Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Atacama pod lasem 09:34, 01 sie 2016

Do góry
Ale ze mnie roztrzepaniec. Wchodziłam na Twój wątek po linku w stopce i nie zauważyłam, w jakim dziale piszesz.
Pociągnęłabym ten rząd hortensji po całości. To front, więc się sprawdzi. Dla uzupełnienia klasyki zestawienia przydałoby się między hortensje powtykać wysokie trawki. Żeby nie było tak elegancko i nie zgrzytało z zapłociem można powtykać najzwyklejszą jeżówkę różową, wysokie astry marcinki. Szkielet byłby formalny, a uzupełnienia frywolne. W nogach jesienią powtykać cebulowe np. rzeczkę szafirkową, tulipany w kępie (w kółeczku 6-8 sztuk), żonkile. Najniższe piętro to mogą być żurawki, niskie tawuły japońskie, kostrzewa- sadzone plamami. Im mniejsze, tym więcej sztuk. Zrób sobie gdzieś z boku rozsadnik. Kup 1-2 sztuki np. żurawek, posadź gdzieś z boku, zaczekaj aż podrosną (miesiąc-dwa), a potem podziel na kilka. Wsadź podzielone. Żurawki są drogie, a przy robieniu rabat potrzeba ich czasem kilkanaście- kilkadziesiąt.
Ogród z pergolą 21:02, 28 lip 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)

tylko tawuły ci będą kwitły na różowo więc ja bym ich nie dawała
ta albiflora kwitnie na biało i jest w tej szkolce co jutro po śś jadę
https://ogrodeus.pl/tawula-japonska-albiflora
Ogród z pergolą 20:51, 28 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
muszę je na zywo zobaczyć
to jak limonke wprowadzę to moze tawuła golden princess jeszcze albo albiflora moze? też na kostke?

tylko tawuły ci będą kwitły na różowo więc ja bym ich nie dawała
Ogród dla moich synków 19:31, 28 lip 2016

Do góry
Marga napisał(a)
Silverki z szerszej perspektywy

Z drugiej strony szpaler tawuły szarej. Też bym je czymś podsadziła. Nie patrzymy na budowlę

I razem. Pomiędzy kulami ma być ławka a z tyłu Anabellki

Wszelkie pomysły mile widziane
Czy zostawić tak jak jest?

mógłby być tam jakiś kolor może żurawki albo hosty,albo rozchodnik ?
Ogród dla moich synków 13:05, 28 lip 2016

Do góry
Silverki z szerszej perspektywy

Z drugiej strony szpaler tawuły szarej. Też bym je czymś podsadziła. Nie patrzymy na budowlę

I razem. Pomiędzy kulami ma być ławka a z tyłu Anabellki

Wszelkie pomysły mile widziane
Czy zostawić tak jak jest?
Wierszyki i rymowanki o Ogrodowisku i nie tylko 10:49, 28 lip 2016

Do góry
Wierszy nie ma, i nie będzie, póki prac mi nie ubędzie.
Bo jak tu rymy układać, kiedy trzeba uważać, żeby z drabiny nie spadać.

Róże tnę, tawuły, berberysy, borówki zrywam do misy, ogórki kiszę i marynuję,

To wszystko rymów nie potrzebuje!
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:17, 27 lip 2016

Do góry
No to teraz trochę teoretyzowania i zastanawiactwa. Otóż jeszcze raz mój self-projekt

Posadzona rabata to rabata numer 6.
Ten x w kółeczku na niej to była sobie magnolia... W czasie przeszłym.

Teraz mam zagwozdkę z czwórką.
Po jej obu stronach na rysunku są w śliwy czerwonolistna.
Ostatecznie wyznaczona rabata ma w swoim obrębie te drzewka.
No i muszę posadzić coś pomiędzy.
Rosną tam dwie samotne tawuły, ale trochę mi nie pasują.
Dodam, że po przeciwnej stronie tarasu rosną dwie hakuro-nishiki, ale dosadzę trzecią w rzędzie. No i pomiędzy nimi posadzę jakąś niską i grubą trawkę, np kocią. Wszystko będzie w żwirku, aż po lawendę (2).
Dlatego chciałabym, aby ta rabata nr 4 też była w żwirku. Ale co tam dać?
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:43, 27 lip 2016

Do góry
Milka napisał(a)
Ela dziękuję
Tak, jak podpisałam nad zdjęciem, to tawuły odmiana Gold Carpet.

No widzisz, jaka ślepa jestem, czytam tawuły - patrzę, patrzę i w życiu bym nie zauważyła, że te poduszeczki to tawuły

Do niebieskiego, codziennie przychodzę posiedzieć na ławeczce , mam nadzieję, że nie przeszkadzam
Miłkowo - sezon 2016-2022 15:55, 27 lip 2016

Do góry
elka_ napisał(a)

Ogród jak zwykle robi piorunujące wrażenie
Niebieski zakątek zapowiada się ciekawie.
Irenko, te zielone poduchy na murku z czego?

Ela dziękuję
Tak, jak podpisałam nad zdjęciem, to tawuły odmiana Gold Carpet.
U Agi - czyli słońce i piach 13:49, 27 lip 2016

Do góry
kamila66 napisał(a)

Ja też mam tą przeplatankę ale ja mogę bo mam wiejski ogród
Tawuły nie lubię, ja mogę zaproponować obwódkę z żółtej trzmieliny, lub żółtych żurawek, które mogę podesłać, to wersja całoroczna. Żurawka Lime rickey

O widzisz trzmieliny, żurawki - muszę je wpisać na swoją listę aby o nich pamiętać. A ta żurawka to na słońce cały dzień się nada?

kamila66 napisał(a)
W tym ogrodzie znajdziesz inspiracje są też przeplatanki
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=214
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu?page=256
A w tym ogrodzie znowu wczoraj utknęłam...piękny jest! Dzięki!

Ps a Ty znowu po nocy mi pomagasz...będę miała wyrzuty!
Księżycowy... 13:20, 27 lip 2016

Do góry
Dołożyć jeszcze magnolię w kąt albo przesunąć te 3 magnolie.
Tak jak Agata narysowała hortensje może być - z przodu. Od pnia tej magnolii, co ją masz tak z 1,5 m., korona pójdzie wyżej a hortensje będą pod nią i jak razem sadzone to będzie symbioza, nie będziesz uszkadzała korzeni magnolii.

Można wymyśleć jeszcze jakiś ładny krzak do rogu, który zepnie hortensje i kaliny.

Można dać kalinę japońską - ona będzie tam jakby soliterem i gwiazdą tego rogu. Dużą - Kilimanjaro lub Mariesii.

Do kaliny Burkwooda i magnolii pasuje też laurowiśnia ale to będzie jedyny zimozielony akcent na tych rabatach, więc może jednak nie.

Te tawuły to mają być na bylinowej z przodu jako taki wałek? Bo Agata pisała o tawułach na rabacie tawułowej ale to chyba nie o te chodzi.

Księżycowy... 12:52, 27 lip 2016

Do góry
Wendy79 napisał(a)
Ewo, Agato, na bylinowej nie mogą być drzewa, bo z tyłu jest posadzony młody sad i obawiam się, że korony byłyby za blisko, a po za tym chciałabym uzyskać efekt koron drzew owocowych wychylających się zza grabowego żywopłotu (3 wymiar).

Ewuś, czyli rozumiem,że pod koroną magnolii nie mogę sadzić hortensji, bo będą za duże i będą kolidowały z jej korzeniami? W jakiej odległości jak myślisz od pnia mogłabym ? Co Ty masz posadzone pod magnoliami?

Co jeśli pod koniec rabaty posadzić magnolię, z jednej strony kończyły by się hortensje, a z drugiej zaczynała bylinowa z kaliną?

Tawuły miały być kontynuacją hakone z przodu rabaty. Coś w tym stylu, oczywiście w linii prostej
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1729-lece-w-kulki?page=23

Aga na bylinówkę wcisnęłam kaliny, drzewa magnolii masz tylko na tzw. hortensjowej. Ja mam posadzone z hortensjami jarząbki, oba nasadzenia młode więc "dogadają się" i myślę że u Ciebie będzie podobnie, bo sadziłabyś oba w podobnym czasie.

Tawułki są super, ale czy będzie Ci się chciało je ciachać w kulki? one szybko mają świeże przyrosty. Chyba że nie będą to idealne kuleczki
Księżycowy... 12:41, 27 lip 2016

Do góry
Ewo, Agato, na bylinowej nie mogą być drzewa, bo z tyłu jest posadzony młody sad i obawiam się, że korony byłyby za blisko, a po za tym chciałabym uzyskać efekt koron drzew owocowych wychylających się zza grabowego żywopłotu (3 wymiar).

Ewuś, czyli rozumiem,że pod koroną magnolii nie mogę sadzić hortensji, bo będą za duże i będą kolidowały z jej korzeniami? W jakiej odległości jak myślisz od pnia mogłabym ? Co Ty masz posadzone pod magnoliami?

Co jeśli pod koniec rabaty posadzić magnolię, z jednej strony kończyły by się hortensje, a z drugiej zaczynała bylinowa z kaliną?

Tawuły miały być kontynuacją hakone z przodu rabaty. Coś w tym stylu, oczywiście w linii prostej
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1729-lece-w-kulki?page=23
Księżycowy... 11:14, 27 lip 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

Czy ten rysunek jest nadal aktualny? Siedzę i dumam nad tym. Na całej długości będziesz miała żywopłot grabowy, trochę szkoda zasłaniać go kaliną bo wiesz jak ona rośnie - tworzy się gęsty, jednorodny szpaler. Więc byłby żywopłot i szpaler.
A gdyby ją rozdzielić na bylinówkę?
Nie jest wysoka więc światła nie powinna zabierać nasadzeniom z sadu.
Tam gdzie bordowe kropki to kalina, na hortensjowej posadziłabym więc magnolię ( kropki szare) ale tylko w jednej odmianie i tylko białą, do tego cały szpaler hortek ( kropki limonkowe) rabata piękna i mało obsługowa. Dosadzać potem możesz co chcesz tam czy trawy czy cebulowe.

A na bylinowych możesz trzymać się kolorów - kaliny wiosną białe, cebulowe białe i niebieskie, peonie białe, czosnki, ostróżki, bodziszek wspaniały, kwiaty letnie jakie chcesz, jesienią trawy z powiewającymi pióropuszami
Tylko musisz to zrobić powtarzalne trzy razy tak jak masz wydzielone miejsca na bylinówki. Ja bym tak zrobiła... tak myślę

Tylko nie mają tu zastosowania żółte kule z tawuły. Pójdą na bylinową? Gabrysia ma tawuły takie w bylinowej i fajnie to wygląda.

Tylko ta czerwona kropka na magnoliowej jest zgrzytem, sztuczne nawiązanie (pokrój kaliny a pokrój hortensji są tak inne. Oraz: jak kalina będzie kwitnąć, to hortensja obok będzie tylko kulką i nie zrównoważy rozmiaru kaliny). Tam pasuje drzewo. Albo magnolia albo jakieś smukłe wysokie w typie klona polnego (liście zielone błyszczące) lub ambrowca wąskokolumnowego. Ale piszę o drzewie, nie znając jednak uwarunkowań bliższych obok - tak na podstawie planiku. Wiem tylko, że czasami drzewa ładnie wypełniają rogi - tak jest często w projektach Danusiowych.

Księżycowy... 22:28, 26 lip 2016

Do góry
AgataP napisał(a)

A gdzie masz wątpliwości jeśli chodzi o tą rabatę?

Kalinowa będzie przedłużeniem hortensjowej z limkami. Mam tam do posadzenia 4 kaliny 'Burkwooda' i magnolię. Chciałabym jeszcze jedno drzewo, nie wiem czy tez magnolię, czy inne. Z przodu mają być posadzone tawuły japońskie 'Golden Princess', cięte w kule. Brakuje mi bylin lub traw, jako wypełniaczy. Myślałam o irysach syberyjskich, ale nie wiem. Poza tym ta rabata będzie się stykać z rabatą zwaną roboczo bylinowa II (kształt L), jak je połączyć w kącie? Jakiś duży krzew?
Wiejski ogródek pod wielkim miastem 21:50, 26 lip 2016

Do góry
Witam serdecznie
Jak większość początkujących, przyznam się, że podczytuję forum i oglądam Wasze piekne ogrody już od dłuższego czasu. Na tyle długiego, że wydawało mi się nawet, że już trochę wiem i umiem - do czasu, gdy przyszło tej wiedzy użyć i zaprojektować własny ogród. Ileż mam teraz wątpliwości!
Od trzech lat mieszkamy we własnym domu. Przez ten czas trochę eksperymentowałam na pobudowlanej działce. Odkryłam, np. że rośliny można nie tylko ususzyć, ale też, o zgrozo! - utopić...
Działka jest na stoku, co wymusiło na nas pracę z plantowaniem ziemii, kształtowaniem tarasów i skarp. Z założenia ogród ma być ozdobno-użytkowy. Z dwóch stron jest żywopłot ze szmaragdów (z jednej strony złote). W rogu 3 świerki serbskie, na skarpie trzmielina i tawuły japońskie. Mam różę Chopin - pięknie kwitnie w tym roku. Ma być ładnie, ale też żeby dało się podczas spaceru coś zjeść. Stąd pojawiło się kilka owocowych drzewek, borówki, jagody kamczackie, poziomki, itp. To wszysko jednak z tyłu domu, a moje obecne zmartwienie to przedogródek. Aby ujarzmić skarpę, zrobiliśmy murki oporowe z palisady. W ten sposób powstały dwa tarasy. Wyższy przylega do ogrodzenia, za którym na sąsiedniej działce rosną brabanty - sąsiedzi nabyli je z działką i pewnie sami jeszcze nie wiedzą, czy będą je przycinać. Zresztą zamiast opisywać, spróbuję wkleić zdjęcia i mój projekt. Proszę, zerknijcie, czy to, co sobie wyrysowałam na papierze, ma rację bytu w rzeczywistości . Z góry bardzo dziękuję za wszystkie uwagi!
Miłkowo - sezon 2016-2022 19:14, 26 lip 2016

Do góry
Milka napisał(a)

No aż sama się dziwię, za te 4 lata niesamowicie się zmieniło i urosło.
Nie za bardzo ogarniam, ale na fotach nie widać
Buziaki

udało sie ściąć cisy w ty miejscu, no dalej czas polecieć, tawuły tez wyciete, ale nie do końca
no bo sadziłam w niebieskim i niedokończone znowu

Ogród jak zwykle robi piorunujące wrażenie
Niebieski zakątek zapowiada się ciekawie.
Irenko, te zielone poduchy na murku z czego?
Nadchodzi wiosna - czas na ogród 17:30, 26 lip 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Szerokie kadry Twojego ogrodu bardzo mi się podobają. Lubię takie zdjęcia.

Bardzo podoba mi się wiśniowy kolor tawuły

Z trawnikiem zawsze najwięcej roboty.

U Ciebie Mirellko trawnik to jest pierwsza klasa, widziałam jak o niego dbacie z eMem
Miłkowo - sezon 2016-2022 14:43, 26 lip 2016

Do góry
rozajerycha napisał(a)
Tu też wszystko rośnie i kwitnie jak nie wiem co.
Miła jak Ty to ogarniasz???
Piękna posesja miło pospacerować.
Ściskam mocno Irenko

No aż sama się dziwię, za te 4 lata niesamowicie się zmieniło i urosło.
Nie za bardzo ogarniam, ale na fotach nie widać
Buziaki

udało sie ściąć cisy w ty miejscu, no dalej czas polecieć, tawuły tez wyciete, ale nie do końca
no bo sadziłam w niebieskim i niedokończone znowu

ale mi pachniało przy robocie
Z południa Polski - ogród Marzeny 11:11, 26 lip 2016

Do góry
Jestem
Ogród się roi od chwastów niestety.
Lawenda jeszcze kwitnie i cudnie pachnie! Tawuły po cięciu odżyły.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies