Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mała działka - wielkie nadzieje

Mała działka - wielkie nadzieje

Dominika11 22:41, 23 lut 2018

Annak napisał(a)

Chcę, nawet bardzo, ale będą pod tujami (mam ich dużo), mnie więcej na długości 7 m Może je połączę z tawułkami, brunnerami...
dobry pomysł miałam ci właśnie pisać o brunnerach ale widzę że już wszystko masz ułożone. Będzie super
Dominika11 22:46, 23 lut 2018

Tak jak pisze Ewcia stipa będzie się troszkę przelewać a prosto jakbyś miała małe błyszczace koraliki
Annak 00:10, 24 lut 2018

No to będzie proso. Ewuniu, czy ta Twoja odmiana do mnie też będzie OK? Bo znowu jest wiele odmian, znalazłam np. Squaw, Prairie Sky, Haevy Metal, Heiliger Hain, Strictum, Cloud Nine, i nie wiem, czy to wszystko
Dominiko, ja w teorii to mam trochę poukładane, dopóki Ewa tego nie obejrzy Wtedy okazuje się, że jedno do drugiego nie pasuje ze względu na wymagania, a drugie do trzeciego ze względu na pokrój lub rozrost w przyszłości Taka ze mnie ogrodniczka Wirtualna póki co, a w necie wszystkiego się jednak nie da wyczytać
Przeglądam znowu listę okrojoną przez Ewę i może trochę jeszcze wyrzucę, bo ciągle jest za dużo
Wpadnijcie jutro. Dobrej nocy

Napia 01:31, 24 lut 2018

Aniu, jeżeli dobrze rozumiem, to najważniejszą rośliną na tej rabacie ma być hortensja bobo. To dla mnie zawilce nie za bardzo tu pasuję ze względu na wielkość i pokrój. Liatry fioletowe, agastache, przetaczniki jak najbardziej. Jarzmianek musiałoby być więcej, a nie wiem, czy jest tu tyle miejsca. Orliki są śliczne, ale o ile dobrze pamiętam, łatwo się wysiewają i krzyżują między sobą. Na obwódki można by dać kontrastowe żurawki, trawy np. turzyce albo hakonechloa macra, brunery czy szałwię. A nie myślałaś, by po drewnianych podporach tarasu puścić jakieś ładne pnącze np. clematis? Mnie to zawsze kusiło, ale wokół całego domu mam wyłożoną kostkę i nie mogę jak tego zrobić
Anda 13:36, 24 lut 2018

Aniu, ta moja odmiana powinna być ok, tylko się zastanawiam, czy nie będzie zbyt niska. Ona ma u mnie tylko trochę powyżej 1m. Odmiana Heavy Metal jest trochę wyższa. Wybierz tą, która Ci bardziej odpowiada
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Annak 19:37, 24 lut 2018

Napia napisał(a)
Aniu, jeżeli dobrze rozumiem, to najważniejszą rośliną na tej rabacie ma być hortensja bobo. To dla mnie zawilce nie za bardzo tu pasuję ze względu na wielkość i pokrój. Liatry fioletowe, agastache, przetaczniki jak najbardziej. Jarzmianek musiałoby być więcej, a nie wiem, czy jest tu tyle miejsca. Orliki są śliczne, ale o ile dobrze pamiętam, łatwo się wysiewają i krzyżują między sobą. Na obwódki można by dać kontrastowe żurawki, trawy np. turzyce albo hakonechloa macra, brunery czy szałwię. A nie myślałaś, by po drewnianych podporach tarasu puścić jakieś ładne pnącze np. clematis? Mnie to zawsze kusiło, ale wokół całego domu mam wyłożoną kostkę i nie mogę jak tego zrobić

Agnieszko, ta lista jest za obszerna, wiem, bo dawałam to, co by mi tu odpowiadało, ale nie do końca wiedziałam, co może z czym nie pasować. Teraz dzięki Tobie, Ewie i innym dziewczynom wyrzucam z listy to, co mówicie, że nie pasuje. Może wtedy dam więcej jarzmianek, bo fajne są, może lilie, albo floksy? Z traw chcę dać w kilku miejscach stipę. Wiem, że jest jednoroczna, ale zajmuje mało miejsca, a na tym mi zależy. Na wszelkie inne trawy jest za mało miejsca. Z orlikami zaryzykuję, bo mi się bardzo podobają, najwyżej je potem wszystkie wyciepię Co do obwódek to sprawa otwarta. Ja chciałabym, żeby przez cały sezon było na tych rabatkach kolorowo, bo to miejsce, gdzie toczy się całe nasz życie ogrodowe i cieszyłoby oczy Dlatego m.in. na obwódki pomyślałam o begonii, ale mam też w myśli żurawki, np. little cuttie blondie albo coco.
A co do tarasu: jeden bok zarasta winorośl, drugi będzie (w planach) obsadzony różą pnącą i clematisem, dlatego przód będzie odsłonięty i obsadzony dość nisko-max. do wys. 1m.
I tak jeszcze nie wiem najważniejszego: jak w kolejności te rośliny rozmieścić, co po czym, co przed, a co za
Dlatego bardzo będę potrzebować Waszej pomocy przy rozplanowaniu na tych dwóch kawałkach ziemi
Dziękuję Agnieszko za odwiedziny, jak zrobię kolejną weryfikację tej listy to poproszę o pomoc przy rozrysowaniu tego wszystkiego i będę wdzięczna za wszelkie uwagi.
Annak 20:02, 24 lut 2018

Anda napisał(a)
Aniu, ta moja odmiana powinna być ok, tylko się zastanawiam, czy nie będzie zbyt niska. Ona ma u mnie tylko trochę powyżej 1m. Odmiana Heavy Metal jest trochę wyższa. Wybierz tą, która Ci bardziej odpowiada

Ewuniu, wybiorę więc heavy metal, bo wyższa będzie lepsza u mnie. Prawda? I też ją sadzić co 1m?
PS. Czy już Ci mówiłam, że bez Ciebie nic bym nie zdziałała?
uściski
Annak 20:04, 24 lut 2018

Posiałam dziś stipę Niestety tylko jedną torebkę, bo nie wiedziałam, czy te nasionka się mocno przykrywa ziemią! Nigdzie nie znalazłam takiej informacji, nawet na torebce z nasionami. Ktoś wie?
Anda 20:08, 24 lut 2018

Nasionka stipy tylko leciutko przykrywa się ziemią

Posadź proso co 60-70 cm
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Annak 20:33, 24 lut 2018

Anda napisał(a)
Nasionka stipy tylko leciutko przykrywa się ziemią

Posadź proso co 60-70 cm

No to klops, bo chyba dałam na te nasionka ze 2 cm ziemi
Muszę jutro znaleźć jakiś pojemnik i wysiać drugą torebkę