Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Szmaragdowy Zakątek 05:54, 15 lip 2018

Do góry
Było coś dla ducha, teraz coś dla ciała.
Jeśli ktoś preferuje bardziej aktywne spędzanie wolnego czasu polecam: kompleks boisk sportowych, kąpielisko, kryty basen – niestety w lipcu przerwa konserwacyjna, szlaki turystyczne (piesze i rowerowe) oraz spływy kajakowe rzeką Grabią.

W tak zwanym między czasie możemy dać odpocząć zmęczonemu ciału i „wsunąć” przepyszna pizzę (smaczniejszej nigdy nie jadłam…nawet we Włoszech) lub skosztować niesamowitych pierogów ręcznie lepionych według domowej receptury (dla zainteresowanych dysponuję adresem). Na deser polecam rewelacyjne pączki z pobliskiej maleńkiej cukierenki (na które przyjeżdżają łasuchy nawet z oddalonej o 35 km Łodzi) lub inne obrzydliwie kaloryczne pyszności, tudzież dla ochłody równie pyszne lody z lodziarni na rynku.

Jeśli ktoś nie lubi zwiedzać zabytków ani rozkoszować się urokami przyrody lub jest na rygorystycznej diecie „cud” może oglądnąć sobie nasze lotnisko będące w strukturach NATO i posiadające w swoim wyposażeniu samoloty F-16. Amerykańskie myśliwce są super i choć zajeb…. znaczy się… niesamowicie hałasują latając po moim niebie, to warto je zobaczyć.
Z ostatniej chwili: z powodu trwającej modernizacji lotniska i związanymi z tym ograniczeniami (brak samolotów, brak możliwości zwiedzania Domku Pilota i sprzętu) zwracam się z prośbą o przemyślenie zasadności organizacji wycieczek do w/w atrakcji turystycznej w najbliższym czasie.
W związku z powyższym zdjęć z lotniska brak!

Wieczorkiem natomiast możemy zrelaksować się na rynku. Przy dźwiękach muzyki, z zimnym piwkiem (polecam regionalne, produkowane w pobliskim browarze…zwłaszcza to słodzone miodem) w otoczeniu ślicznej, kolorowej fontanny i zajefajnie podświetlonego chodnika.

KONIEC
Szmaragdowy Zakątek 05:51, 15 lip 2018

Do góry
Jeśli ktoś zamiast szwendać się nagrzanymi uliczkami miasta i woli przyrodę to polecam park miejski im. Rodu Łaskich którym znajdują się imponujące okazy starodrzewu, w tym 10 drzew będących pomnikami przyrody. Najokazalszym jest wiąz szypułkowy o obwodzie prawie 6 m i wysokości ok.30 m, którego wiek szacuje się na 250–300 lat. (Zdjęcie wiązu wyszło zamazane, więc wklejam inną fotkę z parku)

Ciekawą atrakcją przyrodniczą jest także dolina rzeki Grabi. Jest to jedna z najczystszych rzek centralnej Polski. W jej wodach żyje blisko 30 gatunków ryb, m.in. szczupaki, węgorze, płoć, okoń, leszcz. Ponadto zapach okolicznych sosnowych lasów, śpiew ptaków oraz szum drzew pozwoli w pełni odsapnąć od zgiełku miasta.

Jak już nacieszymy się ciszą, spokojem i kontaktem z naturą można (a nawet trzeba !!!) „zaliczyć” liczne w okolicy szkółki ogrodnicze. Jedna z nich (znana pod potoczną nazwą „Pani Trawkowa”) bardzo ceniona jest przez ogrodowiskowych maniaków.
Ja zauroczona lawendową łączką u Gochy („Kolorowy ogród do kapitalnego remontu”) bardzo zastanawiam się nad uszczupleniem nieco zawartości portfela i nabyciem drogą kupna uroczej lawendy.
Szmaragdowy Zakątek 05:49, 15 lip 2018

Do góry
Będzie więc kolejna sesja zdjęciowa...a może jednak wycieczka...

Od sąsiadów i kuzyna dowiedziałam się, że moja niewielka miejscowość ma ponad 660 lat, ale ja nie znajduję tu śladów aż tak zamierzchłej przeszłości. Owszem, znajduje się tu kilka zabytków, choćby przepięknie odnowiona całkiem niedawno Kolegiata pw. Niepokalanego Poczęcia Najświętszej Maryi Panny i św. Michała Archanioła.

Kościół wzniesiony w XVI w w stylu późnogotyckim. Fundatorem był Jan Łaski Prymas Polski. Po pożarze w 1749 r. zyskał barokową elewację oraz bogato zdobione rokokowe wnętrze. W bocznej kaplicy znajduje się najcenniejszy w kościele zabytek sztuki - alabastrowa płaskorzeźba przedstawiająca Madonnę z Dzieciątkiem, którą wykonano we Florencji na początku XVI w. (od 1531 r. otoczona kultem, niegdyś była celem licznych pielgrzymek).

Drugim bardzo ciekawym miejscem, które warto zobaczyć jest Kościół pw. Świętego Ducha.

Prześliczny modrzewiowy kościółek z 1666 roku, który najpierw służył katolikom, w XIX wieku ewangelikom, a dziś jest kościołem garnizonowym. Osobliwością zabytku jest ołtarz, ambona i chrzcielnica ozdobiona muszelkami.

Dla wielbicieli architektury miejskiej ciekawy może okazać się eklektyczny magistrat z 1909r., szereg kamienic z XIX w. stojących na centralnym placu miasta, ale najciekawszy chyba jest klasycystyczny budynek – obecnie sztab dowodzenia jednego z banków.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 02:07, 15 lip 2018

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Ach, uwielbiam sukienki. Chętnie kupiłabym nową.

Gosiu, chciałabym kiedyś fioletowego krwawnika i gaurę krwawnik się wysiewa?
Kolorowy ogród do kapitalnego remontu 01:11, 15 lip 2018

Do góry
Betka napisał(a)
I trochę Nas ....

Super Was widzieć Wspaniałe spotkanie we wspaniałym ogrodzie.
Macham

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 01:08, 15 lip 2018

Do góry
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 01:07, 15 lip 2018

Do góry
Dzisiaj mięliśmy po południu zająć się dalszym usuwaniem ekobordów, ale co chwilkę deszczyk nas przeganiał a podczas kolejnej burzy nam się przysnęło i obudziliśmy się o 20. Tak wiec niewiele udało się zrobić.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 01:04, 15 lip 2018

Do góry
robert_mmz napisał(a)
Witam serdecznie,

czy ktoś wie jaka może być przyczyna takiego stanu rzeczy?

Trawa dosłownie schnie w oczach "polami". W jednym miejscu jest gęsta i zielona a w drugim jak linijką odciął sucha.

Staram się podlewać regularnie w dużych ilościach. Nawóz w tym roku posiany raz na początku sezonu.

Ta fotka mowi o tym, ze tam gdzie sie pluskacie obok basenu i wychodzicie z wody jest zielony trawnik. To swiadczy o tym ze zeschnieta trawa nie podlewana.
Nawoziles pewnie trawnik i dobrze nie podlales. Podlewa sie co najmniej 45.minut w jednym mkejscu trawa ma na roznej glebokosci korzenie.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 00:58, 15 lip 2018

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 00:56, 15 lip 2018

Do góry
Sadzona na wiosnę trawa hakonechloa 'Nilolas' ładnie nabrała masy.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 00:53, 15 lip 2018

Do góry
Corny_Sean napisał(a)
No i masz... Zgodnie z radami skosiłem trawnik, nawiozłem, zrobiłem dosiewki. Po kilku dniach trawa ładnie się zazieleniła, zaczyna się zagęszczać. Wczoraj była wielka burza, i dziś - jak grzyby po deszczu - wyrosły mi... grzyby.

Podłoże, które nawiozłem zawierało kawałeczki gałązek i małe szyszki, których w większości się pozbyłem - przynajmniej z powierzchni, bo przeszkadzały w uzyskaniu równej powierzchni. Zakładam, że to może mieć związek albo z tym podłożem, albo po nawiezieniu grzyby uzyskały idealne warunki do rozwoju, albo jedno i drugie (a do tego obfite opady).

Co robić?

Nic nie robic tylko kosic. Same sie wygubia. U mnie tez nie raz rosna.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 00:50, 15 lip 2018

Do góry
W czwartek wieczorkiem dało mi się ogarnąć rabatę przed domem - przycięłam bukszpany i bluszcz.

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 00:24, 15 lip 2018

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 00:20, 15 lip 2018

Do góry
Część floksów już kwitnie.

Żywopłotki cisowe. 00:19, 15 lip 2018

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 00:11, 15 lip 2018

Do góry

Mój azyl na wichrowym wzgórzu 00:05, 15 lip 2018

Do góry
Anitka napisał(a)

Anitka co tak na różowo kwitnie bo nie brunera przecież?
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 00:05, 15 lip 2018

Do góry
Zaczynają również dalie.

Kwitnie ponownie chaber.
Ogródek Iwony II 00:01, 15 lip 2018

Do góry
Iwk4 napisał(a)
I na niebiesko. Perovska Kolejna moja miłość

Iwonka Perovskie piękne - duże i w wyrazistym kolorze.
Wiesz może dlaczego moja nie kwitnie? Myślę, że może ma za mało słońca?
Żywopłotki cisowe. 00:00, 15 lip 2018

Do góry
Z serii Star

nie jestem pewna Melody Swing lub pomarańczowy lub Vincent łososiowy

Pomponowa Sylwia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies