Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród Małej Mi 2017 20:23, 28 sie 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

sliczne
ja powoli dojrzewam to tych bezproblemowych...jezowki, rozchodniki, liliowce

ale roze zostaja mimo wszystko

mam ponad 60 krzaków wiec jak wywalę 10 najgorszych to nawet nikt nie zauważy

Widziałam że od Mariusza wiozłyście trawki.. chyba taką sama kupiłam.. nie mam pojęcia gdzie posadzę.. ale ..kupiłam..
Jak zebrinus tylko listki wąskie, wąziutkie.. a może wiem gdzie posadzić tylko... muszę pień po jałowcu wykarczować
Miskant Etincelle

Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 18:13, 28 sie 2017
Do góry
Hej Kasiu
Szukam info na temat miskanta Adagio.I trafiłam na Twój wątek
Czy te trawki co masz posadzone na tej rabatce okrągłej to miskant Adagio?
Zadowolona jesteś z niego?
Pięknie prowadzisz hortensje,muszę się cofnąć i poczytać co to za odmiany masz.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 17:51, 28 sie 2017

Do góry
Ilonka napisał(a)

Kasiu, Twój ogród zachwyca. Ja jestem dopiero na etapie planowania i pomału staram się zapełnić swój ogród tak pięknymi kompozycjami.
Mam pytanie co do tej rabaty, czy mogła byś mi napisać co ile posadzone są te hortensje i jaką mają wysokość w tej chwili. We wcześniejszych postach znalazłam informacje, że są to hortensja limelight, a ja właśnie takie chce zakupić.
Chciał bym za nimi posadzić miskant chiński Gracillimus, ale teraz się zastanawiam czy to jest dobry pomysł. W szkółce na etykiecie było napisane, że Limelight dorastają do 1,5 m a miskanty do 1,8-2,0 metrów, ale twoje hortensje wydają się większe.

Serdecznie dziękuję za pochwały To miłe jak moje rabaty są inspiracją dla innych.

Ilona- trudno jest jednoznacznie powiedzieć jaka wysokość będą miały limki po kilku latach. Musisz wiedzieć, że to wszystko zależy od ich cięcia.
Zakładając, że każdego roku będziesz gałązki przycinała za drugim kolankiem, to po kilku latach czy kilkunastu będą się robiły coraz wyższe. Jeśli ktoś co jakiś czas koryguje ich wysokość ścinając kilkuletni przyrost to można je zatrzymać na pewnej wysokości. Nie wiem czy obrazowo to piszę.

Na tym zdjęciu pokazałam (nieudolnie) o co mi chodzi
1. czerwone- pierwsze ciecie
2. czarne - kolejne przez kilka lat
3. żółte - cięcie korygująco-odmładzające.

Moje hortki o które pytasz mają około 1,70 i dalej będę je prowadziła wyżej. Do jakiego momentu - nie wiem. Zobaczę w praniu. Były cięte 3 razy.
Ogród hortensjowo brzoskwiniowy 16:27, 28 sie 2017

Do góry
Kasik napisał(a)

Kasiu, Twój ogród zachwyca. Ja jestem dopiero na etapie planowania i pomału staram się zapełnić swój ogród tak pięknymi kompozycjami.
Mam pytanie co do tej rabaty, czy mogła byś mi napisać co ile posadzone są te hortensje i jaką mają wysokość w tej chwili. We wcześniejszych postach znalazłam informacje, że są to hortensja limelight, a ja właśnie takie chce zakupić.
Chciał bym za nimi posadzić miskant chiński Gracillimus, ale teraz się zastanawiam czy to jest dobry pomysł. W szkółce na etykiecie było napisane, że Limelight dorastają do 1,5 m a miskanty do 1,8-2,0 metrów, ale twoje hortensje wydają się większe.

Anna i Ogród 15:54, 28 sie 2017

Do góry
No dobra raz kozie śmierć (gorzej już chyba nie będzie niż jest ) wymyśliłam takie coś

Z ognikiem spróbuję bo mam 3 krzaki. Będę cięła jako ekran.

Ściana wodna po prawej pod WAmanogawy. Zaraz za nią miskant Meild a po jego bokach Memory.

Na jednym z przykładowych projektów Danusi widziałam pas dereni, pas hortensji a potem pas różaneczników. U mnie różaneczniki się nie sprawdzą bo to słoneczna rabata więc pomyślałam o sporej ilości azali wielkokwiatowych. No i część z trawami ozdobnymi i cisy przy nich w formie formowanych kolumn by zimą nie było za łyso.

Liczę na Wasze opinie.

Toszka jeśli zajrzysz to wal prost z mostu. Magnolię przesadzę na lewą stronę sosny wśród azalii. Będę tą część ostro zakwaszać.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 11:59, 28 sie 2017

Do góry
Nie było mnie w weekend więc nadrabiam zaległości

Nikita- Madziu był wybór - ja chciałam taka która najbardziej sie różowi pod koniec sezonu - najchętniej Rheny Vanili ale nie było więc wybrałam Pink Diamond.
Mnie tez sie ona bardzo podoba i pieknie wygląda przez okna wykuszowe od strony salonu, także nawet przy złej pgodzie daje duzo radości

Bogdziu- dziekuje, ja tez lubie ten fragment ogrodu

Makusia- dziekuje za komplementy w imieniu swoim i ogrodu

Margerytka40- Asiu to niezawodne i klasyczne połączenie, zawsze dodaje uroku rabacie .Dzieki !

Ren133- Reniu to Miskant Graziella, kupiony u naszej paniw Łopatkach 2 lata temu. Jest piekny, podobny pokrojem i kolorem do Gracilimusa, z tą róznicą, że wykształca kłosy, a więc zdobi rabatę nawet późna jesienią i zimą- gdy oszronione kłosy kolyszą sie na wietrze- fajna trawka, polecam
Anulajda w raju 21:48, 27 sie 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

Ania pięknie!

powiedz mi ten miskant na majowego grilla już zasłaniałby przed gapiami?
szukam wysokich traw którymi obsadzę placyk i podobają mi się miskanty. tylko czy zdążą przysłonić w mierę szybko?
w gre wchodzą tez trzcinniki ale troche mnie ich tendencja do rdzy zraża...

Aniu,majowego grilla to Ci raczej nie przysłonią
Anulajda w raju 20:54, 27 sie 2017

Do góry
anulajda napisał(a)
Miskant chiński Ferner Osten i pięknie wybarwione pióropusze które świecą z dala kolorem

Ania pięknie!

powiedz mi ten miskant na majowego grilla już zasłaniałby przed gapiami?
szukam wysokich traw którymi obsadzę placyk i podobają mi się miskanty. tylko czy zdążą przysłonić w mierę szybko?
w gre wchodzą tez trzcinniki ale troche mnie ich tendencja do rdzy zraża...
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 13:31, 27 sie 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Napasłam oczy o poranku
Pięknie!

Miskant ferner osten ładnie się wcina w obraz.
I pięknie się komponuje.

Czy brzozy masz zwykłe, czy to jakaś odmiana?

Miło, że zaglądasz

Brzozy to odmiana Fascination.
Anulajda w raju 12:01, 27 sie 2017

Do góry
Miskant chiński Ferner Osten i pięknie wybarwione pióropusze które świecą z dala kolorem
...uDany ogród 20:01, 25 sie 2017

Do góry
vts napisał(a)

Na zdjęciu nad stawem widzę że roście wielgachny miskant, pewno giganteus ale jaki rośnie w stawie,taka szeroka duża kępa?

Tak, za stawem miskant olbrzymi. W tym roku jest niższy o metr z pewnością z powodu suszy.
W stawie pałka miniaturowa.
Pięknie się rozrasta.
...uDany ogród 17:55, 25 sie 2017

Do góry

Na zdjęciu nad stawem widzę że roście wielgachny miskant, pewno giganteus ale jaki rośnie w stawie,taka szeroka duża kępa?
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 07:19, 25 sie 2017

Do góry
Napasłam oczy o poranku
Pięknie!

Miskant ferner osten ładnie się wcina w obraz.
I pięknie się komponuje.

Czy brzozy masz zwykłe, czy to jakaś odmiana?
Z ogródka na wsi 13:10, 24 sie 2017

Do góry
Sekator znaleziony!!! Leżał sobie w rogownicy toteż nie rzucał się mi w oczy

Pole, pole łyse pole trochę się zapełniło...
Ostróżki, werbeny i miskant posadzone...została rozplenica i paprocie
Przydałby się jeszcze trochę jednorocznych i werbeny ale...za rok będzie już lepiej

Ostróżki niby jako sadzonki ładne ale mogłyby być jeszcze wyższe

Droga do spełnienia 08:48, 24 sie 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Kami a czy dokarmiasz jezówki ze tak Ci bujnie rosna . ja im dałam tak ja roza banany i skorupki ale moze za młode sa u Ciebie raj ))

Joluś no w tym roku to jakieś giganty mam sama w szoku jestem
w sumie tylko wiosną azofoską sypałam
później lałam gnojówką z pokrzyw 2 razy (leń jestem wiem) i raz czy dwa florowitem

no i opryski robiłam RT i OW

w tym roku jakoś specjalnie nie dbałam o rośliny prócz cisów

ale widze teraz że u mnie najlepiej rosną cisy i jezówki chcociaż na trawy nie moge narzekać jesli im się dobry dołek przygotuje

gracek tegoroczny taki sobie
nn - też jakoś tak
graziella tegoroczna w sumie nie wiem co myśleć
ml - też sząłu nei ma
rozplenice śliczne i miskant yakushima dwarf - pięknie przyrósł
więc w sumie pewnych rzeczy i tak nie rozumiem
Ogrodowe marzenie Mrokasi 21:47, 22 sie 2017

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
O zawilcach dopisałam

Ty kusicielko!!! Pomyślę...
Ale chyba odpuszczę, bo po wykopaniu tuj będę miała całą rabatę do zrobienia. I raczej nie wytrzymam z tym do wiosny...

Bądź dobrą koleżanką i poradź co tam posadzić.
Myślałam o sprawdzonym zestawie - miskant, hortensja, jeżówki, rozchodniki, szałwie, coś zimozielonego (kulki, może daniki), jakieś trawki. Nic odkrywczego .
Ogród pod lasem 18:07, 22 sie 2017

Do góry
No miskant, a nawet trzy. Memory
Ogród pod lasem 18:01, 22 sie 2017

Do góry
No dobra, to roślinnie - co to za trawsko z tymi śniadaniowymi jeżówkami? Miskant jakiś?
Z ogródka na wsi 12:35, 22 sie 2017

Do góry

Dzisiejsze zakupy bazarkowe:
-trzy ostróżki (strasznie się z nich cieszę bo myślałem że nigdzie nie dostanę a potrzebowałem ich do wykończenia krzesełkowej) i jeżówka ( nie było liliowca a trzeba było coś w jego miejsce wziąć ( przy okazji to moja pierwsza jeżówka w ogrodzie więc cieszę się nią tym bardziej

Moje kochane trawy
taki wielki miskant ( zastanawiam się jak ja go tylko rowerem zawiozę bo będzie mi się fajtał na wszystkie strony)

Rozplenica (szało nie ma ale w przyszłym roku będzie przecież lepsza )

I niestety tylko dwie (a miały być 4) wątłej jakości werbeny Pani powiedziała że to ostatnie jakie ma bo jej wykupiłem Szkoda bo z 5 jeszcze by mi się przydało I pytanie czy one zdążą się zregenerować i zakwitnąć jeszcze? Kurzak pójdzie w ruch
Ogród Mirelli 11:37, 22 sie 2017
Do góry
Cisy mi tu w ogóle nie pasują, hortki dałabym z tyłu, potem ML z racji tego, że są nie wysokie i hortki je zakryją jeśli będą przed nimi. Moje VAniliki mają 140cm a mają drugi sezon u mnie.

Najlepiej cisy z ML naprzemiennie albo wysoki miskant z tyłu za hortkami i coś niskiego w nogi.

Jeśli bardzo chcesz hortki z Ml to hortki bardziej z tyłu, choć to połączenie też nie wydaje mi się najlepsze. Ale Mirelko to tylko moje odczucie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies