A tu ciekawostka. Kupiona na jakimś bazarku i bez nazwy. Wg.mnie to carex ale nie mam pewności.
Czy trzeba ją przyciąć jak inne trawy? Znajdzie się jakiś znawca? Podpowiedzcie...
Ja dalej nie wiem co za choroba trapi moje tuje już od roku nie znalazłem skutecznego preparatu w tym roku dokonałem oprysku previcurem 1,5ml na 1litr oprysku i po 2tyg.topsinem 1,7ml/l oprysku i nic nie pomogło ich stan się tylko pogarsza a pogoda w ostatnim czasie była słoneczna
Ktoś potrafi pomoc lub do kogo się zgłosić kto się zna na chorobach
Ponieważ dawki które zastosowałem są bardzo duże i nie szczedzilem oprysku na każdą tuje
Elu, bo jak sie tak narobię na ogrodzie, to mi się już nic nie chce i nawet nie wiem kiedy zasypiam Ale żeby nie było tak pusto do daję pismo obrazkowe.
Pierwszy raz moje buksy maja tak dużo nowych przyrostów nie wiem czy to zasługa odżywki, czy tego że okrywałam na zimę.
Witam, proszę o pade odnośnie jednaj malutkiej SUCHEJ rabatki.
Wsadziłąm tam jak narazie 2 miskanty gracillimus i rozplenice japońską - te roślinki pozostały mi z innej rabaty i tam wylądowały (moge je przesadzić jesli sobie nie poradzą ale podoba mi się ich układ). Myslałam żeby dosadzić do tych traw albo rozchodniki albo lawende albo berberysy bordowe - w równym rządku (zaznaczone na zdjeciu na zółto). Doradźci co będzie rosnąć najlepiej na bardzo suchej, ubogiej glebie pod ogromnym drzewem - będzie założona linia kroplująca. Poza tym jest to rabata na wprost wejścia do domu więc fajnie by było gdyby w zimie tez wyglądała korzystnie.
Jak zrobisz żywopłocik z bukszpanu po całości to na hortki strong anabelle za nimi za mało miejsca będzie. Zobacz ile miejsca potrzebują już te obok tych kwadratów posadzone, a jeszce mocno się rozrosną. A bukszpany nie lubią jak coś do nich przylega, bo łapią grzyba wówczas i łysieją w tych miejscach. Lubią mieć przewiew.
Rośliny sadzone tak blisko podmurówki ogrodzenia rosą prawie jak w donicy betonowej, dlatego jest tym bukszpanom tam gorzej.
Widzę, że nowy ogródek będzie. Teraz przestawić się tylko ze skali mikro do makro i w jakiejś loterii wygrać