Mam nadzieję, że ten dzisiejszy mróz spowodował, że te z Was, które nie muszą, to nie wychodzą z domu
Gdybyście się nudziły

to wstawiam spis wybranych roślin na moje rabatki przed tarasem z prośbą (Ewuniu, jesteś?) o pomoc w ułożeniu ich tak, aby to wszystko miało ręce i nogi. Mi jeszcze brak wyobraźni, która roślina przy której będzie pasowała najlepiej, co z czym się fajnie komponuje. Oczywiście wszelkie podpowiedzi, także zmieniające mój wybór bardzo mile widziane.
Nie ukrywam, że liczę na pomoc wszystkich zaglądających

Ewuniu, rozrysujesz tak pięknie jak poprzednie rabaty? Bez Ciebie nie poradzę sobie. Ale jest i dobra wiadomość dla Ciebie

To chyba będzie jeden z ostatnich planów na wiosnę

Potem dam Ci odpocząć, bo zasłużyłaś na to
Najważniejsze, wejściowe rabatki muszą poczekać na wycięcie jałowców, zmianę chodnika i (mam nadzieję) wycięcie olbrzymów tujowych, chociaż negocjacje ciężko mi idą
Kochane, pomóżcie mi i Ewie, bo wiem, że mnie wspomoże i byłoby jej łatwiej
pozdrawiam cieplutko
1. hortensja bobo wys. 80 cm, kwitnie VII-VIII
2. Liatra kłosowa Floristan violet -jasnofioletowa, wys. do 100cm; kwitnie VII-IX
3. przetacznik kłosowy - Veronica spicata Christa (kwiaty niebiesko-fioletowe, 40 cm, kwitnie czerwiec-październik); Inspire Blue (jasnoniebieski, kwitnie lipiec-sierpień, wys. 60 cm) First Love (wys. 30-40 cm, różowy, kwitnie czerwiec-sierpień); First Glory (40 cm, niebiesko-granatowy, kwitnie czerwiec-sierpnień) Red fox (ciemno- różowy, wys. 30-40 cm, kwitnie VII-VIII)
4. orliki: Barlow Blue, Barlow Pink, Barlow White (80 cm) – kwitnie maj-lipiec
5. trawa stipa
6. floksy wiechowate
7. jarzmianka (kwitnie całe lato): Astrantia major 'Roma' (różowa, 70-75 cm), Astrantia Ruby Wedding (ciemnobordowe, 60 cm), Star of Beauty (fioletowe, 70-75 cm), major Venice (fioletowo-różowe, 60 cm), 'Sunningdale Variegated' (jasno-różowa, 75 cm), większa Astrantia major( kwiaty jasno różowe, wys. 80 cm)
8. jeżówki, chciałabym tutaj tylko podwójne
9. lilie azjatyckie
10. na obwódki: begonia wiecznie kwitnąca biała lub różowa; ew. żurawka berry smoothie