Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "tawuły"

Z południa Polski - ogród Marzeny 00:30, 04 sie 2016

Do góry
Fajne tawuły i rozplenica mam na gwizdku i uwielbiam je
Z południa Polski - ogród Marzeny 23:05, 03 sie 2016

Do góry
Pinkne tawuły, ostatnio chodzą mi po głowie. Mam dwie, ale tak je lubię, że chyba gdzieś jeszcze muszę je wsadzić, próbowałam rozmanażać ale mi nie wyszło, może spróbuję jeszcze raz, bo ta odmiana jest tylko w jednej szkółce obok mnie.
Z południa Polski - ogród Marzeny 22:55, 03 sie 2016

Do góry
Oto moje dokupione tawuły Golden Princes oraz rozplenica Hameln
Anna i Ogród 22:16, 03 sie 2016

Do góry
anna_t napisał(a)

Ania a czy to nie est ta rabata którąchciałaś z inspirki Danusi tworzyc?róża nie zaburzy Ci tego?

Tak to ta sama.
Ale cały czas ciąży mi to że ją ściągnęłam.
Teraz jak tam zrobiłam taki warzywniak to ta rabata całkiem ni w pięć ni w dziesięć tam nie pasuje. Muszę ją trochę na wiejską zrobić bo jest za sztywna i taka dziko podobna róża pomyślałam że tam zagra a może i dwie.
Tam nie ma żadnej rośliny która mogłaby kolidować z różami są bukszpany, berberysy, tawuły, hosty, żurawki i cis duży.
Z południa Polski - ogród Marzeny 21:39, 03 sie 2016

Do góry
Jola, walka z chwastami do następnego razu wygrana rozplenica była stosunkowo tania, więc się skusiłam i nawet myślę czy po dwie jeszcze nie pojechać byłyby 3. Ale spokojnie. Jeszcze nie wsadzona. Tawuły nie wsadzone jeszcze też. Ale tawuły akurat mi się podobają i na pewno powtórzę na kolejnej rabacie z tym że posadzę gęsto żeby się wałek zrobił.
Z południa Polski - ogród Marzeny 17:55, 03 sie 2016

Do góry
A ja wczoraj kupiłam 4 tawuły Golden Princess oraz rozplenicę Hameln.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 22:25, 02 sie 2016

Do góry
Chagallko ja jestem romantycznym pragmatykiem. Ogród to nie ma być mordęga, tylko coś, co karmi duszę. Nie ma u mnie roślin, które wymagają systematycznych zabiegów. Szkielet tworzą drzewa i duże krzewy posadzone w grupach
W narożnikach rosną grupy brzóz, daglezji i świerków serbskich. W rabatach między krzewami też są wsadzone drzewa. Krzewy to derenie, tawuły szare, nippońskie, krzewuszki, pęcherznice, berberysy, lilaki, kaliny, bzy. Są niedrogie, zagospodarowują 2-3 metrowy pas rabat, dają tło i kolor, kwitną. Nic przy nich nie trzeba robić. Tworzą coś w rodzaju nieformowanego żywopłotu. Pomiędzy nimi wplecione są hortensje, róże, jakieś kolumnowe i kuliste zimozielone (żywotniki, jałowce, kosodrzewiny). Byliny rosną głównie z brzegu. Te z żelaznego zestawu: kocimiętka, szałwia omszona, rozchodnik okazały,zwykła jeżówka, przywrotnik, astry bylinowe. Do tego trochę traw.
Koniec lipca 2013

Komendówka 17:40, 02 sie 2016

Do góry
Poza tym zakupem, rozpoznanie wypadło marnie. Tawuły wszędzie żółciutkie jak kurczaczki, a ja chcę zielone. Z drzewami, bo szukam czegoś w miejsce grujecznika - nyndza. Chyba szkółki czekają na koniec sierpnia i wrzesień. Rudbekia "Goldsturm" w cenie 12 zł za sadzonkę. Na łany przyjdzie mi poczekać dłużej niż myślałam.
Ogród tworzony z pasją 10:34, 02 sie 2016

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Pięknie u ciebie, można naprawdę oko nacieszyć. Lubię tu zaglądać mimo że nie zawsze napiszę. Zapytam przy okazji, w jakiej odległości sadziłeś tawuły na obwódkę?

Bardzo mi miło.

Tawuły różnie sadzę. Niektóre mam co 40 cm, a inne co pół metra. Wszystkie się złączyły, tylko po prostu dłużej to trwa.
Z południa Polski - ogród Marzeny 09:56, 02 sie 2016

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Tawuły się ładnie zielenią na nowo po cięciu. Tą rabatę mam przedłużoną o 3 metry ale dosadzę tam tylko tawuły bo jest coraz węziej i berberysy już się na pewno nie zmieszczą.

Super ta rabatka, zrobiona ze zwykłych roślinek, a połączenie dało super efekt.
Z południa Polski - ogród Marzeny 06:37, 02 sie 2016

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Tawuły się ładnie zielenią na nowo po cięciu. Tą rabatę mam przedłużoną o 3 metry ale dosadzę tam tylko tawuły bo jest coraz węziej i berberysy już się na pewno nie zmieszczą.

Ale super rabata wyszła
Z południa Polski - ogród Marzeny 22:49, 01 sie 2016

Do góry
Marzenaka napisał(a)

Bardzo ładna rabatka, dodać kwiatuchy jakieś albo trawy i będzie miodzio
Ogród tworzony z pasją 22:34, 01 sie 2016

Do góry
Pięknie u ciebie, można naprawdę oko nacieszyć. Lubię tu zaglądać mimo że nie zawsze napiszę. Zapytam przy okazji, w jakiej odległości sadziłeś tawuły na obwódkę?
Z południa Polski - ogród Marzeny 22:25, 01 sie 2016

Do góry
Marzenaka napisał(a)

Bardzo fajna rabatka
Z południa Polski - ogród Marzeny 18:15, 01 sie 2016

Do góry
Atacama pod lasem 09:34, 01 sie 2016

Do góry
Ale ze mnie roztrzepaniec. Wchodziłam na Twój wątek po linku w stopce i nie zauważyłam, w jakim dziale piszesz.
Pociągnęłabym ten rząd hortensji po całości. To front, więc się sprawdzi. Dla uzupełnienia klasyki zestawienia przydałoby się między hortensje powtykać wysokie trawki. Żeby nie było tak elegancko i nie zgrzytało z zapłociem można powtykać najzwyklejszą jeżówkę różową, wysokie astry marcinki. Szkielet byłby formalny, a uzupełnienia frywolne. W nogach jesienią powtykać cebulowe np. rzeczkę szafirkową, tulipany w kępie (w kółeczku 6-8 sztuk), żonkile. Najniższe piętro to mogą być żurawki, niskie tawuły japońskie, kostrzewa- sadzone plamami. Im mniejsze, tym więcej sztuk. Zrób sobie gdzieś z boku rozsadnik. Kup 1-2 sztuki np. żurawek, posadź gdzieś z boku, zaczekaj aż podrosną (miesiąc-dwa), a potem podziel na kilka. Wsadź podzielone. Żurawki są drogie, a przy robieniu rabat potrzeba ich czasem kilkanaście- kilkadziesiąt.
Ogród z pergolą 21:02, 28 lip 2016

Do góry
Filemon24 napisał(a)

tylko tawuły ci będą kwitły na różowo więc ja bym ich nie dawała
ta albiflora kwitnie na biało i jest w tej szkolce co jutro po śś jadę
https://ogrodeus.pl/tawula-japonska-albiflora
Ogród z pergolą 20:51, 28 lip 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
muszę je na zywo zobaczyć
to jak limonke wprowadzę to moze tawuła golden princess jeszcze albo albiflora moze? też na kostke?

tylko tawuły ci będą kwitły na różowo więc ja bym ich nie dawała
Ogród dla moich synków 19:31, 28 lip 2016

Do góry
Marga napisał(a)
Silverki z szerszej perspektywy

Z drugiej strony szpaler tawuły szarej. Też bym je czymś podsadziła. Nie patrzymy na budowlę

I razem. Pomiędzy kulami ma być ławka a z tyłu Anabellki

Wszelkie pomysły mile widziane
Czy zostawić tak jak jest?

mógłby być tam jakiś kolor może żurawki albo hosty,albo rozchodnik ?
Ogród dla moich synków 13:05, 28 lip 2016

Do góry
Silverki z szerszej perspektywy

Z drugiej strony szpaler tawuły szarej. Też bym je czymś podsadziła. Nie patrzymy na budowlę

I razem. Pomiędzy kulami ma być ławka a z tyłu Anabellki

Wszelkie pomysły mile widziane
Czy zostawić tak jak jest?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies