Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:22, 01 paź 2016
Do góry
Czy połączenie tych roślin jest sensowne? I czy dobrze to będzie wyglądać?

Nie wiem czy w czerwone rodki marie forty (3szt) można jakieś drzewko? Brakuje mi tam czegoś wyższego. Może klon żółty, albo sosna (mam himalajską i jakąś niby czarną ma już ze 130cm wysoka, fajny kształt troche pogięta) choć myśle że lepszy klon - kolorystycznie. Może się myle.

Za ławeczką są hotki limelight, chce w nogi dać sedum przebarwiające się na bardzo ciemny róż (bordo) a pod rozchodnik turzyce evergold.
Za limkami jakieś bordowe drzewko by mi pasowało.

Z prawej strony planuje 3 lub 4 tuje aurea nana by rozświetlić kąt, może z miskantem variegata albo morning light

mam trzmielinke może żywopłocik, by od zachodniego wiatru to osłonić, kulki bukszpanowe, tawuły astibe białe, dwa rodki cunningham white i jakiś śłiczny fioletowy ale nie znam nazwy - może to połączyć?

Ogród NIEzgodny z planem 20:05, 29 wrz 2016

Do góry
Uff...chyba się udało Mąż programista się przydał, są zdjęcia !
Przedogródka jeszcze w pełni nie zagospodarowuję bo kostka, bo garaż za dużo by było roboty przy tym wszytkim.
Pokusiłam się jednak o zrobienie zdjęcia frontowej rabacie. Chwastów nie widać Dorenboosów jest pięć, morning lightów chyba osiem (będzie więcej ) i kuleczkowe tawuły "golden princess". W projekcie mam założone dookoła zamiast tawuł tuje donica i chyba do pierwotnego założenia powrócę, o ile nie posadzę am bukszpanowych kul...

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:59, 28 wrz 2016

Do góry
Myślałam żeby tuje od strony drogi przesadzić i pozbyć się świerka bo ciągnie wodę hortensją.od drogi przy każdym przęsła posadzić tuje na pniu i podsadzic je tawułą a przed tawuły dać żurawki. Słońca jest tutaj bardzo mało bo zasłania dom sąsiadów i orzechy rosnące przed ogrodzeniem.Ale czy dobrze myślę?
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 10:50, 27 wrz 2016

Do góry
Agato, dziękuję!!!
Ania, mam te tawuły, ekspresowo startują, w zimie śnieg się ładnie na nich zatrzymuje - łyse są ale gęste bo tnę 2-3 razy w roku. Zapraszam. Cisy też som
Sebek, nie dziękuj, niech rośnie! Kopczyk lepiej zrób!
Jolka, oczywiście buziole!
Ewo, może kiedyś

Forsycja 06:53, 27 wrz 2016

Do góry
Forsycja, zwłaszcza po kilku latach "rośnięcia" to bardzo mocny i masywny krzew i nie polecam sadzenia w tej strefie. Na bank wrośnie w oczyszczalnię.

Raczej posadź odmianę "Maluch" albo całkiem inne, delikatne krzewy np. tawuły japońskie czy karłowe odmiany berberysików.
Ogród wśród pól i wiatrów 22:43, 26 wrz 2016

Do góry
Kawa napisał(a)
Jola powtórzę za innymi cudnie rozchodnikowo i werbenowo chciałabym taki łan mieć co do tawuły się nie wypowiem bo nie mam i nie wiem trawy wszelkie ta widzę ale przydałoby się coś innego żeby wiosną nie było pusto

Kami, no to przecież jak tylko miejsce masz to sobie machnij taki łan
Nasion CI dam ile będziesz chciała, a rozchodniki już masz.
A co do wiosennych akcentów na skarpie, to eM. mi doniósł, że krokusy zakupił.
Tak więc krótko, ale coś będzie wiosną kwitło

Ogród wśród pól i wiatrów 11:20, 26 wrz 2016

Do góry
Jola
powtórzę za innymi cudnie rozchodnikowo i werbenowo
chciałabym taki łan mieć
co do tawuły się nie wypowiem bo nie mam i nie wiem

trawy wszelkie ta widzę ale przydałoby się coś innego żeby wiosną nie było pusto
Ogród wśród pól i wiatrów 20:28, 25 wrz 2016

Do góry
MirellaB napisał(a)
Werbena z rozchodnikami super

Dzięki Mirelka

MirellaB napisał(a)
Jola ta skarpa jest na Twojej posesji czy przed tzn.przedpłocie?
Irga od góry, a co po środku będzie rosło?

Skarpa jest jak najbardziej na mojej posesji, mnie więcej w środku działki, zobacz tu:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2867-ogrod-wsrod-pol-i-wiatrow?page=2
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2867-ogrod-wsrod-pol-i-wiatrow?page=130
Stare zdjęcia, ale widać o co chodzi.

Co po środku będzie rosło nie wiem dokładnie

Na razie jest tak:
- irga na górze po całości,
- z jednej strony są wrzosy i wrzośce,
- za wrzosami jest poletko rozplenicy z rozchodnikiem matrona.

Plan na c.d.
- rozplenice poniżej irgi, po całości (mam swoje, wiec mogę wykorzystać),
- tawuła po całości na dole w formie zamykającego niskiego żywopłotka
(tak myślę, bo lubię tawuły, ale nikt się nie wypowiedział, czy ma to sens)

I tak zostaje jeszcze sporo miejsca w środku, ale wiadomo, wszystkiego na raz nie wsadzę.
Myślę też o bodziszkach. Tak czy inaczej sugestie mile widziane.
Moje ukochane miejsce na ziemi 16:22, 25 wrz 2016

Do góry
Pomiędzy tawuły posadziłam rozchodniki i rozplenice.
Coś jeszcze tu pokombinuję na środku głóg pośredni Paul Scarlet.

Ogród, mydło i powidło. 11:37, 24 wrz 2016

Do góry
katel napisał(a)

Dzięki! . Ten pasek ma 6m na 82cm od tego jeszcze po 10 cm z każdej strony jest podsypka. Poza tym co już napisałam że w lecie patelnia a w zimie składowisko śniegu to w czasie bardzo intensywnego deszczu potrafi tam stać woda (to się tylko raz zdarzyło), no i jeszcze rabata ma lekki spadek więc ziemia z niej spływa i kora też .
To front domu więc rabata reprezentacyjna, pokażę czego już próbowałam, pierwsze nasadzenia w 2012, niskie rośliny okrywowe znoszące gorące stanowiska w dużych plamach - zawciąg nadmorski, goździk, floksy szydlaste i macierzanka. Wąski pasek po lewej macierzanka cytrynowa, tam sytuacja jest ekstremalna bo przez podsypkę maksymalna grubość ziemi to 10cm ale tyle jest tylko w kilku miejscach.

2013 chwasty przerastały rośliny ale nie było jeszcze fatalnie.

2014 po kolejnej zimie rośliny słabo przezimowały, żeby ratować sytuację dosadziłam bratki.

To tylko doraźnie pomogło a po kolejnych zimach zostały już tylko pojedyncze rośliny.
Za siatką u sąsiada (nie pokazuje się od kilku lat) posadziłam dwie czeremchy podkrzesane od dołu, róże Flammentanz i Vilchenblau rozpięte na siatce i tawuły Shirobana (takie miały być ale mam wątpliwości). Macierzanka cytrynowa w wąziutkiej rynience zostaje bo najlepiej sobie poradziła a na pozostałej rabacie chcę posadzić tawuły japońskie Goldmund, mają być strzyżone z przodu ma być kilka wetkniętych szałwii. Czyli żółta rzeka i w nią jeszcze wetknięte 3 sztuki lilaków Meyera na pniu, lub trzmielin - tu jeszcze nie podjęłam decyzji bo uwielbiam kwitnące (i ten zapach) ale zimozielone też by się przydało (tylko mam obawy o przemarzanie bo to bardzo wietrzne miejsce.
No i moje projekty . Z lilakami i z prawej lilaki.

Z trzmielinami i tawuły pociągnięte do końca.

Kasiu, a czemu nie chcesz tam posadzic normalnych grabow? Ta rabata jest taka waska, miejsca brak. Chyba tylko kompozycje monolityczne by sie tam nadawaly. Pieknie je mozna ciac. U mnie w okolicy rosna bardzo dobrze.
A moze cos czerwonego Fagus sylvatica f. purpurea?
NewLife w ogrodzie 11:02, 24 wrz 2016

Do góry
asiak napisał(a)
Beatko, przyszłam się przywitać, bo jeszcze u Ciebie nie byłam I stwierdzam, że masz pięknie
Witam Asiu. Rozgość się.
========================== >>>> oOo <<<< ==================================
W ostatnie dni miałam trochę latania, więc do Ogrodowiska zaglądałam jednym okiem, ale to też czas, gdzie zaczyna mnie łapać wspomniana już na wątku Marty chandra jesienna. Trochę w tym roku inaczej niż zawsze, bo ogród mi nie daje na dobre zakopać się pod kocem i czekać na wiosnę.
Jeszcze w tym roku, poza prozaicznymi sprawami typu przygotowanie terenu warzywnika do zimy czy posprzątanie obejścia ze sprzętu na zimę, poupychanie wszystkiego po kątach garażu, z ważnych rzeczy do zrobienia pozostanie mi umieszczenie w glebie jakieś 500 cebulek kwiatów, ale najważniejsze jeszcze, co mnie czeka tej jesieni to zakup i posadzenie 3 serbów oraz żywopłotu grabowego. Zobaczymy, co z tego wyjdzie.

Musiałam też zrobić porządek z moimi 4 bukszpanami, które miałam od ponad 1,5 roku w donicach na tarasie. Jedną zimę przetrwały w nieocieplonych donicach, ale zaczęłam obawiać o ten rok. A i tak wiedziałam, że wymagają wzbogacenia podłoża, przesadzenia. Postanowiłam więc wyciągnąć je z tych plastykowych donic, dołożyć sadzonki, ktore zaczęłam robić zeszłej wiosny i dać do ziemi. Powstaje kontynuacja planu rabaty, który mam w głowie i w ten sposób zaczęłam coś, co w przyszłości będzie mam nadzieję zgrabnym kulowiskiem. I zaczęło się "rzeźbienie" w trawniku. Świetnie wychodzi rancik Wszystkie sadzonki bukszpanów i tawuły są mojej "produkcji", więc zaczyna cieszyć fakt, że moja praca się zwraca wymiernie.
Łyso jest jeszcze, nie ma drugiego planu, brakuje mi czegoś w środku. Chciałam kupić jeszcze rzutem na taśmę kulkę z cisa na nóżce, ale u nas w okolicy nie ma takich cudów Tak wiec na razie jest taki zalążek rabaty, ale kolejne mordorowisko uporządkowane. Gruz "uporządkowałam" tam będzie w przyszłości droga dojazdowa do drewutni a teraz wygląda jak droga donikąd Jestem cała szczęśliwa, że mi się chciało to zrobić...
Było:

Jest:

Było:

Jest:

Co o tym myślicie? Co dołożyć do kompozycji? Coś na nóżce czy może jakieś drzewko kolumnowe? A jakby prezentował sie szczepiony na 1m miłorząb Mariken?

Pozdrawiam cieplutko.
Ogród, mydło i powidło. 00:33, 24 wrz 2016

Do góry
Anda napisał(a)
To już na plac boju nie wygląda. To ogród przecież. Już jest ładnie i mi się podoba Miejsca masz jeszcze dużo. Ciekawe co wymyśliłaś na ten wąski pas z jednej strony domu

Dzięki! . Ten pasek ma 6m na 82cm od tego jeszcze po 10 cm z każdej strony jest podsypka. Poza tym co już napisałam że w lecie patelnia a w zimie składowisko śniegu to w czasie bardzo intensywnego deszczu potrafi tam stać woda (to się tylko raz zdarzyło), no i jeszcze rabata ma lekki spadek więc ziemia z niej spływa i kora też .
To front domu więc rabata reprezentacyjna, pokażę czego już próbowałam, pierwsze nasadzenia w 2012, niskie rośliny okrywowe znoszące gorące stanowiska w dużych plamach - zawciąg nadmorski, goździk, floksy szydlaste i macierzanka. Wąski pasek po lewej macierzanka cytrynowa, tam sytuacja jest ekstremalna bo przez podsypkę maksymalna grubość ziemi to 10cm ale tyle jest tylko w kilku miejscach.

2013 chwasty przerastały rośliny ale nie było jeszcze fatalnie.

2014 po kolejnej zimie rośliny słabo przezimowały, żeby ratować sytuację dosadziłam bratki.

To tylko doraźnie pomogło a po kolejnych zimach zostały już tylko pojedyncze rośliny.
Za siatką u sąsiada (nie pokazuje się od kilku lat) posadziłam dwie czeremchy podkrzesane od dołu, róże Flammentanz i Vilchenblau rozpięte na siatce i tawuły Shirobana (takie miały być ale mam wątpliwości). Macierzanka cytrynowa w wąziutkiej rynience zostaje bo najlepiej sobie poradziła a na pozostałej rabacie chcę posadzić tawuły japońskie Goldmund, mają być strzyżone z przodu ma być kilka wetkniętych szałwii. Czyli żółta rzeka i w nią jeszcze wetknięte 3 sztuki lilaków Meyera na pniu, lub trzmielin - tu jeszcze nie podjęłam decyzji bo uwielbiam kwitnące (i ten zapach) ale zimozielone też by się przydało (tylko mam obawy o przemarzanie bo to bardzo wietrzne miejsce.
No i moje projekty . Z lilakami i z prawej lilaki.

Z trzmielinami i tawuły pociągnięte do końca.

Komendówka 15:23, 23 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
A ja zazdroszczę deszczowego weekendu
U nas całe tygodnie nie padało

Ten deszcz w zeszłym tygodniu, to taka podpucha była, niestety. Padało w sobotę, ale gdy dołowałam tawuły, to mokro było na jakieś trzy centymetry. Od zeszłej niedzieli nic nie padało. Susza trwa.
Komendówka 15:14, 23 wrz 2016

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Piękne tawuły kupiłaś, i cena całkiem fajna. Też je mam, bardzo je lubię i planuję na nową rabatę dać w przyszłym roku.

No! Mnie też się podobają. I co najważniejsze, nie tylko ze względu na cenę

Basilikum napisał(a)
fajna niedziele mialas ale krotka

daleko masz na dzialke?

portret piesia super

Wiesz jak to jest z odległością...? Niby nie tak daleko, bo 37 km, ale jak się nie ma samochodu do dyspozycji to dupa. W weekendy nie działa żadna komunikacja, a nawet gdyby działała, a ja chciałabym dojechać i wyjechać z: psem (czasem dwoma), torbą ciuchów, torbą żarcia, torbą picia, torbą roślin, torbą z zawartością na kompost..., to słabo to widzę . Aaa, zapomniałam o torbie psa (lub dwóch). Z jedzonkiem, kocyczkiem, ulubioną zabawką i ewentualnym smakołyczkiem.

Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Rajska jabłonka uroczo wygląda, a wczesnojesienna odsłona na rabatkach bardzo mi się podoba

Dziękuję . Do Ciebie zaglądam i podziwiam jesienne barwy. Choć u Ciebie, mimo oznak jesieni bardzo "soczyście" wszystko wygląda.

Kasiu wyrazy miłości przekazane!!!

Pszczółko napisałam
Ogrodowe skarby 12:24, 22 wrz 2016

Do góry
Cos mi sie wydaje że rabata sie zmieni
Buksik do przodu
Tawuły musza sie wyprowadzić
Dodam trawy moze te brązowe
Ogrodowe skarby 12:24, 22 wrz 2016

Do góry
Cos mi sie wydaje że rabata sie zmieni
Buksik do przodu
Tawuły musza sie wyprowadzić
Dodam trawy
W Kruklandii 21:43, 21 wrz 2016

Do góry
Juzia napisał(a)

Tawuły też mam w grzybie....ale tym to się nie przejmuję akurat.

A jakie robactwo???
Bo może ja przeoczyłam?

możesz wybrać zaczynając od mszycy róznych , skoczkach i gąsieniczki : małe zielone , wieksze zółte, potem średnie czarno-białe kudłate, drugie biało-brązowe z czarnymi kropeczkami i wielkie kudłate czarno brązowe
Na niektórych to prawie nie mam liści
aha i wielkie bezdomne slimory bee
W Kruklandii 16:58, 20 wrz 2016

Do góry
Ewik napisał(a)

Jak Ciebie to pocieszy to u nas też same plagi , nawet na tawulach i winobluszczu , a robactwa cały sztab.

Tawuły też mam w grzybie....ale tym to się nie przejmuję akurat.

A jakie robactwo???
Bo może ja przeoczyłam?

Szarobiałego ogrodowe początki. 11:32, 20 wrz 2016

Do góry
gdzie te cisy mają być?
tam na 50 cm?
ja bym tam cisy sadziła kolumnowe. Przeleciałam Twój wątek w 1 min i miałam podobnie 6 lat temu- żadnych litych żywopłotów, berberysy, tawuły itp.No chciałam mieć inaczej niż "wszyscy". Po 2 latach wszystko wysadzałam, powiększałam rabaty, żeby posadzić żywopłot Sadź od razu,otoczenie się zmienia, wiatry hulają, rośliny się nie prezentują bez tła, choćbyś miała najpiękniejszy płot

koleżanka forumowa- Karolina wyprzedaje cisy ( i inne także)pięknie urośnięte po bardzo korzystnych cenach. Tylko trzeba sobie po nie pojechać do Pabianic. Dla mnie to trochę daleko, sprzedaję info

https://www.ogrodowisko.pl/watek/5376-balaganu-ogrodowego-karoliny-ciag-dalszy-czyli-o-moim-gumowym-ogrodku?page=812

Szarobiałego ogrodowe początki. 21:24, 19 wrz 2016

Do góry
Witam serdecznie Marysiu i Ulu w moim przyszłym ogrodzie ☺
Reasumujac to co dodałyście i to co pisali moi goście wcześniej, żywopłot musi być. Niestety obecni wlaściciele działek z lewej i prawej strony nie planują budowy. Żywopłotu w najbliższym czasie po bokach się nie doczekam.

Tylko mam dość wąsko, a nie wiem co posadzić, żeby jeszcze bardziej nie zawęzić działki. Poza tym muszę tj. mąż musi, mieć przejazd obok domu, żeby w razie czego coś dowieźć od strony werandy. Uparł się i koniec, nie ma dyskusji. Dlatego chciałam lewą stronę na długosci garażu i trochę dalej obsiać wyłącznie trawą, bez nasadzeń przy ogrodzeniu. Raz, że będą 3 m szerokosci na ewentualny przejazd, dwa to północna strona, ciągle zacieniona, trzy nie mam tu normalnych okien, tylko luksfery i nie widzę z domu, czy werandy tej częsci ogrodzenia.

Co do prawej strony od południa, to myślałam o jakimś wyższym nasadzeniu przy siatce, ale nie jednolitym. Czyli nie chcę jednakowych roślin wzdłuż całego płotu. Czy można zrobić żywopłot mieszany tzn. iglaki, tawuły, berberysy chociażby. Pytanie pewnie głupie, ale jestem totalnym laikiem w dziedzinie ogrodnictwa. Ot, kilka dni przeglądam ogrodowisko i tyle. Doświadczenia zero.
Czy wzdłuż podjazdu, w wąskim pasie pomiędzy kostką, a ogrodzeniem (ok. 50 cm) mogę posadzić cisy. Zaznaczam, że ziemia w tym miejscu to taki piasko-żwirek.
Czy wystarczy w każdy dołek dosypać odpowiedniej ziemi i cisy będą rosły?
Dominika pisała mi wcześniej, że też ziemię ma słabą, ale rośliny sobie radzą. Czy cisy poradzą? Miałabym około 10 metrów takiego żywopłotu. Czy to złý pomysł?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies