Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Pod bosymi stopami 22:50, 29 kwi 2020

Do góry
Ewa dziękuję za rady. Zostanę przy prosie a nad resztą będę pracować

Mam nadzieję że mi te brzozy aż tak nie wysuszą rabaty żeby mi tam tylko sucholuby rosły :/ Nawadnianie w drodze...

edit : połączenie derenie i brzozy widziałam w kilku ogrodach więc może jednak dają radę razem?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 20:42, 29 kwi 2020

Do góry
amatorodniczka napisał(a)
Asiu piękne to palenisko Mmm lawenda będzie obłędna..

Ja dziś byłam w takiej wielkiej szkółce gdzie były WIEEELKIE drzewa i brzozy wielopienne więc kombinuję już nad tą rabatą przed tarasem

Kombinuj! ALe jesteś pewna, że chcesz duże drzewa od razu?
Nie chcesz, żeby u Ciebie ładnie rosły?
To naprawdę szybko się dzieje
Pod bosymi stopami 20:05, 29 kwi 2020

Do góry
Wani napisał(a)
Połowy nie znam, już szukam

A myślisz że hortensję i derenia sadzić tak jak zaznaczyłam?

Trudno mi radzić, bo nie znam rabaty z innych stron. Poza tym myślałam, że będzie to bardziej rabata sucholubna, zw względu na brzozy, a dereń i hortka aż tak sucho nie lubią.

Proso jest piękne. Ja mam Shenandoah i jedynym jego minusem jest późny strat Proso głęboko się korzeni i dobrze znosi suszę.
Mój azyl na wichrowym wzgórzu 19:29, 29 kwi 2020

Do góry
W zimie i na wiosnę zanim urosną turzyce i pojawią się liście jest najgorzej. Tak to wygląda. Tej brzozy przy domku już nie ma.

Z powodu buka i perukowca, który rośnie za tulipanowcem postanowiłam, że ta część będzie oprócz zieleni w tonacji biało-bordowo -różowej.
Przy domku na miejscu brzozy, po lewej stronie, za pierwszą kulką z żywotnika posadziłam już jesienią hortensję dębolistną 'Alice' - jest to zaciszne miejsce, przeżyła zimę bez okrywania, utrzymuje długo liści w zimie, przebarwia się na bordowo, zostawiłam sporo miejsca dla niej. Za nią jest kalina ' Onandonga'- ładnie kwitnie w maju na biało-różowo, rośnie w półcieniu. Dalej w prawo przed choiną kanadyjską był posadzony wcześniej dereń 'Ivory Helo' - będzie rozświetlał ten zakątek. Przed nim na wiosnę będą kwitły wysokie orliki, różowe i bordowe, naparstnice, potem rdest himalajski, bordowe jarzmianki, jesienią różowe zawilce japońskie, już tam były.
Dalej w prawo, przy buku hortensja 'Candlelight' - przebarwia się na różowo. A zanim hortensja będzie widoczna to za nią będzie miała już listki i ładnie zakwitnie na różowo w maju enkiant dzwonkowaty. Pod krzewami bordowe ciemierniki.
Za bukiem a przed dereniem Kousa' Milky Way' miejsce jest widoczne najbardziej wiosną , potem częściowo osłania je turzyca makugońska, więc posadziłam rok temu paprocie i kokoryczkę. Dosadzę jeszcze białe, niski orliki, serduszkę kwitnącą na biało, pierwiosnki wysokie. Czekam na przesyłkę.

Dalej na prawo w linii derenia 'Milky Way' jest posadzona kalina bodnańska 'Charles Lamonte" - kwitnie końcem zimy na różowo, będzie wystawać znad buka, ale dół też widoczny, gdy buk bez liści. Potem buk ja częściowo przysłoni, ale ona potem nie zasługuje za szczególną uwagę. Jako akcent zimozielony kalina sztywnolistna pomiędzy kalina a dereniem, ale cofnięta do tyłu - miejsce jest zaciszne i cieniste. Zakochałam się w niej po wizycie u Miry. Pomiędzy zawilce wiosenne, miodunki, orliki.
A teraz pismo obrazkowe. Trzeba mocno wysilić wyobraźnię, bo roślinki małe.

Kiedy ta kalina sztywnolistna urośnie?
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 14:56, 29 kwi 2020

Do góry
Asiu piękne to palenisko Mmm lawenda będzie obłędna..

Ja dziś byłam w takiej wielkiej szkółce gdzie były WIEEELKIE drzewa i brzozy wielopienne więc kombinuję już nad tą rabatą przed tarasem
Ogrodowe marzenie Mrokasi 11:32, 29 kwi 2020

Do góry
mrokasia napisał(a)
No dobra, polatałam z donicami i chyba mam . Kalina pójdzie w róg pod brzozy, będzie miała tam kupę miejsca na rozrost, jest mniej wymagająca niż derenie jeśli chodzi o wodę i będzie ładnym zielonym tłem dla perowskii i reszty. Na razie, zanim urośnie będzie miała po bokach miskanty, potem się je wysadzi jak się da radę .
Tawuły i derenie będą w drugiej linii żywopłotu, w rożnych miejscach, jedna tawuła pójdzie na rabatę pod żywopłotem sąsiadki.
Chyba czas iść sadzić .

No proszę to się nazywa szybkość w podejmowaniu decyzji.....
Ogród w dolinie 09:37, 29 kwi 2020

Do góry
Haniu, właśnie nie jestem przekonana do tej świdośliwy tutaj, wolałabym powtórzyć tego tulipanowca, ale jakoś nie mamy szczęścia i w szkółce za każdym razem jak dzwonimy to już nie ma... Może w czerwcu się uda.
Dlatego myślę o alternatywie i nie wiem
Na dole mam graby, grujeczniki i, platana i ambrowca. Będą jeszcze brzozy. Na górnej skarpie nie mam jeszcze drzew i mogłabym posadzić coś co powtórzę właśnie tam.
Na górną skarpę myślałam o wiśniach Kanaan i jabłonkach rajskich ale czy to tu przy domu pasuje?
Nowoczesny ogród ze skarpami 09:05, 29 kwi 2020

Do góry
Póki co śliwy Pissardi zostają pod ogrodzeniem..
To nadal mój dylemat, ale stwierdziliśmy, że się nam tam podobają..

Natomiast dzisiaj ekipa przygotowuje podłoże pod trawnik wokół tarasu i siejemy jeszcze dziś przed deszczem..

Ja na szybciora przygotowałam taki pogląd na tą skarpę przy schodach.. Na zdjęciu zaznaczona białym wypełnieniem.. ona jest łagodna bardzo, ale rozmiarami dość szeroka.

Ta z przodu widoczna rabata na pierwszym planie to rabata z drzewami jeszcze nie wiem dokładnie czy brzozy, ale mniej więcej mam pomysł w którym miejscu mniej więcej miałaby być.. Zaznaczę później na mapce..

Z nadzieją do przodu 18:03, 28 kwi 2020

Do góry
makadamia napisał(a)
Noooo, mnie nie pasują.
Graby są takie... formalne, a brzozy wręcz przeciwnie.
Ale jeśli masz jakieś fajne inspirki, to ja zawsze gotowa jestem zmienić zdanie

Graby niecięte też są dla Ciebie formalne?

Poszukam
Ewentualnie zrobię fotkę mojej brzózki na tle nieformalnych grabów za płotem Tylko, że ten widok nie nadaje się na inspirkę

Z nadzieją do przodu 15:40, 28 kwi 2020

Do góry
Noooo, mnie nie pasują.
Graby są takie... formalne, a brzozy wręcz przeciwnie.
Ale jeśli masz jakieś fajne inspirki, to ja zawsze gotowa jestem zmienić zdanie
Ogrodowe marzenie Mrokasi 15:25, 28 kwi 2020

Do góry
No dobra, polatałam z donicami i chyba mam . Kalina pójdzie w róg pod brzozy, będzie miała tam kupę miejsca na rozrost, jest mniej wymagająca niż derenie jeśli chodzi o wodę i będzie ładnym zielonym tłem dla perowskii i reszty. Na razie, zanim urośnie będzie miała po bokach miskanty, potem się je wysadzi jak się da radę .
Tawuły i derenie będą w drugiej linii żywopłotu, w rożnych miejscach, jedna tawuła pójdzie na rabatę pod żywopłotem sąsiadki.
Chyba czas iść sadzić .
Ogrodowe marzenie Mrokasi 14:06, 28 kwi 2020

Do góry
April napisał(a)
Super kalina
Mnie to nie dziwi, kupiłam ostatnio dwie, bo się pchały na ręce Moje niestety ciut mniejsze, ale jedna ma już pąki.
Miejscówka wybrana czy będziesz miała okazję do spaceru?

Ta też cała w pąkach.
Zastanawiam się czy nie dać jej zamiast dereni IH w róg pod brzozy.

A jakie Ty kupiłaś?
Z nadzieją do przodu 13:27, 28 kwi 2020

Do góry
Witaj Natko Ja z pytaniem właściwie do Asi Dlaczego brzozy nie pasują do grabów? Serio pytam.
Pamiętajcie o ogrodach 22:35, 27 kwi 2020

Do góry
greg66 napisał(a)

Asiu mam 20 arów.
Dziękuję
To jeszcze brzozy?
to z tyłu koniec ogrodu, od domu jakieś 60 metrów

a to przód-bok
Czytam, że masz wietrzną działkę no i dość długą. Drzewostan masz ładny może na końcu działki posadź kilka sosen i tnij je co rok, żeby się ładnie zagęściły. Powinny powstrzymać wiatry. Ja mam posadzone świerki od zachodniej strony i one powstrzymują wiatry, a latem dają przyjemny cień.
Ogród pod Górą 21:01, 27 kwi 2020

Do góry
Zbieram rośliny bo nie mam wolnego by je posadzić a brzozy kupiłem w pracy
Pamiętajcie o ogrodach 20:41, 27 kwi 2020

Do góry
A te brzozy to są samosiejki z pola wiatr przywiał,no a jedną to tata wykopał i posadził.
To jak się będą rozsiewać to będę je przesadzał, są b. ładne.

A w balli coś sie zaczyna

Pamiętajcie o ogrodach 20:36, 27 kwi 2020

Do góry
Mój ogród o połowę mniejszy od Twojego a tak bardzo podobają mi się brzozy ..chciałabym mieć chociaż z 3 sztuki

A wiesz,że Ostrogowiec się wysiewa bardzo urośnie nawet w szczelinie muru
Pamiętajcie o ogrodach 20:29, 27 kwi 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Grześ ale masz piękne widoki za płotem i brzozy śliczne masz ..wcześniej ich chyba nie widziałam hmmm

Ogród z charakterem ..odrobinę tajemniczy

U mnie Ostrogowce też już w pąkach jak zaczną kwitnąć to tłoczą aż do jesieni

edit...zapomniałabym Grześ ,jak duży masz ogród ?

Asiu mam 20 arów.
Dziękuję
To jeszcze brzozy?
to z tyłu koniec ogrodu, od domu jakieś 60 metrów

a to przód-bok
Ogród pod Górą 20:17, 27 kwi 2020

Do góry

Dereń Midwinter Fire 15 sztuk

Brzozy direnbosy 5 sztuk
Mam plan... 19:23, 27 kwi 2020

Do góry
Dzień dobry,

Mam na imię Paulina, w zeszłym roku kupiliśmy z mężem dom, dom w którym przez kilka lat nikt nie mieszkał. W ogrodzie zamiast pięknej trawy przez długi czas walczyliśmy z kłączami, które powrastały wszędzie oraz mrowiskami - konkretnych rozmiarów Teraz planujemy powoli i pewnie mozolnie, bez specjalnej wiedzy stworzyć ogród, mam ogromną nadzieję, że z Waszą pomocą się to uda. Ogród przyjemny, bezpieczny dla dzieci, który będzie dawał wytchnienie po godzinach spędzonych w pracy.

Tak rozplanowałam sobie przestrzeń. Rysunek mniej więcej w skali (1kratka=1m)

Na początek chciałabym zająć się przodem a później miejscem przy placyku zabaw.

Jako, że od dłuższego czasu incognito podglądam forum wiem na pewno, że muszę pozbyć się thuj przy płocie, ale czy zostawić ten żywotnik? Mimo, że nikt o niego nie dbał wygląda całkiem zdrowo, może wystarczy go przyciąć?

Proszę nie patrzcie na panujący rozgardiasz Jesteśmy w trakcie sprzątania, tak samo prace brukarskie są do poprawki bo wjechał ciężki sprzęt i trochę naszkodził.

mini rabatka wzdłuż chodnika:

i niewiele większa pod oknem kuchennym:

Dalej prezentuje się to następująco.

Bok lewy przód

Bok lewy widok taras

Bok lewy tył

Całość tył

Prawy bok

Nie mam jakoś specjalnie problemu z koniecznością osłony od sąsiadów ale widok z tarasu uroczy nie jest Nie wiem czy sadzić szpaler thuj smaragd? Po prawej sąsiad Thuje ma zasadzone więc ja chyba nie muszę? Co nie zmienia faktu, że nie mam pomysłu co zrobić.

Podobają mi się lawendy, trzmieliny szczepione, hortensje, bukszpany (chociaż wątpię żeby udało mi się je formować w kulki), wszelkie trawy i miskanty. Chciałabym pójść w kolory: zieleń, biel, fiolet i żółty (np. trzmieliny). Przy placu zabaw marzą mi się wyższe drzewka żeby pojawiło się trochę cienia może brzozy i wrzosowisko.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies