Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "skarpa"

Mata przeciw chwastom 20:42, 27 gru 2014

Do góry
Nie wiem czy ocet poradzi sobie, ale lepsze to niż Roundup (trucizna) w ogrodzie która jak widzisz nic nie dała.

Nie chodzi mi o taką matę jak pokazałaś, a siatkę przez którą mogą wyrosnąć rośliny.

Siatka do umacniania skarp

Nikt nie powiedział, że ogród w górach to prosta sprawa Nie musi być posadzone na każdym metrze, część może być skałą, a część z wysianymi roślinami. W części może wyrosną kosodrzewiny?

Ja sobie wyobrażam zasadzenie 600 metrów, sadziłam na tydzień kilka tysięcy bylin na zielonych dachach i jest to możliwe. Nie da się problemów rozwiązać przy pomocy jednego oprysku, potrzebna jest systematyczna praca, usuwanie także mechaniczne, wyrywanie z korzeniami. I oczywiście sadzenie ręczne.

Przede wszystkim pokaż jakieś zdjęcie bo naprawdę trudno coś doradzać tak na podstawie opisu, że skały, że stok, że łąka kwietna, ale gdzie? Jak? Może tak da się ułożyć kamienie, że stworzą się jakieś "kieszenie" na dodatkową ziemię. Matą nie ukisisz korzeni, trzeba chwasty wytępić.

Wiem, że ogród w górach ma szansę na istnienie, w tym roku byłam w takim ogrodzie i skarpa jest jeszcze większa niż piszesz, ale ludzie pracują wiele lat (kilkanaście).

Najlepiej załóż swój wątek albo pisz w wątku o skarpach.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/246-skarpa-w-ogrodzie

Poczytaj też o ogrodach skalnych https://www.ogrodowisko.pl/tag/ogrod-skalny

Zobacz też jak radzi sobie Agnieszka w Norwegii https://www.ogrodowisko.pl/watek/2196-norweski-ogrodek
Mata przeciw chwastom 20:01, 27 gru 2014

Do góry
Ocet. Brzmi wspaniale. Uwielbiam ten specyfik w domu. Pytanie.... Czy ocet poradzi sobie z korzeniami malin i z niecierpikiem. Niecierpek był zwalczany randapem dwa lata temu wiosną (dwa razy).... W tym roku niestety było go dwa razy wiecej i był dwa razy wiekszy.

Czy chodzi Ci o przykładowo taka mate?

Chodziło mi o wyłożenie maty, która spowodowałaby zakiszenie korzeni, które niewypalone przez randap zostałyby podspodem. Samo wysypanie ziemi to porażka. Nic nie da, bo chwasty przebiją sie natychmiast. Nie ma też szans na wsadzanie w ziemie dojrzałych siewek, jak wspomniałam patelnia w tym miejscu i pikowanie wypali rośliny (nawet do 50 stopni)jedynie siew od początku. Swoją drogą nie wiem ile bym musiała pracowac by siewkami zasadzac powierzchnie ok. 600 m2. Trzecia sprawa, skarpa jest naprawde kamienista. Wygląda jak zarośniete przez wiele lat gruzowisko - tyle kamieni - taki klimat w górach

Zastanawiam sie nad zrobieniem próby w najmniej zarośnietej cześci, w której nie ma niecierpka - 3x6 m. Może by sie udało. Tylko co o tym myślicie, doświadczeni, którzy zasadzali już coś i są tego owoce, albo kogoś kto robił łąke kwietną?

Może macie pomysły. A może doradzicie coś innego, co wyglądałoby dobrze? Ale chodzi o rozsądną cene .
Mata przeciw chwastom 09:42, 27 gru 2014

Do góry
Cześc wszystkim! Przepraszam za brak niektórych polskich liter (taki błąd w systemie).

Jestem zupełnie nowa i mam zamiar zagospodarowac cześc mojego ogrodu. Mieszkam w Zakopanem, mieście z surowym klimatem.
Mam bardzo stromą skarpe do zagospodarowania! Myśle że nachylenie siega 60% (cieżko ustac). Skarpa ma wymiary około 6 m x 100 m!! Całkiem spora i mocno nasłoneczniona (patelnia) Na dole obsadzona jest "żywopłotem" nierównym świerkowym Pod nim pieknie dziko - krzaki borówki czarnej, brusznicy, pojedyńcze małe krzaki malin, dziewiecsił bezłodygowy (niestety też młode krzaki wierzby) i młode jarzebiny. Natomiast na samej skarpie nad żywopłotem o zgrozo jest masa krzaków malin i niecierpka wielkokwiatowego (nie wiem skąd sie ten chwast nasiał, ale mnoży sie niemiłosiernie) i latem zdobi go odrobine wierzbówka kiprzyca. Prócz tego oczywiście masa chwastów w tym pokrzywy. Ponieważ ledwie sie tam stoi, nie kosimy jej. Maliniaki rosły dziko w tym miejscu na wiele lat przed powstaniem domu (teren przy lesie). Myślałam o założeniu łąki kwiatowej (chabry, czarnuszka, maczek kalifornijski, wyka, ostróżka, komosa itd. Tak żeby było kolorowo od wiosny do jesieni. Tylko nie wiem jak sie do tego zabrac!

Myślałam o tym by wszystko spryskac mocno randapem (wyrywanie to porażka, nie ma szans), założyc właśnie jakąs włóknine i na to nasypac niewielką ilośc ziemi i na to nasiona kwiatów. Skarpa jest strona, ale nierówna. Rycie w niej i posadzenie czegokolwiek graniczy z cudem - sam kamień!
Pomóżcie!
Kiedyś będzie tu ogród 23:08, 19 gru 2014

Do góry
Przemku słowa zachwytu jak najbardziej szczere i zasłużone. I powiem ci jeszcze, że mój małżonek zdziwiony dopytywał się co tak w tym roku warzywka na glanc opielone. Nawet nie wiesz jaki wpływ wywierasz na ludzi.
Bardzo jestem ciekawa twoich modernizacji i z ciekawością będę je śledzić.
Dlaczego nie lubisz serbów? Ja kocham wszystkie kłujaczki.

Co do moich planowanych nasadzeń- to nie skarpa, teren jest w miarę prosty. Ot, taka zwykła rabata. Zdjęcie zniekształca, bo robione ze skosu, z góry.
Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 11:03, 12 gru 2014

Do góry
Piotrze przyszłam do Ciebie w odwiedziny skuszona słowem skarpa bo temat "bliski memu sercu". Oglądjąc zdjęcia z lata poczułam się jak na wakacjach w innej strefie klimatycznej. Bardzo ładny i nietuzinkowy ogród. Pozdrawiam.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 23:05, 06 gru 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Cudnie ogólnie i w detalach. Jednak zima też potrafi być zaskakująco piękna

To dla nas ogrodników wielka radość i pociecha zobaczyć taką aurę, bo to unikalna chwila, jakże dla nas wyjątkowa, obrazy w nudnym i brzydkim ogrodzie same się malują i tworzą dla nas ekstra dodatkowe piękno

Skarpa z robinią akacjową

Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 19:08, 04 gru 2014

Do góry
iwonaal napisał(a)
Mam prośbę, mógłbyś obfocić staw

Ale tam teraz nie ma nic do oglądania Skarpa przekopana, drzewa łyse. Nuuuda. W przyszłym roku będzie duuuużo zdjęć
Kubusiowo II 03:47, 25 lis 2014

Do góry
Gosiu, a u Ciebie w ogóle chwasty rosną? bo moim marzeniem byłoby mieć tyle chwastówjest pięknie. Fajna będzie wiosną Twoja skarpa
Kubusiowo II 03:47, 25 lis 2014

Do góry
Gosiu, a u Ciebie w ogóle chwasty rosną? bo moim marzeniem byłoby mieć tyle chwastówjest pięknie. Fajna będzie wiosną Twoja skarpa
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 19:29, 23 lis 2014

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Są jeszcze jakieś siatki wzmacniające skarpy, możesz ewentualnie coś takiego spróbować.Zdjęcia różnych sposobów

Pani Danusiu,

pooglądam i poczytam - bardzo dziękuję; pocieszeniem jest fakt, że skarpa została usypana ok 6 lat temu, natomiast dopiero tej jesieni obsadzona - nie jest świeżym tworem ale nad jej stabilnością musimy jeszcze popracować

Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 13:53, 23 lis 2014

Do góry
Pani Danusiu,
bardzo dziękuję za odpowiedź i rady; skarpa jest niestety stroma; czarną folię ściągniemy; o kratce myśleliśmy tylko ale teraz poważnie rozważymy jej montaż.
Pozdrawiamy
Okrywanie-zabezpieczanie roślin na zimę 13:14, 23 lis 2014

Do góry
Nie okrywać. Podlać dobrze, wyściółkować korą przekompostowaną, wywalić plastik brezent ze skarpy, aby się nie osuwała zamontować specjalną "kratkę" skarpa jest nieco źle wyprofilowana zbyt wielki "garb" , powinna albo mieć murki, albo łagodniejszy stok, albo szerzej po prostu.
Kubusiowo II 14:50, 22 lis 2014

