Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "lilie"

Przerwa na kawę... 17:04, 28 cze 2019

Do góry
makadamia napisał(a)

Cudne zestawienie kolorystyczne! No po prostu bomba!
?? eee - na szybko wrzuciłam dla Maczka zdjęcie, gdzie był widoczny kolor róży. Po ciemku zresztą telefonem robione. Jak to różne rzeczy nam się podobają. Dla mnie ona jest... nudna. Brakuje mi w niej bieli ale jest za wąska aby coś dodać. Róże, które tam są należą do wysokich a szczupłych. Kwitnie więc na górze a potem sam dół. Lilie się kładą bo nie mają podpórki. Jedynie żurawki się tam dobrze czują bo montana pomiędzy nimi znikła.
Pod Biało-Niebieską Chmurką moj Bawarski ogrod na wsi 14:43, 28 cze 2019

Do góry
Aniu kregoslup juz nie boli hurra

jajecznica

i lilie od Basi narazie kwitna takie

Ogród pod lasem 10:07, 28 cze 2019

Do góry
Toszka napisał(a)
Ja tam nie wiem jak u April, ale u mnie te lilie mnożą się dość dobrze... produkują sobie tych cebulek naokoło (i trochę dalej) i mam poletko z jednej cebuli kupionej rok przed komunią dziecka. Najpierw ją -w lutym- wsadziłam w donicę i fruuu do piwnicy. W efekcie wiosną biegałam z donicą dwór - piwnica. Skutek był taki, że na komunię dziecka lilia bezczelnie kwitła i była sensacją większą niż moje komunijne dziecko
A teraz od dobrych kilku lat mamy naręcze lilii na zakończenie roku.
Niewysoka (do 1m), prawie czarna, niepachnąca, mieszaniec azjatycki Asiatic Hybrid Dark Red. Lubi kwaśne próchniczne podłoże i u mnie rośnie przy azaliach

Fajne ezgemplarze
Ogród pod lasem 10:05, 28 cze 2019

Do góry
malgol napisał(a)

NIe ma znaczenia i tak sa piękne! A jakies dzieci te lilie mają u Ciebie?Mogłabym adoptować...

Te czarne to świeży zakup wiosenny więc jeszcze bezdzietne. Ale listę adopcyjną już myślę można tworzyć

Ja coś ze starszymi liliami mam w tym roku problem, zresztą w zeszłym też tak było, dlatego dokupowałam. Pąk się nie rozwija i opada. Jakiś robal się tam chyba zagnieździł. Muszę poczytać i poszukać przyczyny.
Ogród pod lasem 09:44, 28 cze 2019

Do góry
Ja tam nie wiem jak u April, ale u mnie te lilie mnożą się dość dobrze... produkują sobie tych cebulek naokoło (i trochę dalej) i mam poletko z jednej cebuli kupionej rok przed komunią dziecka. Najpierw ją -w lutym- wsadziłam w donicę i fruuu do piwnicy. W efekcie wiosną biegałam z donicą dwór - piwnica. Skutek był taki, że na komunię dziecka lilia bezczelnie kwitła i była sensacją większą niż moje komunijne dziecko
A teraz od dobrych kilku lat mamy naręcze lilii na zakończenie roku.
Niewysoka (do 1m), prawie czarna, niepachnąca, mieszaniec azjatycki Asiatic Hybrid Dark Red. Lubi kwaśne próchniczne podłoże i u mnie rośnie przy azaliach

W moim małym ogródeczku - Dorota 08:59, 28 cze 2019

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Witam Dorotko

Widzę, że się wyrwalas. Prężną grupa odwiedzających.
U mnie wnuk się urodził i jestem na innych torach. Ogród jednak podlewać trzeba bo upały nie w tej ziemi. Już prawie po różach jeszcze te późniejsze zostaly. Nawet pąki mi przysmarzyło co to będzie to nie klimat dla tych roślin.
Jak zwykle ptaszki skaczą u ciebie. Teraz lilie zaczynaja.

Pozdrawiam
Urwałam się jak z łańcucha i jestem bardzo zadowolona. Widzę, że na takie jednodniowe wypady modę się porywać.
W ubiegłym tygodniu miałam trzy burze, ale od wtorku znów podlewam. U mnie bardzo szybko ziemia wysycha. Duże róże też już mi przekwitły i są poobcinane kwiatostany, ale zaczynają następne. Teraz u mnie pierwsze skrzypce grają lilie.

Gratuluję wnuka, czy on domowy jest? Czy dochodzisz do niego?
U mnie będzie późną jesienią.

Zdjęcia jeszcze od Sylwii

Ogród pod lasem 08:17, 28 cze 2019

Do góry
April napisał(a)
Niestety nie pachną. Azjatki chyba z reguły nie pachną. Nie to co orientalne

NIe ma znaczenia i tak sa piękne! A jakies dzieci te lilie mają u Ciebie?Mogłabym adoptować...
W moim małym ogródeczku - Dorota 08:08, 28 cze 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Róże, lilie, spotkania.. nie wiadomo, co chwalić, czym zachwycać, co zdjęcie to ładniejsze Pozdrawiam serdecznie.
Dziękuję ślicznie

Detale u Sylwii

Za drzwiami do ogrodu... 00:21, 28 cze 2019

Do góry
AnnaMS napisał(a)

Fajne ujęcie, bardzo ładnie jeżówki widać na tle tych jasnych drzwi i lilie niebawem zachwycą
A ta niespodzianka to w leśnym zakątku by mi pasowała może ktoś będzie wiedział co to za cudo jak na moje oko to taki miks dzwonka ze storczykiem

Lilie już w rozkwicie,ale dziś wiało i nie robiłam zdjęć.
Wpisałam w gogle storczyk ogrodowy i na moje oko podobny jest kruszczyk szerokolistny
W moim małym ogródeczku - Dorota 23:25, 27 cze 2019

Do góry
Witam Dorotko

Widzę, że się wyrwalas. Prężną grupa odwiedzających.
U mnie wnuk się urodził i jestem na innych torach. Ogród jednak podlewać trzeba bo upały nie w tej ziemi. Już prawie po różach jeszcze te późniejsze zostaly. Nawet pąki mi przysmarzyło co to będzie to nie klimat dla tych roślin.
Jak zwykle ptaszki skaczą u ciebie. Teraz lilie zaczynaja.

Pozdrawiam
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:06, 27 cze 2019

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Porcja wczorajszych nowości ogrodowych

Uroki stawu kąpielowego w takie upały, test napowietrzania, ale nie do tego typu stawów

Wodotrysk piękny, lilie jednak lubią spokoj w wodzie.
Wczoraj to pewnie w takich głębinach nawet ciepło było.
Rozchodniki piękne. Zbieram stare tortownice i nie mam czasu posadzić. Dużo czasu w domu spędziłam przez te upały nie do zniesienia.
Trzeba palmy sądzić
W cieniu - zacieniona 22:42, 27 cze 2019

Do góry
paniprzyroda napisał(a)
Róż masz niewiele, ale za to jakie śliczne bukiety Takie piękne martagony i załatwiły je te paskudy, szkoda. Może kiedyś zdecyduję się na takie cudo
A jak Twoja domowa uprawa rojników, przetrwały zimę w mieszkaniu?

Martagonów mam dużo,są to jedyne lilie niewyjadane przez nornice.Tylko te liliowe mają tyle kwiatów,pozostałe najwyżej 15.Sieją się same i są niewymagające.
Rojniki przezimowały,zaczynają się dzielić,jeszcze nie kwitną.Mam nadzieję,że w przyszłym roku pokażą na co je stać.

W kamiennym kręgu od początku 22:34, 27 cze 2019

Do góry
Małgosiu, ogród bardzo umęczony, ale po co pokazywać drastyczne zdjęcia?

Jolu, dzisiaj znacznie chłodniej, ale deszczu ani kropli. Nie przejmuję się ogrodem, ale tym co po za jego granicami. Zboża z minuty na minutą bieleją Za szybkie tempo jak na dojrzewanie nasion

Gobasiu, dalie dopiero zaczynają, a rośliny cierpią z braku wilgoci.

Haniu, Ty to wiesz najlepiej, że nie ma sprawiedliwości pogodowej
Moje dalie te co są w cieniu, jeszcze nie kwitną.

Basiu, niestety przeszło bokiem. Chmury wyglądały jak teletubisiowy krem

Małgosiu, moje lilie też nie wszystkie kwitną.
Tak to już jest, staramy się siejemy, sadzimy, plewimy, podlewamy....czekamy na satysfakcjonujące efekty, ale aura robi i tak swoje
Taki już los ogrodnika i rolnika

Basiu, cieszmy się tym, że przynajmniej dla naszego zdrowia chłodniej się zrobiło.

Sylwio, dzięki w imieniu dali
Niebo nie było łaskawe
W moim małym ogródeczku - Dorota 22:14, 27 cze 2019

Do góry
Róże, lilie, spotkania.. nie wiadomo, co chwalić, czym zachwycać, co zdjęcie to ładniejsze Pozdrawiam serdecznie.
Ogród pod lasem 19:18, 27 cze 2019

Do góry
Iwonka tojeść Ci dam, całą donicę nawet, bo ona musi w ograniczniku siedzieć

"Czarne" lilie u mnie to Landini, przypuszczam, że Jola ma te same

Jolaaaa, ostrogowca Twojego też bym chciała, jak masz siewki

Coś komuś ode mnie jeszcze? Asia, może mi się uda mojego ostrogowca ukopać już... Zamiarowuję opryskać na komary
Ogród pod lasem 14:27, 27 cze 2019

Do góry
Lilie znoszą przesadzanie w fazie kwitnienia. Też mi się zdarzyło. Dlatego większość lilii sadzę w donicach, jak widziałaś. Łatwiej przemieścić, łatwiej odmłodzić.

A co do żółtej lilii, no wszystko zależy od odcienia tej żółci. Ja toleruję takie masełkowe żółte kwiaty, bananowe.
Ok. mam słoneczniczka od Kwartecika. On bardziej cytrynek. Zobaczymy, bo jeszcze u mnie nie kwitł
Ogród pod lasem 14:23, 27 cze 2019

Do góry
A ja się przyznaję bez bicia, że tydzień temu lilie w pąkach przesadzałam bo mi ich wielkość nie pasowała. I żyją i zaczynają kwitnąć. Jedne żółte mi się znalazły - Luxor. Na zdjęciach jest kremowa z żółtym środkiem a ja fizycznie już drugi raz dostałam żółta z brązowym środkiem. Nie podoba mi się ;(
Ogród pod lasem 13:25, 27 cze 2019

Do góry
TAR napisał(a)
a ja posadzilam lilie w sylwestra 2016 były jakies nieciekawe cebulki, nie zdazyłam we wrzesniu a potem lalo non stop 3 miesiace. i w tym roku wylazly dopiero te wszystkie lilie, nawet nie wiedzialam, ze takie ladne i skad zółte?

Połączenie bieli Anabelek z żółtymi liliami będzie bajeczne. Uwielbiam takie klimaty. U mnie też początkowo te lilie miały być żółte ale... nie znalazłam a po drugiej stronie ścieżki posadziłam persicaria Blackfiel, i kolor lilii jakoś się sam narzucił.
Tylko mi teraz środki tej drobnej dalii nie pasują, bo są żółte
Ogród pod lasem 13:21, 27 cze 2019

Do góry
a ja posadzilam lilie w sylwestra 2016 były jakies nieciekawe cebulki, nie zdazyłam we wrzesniu a potem lalo non stop 3 miesiace. i w tym roku wylazly dopiero te wszystkie lilie, nawet nie wiedzialam, ze takie ladne i skad zółte?
tyle ze tam mi teraz nie pasuja i podchwyce pomysł z hortkami, jak przekwitna wykopie i poprzesadzam

szpaler lip mam pod biurem, obok płynie rzeka, jak przygrzeje plus wilgoc to te lipy z nog zwalaja taki zapach.

tego ostrogowca juz rok temu zapisalam i jakos mi umknał a fajnie wyglada.

dziewczyny mam chwasta na działce, kwiat wyglada jak tawuła wierzbolistna ale liscie pachna cytryna, co to moze byc?
Ogród pod lasem 12:46, 27 cze 2019

Do góry
mrokasia napisał(a)
Kurka, April, te lilie w hortkach są boskie! Jak nie lubię lilii tak to zestawienie jest super!

Ja tez za liliami nie prezpadam..za wysokie i nie umiem ich z niczym zestawić,ale te bordowe są cudne.
Aprilku, powiedz jak maja na imię to może jednak się na takie skuszę i gdzies wcisne Uwielbiam jednak ciemne kwiaty...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies