Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat

Elinka 16:00, 14 wrz 2016

Witam,
Mam prosbe o pomoc w przerobieniu duzej rabaty naroznej przed wejsciem do domu.
Rabata zostala w tamtym roku czesciowo obsadzona zgodńie z projektem, jednak moja wiedza byla zbyt mala zeby przewidziec jak to bedzie wygladaj w realu i wyszlo plasko i balaganiarsko i malo ogrodowiskowo.
Do obsadzenia zostala pierwsza linia wzdluz ogrodzenia. Mialo to byc lustrzane odbicie czyli w rogy jodla a dalej derenie /49/ cyprysy ivonne /2/i pecherznica czerwona /68/
Nr 34 miala byc katalpa ale chce zmieńic na inne drzewa o kulistej koronie 3 szt moze platan alpens globe. Widzialabym tam tez trawy moze wokol kulek z bykszpana .
Na rabatce sa obecnie jalowce spartan/16/ niskie jalowce/13/ pieciornik/66,67/ irysy, suchodrzew /62/, tawulki /105/przy trawniku kulki bukszpanowe /41/, brzoza pendula /42/ a pomiedzy mimi na przemian liliowiec, lawenda, gozdziki, jest tez plama roz okrywowych, berberysy kolumnowe, jednym slowem duzy rozgardiasz.
Pomozecie mi to jakos uporzedkowac poukladac, trzeba dodaj jakies wysokie drzewa itp...
Dlugosc rabatki wzdluz ogrodzenia ok 15 m, szerokosc tez kilka matrow, ach i jeszcze jest tam dekiel od oczyszczalni do ukrycia.
Dodatkowo rabata ma lekki spadek do drogi, dlatego chcielabym jakos pdniesc wizualnie ten naroznik zeby nie bylo efektu zapadnietego naroznika. Droga jest od strony polnocno wschodniej, generalnie w zasadzie slonecznie caly czas bo dom oddalony i nie rzuca cienia
Prosze o jakies podpowiedzi bo sama ńic chyba nie wymysle.

Toszka 20:19, 14 wrz 2016

Lato2016 napisał(a)

Dziekuje Toszka, mam nad czym dalej myslec.
Zastanawialam sie nad polączeniem Berberysów, np. jasnego zielonego z berberysem czerwono-zielonym. Tylko nie wiem jakie gatunki i jak skomponowac.
Ten jest ładny: Berberys Thunberga 'Green Carpet'
Na początku chciałam tam posadzić Ligustr Aureum, ale tez zrzuca liscie.
Rabata będzie miała 1 m szerokosci na długości 20 metrów, pózniej będzie szerzej i może rosnąć coś innego, np. kwiaty.

Zupełnie nie rozumiem jaki efekt chcesz osiągnąć.
Berberysy gubią liscie, śmiecą, a ty tego nie chcesz. Dodatkowo kłują, a trzeba je strzyc. Berberys jest wybitnie światłolubny. Dodatkowo przeplatanka kolorystyczna wprowadzi chaos.
Berberys 'Green Carpet" jest płożący.
Lugustr jest światłolubny.
Nie obraź się, ale nie wiem czemu koniecznie ten mur chcesz obsadzić tanim kosztem i tanim efektem.
Toszka 20:26, 14 wrz 2016

Elinko, problem jaki zapodałaś wymaga kilkugodzinnego analizowania ze znajomością wszystkich roślin zaprojektowanych.
Trzeba dogłębnie poznać projekt i zamysł jaki pokierował takim doborem zastraszającej gatunkowo ilości roślin.
Tym bardziej, że ów projekt stylem i doborem roslin dalece odbiega od forumowego.
Elinka 21:27, 14 wrz 2016

Dziekuje Toszka, a gdybym tak ulatwila zadanie i powiedziala za zapominamy o tym co tam rosnie i zaczynamy od nowa. Nie trzeba bedzie analizowac i dostosowywac do tego co jest.
Chcialabym zostawic jedynie kulki bukszpanowe bo so przeciez ogrodowiskowe, a reszte potraktujmy jak by to byla pusta rabata. Dla mnie problemem jest jej wielkosc 15 m dlugosci na 8 szerokosci tam gdzie oczyszczalnie / to kolko/
Chcialabym to jakos podzielic moze , ale nie mam pojecia jak do tego powinno byc dosc elegancko bo to od frontu wobec.
A i zywoplot tez moglby zostac chyba ze zaproponujecie cos lepszego , czyli deren, cyprys ivone i pechernica po 3 z kazdego.
Moze teraz cos zaproponujesz plissss)
Toszka 23:09, 14 wrz 2016

Elinko, zaplanowanie nasadzeń to długie dyskusje idealne na własny wątek. Zima idzie i będzie czas na to.
Trzeba uwzględnić glebę, warunki wodne, nasłonecznienie, upodobania, zapotrzebowanie etc. Wszystko trzeba przeanalizować.
Już jeden projekt masz, moim zdaniem masa roslin jest nieefektowna, krótkotrwała w kwitnieniu i masa pojedynczo powtykanych, bez uzasadnienia roslin. Nie mnie oceniać czyjś gust i pomysł, ale domyślam się, że jesli przyszłaś na Ogrodowisko, to oznacza tylko jedno - niezadowolenie.

Elinka 23:37, 14 wrz 2016

Dokladnie, niezadowolenie.
Chcialam ogrod zlecilam projekt, a że nie vardzo wiedzialam co chce bo nie jedzilam po szkolkach nie znalam ogrodowiska wiec firma zaprojektowala cos co na papierze wydawalo sie ok, a teraz jest tak jak puszesz kupa roznych roslin powtykanych pkamami.
Co do warunkow , napisalam ze slonce caly dzien, woda tez ok bo jest linia kroplujaca, wymiary i ksztalt rez podalam.
Co do zimy to musze wcżesniej wymyslic bo skoro ogrodzenie jest to przed żima chce zakonczyc sadzenie i przerobki, bo tamta zime juz stalo i zima minela a ja nic nie wymyslilam
Toszka 00:01, 15 wrz 2016

Elinko, już ktoś zaprojektował ci roślinność biorąc pod uwagę dwa czynniki "słońce i linia kroplująca"... a gleba? A kierunki świata i nasłonecznienie rabat i co się z tym wiąże padanie cienia od drzew?
Wybacz, na szybko, w pośpiechu, bez analizy masz już projekt. My na szybko na forum nie działamy. Uczymy się ogrodnictwa od podstaw. Po to jest forum. Jesli chcesz projekt i to projekt w stylu Ogrodowiska to proponuję zwrócić się do Gardenarium, a Danusia zaprojektuje ci ogród profesjonalnie
Fama 07:16, 15 wrz 2016

Witajcie po małej przerwie; )
Może ktoś z Was ma pomysł co posadzić na prawo od sliwy wisniowej, między placykiem a tujami?  
Mi się tam marzy trzmielina emerald gold na pniu. Miejsca jest malutko, wiec nie poszaleje. Zakupiłam nawet trzy trzmieliny, ale obawiam się, że gdy sliwa się rozrosnie i tuje wystrzelą w górę, to ta słoneczna poludniowo-zachodnia rabata stanie się cienista i trzmieliny stracą swoje żółte zabarwienie  
Sadzac je czy lepiej coś innego,a trzmieliny przesadzić w inne miejsce?
Fama 07:39, 15 wrz 2016

Lato, ja bym zdecydowanie posadziła na murze zimozielony bluszcz hedera helix. Dzięki temu zyskasz ładne tło dla roślin i sporo miejsca na inne roślinki z przodu. Danusia ma w ogrodzie bukszpanowym przykład jeszcze węższej rabaty i sporo da się z nią zrobić.
Elinka 12:26, 15 wrz 2016

Toszka, przeciez nie oczekuje kompleksowego projektu w godzine, ale nie mow tez ze mam czas do wiosny. oprocz gleby podalam wszystkie niesbedne do zaproponowańia nasadZen warunki
polnocny wschod
Wymiary 15/8 m
Nawodnienie
Ksztalt tez jest
Nie rozumiem co jeszcze potrzeba zeby podpowiedziec czy. Ten naroznik obsadzic.
Gleba , ph nie znam a co do jakosci teren raczej gliniasty byle pole uprawne
Piszesz ze projekt mam owszem i sama go zaakceptowalam firma zrobila wg moich sugestii z tym ze sugestie byly zle bo i moja wiedza zla, np chcialam kolorowo i kwiatki to mam mnostwo bylin a teraz juz nie chce bo podobaja mi sie hortensja zurawki i bukszpany. Czy cos w tym zlego ze prosze o podpowiedzi . Przeciez wiele osob wkleja puste rabaty i dostaje propozycje prawie gootowego ukladu roslin.