Do góry
Jużka no właśnie z tym połażeniem jest problem.... nie dość, że chora to jeszcze mnie zawiało i głową ruszać nie mogę, siedzieć w jednej pozycji nie mogę, chodzić nie za wiele, spać też nie.... także jest git! (cholera jasna! wrrrr)

Paweł z ojcem pojechali do Kubusiowa. Mają fotki porobić Podobno skarpa wygląda jak jeden wielki chwast.... Wcale się nie dziwię.... tyle mnie tam nie było
Ogród z łezką 23:07, 18 lis 2014

Do góry
Kindzia napisał(a)
Moja zarośnięta skarpa mi żyć nie dawała i wyplewiłam Mam z głowy, przynajmniej w marcu nie będę oglądać chwastów na niej. Zmarzłam jak pies przy tym plewieniu...i znalazłam krokusy i śnieżyce wylazłe...

Sasanki kwitną...

Kindziu różyczki i gailardia śliczne, ale niesamowite, że sasanki Tobie już kwitną a Twoja psiuna docelowo to jak duża urośnie? pozdrówka
Ogród z łezką 17:41, 17 lis 2014

Do góry
Moja zarośnięta skarpa mi żyć nie dawała i wyplewiłam Mam z głowy, przynajmniej w marcu nie będę oglądać chwastów na niej. Zmarzłam jak pies przy tym plewieniu...i znalazłam krokusy i śnieżyce wylazłe...

Sasanki kwitną...

Ogród wyrozumiały 12:20, 17 lis 2014

Do góry
tutaj jeszcze mi wpadła taka skarpa
1
Ogród u stóp klasztoru 22:35, 12 lis 2014

Do góry
skarpa wiosną do liftingu , cisy ładnie się zagęszczają i bujają do góry ...

Zielono mi! 16:24, 12 lis 2014

Do góry
Małgosiu - nie wiem, ale chyba erecta. Kupiłam kilka lat temu w markecie podczas likwidacji stoisk. Kosztowały 1 zł za sz. i nie miały etykiet. Takie resztki, których nikt nie chciał, a dały czadu.
Agnieszko, dzięki z miłe słowa. Cała ta skarpa to czysty przypadek, mus i konieczność -kryje tony gruzu po wyburzeniach, bo nie było co z nim robić No i tak wyszło...
A tymczasem jeszcze się złoci.
I czerwieni.
dzień dobryyyy 09:38, 07 lis 2014

Do góry
na razie mam w zasadzie... nic. Stan "zastany" Róg działki obsadzony tujami brabant do strzyżenia w żywopłot, próba ogarnięcia przedogródka (trawa powoli kiełkuje). Przesadzona na tył ogródka jodła koreańska i nabyta duża katalpa. Pośrodku wyrównanie ternu, z czego powstała skarpa (w najwyższym miejscu około 1m).

Na górnym terenie planujemy łąkę kwietną, na dole trawnik

Do zrobienia wiele, przez okres zimowy przemyślę jaki murek zrobić przy skarpie, rozplanujemy nawodnienie i prąd.

W tej chwili główny ogród wygląda tak:

teren około 900m

Skarpę chciałabym wykończyć czymś naturalnym, fajnie jakby także pełniła fukcje użytkową, np. do siedzenia przy palenisku, które planowane jest w miejscu obecnego gruzowiska z kamieni polnych zebranych z działki i spod tuj.

częściowo zaśmieciłam wątek Natemii, za co ogromnie przepraszam! tam trochę więcej o moich początkach, mam nadzieję, że uda się przenieść gdziekolwiek albo skasować
https://www.ogrodowisko.pl/watek/5098-prosba-o-pomoc-w-wykonczeniu-rabat?page=2#post_7
Prośba o pomoc w wykończeniu rabat 16:09, 06 lis 2014

Do góry
skarpa skłąda się w zasadzie z prostych linii, prześlę aktualne zdjęcie jak dam radę zrobić za dnia, to chyba rano, przed pracą.
miejsce drewniane - na siedzenie, fajny pomysł. Ale czy bloczki nie są zbyt surowe? Myślałam o czymś bardziej naturalnym, jakieś kamienie, łupki, itp
oglądam własnie: https://www.ogrodowisko.pl/watek/302-murki-oporowe

może tutaj coś znajdę

Domek mam raczej bez charakteru, ani nowoczesny ani w starym stylu. Kupiony z rynku wtórnego, więc wyboru nie było. Sąsiedzi nazywają go stodołą
tutaj "ogród" zaraz po zakupie. Obok bliźniaczy domek, sąsiadów.
Wygląda jak wygląda, ale go lubie, bo jest to pierwszy nasz wspólny zakątek. Staram się jakoś zaaranżować najbliższą okolicę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies