Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 17:30, 05 cze 2020

Do góry
Anda napisał(a)
Wypasiony ten Twój wgłębnik
Co posadzisz dookoła? Widzę tam jakieś jedno drzewo, takie większe, w stylu włoskim, znaczy wygięte w jedną stronę

Ale gdzie to drzewo widzisz? Bo tam są drzewa… brzozy znaczy się
Ogród pod lasem 11:06, 05 cze 2020

Do góry
Odnośnie brzozy - też miałam wątpliwości, szczególnie, że za taka kasę dużo fajnych bylin by mi mogło wpaść, no ale Została kupiona telefonicznie, dwie godziny trwało myślenie, przekonywanie, namawianie i próby nałożenia zdjęcia zrobionego w szkółce na miejsce gdzie brzoza ma wylądować Przywiozą to zobaczymy, mam nadzieję, że się wpasuje i będzie ładnie rosła

Iza, buki mam za płotem, ale u siebie do tej pory ani jednego więc radość wielka Teraz dookoła wszystko zielone na maksa, to fajnie jakaś plamka innego koloru wygląda
Ten triciolor taki rozwichrzony jest, ale mały to zobaczymy jak mu się zachce rosnąć, pójdzie na słońce, czerwony w półcień - dobrze będzie?
Ogród pod lasem 09:33, 05 cze 2020

Do góry
Magara napisał(a)
Iza, dzięki za zdjęcia tricolora Nie pojmuję jak mogłam je przegapić wcześniej
Dziś kupiłam tricolora ale malutkiego, jakieś 50 cm i nie pendula - ale już wiem, że będzie cieszyć Choć nie do końca jestem pewna co to z jego pokroju będzie...
Pendulę też kupiłam zwykłego czerwonego i też jestem zadowolona
No cieszę się na te buki jak głupia dlatego tak się chwalę

A masz Ty może brzozę purpurową??? - bo też została nabyta, pendula, wieeeelka (przynajmniej jak dla mnie 180 cm w kłębie to wieelka ) Miałam opory, ale sponsor był zdecydowany i zdesperowany żeby kupić coś co ON SAM wybrał

Buki to piękne, szlachetne drzewa, cieszę się razem z Tobą Ja je kocham po prostu, te wiosenne listeczki mrauuu! Mój Tricolor faktycznie wygląda pendulowato, nie wiem czy tak mu zostanie... mogłoby w sumie. Zwykłą pendulę też mam, miejsce jej głupio wybrałam, dobrze, że nie rośnie za szybko.

Tej brzozy nie mam.

Skarbonkowy ogródek 09:12, 05 cze 2020

Do góry
Następna na tapetę poszła rabata wzdłuż płotu. Od brzozy i paproci w stronę furtki. Przy furtce stały dwa stożki z cisa z którego jeden bardzo chorował.

Tak to wyglądało w 2018 roku...

Niestety stożka nie udało mi się uratować.

W zeszłym roku na jesień wymieniliśmy go i posadziliśmy cisowy zywoplot.
Przed cisami poszły gracki zmieszane z dereniami ivory.

Na dzisiaj wygląda to tak:

Rabata jeszcze nie jest skończona. Wydaje mi się pusta i brakuje mi czego zimozielonego przed dereniami. No ale jakiś zarys już jest i nie straszy chwastami

Edit: Takie jeszcze zdjęcia dla porównania znalazłam:

2017

Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 08:18, 05 cze 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Niech idzie jako kolumna, on na obcięcie tutaj obrok brzozy nie ma miejsca.

Do brzozy jest z 6 m, brzoza u sąsiadki przy samym płocie, pewnie kiedyś do wycięcia
Tulipanowiec juz ma z 10 m
Do tej pory ciacham mu boki ale w końcu przestane dosięgać
Bałam się tez ze jak ciachne górę to się bardziej rozkrzewi
No chyba go puszczę do góry jak radzisz
Tajemniczy Ogród 08:11, 05 cze 2020

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Jeśli to miałoby wpłynąć na Twoją decyzję Ale brzozy są przepiękne!

Na decyzję nie - mam już cztery sztuki w swoim ogrodzie. Ale się napatrzeć nie mogę na te cudowności, które pokazujesz i bardzo bym chciała je zobaczyć w realu
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 08:00, 05 cze 2020

Do góry
Kasya napisał(a)
Nie wiem co robic, pozwolić mu rosnac czy ciachnac od góry..., no nie wiem

Niech idzie jako kolumna, on na obcięcie tutaj obrok brzozy nie ma miejsca.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 02:37, 05 cze 2020

Do góry
Witam ponownie. Danusiu zajrzyj proszę na str. 951. Rośliny z koła zabrane, tak jak radziła mi Alina. Chciałabym posadzić tam drzewo liściaste z ładną koroną, o ciekawym pokroju, bo planuję drzewo podświetlić od dołu. Średnica koła 6 m. Zmieszczą się tam jeszcze inne rośliny ale chciałabym w tym miejscu zachować minimalizm. Może na obwódki kostrzewa sina? Wystawa południowa. Patrząc od strony wjazdu za tym kołem są trzy brzozy, obsadzone trawami, żurawkami. Patrząc od strony ogrodu za domem, rośnie tam klon Crimzon King, który będzie dawał mu tło. Szukam drzewa o liściach zielonych. Wydaje się, że mogłaby być Glediczja trójcierniowa Sunburst ale czy to drzewo może być na miejsce eksponowane, najbardziej widoczne w ogrodzie? Myślałam o zielonym buku ale czy słońce nie przypali mu liści? Na koło planuje wysypać tłuczeń lub granitowy grys. Obwódka jest już zrobiona z grafitowej kostki. Proszę o poradę. Może Ty widzisz to całkiem inaczej?
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 20:02, 04 cze 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Winowajca, a ma taką niewinną minęCudny, u nas z rowu pić podobny za siatką się pojawia. Ale jak on się do Was dostał, przecież macie ogrodzone....?

Remontów zazdraszczam i nie Zazdraszczam bo pięknie wyszło, a nie bo nienawidzę demolki w domu, ja jestem chora na samo malowanie
Ale na szczęście remont balkonu już zakończony, dziś ziemię umieszałam pod rośliny do skrzynek. Teraz muszę rośliny nabyć

U mnie taki sam winowajca poobgryzał mi wiosną klona japońskiego, derenia kousa i dwie brzozy papierowe. Zahaczył o magnolię i skubnął klona Ginnala. Zły byłem że ech! Posmarowałem repelentem i mam spokój.
Tajemniczy Ogród 14:55, 04 cze 2020

Do góry
Brzozowadziewczyna napisał(a)

Wszystko jest kwestią wymiany ziemi Tam pod brzozy dosłownie waliłam dwuletnie worki z przekompostowanymi liśćmi pod paprocie i inne, a na wierzch kupa kompostu. Łatwo nie jest. Ale na tych dobrociach musi rosnąć

Piękne obydwa ogrody a właściwie już jeden bo tak połączone, że pogubiłam się gdzie stary a gdzie nowy

Będę robiła rabatę pod wielkim świerkiem, na razie zrzucam tam darń spod przekopywania ogródka pod warzywnik. Przykryłam ją czarną folią. Będę chyba trochę podwyższać tę rabatę bo sucho tam masakrycznie.
Piszesz, że wymieniałaś ziemię, czy faktycznie ją wybrałaś i dałaś nową, czy jak swoją będę wzbogacać kompostem, liśćmi i korą to rośliny dadzą tam radę?
Przedziwny Ogród 14:54, 04 cze 2020

Do góry
KOla napisał(a)
Witaj Agatko, jestem tu z rewizytą Byłam u Ciebie już wcześniej, zanim się zarejestrowałam na forum. Cudowny masz ten swój ogródek, wygląda na bardzo duży. Niezmiennie zachwycają mnie brzozy, ale trochę się ich boję.

Cała działka ma 32 ary. Może z 8 arów zajmuje część gospodarcza. Pozostała to ogród z budynkami.

Dlatego boisz się brzóz?

Dziękuję za odwiedziny i miłe słowa

Ogrodowe wariacje 12:30, 04 cze 2020

Do góry
Bardzo marzą mi się klony palmowe - czerwony i limonkowy. Ze względu na ich wymagania wciąż myślę gdzie je umieścić. Są piękne i chcąc je widzieć musiałyby znaleźć się od strony tarasowej. Mam tutaj przestrzeń do zagospodarowania, jak na fotce poniżej, jest tutaj dużo słońca co nie jest do końca zaletą, ale tutaj zacisznie. Cień brzozy jest tutaj ratunkiem, myślałam o szerokiej podwyższonej rabacie w trawniku, umieszczonej tak aby częściowo brzoza jak ażur przysłaniała słońce. Do tego stylu myślę, że takie rozwiązanie pasuje a co Wy myślicie?

Tajemniczy Ogród 10:08, 04 cze 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
A mówią wszem i wobec, ze pod brzozami nic nie urośnie Twój ogród jest zaprzeczeniem tej tezy nawet trawnik ładnie rośnie

Wszystko jest kwestią wymiany ziemi Tam pod brzozy dosłownie waliłam dwuletnie worki z przekompostowanymi liśćmi pod paprocie i inne, a na wierzch kupa kompostu. Łatwo nie jest. Ale na tych dobrociach musi rosnąć

Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 16:55, 03 cze 2020

Do góry
SylwiaBe napisał(a)

Cześć Asiu, przybywam po raz pierwszy.
Strasznie mi się podoba ten Twój kącik brzozowy
Razem z trawami te brzozy ślicznie wyglądają
Co ile masz brzozy posadzone?
Myślę i myślę, gdzie by taki kącik brzozowy u siebie zrobić...
A jak się przypatrzeć to mam takie same krawężniki jako obrzeża
Pozdrawiam

Cześć Sylwia!
Dziękuję

Brzozy mam co 1,5-2,5 metra.

Obrzeża bardzo lubię. Mieliśmy kostkę granitową. ale si nie sprawdziła.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 12:03, 03 cze 2020

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Brzozowa po miskantowej metamorfozie.
Variegatusy czekają na donice.

Cześć Asiu, przybywam po raz pierwszy.
Strasznie mi się podoba ten Twój kącik brzozowy
Razem z trawami te brzozy ślicznie wyglądają
Co ile masz brzozy posadzone?
Myślę i myślę, gdzie by taki kącik brzozowy u siebie zrobić...
A jak się przypatrzeć to mam takie same krawężniki jako obrzeża
Pozdrawiam
Ogród pod lasem 10:23, 03 cze 2020

Do góry
TAR napisał(a)

wczoraj z mezatym zastanawialismy sie czy nie usunąć Doorenboosow i nie wsadzic innych drzew, jednej zwyklej brzozy, buka i graba. Stanowczo mamy dosc co roku walczyc z tymi zielonymi potworami. U mnie do tej pory żarły tylko brzozy. Ale widze, ze wiele lisci na innych roslinach mam pogryzionych i zezartych. Bergenie, magnolki, clemki, hosty. Wczoraj na zwyklych brzozach siedzialy parki (kilkanascie szt.) odorkow brązowych. Czy one sa szkodliwe? Nic tylko zaorac wszystko i betonem wyłozyc buuuuu
Tarcia, te brązowe to oczywiście imigrant z Azji Halyomorpha halys. Nie ma na niego selektywnych preparatów. Nie ma naturalnych wrogów. Brzmi znajomo...?
Przede wszystkim jest szkodnikiem upraw, zwłaszcza malin i jeżyn, ale też jabłoni, gruszy, papryki.
U mnie też siedzą gromadnie na pąkach róż, ale nie zauważyłam, żeby robiły im krzywdę.
Polecają mądrzy monitoring i wyłapywanie na lepy z feromonem. I tyle...
Ogród pod lasem 08:17, 03 cze 2020

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
No patrz, nawet nie wiedziałam, że brzozy też mają swoje szkodniki. Całe szczęście u mnie same dzikusy, którym nic nie rzutuje...

wczoraj z mezatym zastanawialismy sie czy nie usunąć Doorenboosow i nie wsadzic innych drzew, jednej zwyklej brzozy, buka i graba. Stanowczo mamy dosc co roku walczyc z tymi zielonymi potworami. U mnie do tej pory żarły tylko brzozy. Ale widze, ze wiele lisci na innych roslinach mam pogryzionych i zezartych. Bergenie, magnolki, clemki, hosty. Wczoraj na zwyklych brzozach siedzialy parki (kilkanascie szt.) odorkow brązowych. Czy one sa szkodliwe? Nic tylko zaorac wszystko i betonem wyłozyc buuuuu
Wzgórze chaosu 23:41, 02 cze 2020

Do góry
effka napisał(a)

O jak miło Fajnie, że działam na Ciebie pozytywnie i mobilizująco
Wycieczka była wspaniała i niezapomniana, myślałam o niej pół nocy

Jedź jedź na zakupy

Ty jesteś wulkanem energii Wycieczki ogrodowe i spotkania to coś najwspanialszego, co daje forum. Ogródki nam pięknieją, ale relacje są bezcenne. Ja przez tę pandemię jestem tak wyposzczona, że słów brak...

Do budowlanego jeszcze nie dojechałam, ale roślin sobie nie odmówiłam. Imieninowy bon do szkółki od dziewczyn z pracy i prezentowe "grosiki" od Rodzinki nie mogły długo czekać
Zaszalałam i kupiłam ... 3 brzozy Nudna jestem niesłychanie! Tak sobie myślę, że ogród powoli dogania moją garderobę. W szafie najwięcej mam białych ciuchów, w ogrodzie przybywa białych pni i budynków. Białe wariatkowo
Mój drugi ogród- mały, ale komfortowy 18:16, 02 cze 2020

Do góry
I jeszcze dwa pytania- może ktoś zna na nie odpowiedzi:
1- rok temu posadzilam duze brzozy doorenbos i teraz czesciowo tylko mają listki- czy mozna je przyciąć dla wzmocnienia czy cieciem zrobię im tylko krzywde?
2- choina kanadyjska wypiscola przyrosty a teraz zaczyna mi brązowieć- czy to normalne czy cos jej jest? (choina na zywoplot)

Ogród pod lasem 13:59, 02 cze 2020

Do góry
No patrz, nawet nie wiedziałam, że brzozy też mają swoje szkodniki. Całe szczęście u mnie same dzikusy, którym nic nie rzutuje...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies