Kasiu kupilam stipe u Zamojskich ale posadze wiosna. Jest bardzo mokro a stipa nie znosi zalewania wiec bedzie zimowac w domu w chlodnym miejscu.
U mnie tez pojedyncze roze kwitna w zeszlym roku kwitly bujnie o tej pprze.
Co za cholerna pogoda w tym roku.
Co bedzie w Rogowie. Jedziecie ogladac klony?
A teraz obchód ogrodowy
Borówka czerwona
Kły czosnków między rozchodnikami (tu będzie jeszcze stipa)
Gabionowa - jeżówki jeszcze kwitną
Krokusy jesienne
A na koniec ostatnie podrygi na trampolinie
Faktycznie trochę pomieszałam zdjęcia Ale ogólny zarys widać mam nadziejeTy to masz oko
Nie wiem o co chodzi z tym pokładaniem stipy. Moja nie wygląda już tak jak w tamtym roku. Ta bliżej drewnianego płotu przemarzła, ale nie całkowicie. Środek bym martwy, a po zewnętrznej stronie rośliny wyrastały pojedyncze zielone kłosy. Im mniej było zielonego tym bardziej się później pokładała.
Ale Twoja przecież nie miała prawa przemarznąć, bo to jej pierwszy rok. Dawałaś może nawóz do doniczek? Może one tego nie lubią?
Dzwoń za każdym razem jak przejeżdżasz. Jeśli się będziesz spieszyć, zaparzę kawę z mniejszej filiżance
Hej Aga, fajnie , że pokazałaś zdjęcia z porównaniem przed i po. Tylko czy to są zdjęcia z wiosny i jesieni, czy początków ogrodu ???? Ktalpa i drzewa baaaaardzo podrosły. Twoja stipa tak ładnie stoi sztywno. Moja bardzo się pokładała i trochę mnie to wkurzało ;
Hortensje pięknie kwitną
Disiaj byłam na działce. Mamy od ubiegłego tygodnia kilka drzewek. Chciałam dziś się umówić z tobą na kawę, ale a każdym razem kiedy jestem w okolicy to ciągle się spieszę
Haniu stipa zeszłoroczna u mnie przezimowała no powiedzmy że tak.Odbiła kilkunastoma źdźbłami,zakwitła na tyle że mam nasionka.Do wiosny mam czas na zastanowienie czy ją wysiać.
Dziś piękny dzień był.Em działał z budową a ja kończyłam pielenie truskawek i noc nas zastała ale parę fotek zrobiłam.
Jutro leniuchuję
Ja sobie myślę, że te wszystkie koszmarki estetyczne są po części wynikiem braku edukacji estetycznej i nauki desingu prowadzonej w szkołach.
A ślepe podążanie za trendami w każdej dziedzinie (np. asymetryczne fryzury, białe, na wysoki połysk kuchnie czy różnokolorowe pazury - wymieniłam kilka trendów z nie tak dalekiej przeszłości) chyba wpisane jest w społeczną naturę ludzką. Jesteśmy istotami stadnymi i trzeba mieć sporo wewnętrznej siły i odwagi, by podążać własną (różniąca się od ogółu) drogą.
Ogrodowisko też nie jest wolne od mód. Była moda na kulki bukszpanowe, była i na hurtowe zakupy cebulowe, na rozchodniki z rozplenicami, stipa miała swoje 5 minut, teraz w łaskach jest sesleria ...
Widocznie taka jest kolej rzeczy ...
Dawno mnie nie było
ale cudnie u Ciebie!
Hameln wysiewasz i w rok taka? wow
Szkoda że nie mam z czego zebrać nasion, ale pomysł rewelacja
przynajmniej nie przemarznie jak stipa... choć tę kocham
Edytko odnośnie tej rabaty z rozchodnikami :
- szeroka na 3 metry z czego metr zajmują rozplenice
- w trzech rzędach co 60 cm rośnie jesienna
- w jesiennej rosna rozchodniki takie zwykłe rosną jak szalone i jest trochę matrony ale nie widać bo mała jeszcze
- rosną też tam jeżówki vintage wine one kwitną w lecie a poźniej zaczynają rozchodniki.
W założeniu zamiast jesiennej miała być stipa ale bałam się że będzie wymarzać stąd Magnolia doradzała jesienną.
Rozchodniki opanowały teraz tą rabatę, ale jesienna jest u mnie bardzo kiepska ponieważ w jej kępach rośnie zwykła trawa która spłynęła podczas wysiewania w tamtym roku . Na wiosnę trudno było rozpoznać czy to chwast czy sesleria dopiero bliżej jesieni kiedy jesienna trochę sie wybarwiła na limonkowy widać że to chwasty. Teraz pasuje każdą kępę wykopać i wyczyścić - masakra jest ich pewnie ze 100.
Ogólnie rozchodniki w stipie też super nawet bez seslerii. Spróbuj jak masz na tyle stipy i Ci nie przemarza zawsze możesz później dosadzić seslerię.
Iwonka, pobuszowałam wczoraj po Twoim wątku, super Ci wszystko porosło - w tym roku już widać, że ogród zapowiada się bajecznie.
Szczególnie przyglądałam się tej rabacie z rozchodnikami, stipą i seslerią jesienną - teraz mam wrażenie, że przeważają na niej rozchodniki, trawki są jeszcze mało widoczne, to faktycznie tak jest?
Jak szeroką masz tą rabatę?
Tam są dwie odmiany rozchodników?
w projekcie była chyba tylko stipa, seslerię dołożyłaś od siebie?
Miałam wątpliwości, czy gaura poradzi sobie w moim ogrodzie. Za sobą ma już dwie zimy. Kwitnie nieprzerwanie od początku lata.
Długo broniłam się przed stipa w ogrodzie. Tak jakoś bez przekonania ją wprowadziłam. Teraz staram się znaleźć dla niej więcej miejsca. Bardzo specyficzna trawa. Inna niż wszystkie. Zieloną imperate cylindryczna miałam od zawsze. I każdego roku z takim samym napięciem oczekuję momentu, kiedy zacznie się przebarwiać.
Madżenko czy to znaczy, że przy niższych odmianach róż sądzisz niższe trawy, a przy wyższych wyższe?
Chętnie też bym trawy między róże dała tylko nie wiem jakie.
Twoja trawiasta wyliczanka dużo mi pomaga w podjęciu decyzji
Mirela chyba lepiej zadać pytanie czego tam nie mam?
Carex morrovi variegata, Carex evergreen, Carex Kyoto, rozplenica Medium Boy, dwa rodzaje prosa (nie pamietam nazw), kostrzewa Maire'a (nigdy nie pamietam jak to się pisze!), miskanty MorningLight, gracillimus, grosse fontaine, seleria heufleriana, stipa.... Tyle pamietam