Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 21:57, 16 cze 2017

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)

Zakradłam się jak byłaś w sklepie Nie wiem co to jest za dziadostwo, ale mam tego pełno wszędzie a werbeny brak Chyba jeszcze floksy mi się rozsiały

To mi chyba jedynie szałwie i pęcherznice sieją się bez problemu.
Kiedyś będzie pięknie i u mnie - od nowa 16:55, 16 cze 2017

Do góry
Warmia napisał(a)
O, robiłaś zdjęcia mojego trawnika? Nie pamiętam

Zakradłam się jak byłaś w sklepie Nie wiem co to jest za dziadostwo, ale mam tego pełno wszędzie a werbeny brak Chyba jeszcze floksy mi się rozsiały
Ogród do odnowy 21:13, 15 cze 2017

Do góry
Ależ nasionek będzie

bodziszek, żebym to wiedziała jaki?

szałwie z nawłocią

szałwia okręgowa

czosnek hair

bez czarny black tower

floksy
Kondziowy ogrod cz II 17:24, 13 cze 2017

Do góry
kasiek napisał(a)

Tu zostaje, jest niesamowicie, te brzozy są oszałamiające na rabatach... A te otwarte drzwi, jak z baśni... Pięknie to mało powiedziane...

Witaj Kasiu jak miło znowu Cię widzieć Drzwi są otwarte dla Ciebie... Floksy od Ciebie pięknie się przyjęły i rozrosły, nie możemy się doczekać jak zakwitną
W cieniu - zacieniona 22:14, 09 cze 2017

Do góry
barbara_krajewska napisał(a)

A ja w pierwszej chwili pomyślałam, że to wina gradobicia.
Moje ślimaki polubiły floksy wiechowate, żeleźniaki, hosty, ale za hortensje się nie biorą. Widać smakowitych potraw im wystarcza. Ich domem są kępy juk i bergenii.

Jak długo zajęło Ci formowanie do takiego stadium krzewuszki? Wyjątkowo udany pokrój!

Po gradobiciu listki już powycinałam...teraz dziurkują ślimaki.Lubią hosty z białymi przebarwieniami,cynie,zawilce...z hortek najbardziej anabelki...już nie mam do nich siły...częstuję cukiereczkami i zbieram do wiaderka.

Nie bardzo pamiętam ile ma lat...stare fotki mam w domu...ale na pewno ponad dziesięć.

W cieniu - zacieniona 21:54, 09 cze 2017

Do góry
bogumila napisał(a)
ślimaki w tym roku polubiły hortensje...już pogubiłam się czego one nie lubią...

A ja w pierwszej chwili pomyślałam, że to wina gradobicia.
Moje ślimaki polubiły floksy wiechowate, żeleźniaki, hosty, ale za hortensje się nie biorą. Widać smakowitych potraw im wystarcza. Ich domem są kępy juk i bergenii.

Jak długo zajęło Ci formowanie do takiego stadium krzewuszki? Wyjątkowo udany pokrój!
Anna i Ogród 09:31, 09 cze 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu witam. Widzialam wasze foty ze spotkania, ty to 1 z lewej jestescie trzy na focie.
Wracajac do floksow. Wszystkie floksy w tym kolorze mam z trzech malenkich doniczek tak sie rozrosly. Ta rabata ulegnie zmianie, małej przerobce, gdyz floksy zawlaszczyly sobie grunt i zagluszaja inne rosliny.

Tak to ja

Floksy u mnie też się zagęściły sporo ale póki co nie przeszkadza mi to a zapach mają obłędny. Nawet mój eM je lubi
Anna i Ogród 23:43, 08 cze 2017

Do góry
Aniu witam. Widzialam wasze foty ze spotkania, ty to 1 z lewej jestescie trzy na focie.
Wracajac do floksow. Wszystkie floksy w tym kolorze mam z trzech malenkich doniczek tak sie rozrosly. Ta rabata ulegnie zmianie, małej przerobce, gdyz floksy zawlaszczyly sobie grunt i zagluszaja inne rosliny.
Ogródkowe perypetie:) 12:42, 08 cze 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
A ja bym tam do tych czerwonych róż dała biały złocień taki jak u mnie widziałaś połączony z tym mocno różowym co Ci się podobał, plus tą bylinkę co Gosia rozpoznała bo myśmy nie wiedziały co to( ta różowa na końcu rabaty - ostrogowiec chyba) i lobelię krwistą na kolor potem .

Albo biały złocień przy cisach , a przed nim dzwonki brzoskwinio listne niebieskie i białe , a jeszcze bliżej mocny fiolet dzwonka skupionego i przed buksami koło białego goździka dzwonek karpacki

Albo same jeżówki lub perowskię, bo pysznogłówkę i floksy lubi mączniak więc na sąsiedztwo dla róż nie polecam

Namieszałam po mojemu

haha Sylwuś to nie ta rabata Po drugiej stronie, ta z bukiem.
Ogródkowe perypetie:) 10:27, 08 cze 2017

Do góry
A ja bym tam do tych czerwonych róż dała biały złocień taki jak u mnie widziałaś połączony z tym mocno różowym co Ci się podobał, plus tą bylinkę co Gosia rozpoznała bo myśmy nie wiedziały co to( ta różowa na końcu rabaty - ostrogowiec chyba) i lobelię krwistą na kolor potem .

Albo biały złocień przy cisach , a przed nim dzwonki brzoskwinio listne niebieskie i białe , a jeszcze bliżej mocny fiolet dzwonka skupionego i przed buksami koło białego goździka dzwonek karpacki

Albo same jeżówki lub perowskię, bo pysznogłówkę i floksy lubi mączniak więc na sąsiedztwo dla róż nie polecam

Namieszałam po mojemu
Ogródkowe perypetie:) 09:40, 08 cze 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)
A wysokie astry? Niektóre floksy też mają powyżej 1,5.

Floksy jakieś posadziłam od Sylwi, mam niższe też tam, ale za dość wysokimi ostróżkami niebieskimi jest dziura a potem ściana z cisów.
Ogródkowe perypetie:) 09:39, 08 cze 2017

Do góry
A wysokie astry? Niektóre floksy też mają powyżej 1,5.
Wszystkiego po trochu 09:12, 08 cze 2017

Do góry
Ania, Ewa, Asia, Firletkę smółkę mam pierwszy rok, w zeszłym roku latem dostałam ją od Iwonki,nie miałam na nią pomysłu więc nasadziłam prawie w rządku. Z karpy którą dostałam porozdzielałam pojedyncze sadzonki, podsypałam kompostu. Rosną na rabacie częściowo słonecznej, częściowo zacienionej. Staram się podlewać bo mam tam też floksy, funkie i hortensje bukietówki, więc pilnuję aby ziemia była wilgotna. Ta firletka z mojego rozeznania jest byliną, być może wymaga co ileś lat rozdzielenia i przesadzenia aby być piękna, nie zastanawiałam się nad tym dopóki Ewo nie zapytałaś Muszę w takim razie trochę o niej poczytać
Właśnie doczytałam, że wymaga dzielenia co trzy lata
Ptasi gaj 17:57, 07 cze 2017

Do góry
Te floksy to jak rzeka wyglądają! Ale ich jest!
Ptasi gaj 17:36, 07 cze 2017

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Moze jeszcze troche floksikow w pelni rozkwitu.

wow! floksy w takiej masie wyglądają rewelacyjnie
Pszczelarnia 21:13, 06 cze 2017

Do góry
Gosialuk napisał(a)
(...)
I od razu następne pytanie. Co poradziłabyś sadzić pomiędzy łubinami, tak żeby kwitło w lipcu, sierpniu? Myślałam o krwawniku wiązówkowatym, mam też sporo samosiewek jeżówki różowej. Czy to będzie dobre zestawienie? Łubinami i irysami już mnie zainspirowałaś

O pozyskiwaniu łubinu jest wyżej.

Do łubinów kwitnące w lipcu/sierpniu: o tej porze roku łubiny są ścięte, ew. wypuszczają nowe liście. Cokolwiek, np. jeżówki, floksy, pysznogłówki, agastache.
Z Pszenicznej ... 19:58, 06 cze 2017

Do góry
Aga2017 napisał(a)
Bylinówka zachwyca smakiem i świetnym doborem kolorów, szafirowe irysy przepiękne czy jak je kupowałaś to były kwiaty czy też same liście z bulwą pytam bo w zeszłym roku kupiłam sporą ilość irysów kolor róż błękit i biel tak mówił sprzedawca a zakwitły brązowe w beżowe ciapki cały szpaler tam gdzie miało być pastelowo różowo i niebiesko teraz czekam z niecierpliwością na floksy jakim kolorem mnie zaskoczą,
Agatko u Ciebie peonie cudne, ja sadziłam kilka krzaków w zeszłym roku i w poprzednim ale nie dość że nie kwitną to wyglądają jakby się mordowały co zrobić aby były bujne i kwitły nie wiem jakie będą faktycznie kolory kwiatów bo znając moje szczęście mogłam kupić taki kolor jaki chciałam usłyszeć od sprzedawcy...

Aga dlatego najlepiej kupować byliny jak kwitną, sprzedawca sprzeda Ci nawet w kropki jeśli takich potrzebujesz
Druga droga nabycia to zaprzyjaźnione, kochane duszyczki ( Krysiu macham do Ciebie , które się podzielą dobrem swoim.

Peonie - musisz okazać cierpliwość, one chorują po przesadzeniu, a posadzone nowe muszą mieć czas na to by się zdecydować czy im tam dobrze
Napisałam powyżej, że moja bordowa strajkuje, ale poczekam na nią bo jest piękna.

A wiosną koniecznie musisz je podsypać kompostem lub przekompostowanym obornikiem, one to uwielbiają.

Rododendronowy ogród II. 18:23, 06 cze 2017

Do góry

żółta magnolia

floksy

Z Pszenicznej ... 14:24, 06 cze 2017

Do góry
Bylinówka zachwyca smakiem i świetnym doborem kolorów, szafirowe irysy przepiękne czy jak je kupowałaś to były kwiaty czy też same liście z bulwą pytam bo w zeszłym roku kupiłam sporą ilość irysów kolor róż błękit i biel tak mówił sprzedawca a zakwitły brązowe w beżowe ciapki cały szpaler tam gdzie miało być pastelowo różowo i niebiesko teraz czekam z niecierpliwością na floksy jakim kolorem mnie zaskoczą,
Agatko u Ciebie peonie cudne, ja sadziłam kilka krzaków w zeszłym roku i w poprzednim ale nie dość że nie kwitną to wyglądają jakby się mordowały co zrobić aby były bujne i kwitły nie wiem jakie będą faktycznie kolory kwiatów bo znając moje szczęście mogłam kupić taki kolor jaki chciałam usłyszeć od sprzedawcy...
Moje małe królestwo 12:58, 06 cze 2017

Do góry
i jeszcze orliki

floksy

i niebo wieczorową porą

ptaszki dostały poidełko
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies