Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród na wzgórzu, czasem trochę pod górkę 00:41, 25 cze 2020

Do góry
Brzozy zaczynają dawać cień. Niewiele go jeszcze ale zawsze. Pijąc kawkę w owym cieniu odkrywam nowe stare widoki.

To miejsce trzeba kochać 21:28, 24 cze 2020

Do góry

Dolny ogród
Brzozy sadzone w zeszłym roku jako patyczki. Troszkę już masy nabrały i powoli pokazują biały pień.

Ptasi gaj 19:00, 24 cze 2020

Do góry
Mamy swój deszcz więc dziękujemy Elu
Ale widzę sporo tego deszczu nalało bo woda stoi na trawniku. Duże drzewa szybciutko wypiją nadmiar wody, a szczególnie brzozy. Ale mogłoby już naprawdę przestać padać bo to wszystkim pokrzyżowało plany ogrodowe. Ja już 2 tydzień na urlopie i nic nie zrobiłam bo codziennie pada.
Bardzo ładne to ujęcie z brzozami na trawniku.
Kolorowy ogród na piasku 11:33, 24 cze 2020

Do góry
Za brzozami jest skarpa, a potem łąka. Brzozy rosną poniżej rabaty.
Piszę, aby była jasność, że nie jest to rabata "pod brzozami"
Takie usytuowanie daje możliwość utrzymania tej rabaty, brzozy nie wypijają wody.

Jest jeszcze trawa Carex muskingumensis, gatunek

na przodzie carex appropiquata

i jak widać brunery i telimy opierające kwiaty na hostach i paprociach.
Nie wiem czemu u mnie nie chcą stać. Czy u kogoś stoją kwiaty telimy?

Kolorowy ogród na piasku 11:00, 24 cze 2020

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)

na cienistej pod koniec maja rozpychają się hosty z paprociami

Vivo, masz cudowny i magiczny ogród. To ujęcie jest tak subtelne, tak piękne, że...chciałabym na już przenieść je do mojego ogrodu. Napisz, proszę, jakie to odmiany host i paproci?

Agnieszko, bardzo miłe to piszesz Dziękuję
Bardzo lubię swoje cieniste kąty i lubię je fotografować. Wyszukałam zdjęcia i zrobię dokładny opis tej części rabaty. Ona jest długa na 40 metrów

Plecy tej rabaty to pióropusznik, parzydło leśne, hortensja serrata a cień dają brzozy.
Największa hosta w lewym roku to Siebolda Elegans, druga duża przy paproci to Abiqua Drinking, przed nią z mniejszymi liśćmi to Halcyon. Jest jeszcze Abba dabba do, poniżej Sieboli
Duża subtelna paproć to D. Linearis Polydactyla, z lewej strony drobniutka to Adiantum Pedatum, w opisach do 30 cm ale u mnie jest wyższa. Moja ulubiona Jest jeszcze mało widoczna wietlica Lady in Red.

Pokażę portrety i inne ujęcia dla lepszej orientacji

zdjęcia przełom maja, czerwca
Siebolda

Abba dabba

Halcyon

Abiqua Drinking

Kolorowy ogród na piasku 09:03, 24 cze 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
No bajka, ogrod, ale to w sumie nie dziwne
A hamaczek rewelacja

Dziękuję Kasiu, cokolwiek miałoby to znaczyć

Hamak Gościa, my tylko wypożyczyliśmy brzozy na testowanie.
Nam też przydałby się taki, zapomina się o komarach.

Długo w tym roku cieszyły i ulubiony mój obiekt do fotografowania

To tu- to tam- łopatkę mam ! 23:21, 23 cze 2020

Do góry
jolanka napisał(a)
Wszystko piękne ale zegarowa wyszła naprawdę super.
Deszcze na pewno trochę szkody porobią ale i tak, jak na razie, tragedii nie ma. Współczuję tym, którzy tyle szczęścia nie mieli . Oby aura wreszcie znormalniała.

Rozum mi podpowiada, że w czasach mego dzieciństwa czerwiec wcale nie był upalnym miesiącem. Sporo było opadów deszczu. W zasadzie jest tak jak kiedyś. Różnica jest taka, że wtedy mniej było ucywilizowanych miejsc: asfaltów, betonowych podjazdów, a więcej naturalnej powierzchni. Opady nie były tak gwałtowne i szybko wsiąkały w glebę, a nie znikały w kanalizacji burzowej lub płynęły drogą.
Obserwuję to, co się dzieje koło mnie. W ogrodzie nie ma zastoin wody, z mojego terenu nic nie spływa poza granice. Ale z sąsiednich działek na drogę wypływają strumienie, których nie wchłaniają wybetonowane spore podjazdy i trawniczek, który powstał na nawiezionej 10 cm warstwie ziemi. Pod spodem pozostał pobudowlany ubity grunt.
Doceniam to, że nie muszę się zmagać z zalaniem, czy podtopieniem.
Najbardziej martwię się o warzywnik. On nas latem żywi. Reszta ogrodu da sobie radę. Najwyżej ucierpi nieco jego estetyka.

To mój odbiorca nadmiaru wody na działce. Po dwóch sezonach suszy, może się wreszcie wykazać. Najniższy punkt działki- brzozy pięknie zbierają wodę nie tylko z ogrodu, ale i z zapłocia.

W Kruklandii 13:33, 22 cze 2020

Do góry
Dziewczyny... i chłopaki?

Zbieram listę roślin sucholubnych, na piach (znowu ) tylko teraz takie żeby się nie wysiewały za bardzo.
No i jedna lista na patelnię, a druga lista na półcień.

Wiem, że na bank będą seslerie i rozplenice, bo to teraz moje ulubione trawy
Pewnie trzcinniki też. I wiem, że stipa sieje się ja goopia, ale jej jestem w stanie wybaczyć. No i łatwo ją się wyrywa
Planuję też berberysy, kosodrzewiny, tawuły i może tuje danica, bo nie będę miała za bardzo możliwości cięcia buszpanów czy cisów.
Na pewno będą brzozy

Najgorzej z bylinami. Zupełnie nie wiem, co dać dla koloru żeby nie było uciążliwe w ogarnięciu.
Rozchodniki i przetaczniki jedynie mam w głowie.

A jakie drzewa jeszcze na piaski???

Z cieniolubnymi mam większy problem. U siebie ziemię porządnie zaprawiałam, a tam nie wiem czy będę miała możliwość.
Co do cienia w piachu???

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:25, 21 cze 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)

Daga, ja zawsze jak ulegnę takim dostępnym stacjonarnie, to potem jestem średnio zadowolona, że chciała bym jednak coś innego. Poszukaj ideału

Asia, ja do tej pory nie miałam czemu ulegać stacjonarnie bo u mnie stacjonarnie była lipa
Przez neta już drzewka nie kupię - sparzyłam się potężnie w zeszłym roku
No i nie stać mnie obecnie ani na kupowanie kota w worku ani na dużego rozczochranego Shirasawy - to miejsce musi dostać zasłonę w miarę szybko - to mój widok z tarasu

Johanka77 napisał(a)
No i jeszcze pendula zwisa w dół, ta tylnia brzoza jest wysoka, a ty potrzebujesz coś średniego na wypełnienie. A te lizaki będą zawsze ograniczone wzrostowo. Bo raczej tak się je prowadzi.

Pendula brzoza ma drugą dziurę przesłonić

Magda70 napisał(a)

Hmm.. a nie myślalaś aby tam z tyłu w tę dziurę przy płocie dać dać dwie brzozy doorenbos?
I dać sobie spokój z tymi lizakami? A w miejsce lizakow dać tego buka?? I reszta tak jak planujesz.

Magda, myślałam Ale:
primo: brzóz mam już trochę dużo
secundo: duże doorenbosy kosztują, u mnie stacjonarnie brak, a do tego podobno łapią paskudztwa
tertio: tam już rośnie tulipanowiec (patyczek póki co) i dąbek, który odbił z pnia bo zeszłorocznym wycięciu (jakoś sobie radzi )
Tam jest uskok, spadek terenu, jak zwał tak zwał - mi chodzi o przesłonę na takiej wysokości jak te dwie kulki nabazgrałam (zanim te tyły za parę lat nie urosną) - muszę coś zadziałać bo za płotem czai się ZŁOOOO

No coś tam rosnąć musi, kminię aż mi mózg paruje,
dzięki Dziewczyny za pomysły
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:16, 21 cze 2020

Do góry
Magara napisał(a)
I ja mam prośbę o radę. Jedno z miejsc w moim ogrodzie wygląda obecnie tak:

Hmm.. a nie myślalaś aby tam z tyłu w tę dziurę przy płocie dać dać dwie brzozy doorenbos?
I dać sobie spokój z tymi lizakami? A w miejsce lizakow dać tego buka?? I reszta tak jak planujesz.

W Kruklandii 13:19, 21 cze 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Juzik super te Twoje fotki z góry (…wiem, nic odkrywczego nie napisałam )

Ta brzozowa mi się podoba.
A na tym większym kole nie myślisz posadzić więcej brzóz?
No widzi mi się

I w ogóle więcej, więcej…

WIem, mądrala jestem! Sama się przed drzewami cztery lata broniłam, a teraz wszystkim bym posadziła

Na większym rondzie są dwie brzozy w jednym dołku, plus jedna jest dwupniowa...to mam trzy pnie Nie chcę im robić konkurencji, bo cały pic polega na tym żeby brzoza wielopniowa była królową rabaty.

NO i 4m w bok jest Ambrowiec i obok jeszcze brzoza Youngii, pod domem jest grab
Piszczy mi jeszcze tylko za uchem żeby posadzić Amanogawę blisko oczka (trampoliny) i na froncie może jakieś kolumnowe drzewo i to będzie koniec kolosów u mnie.
I tak mam sporo drzew (17 w tym 3 rosnące raczej w dół ) jak na taki mały ogród. Nie licząc świerków
Duże pole do popisu 08:35, 21 cze 2020

Do góry
Na brzozową rabatę pomysłu nie mam. Bo ja mam ogólny plan w głowie, ale szczegóły mi się zmieniają w miarę dojrzewania ogrodowego i obserwacji tego, co u mnie rośnie, a co nie ... Na razie patrzę uważnie, co u innych rośnie pod brzozami. Gdzieś widziałam pod brzozami w ogromnej masie niebieską dąbrówkę i wyglądało to bajecznie. A brzozy w gaiku są rozstawione tak, by można było powiesić hamaki

Tak naprawdę, żeby myśleć, co dalej, powinnam jednak kupić glebogryzarkę. Ale to wydatek od ok. 3 tys. w górę ... I też nie mam gdzie jej trzymać ... Czyli najpierw domek gospodarczy ... Powoli uporaliśmy się z wykończeniem domu, ale widzę, że urządzenie ogrodu to będą równie duże wydatki ...
Duże pole do popisu 20:56, 20 cze 2020

Do góry
Kasiu,na prawdę masz duże pole do popisu, na zdjęciach widać ten areał Brzozy będą fajnie wyglądać jak podrosną, masz jakiś plan na całą rabatę?
Pomysł z doświadczalnie m-cy rozmnażalnikiem świetny.
U nas ez rosną chwasty w kostce, a mrówki roznoszą piesek
My zamówiliśmy 6 brzóz, musimy jechać odebrać...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:23, 20 cze 2020

Do góry
Iustina napisał(a)
Mam taki oto widok z tarasu Jakie mielibyście pomysły na zasłonięcie tej urodziwej ściany? W tym roku wsadziłam wiśnię kanzan, ale teraz się zastanawiam czy to wystarczy, może dwie brzozy byłyby lepsze, tylko czy nie za blisko tuj? Ogródek w tej części ma wymiary 20x20, rosną już w nim trzy amanogawy w szpalerze i dwie śliwy wiśniowe i wierzba mandżurska.

Moim skromnym zdaniem ściana wygląda interesująco - chyba, że to akurat magia zdjęcia. Jeśli chcesz ją zasłonić, to może zaczekaj - jeszcze z 4 lata i tuje wyrosną naprawdę wysoko albo poproś sąsiada o zasadzenie bluszczu.

Kazany są piękne - widziałam w Krakowie przy Wawelu jak wielkie potrafią wyrosnąć - po prostu olbrzymy. Twoja jest bardzo nisko szczepiona i nie wiem czy spełni swoją rolę (bo to jest to drzewko przed tujami?).

Ja tam bym nic nie dawała, aby zasłaniać ścianę, tylko powiększyłabym rabatę przed tujami i wsadziła więcej roślin ozdobnych kwitnący, miskanty i jakieś byliny.
Wydaje mi się, że masz tam naprawdę ciasno - rododendrony między tujami?

Wg mnie powinny być przynajmniej 1,5 od tuj.
Wzgórze chaosu 17:04, 20 cze 2020

Do góry
Iwonka napisał(a)

Po kalinie gwiazdą tej rabaty jest kocimiętka. Jesienią dosadzę więcej białych czosnków. Fajnie grają z jasnymi pniami brzóz.

Klatka z ptaszkiem stanęła na stoliku. Za bardzo obciążała delikatną jeszcze gałąź brzozy.

Pięknie opisałaś swoje rabaty. A tu utknął mój wzrok kocimiętka super....u mnie się pokłada i już zakończyła spektakl na słońcu. Ale ją jeszcze rozmnożę....i upchnę w inne miejsca.

Bza masz takiego jak ja tylko w wersji krzaczastej
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 14:28, 20 cze 2020

Do góry
Mam taki oto widok z tarasu Jakie mielibyście pomysły na zasłonięcie tej urodziwej ściany? W tym roku wsadziłam wiśnię kanzan, ale teraz się zastanawiam czy to wystarczy, może dwie brzozy byłyby lepsze, tylko czy nie za blisko tuj? Ogródek w tej części ma wymiary 20x20, rosną już w nim trzy amanogawy w szpalerze i dwie śliwy wiśniowe i wierzba mandżurska.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies