Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z rzeźbą 22:19, 18 cze 2018

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Zachwycona jestem jordanową!

No to jeszcze raz. Zrobiłam jej trochę zdjęć

Pozostałość po powojniku Guernsey Cream, też z Jordanowej

Ogród z bałaganem w tle prosi o pomoc 22:13, 18 cze 2018

Do góry
Witam.
Zaglądam do was często i już od dłuższego czasu.
Dziś przyszedł czas aby poprosić was o pomoc.
Mój ogród ma 1600 metrów, zakładany był nakładem własnych sił i pomysłów. Pierwsze nasadzenia mają 6 lat (część żywopłotu), kolejne 5, a najwięcej roślin pojawiło się u mnie 4 lata temu. Od tego czasu przesadzam, dosadzam, zmieniam i ciągle się uczę.

Mój ogród podzielony jest na 3 zasadnicze części:
1) ogród frontowy - który bardzo lubię i myślę, że nie wymaga zmian.
2) ogród za domem przy tarasie - ten poza jedną rabatką także uważam za skończony
3) ogród bardziej naturalistyczny, który łączy użytkową część działki z miejscem na basen, trampolinę i domek dzieci.

Chciałabym abyście pomogli mi zrobić porządek z jedną z rabatek.
Powstała ona jako jedna z pierwszych z różnych roślin, bez ładu i składu. Z racji tego, że rośliny które na niej rosną są już dość duże chciałabym część z nich zostawić i wykorzystać. Błagam!! Pomóżcie!! Co tu zrobić aby rabatka ta miała ręce i nogi.

Przedogródek pod dębem 22:11, 18 cze 2018

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Agnieszkę warzywnik zainteresował,
podziwiam Twoją żonę, że towarzyszy Ci w spełnianiu pasji

I powiem Ci , że po wczorajszym spotkaniu u Kapiasa niezwykle prawdopodobnym jest, że 8 lipca widzimy się w Wojsławicach

Ooooooooooooooo!
Tak się cieszę.
Szczegóły spotkania dogadamy przed wyjazdem
Ogród z rzeźbą 22:10, 18 cze 2018

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)
Te podokienne rabaty wyglądają obłędnie. Świetnie współgrają z bryłą domu.

Haniu, oj bardzo Ci dziękuję. Chyba puchnę z samozadowolenia oczywiście. Na każdej rabacie są jakieś niedoróbki, których na zdjęciach nie widać, tzn. czasami je pokazuje. Na podokiennej z hortensjami trzeba przedłużyć szpaler hortensji na całą długość domu, aktualnie powojnik, który kwitł na kratce, leży splątany na ziemi. Na Jordanowej jeszcze hosty i trawy muszą się rozrosnąć, jest trochę pustego miejsca, na zdjęciach tego nie widać.

Pashmina, zachwycam się nią:

W towarzystwie z Heidi Klum:

Ogród z rzeźbą 22:01, 18 cze 2018

Do góry
Bumblebee napisał(a)

Niezmiernie podoba mi się ten rododendron, czy jest możliwe, że to "Królowa Bona"?

Aniu, nie to na pewno nie jest Królowa Bona. To jest mój nn, w ubiegłym roku próbowałyśmy z Kasią_CS ustalić nazwę, bo ona ma bardzo podobny albo może nawet taki sam, ale za licho nie pamiętam co myśmy poustalały. Charakterystyczne jest to, że liście ma pokryte kutnerem, kwitnie na początku intensywnie różowo a później kwiaty jaśnieją.

Jeszcze raz tawułkowo na Jordanowej, w tym roku naprawdę ładnie zakwitły, napatrzeć się na nie nie mogłam.

Przedziwny Ogród 22:01, 18 cze 2018

Do góry
mira napisał(a)
Jakiej pychy - teraz wszystko jest najpiękniejsze - nic tylko siedzieć i podziwiać - pięknie

Masz rację. Teraz ogrody są najpiękniejsze

Skąpana w słońcu 21:59, 18 cze 2018

Do góry
Kasya napisał(a)

no wlasnie, bardzo lubie ten typ mysle czy ballerina czy mozart czy inna ?

Kasiu, ja bardzo lubię róże mieszańce piżmowe. Oprócz Baleriny mam jeszcze róże Paganini. Wspaniała, długo kwitnie. Ja nie lubię czerwonych róż, ale ta mi się podoba. Właściwie to ona ma malinowy kolor.

Kolejna wspaniała róża to Bouquet Parfait. Mam ją od tamtego roku a zauroczyła mnie na całego. Szybko zbudowała krzak, boskie kwiatuszki, które długo kwitną

Małymi kroczkami do celu... 21:54, 18 cze 2018

Do góry
paulina_ns napisał(a)

Iwonko ja też właśnie czytałam dużo pozytywnych opinii o niej i już wiem dlaczego piękne ma kwiaty, chociaż słabo pachną, ale mi to nie przeszkadza. Swoją właśnie udało mi się kupić lokalnie w szkółce, wybrałam sobie ładny krzak, już dosyć wysoki, a nie 20 cm proszę dla Ciebie, zdjęcie z dzisiaj, na razie ma pojedyncze kwiaty, ale liczę,że w przyszłym roku będzie dużo lepiej

Dzięki za zdjęcie.
I stało się. Dzisiaj kupiłam Ascot . Akurat mieli u mnie w ogrodniczym. Nie ma już kwiatów ,bo przekwitły i je wycięli,ale jest to ładny krzaczek. Jestem bardzo zadowolona. Myślę jeszcze ,żeby kupić różyczkę Mariatheresię.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:54, 18 cze 2018

Do góry
Kasya napisał(a)

A zastanawiam się zawsze jak sposób urządzenia ogrodu ma się do charakteru człowieka wydaje mi się to ciekawym tematem

Pszczelarnia napisał(a)

Ciekawy temat.

