Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 09:22, 19 paź 2017

Do góry
Szczerze...???? Już mi się wczoraj nie chciało...wsadziłam cebule, przesadziłam kilka stip, podlałam...i koniec. Zrobiłam delikatny porządek na tarasie i w gospodarczym...
Zostało jeszcze sprzątnąć donice z tarasu (stipa i trzcinnik overdam raczej nie przezimują w donicach????) - chciałam to zrobić wczoraj, ale jak zobaczyłam tę masę korzeni...odpuściłam
Mój ogród pod lasem 21:12, 18 paź 2017

Do góry
Kurcze, piekny ale nie wiem czy miałabym smialosc posadzić go przy red baronie taka krwawa rzeka...hmm, muszę przemyslec
Podoba mi się też krwawnik terracota ze stipa ale nie mam gdzie posadzic, żeby się nie gryzlo
Mój ogród pod lasem 17:05, 18 paź 2017

Do góry
No więc dodam, (bo zapomniałam a chyba to wazne jednak), że w pobliżu, na przedłużeniu tej rabaty trzcinnikowej są zawilce białe a pod nimi właśnie Red Baron.Dlatego myślałam o pociagnieciu red barona przed trzcinniki a jeśli nie to coś co będzie do barona pasowalo

Marzył mi się jakiś ładny krwawnik pod trzcinniekiem a pod nim stipa, ale nie wiem czy jest jakiś krwawnik, który pasowałby do sasiadujacego z boku Red barona
Mój ogród pod lasem 15:51, 18 paź 2017

Do góry
Wiesz co Gosiu, jak oglądam jakies kompozycje z trzcinnikiem (niestety nie mogę podesłac pinów, bo coś mi się popsuło), to z trzcinnikiem ładnie komponuje się szałwia, lawenda, jeżówki różowe, pysznogłówka chyba, przetacznik, trawy (kostrzewy, carex, stipa), rudbekia, a nawet liliowce, trzykrotka, astry, dzwonek karpacki, chyba nawet irysy widziałam. Rozchodnik też, jak najbardziej.
Generalnie albo coś z kolorem, albo trawy. Nie wiem czy u Ciebie w tym miejscu jest potrzebny kolor, a jeśli tak, to jaki.

"Póki życie trwa..." 09:07, 17 paź 2017

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Jeżówki kochają słońce, a nie cień

Przekonałam się juz o tym Sylwia no tam pod brzózkami to raczej mało słońca by było.20 gałązek rozchodników do ziemi wsadziłam,może rozchodniki przed miskanty porozrzucam między brzozy a w nogach jakieś trawy? mam turzyce do podziału wiosną the beatles,może te co myślisz? no chyba ,ze niezawodna stipa?
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 20:54, 15 paź 2017

Do góry
siakowa napisał(a)
śmiałek a to niskie to stipa.
Sporobolus jest tylko tam gdzie, ie taka pomarańczowa trawka na zdjeciu

no stipę to jeszcze rozpoznaję
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 20:53, 15 paź 2017

Do góry
ren133 napisał(a)

A tutaj też jest śmiałek?
śmiałek a to niskie to stipa.
Sporobolus jest tylko tam gdzie, ie taka pomarańczowa trawka na zdjeciu
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 19:59, 15 paź 2017

Do góry
malgol napisał(a)
Kiedy tylko zajrze do Ciebie od razu równałabym z ziemia swój ogród Piekne te Twoje trawiszcza. Co Ty robisz,że stipa tak pięknie u Ciebie prosto stoi? Moja tarza się po rabacie i po deszczach to nawet końcówki potrafią przykleić się do rabaty

stipa to pwnie kwestia gleby ja mam górną warste słabo przepuszczalna astipa na pochyłym terenie wiec nawet jak fest pada to tego deszczu wiecej spływa niż wsiąka mam wrazenie
Ogród Nety- moje marzenie 21:34, 13 paź 2017

Do góry
szemusia napisał(a)

Nie tylko u Ciebie - wszędzie
Stipa wg mnie najłladniejsza jest w pierwszym roku - zieloniutka, sztywna, zwiewna jednocześnie. W drugim roku o wiele szybciej dojrzewa(zakwita), w czerwcu chyba już, staje się ogromna i pokłada się. Po deszczu to już masakra. Ja wtedy takie delikwentki króciutko tnę. Szybko odbijają na nowo i znów są zielone.
Ale zdecydowanie lepiej wyglądają młode, więc najczęściej z tych młodziutkich siewek, które przezimowały wybieram najładniejsze i podmiankę robię
U mnie też sieje się jak głuuupia...

Oooo, a ja się bałam przyciąć i zawiązałam ją na supełki
Ogród Nety- moje marzenie 20:06, 13 paź 2017

Do góry
Nett napisał(a)

A widzisz Gosiu, a ja co do stipy mam mieszane uczucia. W pierwszym roku mnie zachwycała, w drugim (bo u nas zimuje), na początku sezonu byla piękna, ogromna, ale bardzo szybko zaczęła się pokładac i właściwie od sierpnia leży, z taką suchą górą- nawet ją wiązałam żeby bardziej stała, ale nie wygląda to pięknie. W dodatku wokół jest tyle siewek, że ostatnio musiałam porządnie przegrabić, bo miałam wrażenie że zrobiła się wartswa darni z tych siewek i nie przepuszcza wody innym roślinom.
Ale to może tylko u mnie.

Nie tylko u Ciebie - wszędzie
Stipa wg mnie najłladniejsza jest w pierwszym roku - zieloniutka, sztywna, zwiewna jednocześnie. W drugim roku o wiele szybciej dojrzewa(zakwita), w czerwcu chyba już, staje się ogromna i pokłada się. Po deszczu to już masakra. Ja wtedy takie delikwentki króciutko tnę. Szybko odbijają na nowo i znów są zielone.
Ale zdecydowanie lepiej wyglądają młode, więc najczęściej z tych młodziutkich siewek, które przezimowały wybieram najładniejsze i podmiankę robię
U mnie też sieje się jak głuuupia...
Ogród niby nowoczesny ale... 16:01, 13 paź 2017

Do góry
Margarete napisał(a)
Ja nie wiem wszystko sie wszystkim rozrasta, rozdają, wyrzucają - i ja przy tym nie raz skorzystałam a mnie nie. Jedynie czyściec i macierzanki rozdawałam z mojego chowu. Zawilce stoją jak stały, kepy przybywa ale powolutku, jeżówki te zwykłe też słabo przyrastają, liriope jakie kupiłam 4 lata temu takie mam,hakaone aureola macra niby przyrasta ale licho, red baron słabiutko zwieksza swoją wielkość,jedynie żurawki troche przybrały na masie, konwalniki też, miskanty urosły w szerz i Ice dance sie rozłazi na boki, reszta ani dudu...stipa się nie rozsiewa jak u innych, werbenę co roku musze nową sadzic, jakąś słabą ziemię mam czy źle dbam o te moje rosliny...ehh

No i co ja Ci mam Babo kochana napisac?????
Pewnie jakieś "prądy" przez tę Twoją działkę przelatują

Ogród i co dalej 15:39, 13 paź 2017

Do góry
podsumowując doradzajcie patrzcie pod kątem
-rośnie samo
-nie wymagające
-lubi słońce tam jest patelnia
-dobrze wygląda

piny , które mi się podobają
https://pl.pinterest.com/pin/814307176346259965/
https://pl.pinterest.com/pin/285486063859985890/

i moje typy roślinowe, chyba, że znowu coś podrzucicie - kolejność nie ma znaczenia- patrz wyżej wymagania
- czyściec
- stipa
- bylica Schmidta 'Nana'
Ogród niby nowoczesny ale... 15:22, 13 paź 2017

Do góry
Ja nie wiem wszystko sie wszystkim rozrasta, rozdają, wyrzucają - i ja przy tym nie raz skorzystałam a mnie nie. Jedynie czyściec i macierzanki rozdawałam z mojego chowu. Zawilce stoją jak stały, kepy przybywa ale powolutku, jeżówki te zwykłe też słabo przyrastają, liriope jakie kupiłam 4 lata temu takie mam,hakaone aureola macra niby przyrasta ale licho, red baron słabiutko zwieksza swoją wielkość,jedynie żurawki troche przybrały na masie, konwalniki też, miskanty urosły w szerz i Ice dance sie rozłazi na boki, reszta ani dudu...stipa się nie rozsiewa jak u innych, werbenę co roku musze nową sadzic, jakąś słabą ziemię mam czy źle dbam o te moje rosliny...ehh
Ogród Nety- moje marzenie 10:51, 13 paź 2017

Do góry
malgol napisał(a)
no właśnie nie wiem...na pewno chciałabym tam stipę bo to jedno z niewielu u mnie słonecznych w miarę miejsc i Stipa dobrze tam rośnie. A Amazon Mist tez bardzo mi się podobają i nawet mam 3 szt . na próbe w tym sezonie kupiłam bo myślałam,że problem będzie z zimowaniem...

A widzisz Gosiu, a ja co do stipy mam mieszane uczucia. W pierwszym roku mnie zachwycała, w drugim (bo u nas zimuje), na początku sezonu byla piękna, ogromna, ale bardzo szybko zaczęła się pokładac i właściwie od sierpnia leży, z taką suchą górą- nawet ją wiązałam żeby bardziej stała, ale nie wygląda to pięknie. W dodatku wokół jest tyle siewek, że ostatnio musiałam porządnie przegrabić, bo miałam wrażenie że zrobiła się wartswa darni z tych siewek i nie przepuszcza wody innym roślinom.
Ale to może tylko u mnie.
Z Amazon Mist miałam odwrotnie. W pierwszym roku takie sterczące kępki, a w drugim długie włosy się zrobiły, rozłożyste, podobają mi się
Ogród Nety- moje marzenie 10:43, 13 paź 2017

Do góry
no właśnie nie wiem...na pewno chciałabym tam stipę bo to jedno z niewielu u mnie słonecznych w miarę miejsc i Stipa dobrze tam rośnie. A Amazon Mist tez bardzo mi się podobają i nawet mam 3 szt . na próbe w tym sezonie kupiłam bo myślałam,że problem będzie z zimowaniem...
Ogród niby nowoczesny ale... 23:13, 12 paź 2017

Do góry
Magda70 napisał(a)
i przy okazji kilka innych fotek

taras

stipa i jeżówki i rozchdniki

kulki grabowe i dereń

To mi wystarczy!
Ogród niby nowoczesny ale... 20:29, 12 paź 2017

Do góry
i przy okazji kilka innych fotek

taras

stipa i jeżówki i rozchdniki

kulki grabowe i dereń

Mirkowy ogród (początki) 20:59, 11 paź 2017

Do góry
cyma2704 napisał(a)
Mirko widać, że łamiesz się w sprawie stipy, skoro nasiona zbierasz. U mnie co roku setki siewek, nie nadążam z pieleniem. Mam nawet czteroletnią, większość odbija bardzo ładnie. Na zagospodarowanych rabatach wycinam połowę kępy, ponieważ stipa dominuje nad innymi bylinami.

Miskanty kolejne zagoszczą.
Flamingo ładny, już się u mnie przebarwiają liście.

Szałwie to terminatory, zawsze wiosną szybko się zbierają.

Muszę policzyć swoje trawy.

Słonecznych dni.

Hehe zobaczymy wiosną czy się złamie (pewnie tak).Mnie w tym roku przezimowały dwie ale marnie odbiły .Siewek u siebie nie widziałam albo wypieliłam.Zakwitły ze 4 kłoski i z nich nasiona zbiorę. Ty masz śliczne duże Miskanty ,moje malutkie ale urosną i będą cieszyć. Policz trawy .Ja mam 15 odmian.
Mirkowy ogród (początki) 20:33, 11 paź 2017

Do góry
Mirko widać, że łamiesz się w sprawie stipy, skoro nasiona zbierasz. U mnie co roku setki siewek, nie nadążam z pieleniem. Mam nawet czteroletnią, większość odbija bardzo ładnie. Na zagospodarowanych rabatach wycinam połowę kępy, ponieważ stipa dominuje nad innymi bylinami.

Miskanty kolejne zagoszczą.
Flamingo ładny, już się u mnie przebarwiają liście.

Szałwie to terminatory, zawsze wiosną szybko się zbierają.

Muszę policzyć swoje trawy.

Słonecznych dni.
Makowo na Kociewiu 15:16, 11 paź 2017

Do góry
makkasia napisał(a)

Słoneczne zdjęcia są z ostatniej soboty ale dzisiaj też było słoneczko ale ja w pracy więc mało je widziałam
Cebule sadzę po troszeczku codziennie jak tylko nie pada
Wieje u nas często więc przyzwyczajona jestem ale od Ksawerych niech nas Bóg broni.
Cebul w tym roku do posadzenia miałam baardzo mało bo u mnie zaraza tulipanowa szaleje, stawiam na czochy bo te zaraza nie bierze. Tulipany sadzę tam gdzie mam świeże rabaty może tam wyjdą i zakwitną.
lecę do Ciebie
stipa na wejściowej dla Ciebie

Dziekuje bardzo
U nie po zimie tylko jedna kępa stipy przezimowała i wyglada teraz takjak te twoje, pozostałe wymarzły, ale za to nasadziłam dużo w tym roku nowych siewek od naszej Krys i mam dużo tegorocznych, jeszcze zielonych.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies