż na trawy nie moge narzekać jesli im się dobry dołek przygotuje

gracek tegoroczny taki sobie
nn - też jakoś tak
graziella tegoroczna w sumie nie wiem co myśleć
ml - też sząłu nei ma
rozplenice śliczne i miskant yakushima dwarf - pięknie przyrósł
więc w sumie pewnych rzeczy i tak nie rozumiem
Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:47, 22 sie 2017

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
O zawilcach dopisałam

Ty kusicielko!!! Pomyślę...
Ale chyba odpuszczę, bo po wykopaniu tuj będę miała całą rabatę do zrobienia. I raczej nie wytrzymam z tym do wiosny...

Bądź dobrą koleżanką i poradź co tam posadzić.
Myślałam o sprawdzonym zestawie - miskant, hortensja, jeżówki, rozchodniki, szałwie, coś zimozielonego (kulki, może daniki), jakieś trawki. Nic odkrywczego .
Ogród pod lasem 18:07, 22 sie 2017

Do góry
No miskant, a nawet trzy. Memory
Ogród pod lasem 18:01, 22 sie 2017

Do góry
No dobra, to roślinnie - co to za trawsko z tymi śniadaniowymi jeżówkami? Miskant jakiś?
Z ogródka na wsi 12:35, 22 sie 2017

Do góry

Dzisiejsze zakupy bazarkowe:
-trzy ostróżki (strasznie się z nich cieszę bo myślałem że nigdzie nie dostanę a potrzebowałem ich do wykończenia krzesełkowej) i jeżówka ( nie było liliowca a trzeba było coś w jego miejsce wziąć ( przy okazji to moja pierwsza jeżówka w ogrodzie więc cieszę się nią tym bardziej

Moje kochane trawy
taki wielki miskant ( zastanawiam się jak ja go tylko rowerem zawiozę bo będzie mi się fajtał na wszystkie strony)

Rozplenica (szało nie ma ale w przyszłym roku będzie przecież lepsza )

I niestety tylko dwie (a miały być 4) wątłej jakości werbeny Pani powiedziała że to ostatnie jakie ma bo jej wykupiłem Szkoda bo z 5 jeszcze by mi się przydało I pytanie czy one zdążą się zregenerować i zakwitnąć jeszcze? Kurzak pójdzie w ruch
Ogród Mirelli 11:37, 22 sie 2017
Do góry
Cisy mi tu w ogóle nie pasują, hortki dałabym z tyłu, potem ML z racji tego, że są nie wysokie i hortki je zakryją jeśli będą przed nimi. Moje VAniliki mają 140cm a mają drugi sezon u mnie.

Najlepiej cisy z ML naprzemiennie albo wysoki miskant z tyłu za hortkami i coś niskiego w nogi.

Jeśli bardzo chcesz hortki z Ml to hortki bardziej z tyłu, choć to połączenie też nie wydaje mi się najlepsze. Ale Mirelko to tylko moje odczucie
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 08:00, 21 sie 2017

Do góry
babka napisał(a)

właśnie dyskutujemy z eMem i eliminujemy po kolei

ciężki wybór

lawenda
szałwia
rozchodniki
carex evergold
selseria jesienna
miskant gracimilus

kulki bukszpanowe

trzcinnik
berberys

Prościzna: ja bym wywaliła z tego zestawu evergoldy i jesienną, bo są żółte i z lawendą się nie komponują.

Ale ja mam hopla na tym punkcie i nawet rozchodniki nie pasują mi do lawendy, bo mają zbyt żółte liście

Ta magnolia mi tu nie pasi....
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 23:12, 20 sie 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Wypisz wszystkie rośliny, co się w tych naszych radach i inspiracjach pojawiają.
A potem zacznij wykreślać tak, aby zostało 5.
Więcej to już będzie tłum na tej wąskiej przestrzeni.

właśnie dyskutujemy z eMem i eliminujemy po kolei

ciężki wybór

lawenda
szałwia
rozchodniki
carex evergold
selseria jesienna
miskant gracimilus

kulki bukszpanowe

trzcinnik
berberys
Działka prawie w Borach Tucholskich 18:24, 20 sie 2017

Do góry
Mirella

miskant który przywędrował do mnie z dalekich stron prawdziwy giganteus, nawet przy moim słusznym wzroście nie sięgam czubka no chyba że przypomnę sobie jak w młodości wsadzało się piłkę do kosza z dwutaktu lub z przechwyconego podania kumpla(a to se newrati)

..........................................................................poznajcie Wieśka mojego sąsiada

a to niestety nie moje sąsiadki

więc wracamy do bezpieczniejszych widoków
np jodła koreańska Silberlocke w wersji podożynkowej

Nasz przydomowy ogródek 09:37, 20 sie 2017

Do góry
A tu dla Halinki Zawitki : Jeszcze raz Halinko dziękuję. Miskanty mają się dobrze i rosną. Na wiosnę dostaną towarzystwo innych roślin bo w tym miejscu rósł miskant cukrowy. Ludzie! nie sadźcie tej rośliny bo zarośnie Wam całą rabatkę , korzenie ma do piekła. Cztery razy widłami szukałem korzeni i odrostów a i tak pewnie coś zostało. Na wiosnę się przekonam.

Gracilimus

Morning Light
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies