Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 22:43, 28 cze 2016

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ponieważ ja robiłam ten projekt Any, może byśmy co innego wymyśliły?
Może pienne żółte cyprysiki podsadzone kulami z bukszpanu, jesli masz kule. Może za dużó juz tego motywu ogrodu nie tylko bukszpanowego, czyli trzech stożków? Będzie nudno, bo to samo.

Zrób rzut tej rabaty. Z góry i daj wymiary.

Dodam jeszcze, że ogród planuje się kompleksowo, nie pojedyncze, oderwane od siebie rabaty.

Serdecznie dziękuje, aż ręce mi się trzęsą, że Danusia się pochyliła nade mną Teraz wyleciałam z miarką, żeby nie było
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 17:43, 28 cze 2016

Do góry
as226 napisał(a)
Witam, zimą już zadałam pytanie i dziewczyny mi zaproponowały rośliny w to miejsce . Koncepcja się zmieniła, bo mogę dostać większe bukszpany, a jakby zrobić coś, jak u Anetki. (u siebie bym widziała kule bukszpanowe)
Pod oknami jest lawenda i pod każdym oknem po 3 trzmieliny.
Jaki kształt rabaty by tam pasował? W ogrodzie są linie proste, ale są również zaokrąglenia, jest to front domu i strona słoneczna.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/674-any-ogrod-maly-czyli-wygrana-walka-z-ugorem?page=268

Dziękuje z góry za każdą sugestie, nawet najmniejszą

PS trawnik jest przerobiony glebogryzarką i od nowa będzie zakładany.

Ponieważ ja robiłam ten projekt Any, może byśmy co innego wymyśliły?
Może pienne żółte cyprysiki podsadzone kulami z bukszpanu, jesli masz kule. Może za dużó juz tego motywu ogrodu nie tylko bukszpanowego, czyli trzech stożków? Będzie nudno, bo to samo.

Zrób rzut tej rabaty. Z góry i daj wymiary.

Dodam jeszcze, że ogród planuje się kompleksowo, nie pojedyncze, oderwane od siebie rabaty.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:46, 28 cze 2016

Do góry
Ten ostatni projekt jest MEGA! Danusia pochorowała, a jak wyzdrowiała to takie cuda sie dzieją!
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 19:14, 27 cze 2016

Do góry
Efffa napisał(a)

ktoś Ci projekt robił czy sama tak zwizualizowałaś?

Projekt a raczej coś co ma go przypominać robiłam sama nie wiem czy będzie ok ale tak sobie to w głowie wymyśliłam
Co do roślin to są tam ujęte w tej chwili tylko lawendy obwódka z bukszpanu oraz 2 drzewa chyba będzie to śliwo wiśnia
Marzenie o nowoczesnym ogrodzie 19:04, 27 cze 2016

Do góry
mikami napisał(a)
A tak mniej więcej ma wyglądać altana połączona z miejscem na ognisko i rabatą brzozową

No i wymyśliłam sobie takie lampki przy ognisku bardziej do ozdoby

I jeszcze druga strona altany z grilem

ktoś Ci projekt robił czy sama tak zwizualizowałaś?
Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę 10:14, 25 cze 2016

Do góry
Jestem gotowa na pracę! Oby dala efekty. Mam projekt od Elfir. Cudowny. Stworzony juz z uwzglednieniem tej gliny ale po kazdej wizycie na budowie i obejrzeniu ziemi mam chwile zwątpienia. Ale skoro ta nasza Ślęża taka gliniasta i Tobie się udało (i to jeszcze jak!) to może i ja dam radę
Mój ogród pod górkę... 07:00, 24 cze 2016

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Uprasza sie o częstsze zdjecia z gory.wygladaja jak projekt nasadzen

Może nawet i w takim celu była robiona? Nie pamiętam. Postaram się coś pofocić z dźwigu
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 15:01, 23 cze 2016

Do góry
Przerwa na kawę (papieros już wypalony)

Gosiu- cisy (pisze cały czas cisy, bo choiny na żywo nie widziałam- nigdzie jej nie mają i nie mam jak zobaczyć, a na google wyskakują zdjęcia takie, że ciężko mi się rozeznać nawet w tym, czy to ładne. Choin absolutnie nie wykluczam) miałyby być tak ja na projekcie Toszki tylko do samej kostki pociągnięte- w rzędzie- wtedy zasłonią zupełnie szopę na drewno. Z cisów miałaby być zrobiona prosta ściana, za którą z jednej strony- do frontu - projekt Toszki, a z drugiej- w stronę tyłu- wąska rabata (wrzucę rysunek).

Fioletowy- granice rabaty narysowanej przez Toszkę
Niebieski- moja propozycja (tak teraz wygląda ta rabata- jest wąski pasek przed drewutnią)
szary- kostka brukowa
czarny- drewutnia
brązaowy- kawałek garażu
czerwone "kwadraty"- koszte na śmieci
pomarańczowe kółka- cisy wg projektu Toszki, a ja chciałam dodatkowo posadzić różowe kółka, czyli dodatkowe cisy.

Mój ogród pod górkę... 13:49, 23 cze 2016

Do góry
Uprasza sie o częstsze zdjecia z gory.wygladaja jak projekt nasadzen
Metamorfozy ogrodowe 19:04, 22 cze 2016

Do góry
violinek napisał(a)
o zeszzzz ...10000000000 % lepiej !
Loczek ! swietny projekt i wykonanie

Dzięki. Więcej fotek u mnie na profilu
Metamorfozy ogrodowe 17:12, 22 cze 2016

Do góry
o zeszzzz ...10000000000 % lepiej !
Loczek ! swietny projekt i wykonanie
Metamorfozy ogrodowe 16:59, 22 cze 2016

Do góry
Taka mała metamorfoza dzisiejsza. Taras firmowy i mój projekt oraz wykonanie.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 14:00, 22 cze 2016

Do góry
Nie chcę rezygnować z Rh, ale nie chcę im zrobić krzywdy.
Nie mam komu ich oddać- Siostra mieszka 300 km ode mnie, po pierwsze. Po drugie nic jej nie oddam . Po trzecie- w jej ogrodzie na nic już miejsca nie ma.

Te drzewa to nie powinny być po dwóch stronach podjazdu? Wtedy wiąz mi zginie, a plan jest, ze ma być centralnym punktem tej rabaty.

A to Wam nie leży? Obwódka z żurawki. W rogu przy półce luka, ale to ja robiłam ten "projekt", więc to raczej normalna sprawa. Na drugiej części koła (po drugiej stronie półki) też miała być cisowa ściana (tu policzyłam 2 cisy na przęsło, a przęsło ma 2,5 m- nie chcę tu żywopłotu), więc byłby wspólny element+ buksy w kulkach rzecz jasna i duże drzewo (nadal nie wybrane).

Przeniosłam nasadzenia Toszki z okularowej na furtkową.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 10:07, 22 cze 2016

Do góry
Marta - spięłam na szybko oba plany razem. Okularowa - draft nie trzyma wymiarów/proporcji bo na odręcznym była rysowana i w innym miejscu masz z planu szambo czy co tam jest (zaznaczyłam czerwony prostokąt), wg szkicu ok. 30% tu projekt za krótki, musiałam wyciągać aby 11 metrów od płotu licząc było - popraw mnie jak cię źle zrozumiałam jak mierzyłaś. Odsunęłam rabatę od ogrodzenia z frontu bo tam jakąś ścieżkę masz, nie wiem czy 11 metrów od murka liczyłaś, czy od ścieżki.
Rabata narożna murowana po drugiej stronie wg tego ma ok. 9 metrów od frontu i z boku ok. 11. Sprawdź sobie, czy te proporcje się zgadzają. To potem ważne przy planowaniu ilości roślin. Jak nie to nanieś sobie dokładne wymiary, wrzuciłam ci kopię skali bocznej dla ułatwienia gdzie 10 metrów jest.
Może teraz łatwiej to ogarnąć całościowo wizualnie Mi trudno tu dostrzec jakiegokolwiek połączenia prawej i lewej strony projektu frontu. Ani w nasadzeniach ani w kształcie. Jakby dwa różne światy się ze sobą spotkały. Ale może tak właśnie lubisz ))

EDIT - przychodzi mi do głowy, że może nasadzenia z rodków nawiązują kołem do koła po drugiej stronie tylko to z drona pooglądać musisz )))
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 07:00, 22 cze 2016

Do góry
Ranyyyyy Łukasz... Mnie jest po prostu brak słów i tak sobie myślę, że cokolwiek nie powiem to i tak nie odda tego jak bardzo mi się Twoja bylinowa podoba... Tereski w szałwiach - boszsze... zresztą wszystko inne też... Po prostu cudo - mogę paczać i paczać z otwartą buzią i w zachwycie...
(ja się chyba zgłoszę do Ciebie po projekt mini bylinówki)
Tu ma być ogród :) 10:50, 21 cze 2016

Do góry
Pluszakowa napisał(a)

Moim zdaniem dobra decyzja. Projekt i wykonanie lubią się różnić a potem każde niedociągnięcie denerwuje #piekłoperfekcjonisty muszę się spieszyć żeby jeszcze zdążyć usiąść na tarasie bez mebli

tak długo czekałam, że już te kilka dodatkowych dni, nie zrobi mi różnicy
Podmiejski ogródek 09:34, 21 cze 2016

Do góry
Wróbelku - na zdjęciach słabo to widać, ale faktycznie wygląd tych świerków bardzo się poprawił.
A odkurzacz ogrodowy też byśmy chętnie przygarnęli. Do ogarnięcia jest nasza działka, moich rodziców i mojej teściowej (tak sobie wszyscy w kupie mieszkamy), więc takie większe zakupy mają uzasadnienie.

Oczywiście, są i minusy: jak tylko patrzę na czyjś projekt działki/domu, to to jest pierwsza rzecz, jaką sprawdzam: czy jest przewidziane odpowiednio duże pomieszczenie gospodarcze na te wszystkie ustrojstwa.
Ludzie, którzy przeprowadzają się z bloków, często nie zdają sobie sprawy, że mała klitka na słoiki i ozdoby choinkowe już im nie wystarczy.
Tu ma być ogród :) 22:04, 20 cze 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

To dopiero początki, konstrukcja będzie szybko, ale z poduchami zejdzie trochę dużej, bo stwierdziłam, że wezmę pomiary z istniejącej konstrukcji.

Moim zdaniem dobra decyzja. Projekt i wykonanie lubią się różnić a potem każde niedociągnięcie denerwuje #piekłoperfekcjonisty muszę się spieszyć żeby jeszcze zdążyć usiąść na tarasie bez mebli
Ogródek frontowy 21:42, 20 cze 2016

Do góry
Dzięki dziewczyny bardzo się cieszę że Wam się podoba ja jestem super zadowolona i z Toszki która do mnie zagląda i rad nie oszczędza oraz z teg,o że w końcu postępy widać.

Żurawki Aniu dalej mi się podobają tylko te opuchlaki zwłaszcza larwy są wstrętne i niestety jedzą też korzenie winorośli więc u mnie zupełnie odpada.

Witam Paulino kojarzę Cię z wątku Joli który staram się doczytać do końca bo bardzo mi się tam podoba. Zaraz pozwiedzam Twój ogród to i ślad zostawię
Projekt jaki zrobiła Toszka bardzo mi się podoba i już dziś trochę widać zarys tego co będzie jutro postaram się zrobić zdjęcia bo dziś nie zdążyłam. Musiałam szybko coś na mrówki zdobyć bo by tylko kalosze ze mnie zostały tyle mrówków u mine jest

W nocy tak ładnie podlało że chyba muszę trawnik założyć i wszytko ulokować na swoim miejscu
Jestem w polu 19:59, 17 cze 2016

Do góry
AsiaK_Z napisał(a)
Ooooo, to już weterani hahahaaa
Ostatnio znalazłam na all te formy do brukowania. A jak placyk pod basen? EMuś już dostał projekt i zlecenie?

Na dzień dzisiejszy wygląda to tak

Nie wiem kiedy nastąpi koniec tej inwestycji , bo trochę gdzieś nam czas ucieka. Musi to jednak powstać do czasu kiedy miałby stanąć basen. Czas, czas, czas....
Nie wiem skąd wziąć go więcej.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies