Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Symetryczno-liryczny z widokiem na Ślężę

Zagajanka 00:22, 23 cze 2016

Właśnie nabrałam podejrzeń, że moja niby Darcey Bussel wcale nią nie jest, tylko że chyba to też Falstaff...

- prawdziwy Falstaff i nieprawdziwa "Darcey" maja bardzo podobny kształt kwiatka...
- ta druga to miała być bardziej czerwona, niż F., a są obecnie w podobnym fioletowo-malinowym odcieniu...
- "Darcey" miała byc do 100 cm, a już teraz wypuściła kilka pędów znacznie przekraczających tę wysokość (a rośnie u mnie na przodzie rabaty)...

Kto ma obie róże, to niech pokaże zdjęcia w porównaniu.
06:39, 23 cze 2016
Zagajanka napisał(a)
The Prince

zapisałam sobie nazwę...poczytam o niej .... płatki wydaja się aksamitne
nawigatorka 07:33, 23 cze 2016

Zagladam by powzdychac do Twoich roz.bo tematu wogole nie ogarniam
Ale gratulacje na 100 zostawiam
Ewik 15:46, 23 cze 2016

Janka dzieki, to już wiem dlaczego z niej zrezygnowałam.
Purpury cudne u Ciebie.masz je w pełnym słońcu? Która z nich nie ma w sobie nutki czerwienii?
Zagajanka 20:19, 23 cze 2016

eee_taam napisał(a)

zapisałam sobie nazwę...poczytam o niej .... płatki wydaja się aksamitne

Jest niczego sobie, najciemniejsza ze wszystkich. Jak na razie miala wiotkie pedy, kwiatki lezaly na ziemi, albo patrzyly w dol.ale juz sie zbiera w sobie i zapowiada sie na poprawe. Sadzona zeszlym latem, przycinana na wiosne, teraz ma z 70 cm
Aghla2747 21:57, 23 cze 2016

Witam, jestem nowa na Ogrodowisku. Przymierzam się właśnie do założenia ogrodu- z widokiem na Ślężę, dlatego wpadła mi w oko i zupełnie urzekła Twoja relacja. Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego ogrodu i mam dwa pytania. Czy gleba jaką zastaliście na swojej działce byla gliniasta (jak u mnie;-(((() a także, czy możesz polecić jakąś szkółkę w okolicy? Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję ma fachowe rady doświadczonej sąsiadki
Zagajanka 22:00, 23 cze 2016

nawigatorka napisał(a)
Zagladam by powzdychac do Twoich roz.bo tematu wogole nie ogarniam
Ale gratulacje na 100 zostawiam

ja jak widzisz, malymi kroczkami do przodu ale za zyczenia seteczkowe dziękuje

Temat rozany ogarniam, bo lubie
Zagajanka 22:13, 23 cze 2016

Ewik napisał(a)
Janka dzieki, to już wiem dlaczego z niej zrezygnowałam.
Purpury cudne u Ciebie.masz je w pełnym słońcu? Która z nich nie ma w sobie nutki czerwienii?

No coz, zalezy jak na te purpury patrzec i przy jakiej pogodzie ja wszystkie mam w pelnym sloncu, bo moje wlasne drzewa jeszcze nie urosly, a wokol dzialki same pola
Obecnie w kolorze biskupim bez czerwieni jest Falstaff, William S., Prince, Munstead Wood. Jezeli chodzi o Old Port, Ascot, Goete, to to jest buraczkowata malina. Ewidentna czerwien przeswituje w Souvenir William Wood, Tradescant i Nachtfalter (jeszcze niezbyt fotogeniczny, to nie pokazywalam). Ebb Tide to popielaty fiolet. Wiecej grzechow nie pamietam
Zagajanka 22:31, 23 cze 2016

Aghla2747 napisał(a)
Witam, jestem nowa na Ogrodowisku. Przymierzam się właśnie do założenia ogrodu- z widokiem na Ślężę, dlatego wpadła mi w oko i zupełnie urzekła Twoja relacja. Jestem pod ogromnym wrażeniem Twojego ogrodu i mam dwa pytania. Czy gleba jaką zastaliście na swojej działce byla gliniasta (jak u mnie;-(((() a także, czy możesz polecić jakąś szkółkę w okolicy? Pozdrawiam serdecznie i mam nadzieję ma fachowe rady doświadczonej sąsiadki

Witam sasiadke
Dziekuje za mile slowa. Troche pracy i u Ciebie za pare lat bedzie busz
Gleba byla i jest gliniasta, przywiezlismy dodatkowo i wymieszalismy ileś tam wywrotek humusu (tez gliniastego) oraz piasku, by wyrownac teren i poluzowac podloze. Ale i tak to dalo sredni efekt, bo gline ciezko zmienic.
Na temat szkolek odpisze Ci na priv.
Aghla2747 10:14, 25 cze 2016

Jestem gotowa na pracę! Oby dala efekty. Mam projekt od Elfir. Cudowny. Stworzony juz z uwzglednieniem tej gliny ale po kazdej wizycie na budowie i obejrzeniu ziemi mam chwile zwątpienia. Ale skoro ta nasza Ślęża taka gliniasta i Tobie się udało (i to jeszcze jak!) to może i ja dam radę
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies