Elinka
16:00, 14 wrz 2016
Witam,
Mam prosbe o pomoc w przerobieniu duzej rabaty naroznej przed wejsciem do domu.
Rabata zostala w tamtym roku czesciowo obsadzona zgodńie z projektem, jednak moja wiedza byla zbyt mala zeby przewidziec jak to bedzie wygladaj w realu i wyszlo plasko i balaganiarsko i malo ogrodowiskowo.
Do obsadzenia zostala pierwsza linia wzdluz ogrodzenia. Mialo to byc lustrzane odbicie czyli w rogy jodla a dalej derenie /49/ cyprysy ivonne /2/i pecherznica czerwona /68/
Nr 34 miala byc katalpa ale chce zmieńic na inne drzewa o kulistej koronie 3 szt moze platan alpens globe. Widzialabym tam tez trawy moze wokol kulek z bykszpana .
Na rabatce sa obecnie jalowce spartan/16/ niskie jalowce/13/ pieciornik/66,67/ irysy, suchodrzew /62/, tawulki /105/przy trawniku kulki bukszpanowe /41/, brzoza pendula /42/ a pomiedzy mimi na przemian liliowiec, lawenda, gozdziki, jest tez plama roz okrywowych, berberysy kolumnowe, jednym slowem duzy rozgardiasz.
Pomozecie mi to jakos uporzedkowac poukladac, trzeba dodaj jakies wysokie drzewa itp...
Dlugosc rabatki wzdluz ogrodzenia ok 15 m, szerokosc tez kilka matrow, ach i jeszcze jest tam dekiel od oczyszczalni do ukrycia.
Dodatkowo rabata ma lekki spadek do drogi, dlatego chcielabym jakos pdniesc wizualnie ten naroznik zeby nie bylo efektu zapadnietego naroznika. Droga jest od strony polnocno wschodniej, generalnie w zasadzie slonecznie caly czas bo dom oddalony i nie rzuca cienia
Prosze o jakies podpowiedzi bo sama ńic chyba nie wymysle.