Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

W samym słońcu 14:18, 30 lip 2019

Do góry
Co sądzicie o Ożance? Ładnie rośnie? Ma jakieś wymagania specjalne?

Zastanawiam się czy ja kupić, ale z drugiej strony nie chce przesadzić z ilością roślin... Bo to na ta wąska, gdzie na żywopłot.ppjdzie cis, a tak to rudbekie, białe jeżówki, Perovskia i odwodka z seslerii jesiennej. Wąskie to bo na obsadzenie zostanie max 100 cm szerokości ( 50 cm dla Cisa)
Ewentualnie czy coś fioletowego niskiego dosłownie 3-5 krzaczków - szałwia takie co ma niebieskie kwiaty ( deep blue? ?
Mirkowy ogród (początki) 20:58, 29 lip 2019

Do góry
Czy coś z tych frosted jeszcze będzie czy wywalić?

Szałwia zaczyna drugi raz kwitnąć

Trzcinnik Brachytrycha umęczony upałem.

Stipa się kłania
Nowocześnie z różAnką :D 20:36, 29 lip 2019

Do góry
Rabata ma 3x3 w plecy dam 2 derenie E. A przed nimi właśnie te jeżówki zielone 4 szt i wokół mam do wykorzystania przywrotniki, szałwia biała i żeby była też jakas trawka to mam dużo sesleria heufi heufi
To tu- to tam- łopatkę mam ! 18:08, 29 lip 2019

Do góry
wiklasia napisał(a)

HAniu - jak na spowiedzi, konkretnie poproszę - co to za trawa z tymi słomkowymi pióropuszami?

To niewyczesana stipa. Dzisiaj wyczesywałam ją drugi raz. Idealnie radzi sobie bez podlewania podczas tych upałów.

Między stipami są szałwie omszone i czosnki główkowe. Czosnki właśnie ścięłam (zdobiły cały lipiec), a szałwia już zaczyna drugie kwitnienie.

Nowocześnie z różAnką :D 20:52, 28 lip 2019

Do góry
Wiola to nic przy twoich potworach, muszę im koniecznie dac dobrego w dołek żeby szybko urosły

Plan na te zielone real Green mam taki:
Rabata ma 3x3 w plecy dam dwa derenie E. A przed nimi jeżówki + przywrotnik+sesleria H. + szałwia biała
Co myślisz?

Biała Virginia pójdzie do rododendronow wśród Ice dance
A czerwona sangrita w rozplenice

Tetris musi poczekać do soboty bo muszę pracę do pt oddać
Życie w wiejskim ogrodzie 18:55, 28 lip 2019

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Twój ogród jest idealny Bardzo go lubię
U Ciebie wszystko rośnie rewelacyjnie, ale to Twoja zasługa
Jestem w szoku, gdy widzę te łany szałwii, czy lawendy. Te nie chcą u mnie rosnąć.
Nie cytuję zdjęć, bo najchętniej wszystkie bym zacytowała, bo wszystkie zakątki Twojego ogrodu są przepiękne
Ach! Och! Ach! Och!

Miód Ewa lejesz na moje serce Najbardziej jestem zadowolony w tym sezonie z warzywnika, tak obfitych plonów jeszcze nie miałem a przecież susza. Obornik i kompost plus ściółkowanie przyniosły niespotykany efekt.

Szałwia po przycięciu odradza się od nowa, to moja zdecydowanie ulubiona bylina. W ogrodzie mam parę odmian lawendy, najpiękniejsze te o kompaktowym pokroju. One lubią piaszczystą ziemię i dość sucho, są mało wymagające.

jolka napisał(a)
Ależ TY masz poezję w tym ogrodzie Lepiej niż w bombonierce
Też nie cytuję zdjęć, ale zachwycam się każdym po kolei...
Podziwiam ogrom pracy i znakomite efekty. Cud - miód

Uwielbiam bombonierki Staram się tak prowadzić ogród by o każdej porze roku był interesując., Nie lubię nudy i rutyny więc cały czas coś zmieniam i przestawiam. Pozbywam się z rabat problematycznych i mało szlachetnych roślin na rzecz nowości, przez co cały czas mam pełne ręce roboty.
Jak feniks z popiołów 21:58, 27 lip 2019

Do góry
Kasiu - dziękuję za porady

A mój ogród tymczasem w pożalsięboże stanie.
Marsza pogrzebowego przyjdzie mi odtrąbić nad żywopłotem bukszpanowym, com go od maleńkości (od patyczka) hodowała. Przyczyna banalna - pojawiła się i u mnie zaraza i plaga egipska w jednym czyli ćma bukszpanowa.
Kiedy już w końcu wychyliłam nosa swego znad książek i rozporządzeń i zrobiłam obchód generalny włości to sklinać zaczęłam na kocura, który od pewnego czasu zaczął nawiedzać mój ogródek, bo bukszpany cosik zbrązowiały w kilku miejscach (O ty obszczymurku! pomyślałam, trzeba cię będzie na rozmowę dyscyplinującą zaprosić). Zajrzałam z ciekawości w trzewia żywopłociku, a tu cała prawda zaczęła bić po oczach - ćma jak nic. Zebrałam com wypatrzyła, spsikałam czym miałam pod ręką (czyli Decisem) i tyle mojego działania. Skuteczne to ono za bardzo nie będzie, zdaję sobie z tego sprawę. Ale niestety nic więcej w tej materii zrobić teraz na już na cito nie zdołam.
Pozostałe rejony estetyką też nie grzeszą. Rośliny wymęczone suszą, ślimakami, ostrym słońcem i brakiem troskliwej ręki. Puszczone samopas radzą sobie jak potrafią, z różnym skutkiem.
Grabik się aklimatyzuje.

Widoczek spad lipy. Pod oknem łyso, bo lawenda już ścięta, a szałwia drugiego tłoczenia jeszcze nie rozpoczęła.

Zrobiłam sobie zdjęciu z serii "na wieczną pamiątkę" - póki jeszcze bukszpan jest

Funkia poprzypalana, a inne podziurawione przez ślimaki

Ooo, a tu to te przedszkolne nasadzenia w szlaczek: baronik-tawułka i puste miejsca po jagodach kamczackich i róży, chciałabym stamtąd jeszcze eksmitować hortensje

Cos pozytywnego - jeżówka fajnie się zaaklimatyzowała po przesadzeniu, myślałam, że białą wsadzam, jest róż, jakoś to zniosę

I szersza perspektywa

No i na koniec kogiel-mogiel w ciągłej budowie i przebudowie

Tu na razie jest klepisko.... 10:14, 27 lip 2019

Do góry
kasiab napisał(a)
Ewo jest cudowklna ta szałwia... coś pięknego! Jeżówka lepsza wyższa czy misja np na 40cm jak kwitnie? I tak oto od fioletowo żółtej rabaty mamy fioletowo różowo biała

Szałwia jest dość niska, jeżówki mogłyby być trochę wyższe.
A to fioletowo żółtej już nie będzie?
Małymi krokami-Ogród Wioli 23:35, 26 lip 2019

Do góry
Te jeżówki w tym roku oszalały,porosły wielkie kępy
Rabata po zmianach podoba mi się szałwia za chwilę zakwitnie drugi raz

c.d jutro dobranoc
Tu na razie jest klepisko.... 21:45, 26 lip 2019

Do góry
Ewo jest cudowklna ta szałwia... coś pięknego! Jeżówka lepsza wyższa czy misja np na 40cm jak kwitnie? I tak oto od fioletowo żółtej rabaty mamy fioletowo różowo biała
Tu na razie jest klepisko.... 21:36, 26 lip 2019

Do góry
Moja różowa szałwia Amethyst jest jeszcze wyższa niż Caradonna. Z tych niskich niebieskich szałwi to chyba tylko Sensation Deep Blue sie nie pokłada i jest dość niska Jest tez Sensation Deep Rose.
Doppeldecker mi się nie podoba, ale to sprawa gustu Pozostałe wszystkie ładne.
Tu na razie jest klepisko.... 21:22, 26 lip 2019

Do góry
Magdo ja ją dzisiaj pierwszy raz odkryłam a jest od dobrych 10lat 15km od mojego domu. Zazdroszczę kiszenia ja mam nadzieję w przyszłym roku coś zrobic

Ewo podoba mnie się Twoja szałwia ta wpadająca w róż... U nas w szkółce nie było żebym mogła się zaopatrzyć... U nas była wysoka cardonna i nie wiem czy nie będzie zbyt wysoka? Jeżówki które lepsze butterfly kisses czy secret affair? A może doppeldecker?
Tu na razie jest klepisko.... 19:44, 26 lip 2019

Do góry
Byłam w szkółce dziś. Mają taki wybór wszystkiego że nie wiedziałam gdzie oczy podziać. Zestawilam rośliny razem tak jak myślałam ale też z mężem popatrzyliśmy na inny zestaw i ten skradł nasze serca... Nie wiem jakie ilości i jak to wszystko ładnie razem ustawić żeby było dobrze ale mam czas do końca upałów
Zestaw: gracki, stipa pony tails, szałwia, róże herzogin Christiana i pełne jeżówki white doubke delight.

Chyba że lepiej podbić kolor róży bardziej hmmm szałową jeżówka pełną?
Tu na razie jest klepisko.... 06:48, 26 lip 2019

Do góry
kasiab napisał(a)
Myślę nad róża yellow Charles austin, szalwia (tylko jaka będzie dobra) jeżówki może coś na pograniczu żółci i bieli? Chciałabym zrobić przejście z przodu z tonacji w fioletach z boku na folet-zolc a tył bialo-zolty. Nie wiem czy to dobry pomysł... Jakby ktoś zechciał się wypowiedzieć będę wdzięczna

Mnie też się pomysł podoba A szałwia, ponoć Caradonna najładniej trzyma pokrój. Mam ją i powiem Ci, że była bardzo zwarta jak na tę wysokość.

Jeśli chodzi o 80% nieogarniętego terenu, to ja prawie też
Tu na razie jest klepisko.... 19:58, 25 lip 2019

Do góry
Dziewczyny mam przygotowany pas koło domu. Miałam czekać na ścieżki i otynkowanie budynku ale cały czas chodzę tylko i wyrywam zielsko bo non stop zarasta. Nie uskarżam się bo lubię plewić ale mam jeszcze 80% ogrodu które wymaga mojej uwagi. Coś mnie ostatnio wzięło na połączenia fioletu z żółcią... Tam jest odcinek ok 10m długi i szeroki na 2,5m Jak przyjdzie ścieżka. Rozmawiałam z naszymi przyszłymi sąsiadami którzy mają większe pole manewru bo od płotu do domu mają prawie 9 m a my tylko 4 i sąsiadka bedzie sadzić tuje. A teraz do sedna:
Chcę zrobić szpaler z traw wyzszych myślałam o grackach ale ciężko trafić... Zastanawiam się żeby przed posadzić róże w kolorze żółtym razem z szałwia i może jakieś jeżówki? Na przód jakaś trawę np molinie ed (kocham miłością bezwzględna) wystawa tej rabaty zachodnia. Czy takie połączenie na sens większy? Ciężko mi sobie wyobrazic niestety szałwię chciałam na froncie żeby zostać w kolorystyce zielono-fioletowej z żółtymi akcentami.
Doświadczalnia bylinowo-różana 07:50, 25 lip 2019

Do góry
anna_g napisał(a)

Ale fajnie, że zajrzałam bo tu tyle cudowności.

Tym razem - oprócz fotek samych w sobie, bo ja uwielbiam tego typu fotki - przykuła moją uwagę szałwia Amethyst - bardzo taka delikatna a piękna. Jeszcze na tym zdjęciu z trawkami.
I ten ciemny rozchodnik - piękny - w kompozycjach i bez też. Widziałam już takiego albo podobnego u KasiBawarii - czy to może Karfunkelstein (tak mi Kasia napisała choć nie była pewna- ja taka mądra nie jestem, w dodatku w języku obcym). Naprawdę bardzo mi się podoba.

Pogody współczuję. Nas lipiec w zasadzie pogodowo rozpieszcza bo upałów nie ma i oby tak zostało.

Ten rozchodnik wydaje mi sie bardziej bordowy niz moj.Moj wpada w fiolet.

A red cali nie jest podobny do tego Vorgebirgsglut? Albo xenox? Czym sie roznia? Vorgebirgsblut jeszcze nigdy nie spotkalam
Doświadczalnia bylinowo-różana 21:56, 24 lip 2019

Do góry
kasiab napisał(a)
I ja jestem oczarowana Twoim ogrodem... Ta szałwia z pierwszego zdjęcia istna bajka! Właśnie zapragnęłam ją mieć...

Dziękuję Szałwia jest śliczna i bardzo zdrowa. Polecam
Mój ogrodowy pamiętnik 21:54, 24 lip 2019

Do góry
Nowa12 napisał(a)
Taki kawałek mi został do obsadzenia. Reszta na razie zostanie tak jak jest. Szałwia Caradonna jest wyżej. Jest przycięta na razie.

Ciężko nadążyć w Twoim wątku, dopiero teraz zauważyłam, że sadzisz na skarpie Myślałaś o irdze albo różach okrywowych np The Fairy? Są mało wymagające i fajnie zarastają takie skarpy, a kwitną do przymrozków. Będziesz dosadzać dalej hakone górą w jednej linii czy to już koniec?
Doświadczalnia bylinowo-różana 19:58, 24 lip 2019

Do góry
anna_g napisał(a)

Ale fajnie, że zajrzałam bo tu tyle cudowności.

Tym razem - oprócz fotek samych w sobie, bo ja uwielbiam tego typu fotki - przykuła moją uwagę szałwia Amethyst - bardzo taka delikatna a piękna. Jeszcze na tym zdjęciu z trawkami.
I ten ciemny rozchodnik - piękny - w kompozycjach i bez też. Widziałam już takiego albo podobnego u KasiBawarii - czy to może Karfunkelstein (tak mi Kasia napisała choć nie była pewna- ja taka mądra nie jestem, w dodatku w języku obcym). Naprawdę bardzo mi się podoba.

Pogody współczuję. Nas lipiec w zasadzie pogodowo rozpieszcza bo upałów nie ma i oby tak zostało.

Dziękuję Aniu
Amethyst jest dość wysoka. U mnie ma ok. 80 cm. To mocna roślina
Ten ciemny rozchodnik to Vorgebirgsglut. Jest trochę niższy od Karfunkelstein.

Pogoda jak w piekarniku Mam nadzieję, że niedługo te upały przejdą.
Doświadczalnia bylinowo-różana 19:55, 24 lip 2019

Do góry
I ja jestem oczarowana Twoim ogrodem... Ta szałwia z pierwszego zdjęcia istna bajka! Właśnie zapragnęłam ją mieć...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies