No i z rana zrobiło się popołudnie

Ewuniu, teraz wiem, dlaczego miałaś wątpliwości co do róży i tak myślę, że może (a nawet na pewno) masz rację
Te rabaty są wąskie (70 cm szer), ta dłuższa ma 3,5 m długości, ta krótsza ok. 2 m.
Roślin wybrałam na pewno za dużo, ale jest z czego wyrzucić, bo pewnie niektóre nie będą się w tym miejscu nadawały, a inne nie będą pasowały

Wstawiam spis z opisem zebranym po lekturach:
1.
hortensja bobo
2.
Liatra kłosowa Floristan violet -jasnofioletowa, wys. do 100cm; Floristan weiss biała, wys. do 100 cm; - atakowane przez ślimaki i nornice, czy nie za bardzo się rozrasta?;
3.
agastache - Agastache foeniculum Bolero (różowy, 60-80 cm, kwitnie lipiec-wrzesień), Album (90 cm), Alabaster (90 cm), obydwa białe kwitną lipiec-wrzesień; Black Adder (ciemnofioletowy, 1 m, kwitnie od czerwca do października), Blue Fortune (lawendowo-niebieski, 90 cm, kwitnie czerwiec-wrzesień) – czy duże kępy?
4
przetacznik kłosowy rośnie w kępach! - Veronica spicata Christa (kwiaty niebiesko-fioletowe, 40 cm, kwitnie czerwiec-październik); Inspire Blue (jasnoniebieski, kwitnie lipiec-sierpień, wys. 60 cm) First Love (darniowa bylina wys. 40 cm, różowy, kwitnie czerwiec-sierpień); Rose Zwerg (różowy, wys. 30 cm, kwitnie czerwiec-wrzesień);
Veronica teucrium Knallblau - kwitnie maj-czerwiec-ten mi się najbardziej podoba (widziałam u Ciebie, Ewuniu)
5.
orliki bardzo bym chciała mieć: Barlow Blue, Barlow Pink, Barlow Black (80 cm) – kwitnie maj-lipiec - łatwo atakowane przez choroby grzybowe?
6.
Zawilec japoński Konigin Charlotte (jasnoróżowy), Splendens (różowy) Prinz Heinrich (ciemnoróżowy); kwitną VIII, IX, X, wys. 05-1m.
7.
floksy wiechowate – już robiłam spis, trzeba by tylko wybrać wzrost i kolor
8.
bodziszek: Geranium sanguineum „ Apfelbluete”; Geranium Hybride Sue Crug - kwitnie długo i rośnie w kępie - Ewuniu, polecałaś je, ale nie znalazłam w szkółkach internetowych, nie znalazłam opisu, ale widziałam zdjęcia i podobają mi się, nie wiem tylko jak rośnie, jakie ma wymagania i gdzie go ew. kupić
9.
jarzmianka (kwitnie całe lato): Astrantia major 'Roma' (różowa, 70-75 cm), Astrantia Ruby Wedding (ciemnobordowe, 60 cm), Star of Beauty (fioletowe, 70-75 cm), major Venice (fioletowo-różowe, 60 cm), 'Sunningdale Variegated' (jasno-różowa, 75 cm), większa Astrantia major( kwiaty jasno różowe, wys. 80 cm)
10. jeżówki, chciałabym tutaj tylko podwójne
11.
na obwódki:
myślałam o pachnącym goździku, ale on kwitnie tylko w maju i czerwcu, więc może jednoroczna begonia wiecznie kwitnąca,biała lub różowa?.
To tyle. Wiem, że istnieje pewnie mnóstwo fajniejszych roślin, ale ja o ich istnieniu, póki co, nie mam bladego pojęcia

Ewuniu, Agnieszko, i, mam nadzieję, inni zaglądający: bardzo proszę o uwagi, krytykę, skreślenia i dopiski. Po prostu o pomoc
Uściski przesyłam