Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

mrokasia 12:10, 25 maj 2018

Gosialuk napisał(a)

Lawendę posadziłabym równolegle w takiej samej odległości od krawędzi trawnika. A tam, gdzie jest szerzej posadziłabym jeszcze lawendę na mijankę, tak że wizualnie z początku szersze poletko lawendy zwężałoby się wraz ze zwężającą się ścieżką.

Bardzo fajny pomysł
iwonkap 12:16, 25 maj 2018

Ja bym posadzila w rownej odleglości od krawędzi - bo to bedzi ewidac ta linie- lawenda rosnie w miare równo/kulicie i ona ma tworzyć linię. Deren jest bardziej nieregularny i nie bedzie widac jak sie rozrosnie ze jest jakas nierowna odleglości deren- lawenda.
anna_t 12:16, 25 maj 2018

Działa wam ten pin Marty?
AngelikaX 12:21, 25 maj 2018

Makusia napisał(a)

Pytanie za 100 pkt co do lawendy i tłumaczenie a'la "ja"

NO więc: rabatka, z racji tego, że nie jest idealnie linią prostą, a jakby nieco kolistą, na swojej ok. 5 m długości nie ma idealnie równej szerokości= lawedna posadzona równolegle do krawędzi rabata nie będzie miała takich samych odległości do dereni, i odwrotnie- posadzona równolegle do dereni, nie będzie równolegle do krawędzi.
zatem pyt. nr 1 - którą "równoległość" dla lawendy wybrać? obstawiam, że tą nie do dereni, a do krawędzi.

Drugi dylemat- chciałam odsunąć tę lawednę w ogóle od krawędzi, bo o ile teraz jest ok, to jak będzie się rozrastać i wyłazić na trawnik(ścieżkę), to eM mi ją będzie kosił. Jesli ją odsunę na bezpieczną odległość (bardzo podoba mi się efekt odsunięcia roślin od krańca rabaty jak np. tu: https://pl.pinterest.com/pin/431782683018063190/), to ta przed wykuszem będzie "po uskoku" dość zauważalnym- jej odsunąć się na 40 cm zwyczajnie nie da (eM będzie kosił- nie ma siły .
zatem pyt. nr 2- poświęcić lawendę kosiarce, czy odsunąć kosztem uskoku?

Makuś trochę nadrobiłam... ufff pędzisz kobieto odniosę się do tego posta... z lawendą trzymałabym się do krawędzi linii.... ale pierwsze co bym zrobiła to dopracowałabym ją troszkę (krzywawa jakaś ona, a ja lubię symetrię , druga sprawa jeśli nie chce Ci się jej wysadzać to nie szybciej ciachnąć całą ścieżkę o te kilka... naście cm?
Kolejna sprawa to ona z czasem (choćmy pod wykuszem, bo tam miejsca średnio dużo) będzie kłaść Ci się na trawnik przy koszeniu zawsze można na gumie i prętach podnieść... po koszeniu wynalazki usunąć i gotowe bez koszenia lawendy naprawdę można się obejść

z dereniami natomiast trzymałabym się linii ścieżki pod domem, ale 5 to chyba bym nie dała bo Ci na tą ścieżke wlezą jak są te żółte kropki

I teraz prywata do Toszki Dokształcam się z cięcia (buksy wiem, że z "R" ) - buki na stelażach mam i chciałabym to co za stelaż wychodzi pociachać... niby wiem, że lipiec - sierpien to odpowiedni czas na takie zabiegi, ale dziewczyny u mnie na wątki piszą, że tną teraz i nie trzymają się terminów... co radzisz Toszko ciachać?

BKosimkArt 13:03, 25 maj 2018

Makusia napisał(a)

I hortensjowa. Kiedy te tulipy obcinać, bo nie wykopuję?

No nieźle już się robi, ja chyba też wsadziłabym 5szt na tym łuku...

Tulipany swoje obcięłam bo już mnie brzydale wkurzały... te króre są jeszcze zielone zostawiłam...
makadamia 13:59, 25 maj 2018

Dołączam się do dyskusji

Zarówno lawendy, jak i derenie sadziłabym według linii trawnika - w tej samej odległości od krawędzi zewnętrznej. Linią opaski bym się nie przejmowała, bo jej i tak nie będzie wkrótce widać. I właśnie o to chodzi.

Jeżeli dosadzać tego piątego derenia, to tylko po zagęszczeniu tych rosnących już czterech, żeby nie wchodził na drugą część rabaty.

Się wypowiedziałam.
wiklasia 14:24, 25 maj 2018

makadamia napisał(a)
Dołączam się do dyskusji

(...) Linią opaski bym się nie przejmowała, bo jej i tak nie będzie wkrótce widać.

Się wypowiedziałam.

Opaska zostanie zasłonieta, ale płaszczyzna ściany budynku nie , i będzie widać, że one jednak nie są posadzone równolegle do ściany budynku (bo zakładam, że krawędź opaski to jednak jest równolegle poprowadzona do budynku)
makadamia 14:32, 25 maj 2018

A tu masz rację.
Tylko nadal nie jestem pewna, co by mi bardziej przeszkadzało: nierównoległość do linii trawnika, czy do linii budynku.
I powiem Ci, że trudno mi się zdecydować

I takie to są problemy z tymi szpalerkami
makadamia 14:35, 25 maj 2018

Wiesz co, tak jeszcze spojrzałam na zdjęcie i pomyślałam, czy problem by się nie rozwiązał, gdyby zabrać tego czwartego derenia - ostatniego po lewej.
Zostałyby tylko te trzy na wysokości ściany. Tam linia trawnika idzie prawie prosto i ta różnica by się zgubiła.
wiklasia 14:37, 25 maj 2018

makadamia napisał(a)
A tu masz rację.

I takie to są problemy z tymi szpalerkami

Dlatego od jakiegoś czasu preferuję plamy a nie szpalerki