Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mała działka - wielkie nadzieje

Mała działka - wielkie nadzieje

Annak 18:22, 23 lut 2018

panierka napisał(a)

Witam
Lista, którą Pani podała, pomogła mi w wyborze roślin dla swego ogrodu. Sobie wybrałam następujące: zawilec, jarzmianka, agastache i floksy wiechowate. Dodam jeszcze róże, tulipany, krokusy, chryzantemy. Ostatnie bardzo lubię
Już nie mogę doczekać się wiosny. Wydaje mi się, że ogród będzie fantastyczny.

Witaj Amando, cieszę się, że ja mogłam w czymkolwiek pomóc Sama dopiero próbuję dobierać rośliny i bez Ewy nic bym nie zdziałała, co widać
pozdrawiam
mrokasia 18:22, 23 lut 2018

Mary napisał(a)

Zgadzam się z Kasią.
Ja mam tylko białą. Kwitnie krótko i brzydka jest po przekwitnięciu. Części sadzonek już się pozbyłam. Reszta ma ostatnią szansę w tym roku.

Ooo, dobrze że mówicie bo myślałam o białej. Mam fioletową i jestem z niej bardzo zadowolona . I zamierzam na wiosnę kupić jeszcze 10szt na moją frontową .
Annak 18:23, 23 lut 2018

Kasia_CS napisał(a)
A propo liatry - jak się zdecydujesz to weź raczej fioletową - biała jest jakaś mizerna i tak brzydziej przekwita.

Dzięki Kasiu, to bardzo cenne uwagi, bo ja tych roślin na oczy nie wiedziałam Wybieram po obrazkach w necie
A masz jakąś fioletową sprawdzoną?
Annak 18:53, 23 lut 2018

asiak napisał(a)
Różyczki Chandos też mam u siebie Ewunia mi też zaproponowała, ale dopiero w tym roku będę je podziwiać i wąchać

Cześć Asiu, miło mi, że do mnie zajrzałaś. Ja właśnie wczoraj byłam u Ciebie obejrzeć hortki przy tujach Różę Chandos też sobie zapisałam, ale chyba będzie na inną rabatę Ewa mądrze mi napisała, że "królowa" jest tylko jedna, a tu ma być bobo. Poza tym to wąska rabatka Duzo nie upchnę
Asiu, chciałam skorzystać z okazji i zapytać Cię o trawy. Masz ich kilka i już jakieś obserwacje. Chyba będę musiała zmienić zaplanowanego trzcinnika Karl Foerster na inny, bo mój M twierdzi, że taką to on kosił jak przejęliśmy zapuszczoną działkę więc szukam alternatywy (na wszelki wypadek). Powinna być niepokładająca się, prosta, dość wysoka, ok. 1,5 m i żeby nie rozrastała się w duże kępy oraz, co najważniejsze, żeby kwitła w takie pióropusze Jest coś takiego? Ja nie wiem, ale ja w ogóle jeszcze niewiele wiem
jak coś Ci przyjdzie do głowy to daj znać
buziaki
Annak 18:55, 23 lut 2018

anka_ napisał(a)
U was chociaż białe rosną. Moja padła po pierwszym sezonie... Ale fioletową bardzo lubię...

Aniu, a fioletowa u Ciebie rośnie? Jaką masz odmianę?
Annak 19:00, 23 lut 2018

mrokasia napisał(a)

Ooo, dobrze że mówicie bo myślałam o białej. Mam fioletową i jestem z niej bardzo zadowolona . I zamierzam na wiosnę kupić jeszcze 10szt na moją frontową .

No i właśnie o taką wymianę zdań chodzi, zwłaszcza wtedy, gdy się wybiera z opisów w necie, jak ja . Dzięki dziewczyny. Kasiu, a ta Twoja sprawdzona fioletowa to jak się nazywa?
pozdrówka
Dominika11 19:01, 23 lut 2018

Ja mam zebrinusa i polecam. Rośnie pionowo nie poklada/przelewa się a jest jeszcze paskowana. Może Ci się spodoba
Annak 19:03, 23 lut 2018

Anda napisał(a)
Jarzmianki sa sliczne, zwlaszcza te ciemne odmiany. One najlepiej sie czuja w polcieniu i najlepiej wygladaja w masie. Musi ich byc duzo, zeby byl efekt

A one też mocno się rozkrzewiają? Bo podobają mi się. Dadzą radę na słońcu tak mniej więcej do południa?
Annak 19:08, 23 lut 2018

Dominika11 napisał(a)
Ja mam zebrinusa i polecam. Rośnie pionowo nie poklada/przelewa się a jest jeszcze paskowana. Może Ci się spodoba

Zebrinus mi się podoba, ale Ewa mówiła, że on się mocno rozrasta w szerokość i jest ciężko go podzielić, a ja tę trawę chciałam na rabatkę o szer. 1,5 m. Będzie się nadawała?
Anda 19:08, 23 lut 2018

Annak napisał(a)

A one też mocno się rozkrzewiają? Bo podobają mi się. Dadzą radę na słońcu tak mniej więcej do południa?

Nie są uciążliwe, nie rozłażą sie aż tak bardzo Nie wiem, czy dadzą radę w słońcu do południa. Pewnie zależy to od wilgotności podłoża. Musisz wypróbować
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies