Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Mała działka - wielkie nadzieje

Mała działka - wielkie nadzieje

AgataM 20:39, 24 lut 2018

Czytam, ze ogród wciągnął Cię na całego. Super...... przyjemnej pracy życzę
Annak 23:33, 24 lut 2018

Przeczytałam na forum cały wątek poświęcony orlikom i już nie jestem pewna, czy one będą pasowały na tej mojej małej rabatce. Przynajmniej te na zdj. wyglądały na dość wysokie kępy
Iwk4 06:34, 25 lut 2018

Kasia_CS napisał(a)
Wydaje mi się, ze liatra to liatra po prostu fioletowa chyba nawet się nie spotkałam z odmianami w sprzedaży.

Są odmiany, ale w handlu z nazwami odmian się nie zetknęłam. Natomiast mam dwie. Jedna zwarta i niższa, druga wyższa. Różnią się terminem kwitnienia. Uzupełniają się.
Anda 07:56, 25 lut 2018

Annak napisał(a)
Przeczytałam na forum cały wątek poświęcony orlikom i już nie jestem pewna, czy one będą pasowały na tej mojej małej rabatce. Przynajmniej te na zdj. wyglądały na dość wysokie kępy

Są wysokie ale szczupłe To zależy też od odmiany. Przy Bobo daj coś niższego a dalej mogą być wyższe byliny.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
asiak 10:31, 25 lut 2018

Planowania ciąg dalszy, no i super
Ja u siebie chyba na wiosnę trochę przesadzać będę, bo troszkę chaosu się wdarło
Bo przecież musiałam szybko, już, natychmiast... hihihi
Napia 21:11, 25 lut 2018

Annak napisał(a)

Agnieszko, ta lista jest za obszerna, wiem, bo dawałam to, co by mi tu odpowiadało, ale nie do końca wiedziałam, co może z czym nie pasować. Teraz dzięki Tobie, Ewie i innym dziewczynom wyrzucam z listy to, co mówicie, że nie pasuje. Może wtedy dam więcej jarzmianek, bo fajne są, może lilie, albo floksy? Z traw chcę dać w kilku miejscach stipę. Wiem, że jest jednoroczna, ale zajmuje mało miejsca, a na tym mi zależy. Na wszelkie inne trawy jest za mało miejsca. Z orlikami zaryzykuję, bo mi się bardzo podobają, najwyżej je potem wszystkie wyciepię Co do obwódek to sprawa otwarta. Ja chciałabym, żeby przez cały sezon było na tych rabatkach kolorowo, bo to miejsce, gdzie toczy się całe nasz życie ogrodowe i cieszyłoby oczy Dlatego m.in. na obwódki pomyślałam o begonii, ale mam też w myśli żurawki, np. little cuttie blondie albo coco.
A co do tarasu: jeden bok zarasta winorośl, drugi będzie (w planach) obsadzony różą pnącą i clematisem, dlatego przód będzie odsłonięty i obsadzony dość nisko-max. do wys. 1m.
I tak jeszcze nie wiem najważniejszego: jak w kolejności te rośliny rozmieścić, co po czym, co przed, a co za
Dlatego bardzo będę potrzebować Waszej pomocy przy rozplanowaniu na tych dwóch kawałkach ziemi
Dziękuję Agnieszko za odwiedziny, jak zrobię kolejną weryfikację tej listy to poproszę o pomoc przy rozrysowaniu tego wszystkiego i będę wdzięczna za wszelkie uwagi.

To wiele wyjaśnia nie wiem dlaczego myślałam, że rabaty położone są po obu stronach tarasu, a tu chodzi o to, by z tarasu był ładny widok Z orlików nie rezygnuj, bo są śliczne i różnej wielkości, więc na pewno coś dla siebie znajdziesz Problem się zaczyna, gdy pojawiają się nowe siewki, bo one często wyglądają inaczej niż rośliny mateczne.
Stipa nie musi być jednoroczna u mnie zimuje już od kilku lat. Co prawda nie wiem, jak przetrwa obecne mrozy bez śniegu, bo to wyzwanie dla wielu roślin, ale mam nadzieję, że część przeżyje. Co więcej ładnie się rozsiewa na rabacie, tak że gdyby nie wzeszły posiane przez Ciebie, to przypomnij się wiosną. Myślę, że część z nich przetrwa zimę

Cebulowe na pewno wiosną będą pięknie zdobić rabatę, czytałam, że róże też się tam pojawią. Super! Będzie cudnie. Może jeszcze jakieś ładne rozchodniki, np. matrona lub inne o ciemniejszych listkach, by i jesienią rabata ładnie wyglądała

Czytałam, że planujesz jakiś rysunek planowanej rabaty. To świetny pomysł, bo będzie można od razu zobaczyć, co obok czego chciałabyś umieścić. Mnie w każdym razie takie szkice zawsze pomagają.

Annak 16:16, 26 lut 2018

Byłam wczoraj na działce i jestem załamana Chyba 80% cebulowych na wierzchu i oczywiście przemarznięte Nie wyszły chyba tylko czosnki Buuu
Kasia_CS 17:00, 26 lut 2018

Aniu nie łam się jeszcze! Na pewno jeszcze nie wyszły łepki i pewnie nie sa stracone czosnki są późniejszymi cebulowymi, więc zaskoczenia nie ma
Anda 17:10, 26 lut 2018

U mnie juz tez prawie wszystkie cebulowe na wierzchu, czosnki tez i te maja przemarzniete listki. Tulipanom i narcyzom chyba nic nie bedzie, jedynie o czosnki sie martwie.
Serdeczności Ewa - Doświadczalnia bylinowo-różana 2 poprzedni wątek Doświadczalnia bylinowo-różana (Niemcy i Wielkopolska) Panie Foerster, co pan robi przeciwko nornicom? - Krzyczę na nie. Wizytówka doświadczalni Landhaus Ettenbühl i Rosengarten Zweibrücken
Annak 17:54, 26 lut 2018

Kasia_CS napisał(a)
Aniu nie łam się jeszcze! Na pewno jeszcze nie wyszły łepki i pewnie nie sa stracone czosnki są późniejszymi cebulowymi, więc zaskoczenia nie ma

Zmartwiłam się, bo ja jeszcze na tej działce nic nie mam Posadziłam dużo cebulek, żeby chociaż weselej było wiosną, zanim coś porobię, a tu taki klops
Z tego wszystkiego to nawet im głęboko w liście nie zajrzałam ale to już nie ma znaczenia Okaże się za jakiś czas