Jeśli się pisze na jakimś forum kilkanaście miesięcy, to z pewnością pewne elementy "charakterku" stają się widoczne (czytelne).
Nie lubię długotrwałego, szczegółowego planowania. Wystarczy mi zarys, a potem musi być działanie. Męczą mnie przedłużające się procesy decyzyjne. Lubię się rzucać na głęboka wodę, bo raz kozie śmierć. Cenię sobie różnorodność w każdej postaci, bo poszerza horyzonty (od Sasa do Lasa)
Zawsze wolę najpierw usłyszeć złą wiadomość.

Ogród z rzeźbą 21:54, 18 cze 2018

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Jordanowa niezwykła. I klon w zachodzącym słońcu i nie tylko klon, i nie tylko w zachodzącym słońcu.

O Minerwę chciałam zapytać, czy jak przekwita to do końca rozchyla swoje płatki, lekko jaśniejąc w środku i pokazując biały środek?

Oj Ewuś, ale mi zadałaś trudne pytanie z tą Minervą. Taką mam fotkę jak przekwita, ale środka nie widać:

Trzeba zapytać Jolanki z Ogrodu z uśmiechem, ona ma Minervę, może ma lepszą informację ode mnie.

Jordanowa z kwitnącymi w pełni tawułkami:

Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 21:54, 18 cze 2018

Do góry
Varella w przekroju obciętego czubka nie ma wyjedzonej dziurki. Zdjęcie gąsienicy poniżej, zdjęłam wszystkie, które znalazłam.
Dzisiaj opryskałam Amistarem (tylko to miałam na stanie), proszę o wskazówki co robić dalej, najpierw oprysk na robala, czy na grzyba i jaki odstęp w dniach? Dziękuję z góry za pomoc.
Choroby i szkodniki cisów, cis - Taxus 21:50, 18 cze 2018

Do góry
butterfly napisał(a)
Przejrzalam caly wątek i chyba nie znalazłam odpowiedzi na moj problem...
Mam żywopłot z cisa juz prawie 10-letni.
1 cis dziwnie wygląda

A zaczelo sie chyba tak.

Wyglada jakby wszystkie przyrosty woisenne uschly...
Ale tez cos dodatkoego im dolega...

U pozostałych cisów na razie takich objawów brak (ale boję się żeby nie zarazily sie ...)
Jedyne co zauważyłam u tych pozostalych to pojedyncze zasychanie gałązek.
Wyglada jak samooczyszczanie się...

Motylku, dodaj jakiejś zasady do gleby i zrób oprysk na zamieranie pędów te zdjęcia końcowe najbardziej charakterystyczne. Ja też prowadzę żywopłoty 10-letnie , problem znany od 3 lat.

Te szczerniałe, to jak Toszka radzi.
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 21:50, 18 cze 2018

Do góry
zdjecia Varelli
Ogród Małej Mi 2017 21:50, 18 cze 2018

Do góry

Dla Bogdzi wysokosc rutewki.
Choroby i szkodniki sosen, sosna - Pinus 21:48, 18 cze 2018

Do góry
Proszę o diagnozę - czy to osutka i osnuja, czy jeszcze inna zaraza?
Do badania kosodrzewiny: Mops i Varella.
Jedna z varelek już cała brązowa, a na wiosnę myślałam, że brązowiejące igły to uszkodzenia mrozowe, tym bardziej, że reszta wyglądała obiecująco. Na chwilę obecną wszystkie już "coś" mają, w większym lub mniejszym stopniu. Chyba tak za bardzo się przejęłam brakiem opadów i gorącem, że przesadziłam z podlewaniem i je załatwiłam grzybem
A dzisiaj z tych zielonych jeszcze Varelli ściągnęłam kokony i gąsienice. Na Mopsach "obcych" nie stwierdziłam (na tyle na ile moja krótkowzroczność mi pozwoliła).
Mopsy:

Ogród z rzeźbą 21:48, 18 cze 2018

Do góry
AgataM napisał(a)

Witaj Od dawna jestem cichą podglądaczką Twojego ogrodu.
Jest uroczy, romantyczny i niesamowicie zadbany:0
Cudny dom i otoczenie
A w tych fotkach zakochałam się

Witaj Agato, cicha podglądaczko. Bardzo Ci dziękuję za tyle miłych słów. Z tym zadbaniem to jednak trochę na wyrost, wiesz nie pokazuje się bajzlowników. Czy romantyczny? Hmmm, myślę że to bardziej zdjęcia tak go pokazują. Romantyczny to on może będzie za parę lat. Ale bardzo się cieszę, że Ci się podoba

Hortensje wczoraj, troszkę bardziej rozwinięte, kwiatów chyba więcej niż w ubiegłym roku. Ciekawe czy też będą tak ogromne.

A z różanki jeszcze raz jarzmianki

I Lavender Ice:

Pszczelarnia 21:45, 18 cze 2018

Do góry
I na koniec rzepik lekarski, który jest piękny i pasuje do wszystkiego w moim ogrodzie i do mnie pasuje.

Zrobiłam mu sesję.

Ogród KasiWB - część II 21:44, 18 cze 2018

Do góry

Ogród KasiWB - część II 21:43, 18 cze 2018

Do góry
magnolia wśród hortensji - dawno temu posadzona i zapomniana )
Ogród KasiWB - część II 21:41, 18 cze 2018

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies