Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Sebek"

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 15:55, 02 cze 2014

Do góry
Gabi, Twój ogród to po prostu cudo Na tak małej powierzchni udało Ci się zmieścić tyle roślin, masz kilka miejsc do wypoczynku, które są sprytnie ukryte i nadal ogród nie wygląda na ciasny, wręcz odwrotnie Gratuluję
I co dalej w moim ogrodzie ? 10:37, 02 cze 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Super to wygląda Te róże chyba podsadzilas lawendą? Jeśli tak to jak się rozrosna to nic tam więcej nie wejdzie Efekt jest świetny , bo sadzisz dorodne rośliny

Tak Sebek , pomiędzy różami i trzmieliną jest lawenda.
Zastanawiam się czy w tym okręgu gdy posadzę róże Chopin to czy coś dodawać jeszcze. Czy też lawendę czy już nic.?
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:46, 02 cze 2014

Do góry
Uff nadrobilem Poczytałem o hurtowych zakupach i braku miejsca Purpura w Twoim ogrodzie rzuca się w oczy
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:35, 02 cze 2014

Do góry
Madziu, właśnie takiej żarówki potrzebuję
Julka, bylem
Weroniko, dziękuję Dobrych fluidow nigdy dość
Marzenko, już jestem ale za chwilę znów znikam
I co dalej w moim ogrodzie ? 09:30, 02 cze 2014

Do góry
Super to wygląda Te róże chyba podsadzilas lawendą? Jeśli tak to jak się rozrosna to nic tam więcej nie wejdzie Efekt jest świetny , bo sadzisz dorodne rośliny
Wykonanie źródełka z kamienia 23:46, 01 cze 2014

Do góry
Dawno, dawno temu (nie pamiętam już nawet w jakim wątku) obicałam wkleić zdjęcia z procesu robienia ciurkadełka. Wklejam tutaj - bo w sumie wychodzi z nich mała instrukcja - mam nadzieję, że Sebek - jako właściciel wątku - nie zaprotestuje

1) Wykopanie dziury ciut większej niż zbiornik na wodę.

2) Wkładanie zbiornika

Zbiornik wraz z pokrywą został zakupiony na allegro. Pokrywa ma mieć wytrzymałość chyba do 50 kg (a może 80 kg) - dokładnie nie pamiętam, bo to dawno było. Sam zbiornik wraz z transportem był dość tani i faktycznie jest z grubego, solidnego plastiku.

3) W pokrywie należało wywiercić dwie dziurki - na kabel zasilający pompę i na rurkę, którą będzie szła woda. Na zdjęciu - pokrywa założona już na zbiornik z ustawionym korytkiem

4) Ustawienie i zamocowanie fontanny

5) Test pompy

6) Podsypanie kamyczków, zrobienie nasadzeń i wykończenie korą.

W zamyśle wrzosy mają się rozrosnąć i wraz z niedzwiedzią trawą zasłonić korę, z tyłu na ogrodzeniu clematis ma stworzyć zieloną ścianę. Ewentualnie coś będę dosadzać, ale miejsca jest tam mało, więc chcę dać szansę tym roślinom, które już posadziłam. Jeśli za dwa trzy lata będzie to pięknie wyglądało - pochwalę się zdjęciami

Podsumowując - zaletą tego ciurkadełka była jego cena (w porównaniu do gotowych zestawów "japońskich" wyszło bardzo tanio) i wygląd (to co mogłam kupić wyglądało bardzo kiczowato). Ma jednak i wady - w korytku rosną glony (stanowisko słoneczne, trzeba raz na jakiś czas czyścić) oraz jak się zepsuje pompa, to demontowanie całości jest bardzo upierdliwe.
Bajkowy ogród Weroniki 23:34, 01 cze 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Nie wiem czy już śpię czy jeszcze nie - poczułem się jak we śnie Piękny to sen, więc idę zrobić jeszcze jeden obchód u Ciebie

"Idzie niebo ciemną nocą, ma w fartuszku pełno gwiazd,
Gwiazdki błyszczą i migocą aż wyjrzały ptaszki z gniazd.
Jak wyjrzały, zobaczyły, to nie chciały dalej spać,
Kaprysiły, grymasiły, żeby im po jednej dać..."
Taką kołysankę śpiewałam moim dzieciom jak nie mogły zasnąć, dawno temu.
Lubisz trawki, to zostawię dla Ciebie trawkowe gwiazdeczki z gratulacjami matury zaliczonej, pasji ogrodowej. Życzę jeszcze wymarzonej pracy.

Ogrodnik Mimo Woli cd 19:23, 01 cze 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Jak patrzę ja Twoje obwódki bukszpanowe to z zachwytu wychodzę z siebie i staję obok Strasznie szybko urosły! I różanka dzięki nim na prawdę wyglądają dużo lepiej, ale zmiany które szykujesz podobywują mi się Wg mnie rabata w L ma sens

Tylko co na to mój M???? Do przyszłego roku cicho sza..... musi zatęsknić za jakaś rewolucją
Ta do poszerzenia i ro w najbliższym wolnym czasie, bo róże atakują eMusia przy koszeniu, a one dopiero zaczynają rosnąc po zeszłorocznym przesadzeniu..

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:24, 01 cze 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Ogrodu przy rezydencji jeszcze nie widziałem - player.pl nie chce ze mną współpracować...

Ale widziałem teraz hidcotową - to jest jakiś sen, a nie rabata Danusiu - nawet ogrody na CHFS nie robią na mnie takiego wrażenia jak ta rabata - ogrody angielskie się chowają

Obejrzałam właśnie Sebku, udało się, w połowie odcinka
Prawo Agaty i ogród przy rezydencji. Co prawda poczochrany ale ładnie.

http://player.pl/seriale-online/prawo-agaty-odcinki,562/odcinek-13,S05E13,29652.html#play
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 16:22, 01 cze 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Ogrodu przy rezydencji jeszcze nie widziałem - player.pl nie chce ze mną współpracować...

Ale widziałem teraz hidcotową - to jest jakiś sen, a nie rabata Danusiu - nawet ogrody na CHFS nie robią na mnie takiego wrażenia jak ta rabata - ogrody angielskie się chowają

O tak, tak, tak...

Najprawdziwsza prawda
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:53, 01 cze 2014

Do góry

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 15:30, 01 cze 2014

Do góry
Marto witam

Dzięki Sebek, pstrokata ale podoba mi się. Spotkanie zakupowe jak najbardziej bardzo udane... zobaczyłem co miałem i moge planować nową rabate

Kasiu a szkółka znajduje się 20km od Częstochowy, tyle samo ja do niej mam

Kasik dziękuje za odwiedziny... mój wątek to nic specjalnego i już troszke długi się zrobił, polecam ewentualnie pismo obrazkowe z tego roku od zeszłego roku sporo się zmieniło i nadal będzie się zmieniać.

Ewelino dziękuje jeszcze sporo roślin brakuje no i też pomysłu, ale wszystko w swoim czasie, musze zmienić odmiany żurawkowe na kolejną fale bo te, które planowałem są niedostępne.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:04, 01 cze 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Jeszcze Ci coś na hidcotową wchodzi? Niesamowite A Pilgrimy czemu już w donicach nie mieszkają? Mam nadzieję, że ich nie wypierdutałaś? Czekamy na fotki

Wchodzi, kancik poszedł nieco dalej Pilgrim nie przezimował, w zasadzie przezimował połowicznie, ładnie było w marcu, a potem kwietniowe mrozki róże załatwiły, ledwo się podnosiły, więc poszły do dobrych ludzi, a ja teraz mam wypasione drzewka i po kłopocie.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 11:55, 01 cze 2014

Do góry
Jeszcze Ci coś na hidcotową wchodzi? Niesamowite A Pilgrimy czemu już w donicach nie mieszkają? Mam nadzieję, że ich nie wypierdutałaś? Czekamy na fotki
Ogrodnik Mimo Woli cd 11:47, 01 cze 2014

Do góry
Jak patrzę ja Twoje obwódki bukszpanowe to z zachwytu wychodzę z siebie i staję obok Strasznie szybko urosły! I różanka dzięki nim na prawdę wyglądają dużo lepiej, ale zmiany które szykujesz podobywują mi się Wg mnie rabata w L ma sens
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:40, 01 cze 2014

Do góry
Fala żurawek wymiata - ale wypad do szkółki też widzę, że udany
Ogród Magdalenka 11:08, 01 cze 2014

Do góry
Bacha , Sebek, czosnki się sprawdziły … jesienią będę polować na pure sensation , są trochę niższe … cudnie wyglądają w rozplenicach …
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:49, 01 cze 2014

Do góry
Sebek, Variegatus jest super, mam u siebie, ma niesamowity kolor , aż świeci musisz go mieć !
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:15, 01 cze 2014

Do góry
Nawet do dwóch metrów Variegatus zawsze mnie kusił i mimo, że też jest duży - zaryzykuję Jego kolor będzie mi konweniować, bo potrzebuję tam jasnego akcentu
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 09:40, 01 cze 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Jak zwykle super zakupy Również muszę podeprzeć hortensje, bo znów mi polegną po pierwszym deszczu, a chcę je mieć dłużej Nowe nożyce i mi by się przydały A jutro dzień dziecka

Sebek nie mogłam zdzierżyć wyglądu hortensji incrediball po ulewie rok temu... Teraz dostały podpory i basta.
Co do nożyc to mam bentleya od Danusi ale zafascynowana fiskarsem chciałam sprawdzić te nożyce. Ponadto dobry ogrodnik musi mieć kilka sprzętów.
Najbardziej ciesze się z wykopalisk łopatki bentleyowej
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies