Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:20, 14 wrz 2016

Do góry
ivo napisał(a)
Reniu jaką odległość masz między grabami a tujami ?

Mogę jutro zmierzyć ... nie pamiętam ale jakoś niedużo ... ok 60cm ... bo nie zapominaj, ze ja mam b.wąskie rabaty

PS Iwonko a jak to jest u Ciebie z tą rabatą bo nie moge się tam polapać? - Ty miałaś kiedyś taki projekt na polączenie gracków z rozplenicami?
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:26, 14 wrz 2016

Do góry
Elinko, problem jaki zapodałaś wymaga kilkugodzinnego analizowania ze znajomością wszystkich roślin zaprojektowanych.
Trzeba dogłębnie poznać projekt i zamysł jaki pokierował takim doborem zastraszającej gatunkowo ilości roślin.
Tym bardziej, że ów projekt stylem i doborem roslin dalece odbiega od forumowego.
Z motyką na słońce 19:45, 14 wrz 2016

Do góry
fajny projekt Asia
ja mam pytanie do Asi constans, czy Wy siedzicie czasem na działce cały dzień? bo dobrze by było zebyś mogła sprawdzić jak się siedzi na południowym tarasie
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 16:11, 14 wrz 2016

Do góry
Dlatego też, pierwsza moja myśl dotyczyła tych serbów. Wyczytałam tym razem (żeby uniknąć zarzutu), że one rosną bardzo wysokie. Można formować, ale jak to gdzieś czytałam- później, to trzeba by chyba wóz strażacki zamawiać No i chyba takie trzy kolosy też w pewnym momencie przestałyby się równoważyć wysokościowo z resztą rabaty? Tak na swoje laickie oko, to powinnam jest sadzić ze dwa metry od ogrodzenia i ze 4 od siebie? To jeśli półka ma 10 m długości wychodzi mi, że zostaje 2 m do zagospodarowania resztą (2 od siatki, 4 od serba, 2 na rozrost).

Ja tam widzę brzozy z białym pniem, ale tylko widzę (bo byłyby ślicznie zwiewne- z tą lawendą- mniam, mniam!) bo wiem, że też rosną ogromne, spijają wodę itd.

A może istotnie wydatkować się na trzy spore cisy, takie, żeby już było je widać, bez potrzeby czekania tych dobrych kilku lat? Nie wiem tylko gdzie ten buk powinien być umiejscowiony, bo jeśli te 3 cisy w rogu, to buk na środku już średniawo chyba?
Zgadzam się z głosami, że półka jest za duża na typową różankę- w sensie- same róże nawet z jedną ścianą z cisa i bukiem na środku. Za dużo tam miejsca, nawet gdyby tylko dokupić róż.

Projekt HAni bardzo mi się podoba, i chętnie poszłabym w ten deseń, tylko gdzie buk?
Wszyscy kochający buki- proszę o podpowiedź...
Z motyką na słońce 10:18, 14 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
Pani sprzedawczyni widzę doświadczona

Powiem Ci, że projekt ogniskowiska wybrałaś sobie pełen wypas: dużo pracy i dużo kasy w niego pójdzie. No ale jak pani sprzedawczyni rzekła.

Idę kombinować

Asia wiem, wiem...ten ogród to moooże za 3-4 lata będzie wyglądał jako tako, ale mam nadzieję, że mój Marcin się nie zbuntuje i mnie z nim nie zostawi, bo co ja sama? nic, kompletnie nic
Z motyką na słońce 10:11, 14 wrz 2016

Do góry
Pani sprzedawczyni widzę doświadczona

Powiem Ci, że projekt ogniskowiska wybrałaś sobie pełen wypas: dużo pracy i dużo kasy w niego pójdzie. No ale jak pani sprzedawczyni rzekła.

Idę kombinować
Z motyką na słońce 09:10, 14 wrz 2016

Do góry
makadamia napisał(a)
To już wiem co mnie zmyliło! Te chwasty na samym przodzie zdjęcia!
Nie wpadłam na to, że one na alejce rosną!

A w miedzy czasie, bo właściwie czemu nie, machnęłam jeszcze propozycję domku całkiem przy alejce.
Projekt właściwie ten sam co u Makusi.

I teraz tak - na tym etapie można wszystko: kółka, prostokąty, więcej trawnika, mniej, domek od północy, od wschodu. Skolko ugodno. Papier wszystko przyjmie

W tym momencie musimy ustalić położenie domku, bo płyty fundamentowej nie przeniesiecie, jak się koncepcja zmieni

Także nie przejmuj się teraz tym ,czy to ułożenie kółek bardziej Ci pasuje czy tamto, tylko decyduj czy taras na południe czy bardziej na zachód, gdzie zmieści się główny kawałek trawnika (powinien być przed tarasem, a ognisko trochę z boku), gdzie cień, a gdzie słońce ma być (przy ognisku drzewka nie posadzisz - z tego względu też pierwszy projekt najlepszy, bo tam by się zmieściło a w pozostałych nie bardzo).

Aha, i jeszcze jedno - przy tym ostatnim ustawieniu wypada, żeby do domku były drugie drzwi wejściowe. W pozostałych dwóch wystarczy wejście przez taras. Ta decyzja też wpływa na koszty.

No, to myśl teraz koleżanko

Asiu, ten projekt mruga do mnie oczkiem tyle że domek jednak tarasem na południe (czyli tak jak stoi model) może troszkę bym go przesunęła ciut bliżej alejki
Mój blok stoi tak jak działka i okno pokoju mam na wschód ale zasłoniony jest przez blok naprzeciwko i stwierdziłam, że ja bardzo stęskniona jestem za słońcem, światłem Tylko czy ja te koła wyznaczę?
Z motyką na słońce 08:53, 14 wrz 2016

Do góry
makdamia - Asiuuuu, jesteś wielka! Dziękuję Ci za czas i energię tak myślałam że jak ktoś chłodnym okiem spojrzy to wyjdzie z tego super projekt Dziękuję kochana :-*
Projekt ogrodu za szeregowcem 08:37, 14 wrz 2016

Do góry
Dobry projekt, tylko ułożenie kostki mi się nie podoba.
Duży plus za schowek na narzędzia (jeszcze nie wiesz, jakie to będzie potrzebne).

Placyk dla dzieci bardzo dobrze rozwiązany. Można go po prostu wysypać piaskiem. Będzie bardzo wygodny, a przez oddzielenie go od trawnika jest szansa, że piasek "się" nie rozniesie po ogrodzie i do domu. Chociaż z drugiej strony, zabrudzi się od liści, gałązek itd....
Widziałam na różnych placach zabaw podłoże gumowe - takie jakby kwadraty z pianki. Nie mam pojęcia jak to się nazywa. Podobno drogie, ale bardzo fajne i bezpieczne. A może po prostu sztuczną trawą wyłożyć?

Rozumiem, że wolicie linie faliste niż proste, tak?

A wracając do gleby - mam nadzieję, że przekopaliście ten czarnoziem z ziemią macierzystą. Toszka - która jest tu największym ekspertem w pielęgnacji ogrodu, zawsze bardzo to podkreśla: warstwy ziemi muszą być ze sobą przemieszane, bo inaczej prawidłowe procesy nie mogą zafunkcjonować.
W tą "świętą trójcę" o której pisałam wyżej zaopatrz się obficie przed rozpoczęciem nasadzeń.
Projekt ogrodu za szeregowcem 08:17, 14 wrz 2016

Do góry
Dzięki wszystkim za odpowiedzi
A ile cm to takie minimum na rabtę?
@makadamia, Wieczorem wrzucę projekt, z stanem obecnym - mam ochotę pokombinować,
Odnośnie gleby, to obecnie: ~15 cm czarnoziemy, poniżej pdłoże gliniaste.

Podoba mi się też taki projekt (proporcje ogrodu bardzo zbliżone):

Tylko nie wiem jaka mogło by być powierzchnia pod "placem zabaw"
Projekt ogrodu za szeregowcem 21:17, 13 wrz 2016

Do góry
Hej
Fajny projekt i założenie podziału ogrodu.Przemyslałabym jednak wielkość kół trawnika i proporcje trawnik-rabaty.wydaje mi się ze odległość między krawędzią kół a płotem jest stanowczo za mała-ciężko będzie zmieścić tam jakiekolwiek nasadzenia.Sama popełniłam podobny błąd i potem corocznie powiększalismy rabaty.Nie wiem także czy na pewno robić obrzeza z kostki,są ładne ale stosunkowo trudne w zmianach.Koliste trawniki wyglądają pięknie z kancikiem.Powodzenia

Ogród Nety- moje marzenie 15:02, 13 wrz 2016

Do góry
anbu napisał(a)
Lubie porządek i to bardzo
Nie lubię nieporządnych roślin, śmieciuchów, kłębowiska

A teraz chyba modne są ogrody naturalistyczne Z naciskiem na chyba Za bardzo się na tych stylach nie znam, wiem tylko co mi się podoba i tego się trzymam

Anetko ale u Ciebie też widzę zamiłowanie do porządku, pokuładania dlatego będzie ciekawie - tak sobie myślę

Ja z tym podobaniem to mam tak różnie, bo podoba mi się dużo rzeczy, zwłaszcza jak sa ładne , a dopiero później dociera do mnie, że to nie dla mnie, albo, że po jakimś czasie by mnie to męczyło, nudziło itp. Tak mam jak oglądam piny- wszystkie wydają się piękne, takie wymuskane.
Na poczatku podobały mi się takie typowe nowoczesne ogrody, ale jak pomyślałam, że musi panowac tam rygor, wszystko pod linijkę, nic nie dosadzę, to stwierdziłam, ze to nie dla mnie.
A z drugiej strony ogród naturalistyczny chyba też nie do końca, jeśli oczywiście dobrze odróżniam ten styl, więc coś pośrodku

Aniu a Ty masz projekt ogrodu? Bo w Twoim wątku wygląda bardziej jakbyś realizowała zamysł, a nie planowała. I zastanawiam się, czy to tak spontanicznie, czy według projektu?
Z motyką na słońce 11:10, 13 wrz 2016

Do góry
To już wiem co mnie zmyliło! Te chwasty na samym przodzie zdjęcia!
Nie wpadłam na to, że one na alejce rosną!

A w miedzy czasie, bo właściwie czemu nie, machnęłam jeszcze propozycję domku całkiem przy alejce.
Projekt właściwie ten sam co u Makusi.

I teraz tak - na tym etapie można wszystko: kółka, prostokąty, więcej trawnika, mniej, domek od północy, od wschodu. Skolko ugodno. Papier wszystko przyjmie

W tym momencie musimy ustalić położenie domku, bo płyty fundamentowej nie przeniesiecie, jak się koncepcja zmieni

Także nie przejmuj się teraz tym ,czy to ułożenie kółek bardziej Ci pasuje czy tamto, tylko decyduj czy taras na południe czy bardziej na zachód, gdzie zmieści się główny kawałek trawnika (powinien być przed tarasem, a ognisko trochę z boku), gdzie cień, a gdzie słońce ma być (przy ognisku drzewka nie posadzisz - z tego względu też pierwszy projekt najlepszy, bo tam by się zmieściło a w pozostałych nie bardzo).

Aha, i jeszcze jedno - przy tym ostatnim ustawieniu wypada, żeby do domku były drugie drzwi wejściowe. W pozostałych dwóch wystarczy wejście przez taras. Ta decyzja też wpływa na koszty.

No, to myśl teraz koleżanko
Z motyką na słońce 10:33, 13 wrz 2016

Do góry
Opowiadaj, a ja w tym czasie wrzucę co obmyśliłam

Jak się chcesz od sąsiadów odgradzać, a frontem do tych pól i łąk, to ja bym stawiała domek w północno-wschodni kącik.
Idealnie i w całkowitym oderwaniu od realiów postawiłabym go po ukosie, żeby zasłaniał działkę od alejki i sąsiada.
W tej opcji masz z tarasu doskonały widok na pola (do tej działki niezagospodarowanej to bym się nie przyzwyczajała zbytnio).

Ale wszystkie domki pewnie pod linijkę, więc lepiej się trochę dostosować do sąsiadów:

Linie trochę koślawe, ale chodzi o pomysł.
Projekt prościutki i banalny, ale myślę że szkoda czasu i atłasu na jakieś wymyślne ścieżki, murki i skomplikowane linie rabat. No chyba że chcesz
Z motyką na słońce 19:49, 12 wrz 2016

Do góry
anna_t napisał(a)
no ja też w szoku jestem
a jaki będzie?masz jakieś inspirki, projekt?

Ania, na 4 stronie wątku projekt na tą chwilę wiem jakie ma mieć rozmiary i wygląd zewnętrzny - resztę jeszcze przegadujemy fundament juz wiemy teoretycznie jak sie robi, ściany to pikuś a z dachem pomoże znajomy fachowiec
Z motyką na słońce 19:45, 12 wrz 2016

Do góry
no ja też w szoku jestem
a jaki będzie?masz jakieś inspirki, projekt?
Mały ogród Kasi 12:10, 12 wrz 2016

Do góry
Kasiu ja trochę rozumiem Twoich sąsiadów.
Moja sąsiadka za płotem ma winnobluszcz. Jak go nie obcinam, to mi obrasta płot i wchodzi na całą rabatę, szeroką zaledwie na 1 m. Ja mam tam kompostownik i rozsadnik. Całe podłoże pod kompostem mam przerośnięte grubymi korzeniami tego winnobluszczu. Pasie się na moim. I niestety całe sezon obrywam ten winnobluszcz, bo musiałabym zrezygnować z tej części działki. To moje zaplecze za domem dobre właśnie na takie gospodarcze sprawy. I chciałabym żeby sąsiadka pilnowała roślinę po swojej stronie.
Do tego ma tam też maliny, które stale przerastają na moją stronę.
Muszę je ciągle usuwać, bo jak się kończy metrowa rabata, mam kostkę brukową i nie będę jej rozbierać by się pozbyć malin.

A Twoi sąsiedzi mają widocznie inny plan na zagospodarowania swojej działki, zwłaszcza że to małe areały przy bliźniakach są.

Ta sama moja sąsiadka ma brzozy które rosną nad moją działką, mam przez nie wiecznie parking zasypany gałązkami, liśćmi, kwiatkami. A teraz masę siewek do plewienia. Ale tu nie będę zbytnio narzekać, bo mam zieloną ścianę chociaż.

Od jakiegoś czasu jest moda na takie stodoły. Mam projekt indywidualny na podobną stodołę.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 08:48, 12 wrz 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Mamy i bardzo sie z tego cieszę
Sami robiliśmy, jedynie projekt dostaliśmy, który jednak później i tak korygowaliśmy Trawnik z wczoraj

Ależ piękny. Nawadnianie duuuużo daje. Już się w tym roku przekonałam o tym.
Teraz nie podlewam więc mam sino. Ponieważ jesień się zbliża więc już się tym nie przejmuję. Na wiosnę zacznę znowu nawadniać i nawozić. Po ostatnim rachunku za wodę to na ten sezon mam już dość.
Mały ogród Kasi 07:53, 12 wrz 2016

Do góry
Malgosik napisał(a)
Po raz kolejny stwierdzam, że lubię Twoje blaszaki.
Piękne jesienne dekoracje.
Natomiast co do żwirku nie jestem przekonana.
To znaczy do tej opaski żwirkowej.
Ja bym poprostu poszerzyła rabatę i całą lawendę też wyżwirkowała, by była jedna, cała, wyżwirkowana rabata.

Fajnie Gosiu ja także je lubię. Opaskę żwirkową przemyślałam przez weekend i nie będzie jej. Mam za to inny projekt w głowie. Jak znajdę czas to narysuję.
Mój ogród moja pasja. Kobieta szczęśliwa 19:33, 11 wrz 2016

Do góry
Toszka napisał(a)
Sylwik, pozwolicie, że się wtrącę - bo niewiele osób zauważa u Anuli grafik prac...wszyscy zauważają wielkość roślin ale nie kolejność sadzenia i planowania.

Anbu zaczęła od przygotowania podłoża (etap planowania pomijam, bo był wcześniej naszykowany) i sadzenia ram - żywopłotów, drzew w tych punktach które były oczywiste i niezbędne wzg. planowanych późniejszych nasadzeń, w tym roślin tak wrażliwych jak rodki czy klony palmowe. Owszem, dosadzone były dwa miskanty i szpaler hortek, bo one po pierwsze długo rosną, a po drugie wchodząw składową ram.

Przyszły rok to będzie czas na tzw. wypełniacze dużego gabarytu, czyli np. rodki, kule etc..
I jeśli Ani nie zbraknie sił to będą stopniowo dochodzić niskie wypełniacze, czyli byliny.

Kolejny rok to czas na sadzenie bylin, traw etc. Tu juz będziemy konkretnie dobierać rośliny aranżacyjne.

Na tym etapie prawdopodobnie dojdzie nawadnianie dopasowane do roslin.

Toszka zapewniam że wszystko widzę i obserwuje a także śledzę poczynania innych przy zakładaniu ogrodu,Anii także.Jestem pod ogromnym wrażeniem i doceniam ile pracy wkłada wraz z mężem w tworzenie!Wiem też że tylko Ci co nic nie robią nie popełniają błędów albo mają profesjonalne projekty.Choć w przypadku Anbu nawet projekt nie wystarczył i wzięła sprawy w swoje ręce
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies