Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kolorowy ogród na piasku 19:32, 17 maj 2018

Do góry
Gocha napisał(a)

Viva a gdzie jest ta nowa rabatka ? Czy może na lewo od bramy. Jakoś kojarzę jakby w tym miejscu były kukliki w dużej ilości.
Vivo a w jakim celu są w tej rabatce te patyki z doniczkami ? Pytam bo mi sie podobają a gdzieś mam specjalnie kupione takie małe doniczki ceramiczne to może podobnie zrobię. Chyba że one są w jakimś celu np. do podwiązywania.?
Czy mogłabyś mi napisać odmiany kuklików te najładniejsze. Jeżeli znasz oczywiście. I czy kukliki po kwitnieniu też wygladaja ładnie bo chciałabym na obwódkę a nie wiem czy się nadają.
Buziaki

Tak to na lewo od bramy. Masz rację, że kukliki w dużej masie, nie pomyślałam, że piszesz o tych zwykłych. One rosną na rabacie za tym bordowym żywopłotem i tych to jest z czego skubać. Szkoda, że mówiłaś, że masz na nie ochotę.
Doniczki są bardzo ważne, mają aż trzy zadania do spełnienia Po pierwsze to taka ozdóbka po drugie jak mi potrzeba coś delikatnie podwiązać doniczka zmienia miejsce a po trzecie można tam wkładać słomę lub sianko i może jakieś pożyteczne owady zechcą zamieszkać. Takie małe a takie ważne
Nie widziałam takich doniczek w sprzedaży, te otrzymałam o serdecznej Koleżanki Ogrodniczki

Gosiu, nowych odmian kuklików jest dużo, ja mam zaledwie kilka i wszystkie,które mam dobrze się sprawują. Kolorystykę wybierzesz sobie taką jaka Ci się spodoba Na obwódkę jak najbardziej się nadają, bo te nowe odmiany cały sezon mają ładne liście. Zwykłe czasem w lecie brzydną ale można je przyciąć i ładnie odrastają. Nie mam dostępu do ubiegłorocznych zdjęć, pokazałabym jakie mają śliczne liście. Zrobiłam zdjęcie chyba w sierpniu, zachwycały mnie swoją zdrowotnością.
Pierwszą obwódką jaką miałam na swojej pierwszej rabacie bylinowej była właśnie z kuklików Sadzonki dostałam od koleżanki z pracy, szybko się rozrosły.
Zdjęcie z przed dwunastu lat

Pszczelarnia 19:31, 17 maj 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
(...)
Ewo, czemu ostatni rok łąki?

Bo łąka (prowadzona metodą organiczną - tylko wapnowana) przestała smakować krowom. Ostów nie lubią jeść. Więc teraz w przyszłym roku, będzie jakieś zboże. Ale wrotyczy, krwawników i dziurawców to mi nie brakło.

A teraz dla Ciebie temat bodziszków na rabacie bylinowej u Pieta Oudolfa, zdjęcia z Vlinderhof, sierpień 2017.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:29, 17 maj 2018

Do góry
Nawiozłam trawnik saletrzakiem. W nocy i w ciągu dnia popadało. Po ostatnich dawkach opadów rośliny zaczęły intensywnie przyrastać. Ogórki z kwietniowego siewu zdecydowały się na kiełkowanie i nie trzeba ich wysiewać powtórnie.
W ogrodzie niebiesko za sprawą kocimiętki i irysów.

Wystartowały piwonie.

warzywnik

Na rabacie okołostudziennej irysy zastąpiły kukliki.

Tajemniczy Ogród 19:18, 17 maj 2018

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)
Pogoda zrobiła się niefotogeniczna ,ale mi się ręce palą do zmian na frontowej, więc cyknęłam jej dwie fotki na szybko. Ma już zrobione plecki - wyrzuciłam grubasa jałowca (nie pytajcie, jakich argumentów musiałam użyć, by przekonać M...), róża New Dawn grzecznie, po radykalnym cięciu jesiennym zmarzła, dosadziłam więc kilka omorik i powiem Wam, że podoba mi się teraz ten mieszany żywopłocik. Wyszedł bardzo naturalnie. Jednemu świerkowi zostawiliśmy więcej miejsca - będzie rósł naturalnie, a chłopcy będą mogli sobie lampki powiesić
I...tadam! - zostało znalezione i posadzone moje drzewko - klon ściętolistny Warrenred "Pacific Sunset". Cieszę się nim jak dziecko! Już widzę oczami wyobraźnie tą jego piękną owalną koronę, przysłaniającą lekko dom.Dzięki, Dziewczyny, za wszystkie Wasze podpowiedzi! Haniu, liście ma rzeczywiście piękne, błyszczące. Za radą Właścicieli szkółki, lekko przycięłam mu czubek, bo ma narazie wyciągnięty kształt.
Posadziłam wzdłuż chodnika turzyce Amazing Mist. Malepartusy czekają na zmianę, dziś mają przyjść Gracki
I teraz pytanie, co dalej??? Chodzą mi teraz po głowie dwa pomysły, czym podsadzić klona:
- czy przy brzegu cypla posadzić nieregularnie ze trzy sadzonki róży okrywowej Aspirin Rose, a dalej...? No właśnie nie wiemTrochę mi szkoda wywalać tych niskich jałowców z limonkowymi przyrostami, bo ładnie grają z liśćmi klona..O, a może coś limonkowego...hmm..
- czy przy brzegu posadzić kilka niziutkich azalii lekko różowych lub białych, a za nimi sosny górskie??
Dalej, dla przypomnienia rosną hortensje Diamant Rouge.
I jeszcze jedno: Wywalić Hakuro? I ci z bordową śliwą? Poradźcie coś, proszę....

Wpadnij do mnie wrzuciłam dzisiaj zdjęcia z ogrodu Znajomych z cudnie przycinanymi przy ziemi jałowcami
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 19:02, 17 maj 2018

Do góry
Anusia napisał(a)

Mirella to jet to miejsce.
Po jednej i po drugiej stronie ławki mam posadzone bzy. Tylko ten pierwszy nie rusza. Ma pąki. Nie wiem czy czasem nie przymarzł. W podobnej sytuacji jest perukowiec. Od dołu wypuścił liście. Reszta ani dudu. Niżej Molinia od Ewy, podzieliłam. Z dwóch mam pięć. Dalej niech się rozrasta Następnie pod tujami ptasie łapki od Iwonki oraz przymiotna. Pomiędzy żywotnikami dereń oraz pęcherznica. Na samym końcu tawuła japońska.

To może za ławeczką dasz hortensje bukietowe, jakieś wysokie. Wbrew pozorom obsadzanie na szybko dużego terenu nie jest łatwe. Pięknie będzie.
Szarobiałego ogrodowe początki. 19:00, 17 maj 2018

Do góry
Rejzi napisał(a)
Szaro-bialy a tu tyle kolorkow Pokaz graby- daly rade?

Z czterech grabów trzy żyją. Jeden ładny, dwa średnie. Sadzone praktycznie z gołymi korzeniami, a gabaryty spore. Rosły tworząc kulę i dlatego z jednej strony gołe. Trochę mi wstyd za zielsko.

Weigela - krzewuszka 18:59, 17 maj 2018

Do góry

Mam prośbe jak przyciąć moja krzewuszke i kiedy.
Rododendronowy ogród II. 18:37, 17 maj 2018

Do góry
Bogdzia napisał(a)
To kilka zdjęc dzisiejszych , jedne lepsze inne gorsze , sami zobaczcie.

Gdzie te gorsze??? Samo cudo widzę
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 18:33, 17 maj 2018

Do góry
margaretka3 napisał(a)

Chyba ktoś jeszcze miał, ale nie pamiętam. Kondzio miał, ale po którejś zimie mieć przestał. Trzeba będzie się ubezpieczyć i zebrać nasionka.
Lubisz irysy...

Aga, masz knautię? Jest świetna.

Dziękuję Irysy są w mojej trójce ukochanych roślin. Wiesz o co się do Ciebie uśmiecham?

Mam knautię,a raczej knautia ma mnie. Mojego wzrostu, zagarnia moje bylinówki, świetnie się rozsiewa...

Wielicka przygoda ogrodowo / remontowa 18:30, 17 maj 2018

Do góry
Dziękuję wam bardzo za rady.
Ta niebieściutka szalwia jest śliczna, tylko gdzie ja ja kupię? Idę szukać.

A w przerwie obiadowej kupiłam to :
Ogrodowe marzenie Mrokasi 18:29, 17 maj 2018

Do góry
mrokasia napisał(a)
Polało wczoraj solidnie i pięknie podlało rośliny. Wszystko takie świeże i soczyste .
A chwasty urosły przez noc jak dzikie, mam mnóstwo pielenia.

A przed chwilką skończyłam siać trawkę na trawnikowej ścieżce przed pojałowcową .

Mój jedyny rodek

Też mam tylko jednego

U nas wczoraj i dzisiaj podlało ostro.
Ale w sobotę mam Komunię i chciała bym słoneczka
Choroby klonów, klon - Acer 18:21, 17 maj 2018

Do góry
Każdego dnia większy. Połowicznie rośnie.

Pan Maluśkiewicz 18:18, 17 maj 2018

Do góry
Witold waleczny.

9

Każdego dnia większy. Trzeba dać mu szansę.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 18:15, 17 maj 2018

Do góry
makadamia napisał(a)
Asiu, mam nadzieję że fryzjer stanął na wysokości zadania

Zrobiłam kolejną wersję po Twoich uwagach

Najpierw disklajmer: te pasy na inspiracji są proporcjonalnie dopasowane do wielkości trawnika. A on jest mniejszy niż Twoja żwirówka. Jak chcesz przenieść inspirację do siebie, to musisz dostosować wielkości i odległości tych pasów, dopasować do hakuro, które masz itd.

Zachowując mniej więcej układ i wielkość pasów z Twojego planu, wyszło mi coś takiego:

Podejrzewam, że tutaj problemem będzie zmniejszenie żwirówki. Pod grabami zrobiłam rabatę. Graby powinny być w środku rabaty i jednocześnie w linii hakuro, więc niestety, rabata wyszła mi szeroka - 2 metry, a żwirówka tym samym zwęziła się do 5m.

Na żwirówce masz 5 pasów tej samej wielkości i w tych samych odległościach od siebie oraz buksy - w mniejszej liczbie niż poprzednio.

Nie ma za to ścieżki, za którą mocno lobbowałam

Bardzo fajnie.
Choć te dwa górne pasy będą raczej szersze, bo to lawendzia
A dolne równe i wąskie.

I teraz pytanie - czarny konwalnik czy zielone ID???? Bo taki gęsty pas ID byłby super. A trzy to już w ogóle!
Różanecznik - Rhododendron - prezentacje roślin 18:03, 17 maj 2018

Do góry
Jeszcze zimą obiecywałem na tym forum, że wrzucę zdjęcia swoich rododendronów jak zakwitną. Kwitną więc wrzucam!

Ogród pod lasem 18:03, 17 maj 2018

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Zakupy, zakupy

Piękne zakupy, oj zachciało mi się kolejnego szopingu roslinkowego.
W cieniu - zacieniona 17:55, 17 maj 2018

Do góry
nebel napisał(a)
Tyle 'cudności' jak zwykle u Ciebie.

Piękne roślinki, oprócz tego - obręcze. No i oczywiście...ptaszki. Na to czekałam.

Wspaniały pomysł

Miło Cię widzieć.Pozdrawiam.
Wśród brzóz i dębów 17:46, 17 maj 2018

Do góry
Zoju, cieszę się, że Ci się podoba.
Begonie, z nasionek od Ciebie wyglądają tak:
Od przedwczoraj są na tarasie, teraz będą miały więcej słońca, więc mam nadzieję, że szybko podrosną.
Testowe dodawanie zdjęć 17:33, 17 maj 2018

Do góry
Od domowniczki do ogrodniczki ;-) 17:32, 17 maj 2018

Do góry
DorKa napisał(a)
Ale masz wielgachne variegatusy już Z wjazdową mam duże pole do popisu. Kawał rabaty. Rozumiem, że to już ostatnia rabata i potem drinki z palemką na leżaczku
Ewa zrobisz mi w wolnej chwili zdjęcie Twojego podjazdu ? W dalszym ciągu dumam co z nim zrobić bo na kostkę póki co nie mam

Zdjęcie podjazdu dla Ciebie

Trochę przybrudzony szyszkami z brabantów.

A z palemką i drinami na pewno leżeć nie będę, lepsze plewienie hihi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies