Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Mój zielony świat 19:49, 27 sie 2017

Do góry

Floksy Blue Boy długo kwitną i ładnie pachną

Lubię krwiściągi

Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 07:56, 27 sie 2017

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Dzielna jesteś, że skończyłaś a tyle czasu Ci zajęłam. Udało Ci się też posadzić świecznicę?

A tu porady Toszki jak z ostem walczyć pisze, że nawet roundap nie działa

Gosia, tam przy borowkach nie skonczylam, ale jeszcze troche wypielilam i wylozylam wszystko tekturą
Posadzilam i swiecznice i floksy i rozchodniki...
Koszenie trawy najwiecej czasu zajmuje przez te zakamarki
nawet nie zdazylam podkaszarką bo sie ciemno juz robilo
ale zrobilam z grubsza to co bylo w planach

Wiem ze z ostem ciezko...bardzo, trzeba starac sie wyrywac caly korzen
Czubajkowy Ogród 16:35, 26 sie 2017

Do góry
Pełnia lata w Czubajkowym rozleniwia I nie żal mi tego lenistwa, bo zaraz przyjdzie wrzesień, zaczną się jesienne prace, dzień krótszy i następne błogie lenistwo w ciepłym słoneczku dopiero za rok

Floksy nadal słodko pachną, rabatka przy ganku wypełnia się stopniowo ...

Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 20:55, 25 sie 2017

Do góry
Urszulla napisał(a)
Nie mam złudzeń że spotkanie na pewno było udane ciekawe czym zaowocuje

Zmiana frontu - bedzie czerwony i goracy - bo fioletowe floksy gryzły sie z czerwienia - a tak to Danusia super mi podpowiedziała i juz na łowach byłam
Mam ogniste kiścienie scarlety, krokosmie, czerwone róże i rdest od Miry Jutro wkleję jak przemieliłam front

Między brzozami 11:56, 25 sie 2017

Do góry
Misia napisał(a)
Asiu zdjęcia od ciebie to chyba moja bajka Wszystkie mnie zachwyciły. Jak ja czegoś szukam to nigdy znaleźć nie mogę a tu proszę gotowiec

Ja mam samych ogrodowych inspiracji z 900, i jak czegoś szukam to też nie mogę znaleźć

Rozumiem, że idziemy w tym drugim kierunku? Mnie pasuje ale uczciwie ostrzegam:
- na rabaty na bazie krzewów dłużej trzeba czekać niż na bylinowo-trawiaste; zanim krzewy się rozrosną albo będziesz patrzyła na korę, albo zainwestujesz w tymczasowe wypełniacze, które za parę lat będziesz musiała usuwać;
- rabaty typu "busz" trudniej zaprojektować niż jednorodne - wymagają większej wyobraźni i większej znajomości roślin niż posiada standardowa forumowiczka;
- trudniej Ci będzie uzyskać poradę na forum, bo mimo że staramy się dopasowywać do gustu konkretnej osoby to jednak na forum dominują trawy i byliny, a krzewami mniej osób ma doświadczenie; z mieszanych rabat kojarzę głównie Gruszkę i jej wątek Ci polecam. Zaproś ją do swojego wątku - to szalenie życzliwa i pomocna osoba o dużym doświadczeniu.

Z pozytywów:
ogród mieszany jest bardziej całoroczny, a krzewy, jak urosną, są najmniej pracochłonnym elementem ogrodu. do tego jest korzystniejszy pod względem ekologicznym (większa bioróżnorodność i lepsze środowisko dla ptaków i małych zwierząt).

Misia napisał(a)
Co do żywopłotu to nie trzeba się tak głowic nad zimozielonym bo mi wręcz bardziej odpowiada liściasty co na jesień się przebarwi w magiczny sposób na czerwienie i żółcie

Estetycznie też lubię żywopłoty liściaste, ale tu trzeba pamiętać o względach praktycznych: żywopłot liściasty w zimie jest "goły", więc w czasie kiedy jest najbardziej potrzebny - nie spełnia swojej roli.

Misia napisał(a)
Jest jeszcze jeden problem bo mam już trochę roślin (pomijając ta nieszczęsną rabatę) i głownie są to byliny: irysy, liliowce, floksy, liatrie, rozchodniki, rudbekie, jeżówki, bodziszki i zielone żurawki i pewnie jeszcze coś bym znalazła. Z krzewów są 3 różaneczniki z czego jeden ma średnice ponad 1 m i jest już duży, berberysy czerwone, bukszpany, 1 magnolie żółta, hortensje i róże. Wszystkie te roślinki dostałam i mam do nich sentyment. Chciałabym je zostawić i jakoś wkomponować, ale ni jak ma się to do tego stylu jaki chodzi mi po głowie.

Będziemy kombinować
Między brzozami 11:05, 25 sie 2017

Do góry
Asiu zdjęcia od ciebie to chyba moja bajka Wszystkie mnie zachwyciły. Jak ja czegoś szukam to nigdy znaleźć nie mogę a tu proszę gotowiec
Co do żywopłotu to nie trzeba się tak głowic nad zimozielonym bo mi wręcz bardziej odpowiada liściasty co na jesień się przebarwi w magiczny sposób na czerwienie i żółcie Na tej rabacie w najwęższym miejscu jest 3,5 m wiec może jednak jakiś busz się zmieści no i zawsze można trawnik zmniejszy
Jest jeszcze jeden problem bo mam już trochę roślin (pomijając ta nieszczęsną rabatę) i głownie są to byliny: irysy, liliowce, floksy, liatrie, rozchodniki, rudbekie, jeżówki, bodziszki i zielone żurawki i pewnie jeszcze coś bym znalazła. Z krzewów są 3 różaneczniki z czego jeden ma średnice ponad 1 m i jest już duży, berberysy czerwone, bukszpany, 1 magnolie żółta, hortensje i róże. Wszystkie te roślinki dostałam i mam do nich sentyment. Chciałabym je zostawić i jakoś wkomponować, ale ni jak ma się to do tego stylu jaki chodzi mi po głowie.
Moja działka na Dębowym Lesie 22:55, 24 sie 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Aniu floksy drugie kwitnienie?
Tak to już jest wpisane w ogród, że ciągle coś bsue zmienia przesądzając Ja jutro przesadzam

To pierwsze kwitnienie.Dużo mam posadzonych pod winogronem.I tam więcej cienia mają.Ale ze już i tak mi przekwitło.A te już nie w całości piękne.Ale gałązkami da się wybrać
Oj,,oj,,, ileż to w ciągu roku tych sadzeń, przesadzeń .

Hortensja Bobo
Moja działka na Dębowym Lesie 22:28, 24 sie 2017

Do góry
Aniu floksy drugie kwitnienie?
Tak to już jest wpisane w ogród, że ciągle coś bsue zmienia przesądzając Ja jutro przesadzam
Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 22:05, 24 sie 2017

Do góry
JoannA napisał(a)
Dzisiaj po raz pierwszy zobaczyłam w moim ogrodzie dziwnego stwora na floksach. Był bardzo ruchliwy.
Było już prawie ciemno ale jak się dłużej przyglądałam to rozpoznawałam.
To był fruczak gołąbek
Jutro zaczaję się z aparatem.

o tak ! do mnie teraz tez przylatuje na floksy ale juz prawie po ciemku
Moja działka na Dębowym Lesie 22:03, 24 sie 2017

Do góry
Floksy
Ogrodowy song 10:19, 24 sie 2017

Do góry
Dawno nie biegałam z aparatem mąż pokazał mi wczoraj kwitnącego rododendrona, więc, jak aparat w dłoni to lecę po wszystkim
Sporo tego jeszcze...trawki, róże, które zaczynają na nowo, stokrotka afrykańska, cynie, floksy, rozchodniki, hortensje, hibiskusy, jeżówki, zawilce...itd.

Ogród pod lasem 09:56, 24 sie 2017

Do góry
Ojezuu jakie zawilce... Ile ta kępa ma lat?

A floksy to patelni nie potrzebują przypadkiem?
Ogród pod lasem 08:01, 24 sie 2017
Do góry
Ewo ty masz duże doswiadczenie ....taki pomysł mi chodzi po głowie zeby wymieszc wyskokie floksy z zawilcami ....bo mi dół floksów sie nie podoba ...a liscie zawilców by ładnie ukryły ich mankamenty.

czy zawilce nie przytłocza floksów? co myslisz o tym? bo jak sie poprzenikaja ..to wiesz ze nie ogranicze zawilców bo one rozłogami ida.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 08:32, 22 sie 2017

Do góry
Agania napisał(a)

Verigo to dama w czerni nie widziałam jej kotków

Kiedyś przechowywałam tą trawkę i kotki miała sobie zimą, albo na przedwiośniu. Kaprysiła z tymi kotkami
Pięknie kwitą floksy. Nawet patrząc na zdjęcia czuję ten zapach
Ogród Mirelli 15:02, 21 sie 2017

Do góry
Ewa zmiany na największej rabacie. Dosadzam zimozielone, a z tych roślin co mam zostawiam róże, hortensje, jeżówki, lawendę, rozchodniki, floksy i trawy
Mam trochę bylin do wydania tylko teraz są ścięte, ujawnią się wiosną
Ogród Mirelli 15:02, 21 sie 2017

Do góry
Ewa zmiany na największej rabacie. Dosadzam zimozielone, a z tych roślin co mam zostawiam róże, hortensje, jeżówki, lawendę, rozchodniki, floksy i trawy
Mam trochę bylin do wydania tylko teraz są ścięte, ujawnią się wiosną
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies