Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Skarbonkowy ogródek

Skarbonkowy ogródek

JoannaDe 22:00, 09 wrz 2017

Zmykam spać. Na dobranoc ostatnie podrygi lata

anbu 07:04, 10 wrz 2017

Joasiu Grujecznik z tego co pamiętam to raczej kwaśno lubi Toszka Ci najwyżej skoryguje moje myśli
Ja pod swego sypałam wszelkie dobro: mączkę, obornik, kompost (dużo). Poza tym traktuję go wszelkimi gnojówkami
Chyba mu dobrze, podwoił grubość pnia i bujnął koroną
Toszka 10:09, 10 wrz 2017

Trzmielina

Jakiś czas temu Danusia wstawiła jako inspirację podkrzesaną trzmielinę. A tu w jesiennych barwach.
Obejrzyj swoją, może też ta się ją wyprowadzić na ludzi

Grujecznik lubi lekko kwaśno. Jako szczepionkę możesz wziąć trochę ściółki spod różaneczników.

ML pół metra od stożka... to odległość na 2-3 lata - i stożek i miskant nabiorą szerokośći. Stożek nawet chyba szybciej.

Licz podstawę stożka 1m-1,20. To tak na pierwsze 10 lat.
JoannaDe 11:16, 10 wrz 2017

Czyli teoretycznie nic mi sie tam nie zmieści
Nawet jakbym zrezygnowała z gracka za cisem i pociągnęła choiny do końca.

A jak by przesunąć stożki bardziej w stronę schodow? Teraz od brzegu rabaty do pieńka jest jakiej 70 -80 cm.

Zmieści się za nim choina?

Tosia, jeszcze jedno pytanko:sprzątać opadłe rododendronowe liście czy zostawić i przemieszać tylko z ziemią?

Ps. Widziałam tą Danusiową trzmielinę. Moja jednak nie jest taka foremna. Ja ją w zeszłym roku podcięłam i rośnie coś na kształt kuli na pniu. Bardzo umownej kuli na bardzo umownym pniu
Toszka 11:46, 10 wrz 2017

Liści rodka nie sprzątasz - sam sobie najlepszą sciółkę robi. Nie mieszasz z ziemią. Wręcz namawiam do wyściółkowania liśćmi i igliwiem z niewielką ilością kory. Uprzedzam, że taka ściółka zaskakująco szybko znika, bo błyskawicznie butwieje

Ze stożkiem nie wiem. Wiem, że żywopłot z choiny to najmniej licząc 60-80cm szerokości. Przy regularnym cięciu boków.

Zastanów się nad strażnikami. Wiem, że teraz wydaje ci się to abstrakcją, ale ona na prawdę urosną i zmężnieją. Popatrz u Danusi na archiwalne zdjęcia i na obecny stan. Wiem po swoim najmniejszym stożku, że urósł dwukrotnie swojej pierwotnej wysokości. Tnę mocno. A rośnie od 2012. I dodam, że jesli zacznie się ciąć na konkretnej wysokości (by nie był wyższy) to bucha w szerokości.

Miskanty możesz posadzić nie z tyłu, a trochę cofnięte po bokach.
Podpowiadam: że molinie cudnie wyglądają na tle ciemnej zieleni. Molinie są bardziej zwiewne, ażurowe, kępa niższa, a kłosy falują. Na jesieni robią się intensywnie żółto-pomarańczowe.
JoannaDe 12:38, 10 wrz 2017

Tosia, wierzę Ci na słowo. Skoro mówisz że tam mało miejsca to musi tak być.

Wiesz, ja mam tendencje do upychania

Zostawie to tak jak jest.Nic nie będę dosadzać a choinowy żywopłot zakończę przed kwadratową rabatą ze stożkami.

Dzięki że Ci się chce po raz setny tlumaczyć.
Margerytka40 07:09, 11 wrz 2017

Fajna ta trzmielina z inspiracji, Obejrzę dzisiaj swoją. Jeśli grujecznik lubi kwaśno to czy pod nim wrzosy by mogły być? To tak do Toszki,szukam pomysłu.
makadamia 10:03, 11 wrz 2017

Ja za Toszką

Też mi się nie widział ten miskant przy stożku.
Stożki bym przesunęła na środek kwadratów i obsadziła niskimi trawami, żeby były wyeksponowane. Gracki gdzieś z drugiej strony rabaty.
JoannaDe 11:20, 11 wrz 2017

Pewnie macie racje co do tych traw.

Byłam popatrzeć na te moje stożki i muszę je przesunąć. No nie posadziłam ich idealnie na środku i teraz muszę je 20 cm poprzesuwać Głupiego robota lubi

Trzeba zakasać dzisiaj rękawy

Proszę o rade:

jak widzicie mój pomysł posadzenia , przed żywopłotem choinowym, grujeczników? Na każdym prześlę jedna sztuka. Czyli na oko patrząc rozstaw co dwa metry. Wyprowadzone jako wielopniowe. Po całości.

Cos w ten desen ( wybaczcie )

makadamia 11:32, 11 wrz 2017

A jakiej szerokości będzie ta rabata?

Osobiście uważam, że wielopniowe drzewka lubią mieć przestrzeń dookoła siebie i na wąskiej rabatce nie zaprezentują się tak, jak na to zasługują