Klon przepięknie się Przebarwil.Taka żywa soczysta ognista czysta czerwien.
Stipy mam dziś pełno wszędzie bo dosadzilam cebula aż... 70 ale tym razem to była przyjemność bo ziemia jak gabka cEmu tak nie było. Rok temu kiedy było ich 500 i wtedy poleglam
Z miejscówki pod brzozami chętnie korzystamy dIekue za miłe slowa
To wyobraź sobie ile ja miałam siewek stipy z 120 sztuk.
Wysiewa się wszędzie, a ja wszędzie nie chcę jej mieć. Wyrywam siewki, bo później jak się rozrośnie to trudno ją wyrwać, spore kępy z dużymi korzeniami.
Nie strasz! Bo mi się stipa przestanie podobać i co wtedy? A planowałam zachować minimalizm również w doborze traw, żeby między różami nie było naciepielone różnych różności Ogólnie z pięciu małych sadzonek mam teraz stipę w prawie każdym miejscu. Nie rozumiem skąd to narzekanie, że wymarza i trzeba wiosną kupować nową.
Jak je mieszałam to nawet nie byłam świadoma tych modowych trendów, ale wiedziałam, że może to wyjść fajnie jak w kwietniu podczas pobytu w Anglii w ogrodach królewskich zobaczyłam to
Co do brzozowej, to zobaczymy czy stipa przeżyje i rozchodniki się ukorzenią.
przyjrzałam się zdjęciom i coś tam widzę już.
Ale i tak napisz czy pęcherznice zacieniąją?- dlatego rozchodniki tam nie chcą rosną i stipa?
Ile tam jest metrów długości do huśtawki?
Kosówy są tam ładne?
A ziemia jest przerosnięta korzeniami pęhrzechnic?
bardzo ostra jest ta skarpa?
Sylwia ja mam za małą skarpę na coś takiego. Przestrzeń na rośliny ma raptem 80 cm licząc od pęcherznic do gabionu. Nic na tym nie zrobisz. Na wiosnę muszę wykopać rozchodniki, bo tam nie rosną.. no proszę ciekawe dlaczego. I znowu zostają same kosodrzewiny. I puste miejsca. Nawet stipa tam się nie chce uchować
Może berberysy dam.. tylko przekopię tą glinę jeszcze bardziej z ziemią.
Mówimy o części koło oczka bo ta część od huśtawki to już inna bajka.
Stipa musi miec dobry drenaz nie lubi korzeni miec w wodzie bo gnija jak jesien mokra i zlapie mocny mroz wtedy wymarzaja. To jest pierwszy powod ze nie zimuja, trzeba ja okryc na zime jak jest mloda, starsze zimuja. Nie scinac na zime.
Ta trawa to stipa inaczej ostnica. Zazwyczaj jest jednoroczna, ale zdarza się, że przezimuje w gruncie. Ta właśnie przezimowała, widzisz między kostkami wysiała się i są nowe sadzonki. Na tych zdjęciach są stipy, które same się wysiały i je popikowałam.
Rzeczywiscie miejsca za wiele tam nie ma i wg ogrodniczych przykazan powinna byc tylko bergania i cisy ale.... Wiesz jak jest ....
Wyszlo mi to troche wszystko ciemne i takie bez ruchu dlatego myslalam zeby cos drobnego tam dac dla rozluznienia i nadania lekkosci, ruchu i rozjasnienia troche.
Myslalam o trawce ale nie wiem jaka moze stipa?
Cisy ... Zyja wg mnie srodek zielony, korzenie biale moze to ten brak fosforu o ktorym pisze Mazan.
Jak sie upre zeby cos dac za bergenie to co bys mi polecila?
Prawda . Zazdraszczam Ci, osiągnięcia stanu pewności co i jak. Co się da, co nie, co potrzebne, co nie, co się sprawdziło, co nie, co wymaga dużo za dużo uwagi i zachodu, co nie, co ładne, co nie, co pasuje, co nie... Itp., itd., itp. Haniu, ja muszę chyba żyć pięć razy dłużej niż Ty, by potrafić to ogarnąc.
Magnolio świetne fotki fajnie wygląda ...spodobała mi się.
ale powiedz mi czy ona nie wymarza/wygniwa tak jak to zaobserwowałam w przypadku Amazon Mist czy Forosted Curls bo one u mnie po 2óch sezonach zamierają...owszem mam po nich duzo siewek ...ale meczy mnie takie wieczne uzupełnianie podobnie zachowuje sie stipa.
W tygodniu przyjechały kolejne i ostatnie róże, które od razu wkopałam. Teraz pozostaje czekać do wiosny.
Przy okazji doznałam szoku jak bardzo rozsiała mi się stipa. Jestem wręcz przerażona, bo opanowała pół ogrodu, a na jednej rabacie mam wręcz meszek jakbym trawnik zakładała. Wolałabym chyba, żeby to nie przetrwało zimy.
Jutro zacznę jesienne porządki. Liście posypały się na potęgę. No i ścinam hortki. Nie lubię takich zaschniętych.
Tak Madziu południowa,trawy,trawy tylko one mi przychodzą do głowy mam tez lawendy około 10szt do przesadzenia wiec może jakas kompozycje z nimi bym "wyczarowała? np 3 trzmieliny na pniu w nogach lawenda i stipa?
Dzięki Ivo
Rabatkę z sesleria skalną czy mamzrobioną?- poszukam.
No ta, wiatry robią swoje.
I deszcze też- w tym roku u mnie trzcinnik krótkowłosy leży po deszczach
Nie mam zdjęcia, ani z teraz, ani z września.
Zrobię
Pięknie u Ciebie jesienią ! A ja bym chciała zobaczyć ta rabatkę z seslerią skalną i bukszpanami bo dawno nie było Lawenda wygląda świetnie i stipa taka żywozielona jeszcze. U mnie wszystko zżółkło bo u mnie bardziej na otwartej przestrzeni więc zimne wiatry wieją.
Ja już też mam wyrąbane...eM coś biadolił, żeby zaorać tył działki i nawieźć obornika-to będzie przygotówka na pryszły sezon pod prace ziemne-ale szczerze...nie mam siły!
Aniu wsadziłam już Sporobolusa-ze względu na to, że stipa mogłaby mi wymarzać. Narazie nie mam siły na coroczne dosadzanie roślin. Choć stipa zdecydowanie piękniej wygląda...i ponoć nie śmierdzi
Narazie wsadziłam chyba 20 sztuk-potrzebuję więcej-ale może jak rośliny ruszą-to zobaczę gdzie mam jeszcze łyse placki.