Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród na glinie 13:43, 17 paź 2016

Do góry
własnie miałam pytać co to za miskant ale już wiem że Graziella
śliczna rabata potwierdzam słowa innych
i te zżółknięte hosty ładnie wyglądają
Beskidzkie marzenie 08:20, 17 paź 2016

Do góry
A oto miskant

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 19:35, 16 paź 2016

Do góry
Cudnie a jakiż to miskant ma takie ładne kwiaty? u mnie chyba za zimno abym doczekała takiego widoku to chociaż u Ciebie popatrzę
Pozdrawiam
Zielona odskocznia 17:23, 16 paź 2016

Do góry
miskant gracillimus chce zakwitnąć w tym roku

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 16:58, 16 paź 2016

Do góry
kami napisał(a)

Tak wyżej a niżej miskant- to Coś? trochę mi bober przypomina

To niżej to kostrzewa Maire'a
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:31, 16 paź 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)

Nie to pissardi nisko szczepiona

Tak wyżej a niżej miskant- to Coś? trochę mi bober przypomina
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 15:06, 16 paź 2016

Do góry
Madzenka napisał(a)
Trafił mi się dubelek to dam moje potfory miskanty przy bramie wjazdowej

Murek, który ledwo widac ma 1,4 m a miskanty mają ok 2,5 -3 m
piekny ten miskant!
Kondziowy ogrod cz II 10:44, 16 paź 2016

Do góry
Tomek rozpoznaje, że może to być Miskant 'Wodan'

Pszczelarnia napisał(a)

Jak się nazywa ta trawa duża przy granicy rabaty?

Ogród KasiWB - część II 10:04, 16 paź 2016

Do góry
rozajerycha napisał(a)

Kaśka nie narzekaj zobacz na ten obrazek jaki ład na prawo i lewo no spójrz na tą fotę.Jasny ciepły dom spadające kępy surfinii(?) cynkowa konewka i to poletko czekające na nasiona traw ...
W takim klimacie spoko przeżyjesz jesień,zimę i nim się obejrzysz będzie lato.No nie narzekaj ...
Zdjęcia jak żyleta!
Smacznej dyniowej Wam życzę i
pozdrawiam
Martek

Mam jeszcze pytanie czy miskant MF kwitnie ???

Martek, ja nie narzekam ) oczywiście super byłoby mieć już wszystko obsadzone, ale zdaję sobie sprawę, że nie zrobię na raz wszystkiego. Jest lista priorytetów. Robię pomału baaardzo wolno, ale co tam.
Miskant MF? nie mam takiego - mam tylko Morning Light i Variegatus. Pierwszy nigdy u mnie nie kwitł i podobno rzadko kwitnie. Variegatus kiedyś miał kwiaty, ale małe i bardzo późno i nie zdążyły w pełni się rozwinąć, a tym samym nie miały szansy na pokazanie na co je stać - za zimno u mnie.

Pozdrawiam!!!!
Tu ma być ogród :) 00:11, 16 paź 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Te róże, które ja mam rosną duże, więc miskant za nimi w większości byłby schowany, ale już gdy miskanty będą po bokach róży to jest ok.

miałam na myśli przed różami jakieś niskien trawy, ale po bokach też będzie super )
Tu ma być ogród :) 00:01, 16 paź 2016

Do góry
Aggaa napisał(a)

Mnie też Reni zapał zmobilizował. Jutro mam nadzieję posadzić choć same danici
Ta wersja też jest fajna, ale mi jakoś podoba się gdy róża jest czymś podsadzona.

Te róże, które ja mam rosną duże, więc miskant za nimi w większości byłby schowany, ale już gdy miskanty będą po bokach róży to jest ok.
Ciasny, ale własny 22:18, 14 paź 2016

Do góry
Powiedzmy, że coś takiego:

1.- borówka patriot
2.borówka bluecrop
3- jodłą compacta casiocarpa
4- miskant variegatus
5- berberysy erecta
6.- sosny pumillo
7.- carex buchanani
8 - wrzośce w grupach
9 - wrzosy w grupach

Podpowiedzcie, które wrzośce nie wymarzają, bo pani z centrum ogrodniczego twierdziła, że wszystkie wrzośce wymarzają i trzeba na zewnątrz tylko wrzosy sadzać.

Kondziowy ogrod cz II 18:14, 14 paź 2016

Do góry
1) Krwiściąg to Krwiściąg delikatny'Alba' (sanguisorba tenuifolia 'Alba')

2) Aster to aster turbinellus czyli tzw. aster preriowy (prairie aster)

3) przebarwione na pomarańczowo-czerwono są berberysy i miskant prawdopodobnie odmiany 'Purparescens'

4) Odnośnie dużej trawy, to pytanie do Tomka, ponieważ jego kartkę z napisem ołówkiem coś porwało rok temu

5) Brzozy rosną u nas 6 lat

6) w warzywniku po przeróbkach rabat wg zasad permakultury jest gleba bardzo dobra, rośliny rosną jak szalone (chwasty obornikowe też)

Dziękujemy za pochwały

Pszczelarnia napisał(a)

Chciałam zapytać o odmiany krwiściąga ('Alba'?) i astra.

Piękny Wasz ogród jesienny z liśćmi i całym bogactwem zbiorów i kwiatów, i traw. W warzywniku taka dobra gleba!

Co tak ładnie przebarwiło się na pomarańczowo-czerwono za ulami?

Jak się nazywa ta trawa duża przy granicy rabaty?

Ile lat rosną te brzozy u Was? Pytań jest więcej ale ... czekam na kolejne zdjęcia, podziwiając kierunek zmian.
Ogród Nety- moje marzenie 14:27, 14 paź 2016

Do góry
Ktoś podpowie?
Zastanawiam się też jaki miskant kolorystycznie by tam najabrdziej pasował. Platany mają liście jasnozielone, hortki ciemne. ML, Gracek czy może Variegatus?

Edit- ML planowałam dać później 3 sztuki na lewo i rozchodniki pomiędzy, więc nie wiem czy nie za dużo tych ML będzie.
Ogród Nety- moje marzenie 12:14, 14 paź 2016

Do góry
Zastanawiam się też jaki miskant kolorystycznie by tam najabrdziej pasował. Platany mają liście jasnozielone, hortki ciemne. ML, Gracek czy może Variegatus?

Edit- ML planowałam dać później 3 sztuki na lewo i rozchodniki pomiędzy, więc nie wiem czy nie za dużo tych ML będzie.
Rododendronowy ogród II. 11:51, 14 paź 2016

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Okazuje się ze masz sporo sasiadów z Ogrodowiska. Magnolię miałam przyjemnosc poznac u GabiK.A trawa którą chcę zdobyc to miskant Cosmopolitan.Pozdrówka.

Mam kępkę i będę już dzielić na wiosnę, a więc chętnie poślę.

Wiem, wiem, że nie do mnie.
Ogród Nety- moje marzenie 11:38, 14 paź 2016

Do góry
Siedze i próbuję zacząć planowac od głównej rabaty- na przeciwko okna. Chciałabym tam pas hortensji - to na pewno. Zastanawiam się nad kształtem nasadzeń i czy za hortensjami pasowałby Gracimillus lub inny miskant. Ja wiem, że przez całą wiosnę go nie widać zza hortensji, ale jednak później ładnie nad nimi góruje. Tylko czy nie będzie miał za ciemno?
Więc po kolei.
Mówimy o tej rabacie- tak wygląda z tarasu

I z góry:

Platany są 2 metry od tuj, a odległość między drzewami 3 metry.
Rododendronowy ogród II. 11:35, 14 paź 2016

Do góry
pestka56 napisał(a)
Naliczyłam 3 osoby, a i jeszcze Amelia2, ale ona po drugiej stronie Wisły i ma do mnie ponad 50 km.

Miskant Cosmopolitan – ten ? http://sklep.trawy.eu/miscanthus-sinensis-var-condensatus-cosmopolitan-miskant.html
Ładny jest i co nie możesz znaleźć? A pytałaś Surowińskiego?

Chyba się poturlam ze śmiechu, jak nie o q..nach, to solimy ziemię. Qrczę tylko jak to jest, bo rośliny nie lubią zasolenia.

Dobrej Nocy dziś księżyc w lisiej czapie

50 km to daleko . Tak o tego miskanta chodzi ale mi sie nie spieszy latem kupię bo teraz myśle ze za późno i na wiosnę by go nie było.O księzycu trzeba było wczesniej napisac a nie jak juz poszłam spac i nie widzialam.
Anna i Ogród 09:54, 14 paź 2016

Do góry
Makao_J napisał(a)

Ten miskant co Ci się spodobał ma obecnie 180 cm. I myślę że na pewno byłby wyższy tylko że u mnie rośliny nie mają idealnych warunków.

Na tej stronie daglezji na pewno byś coś znalazła niskiego. Ja osobiście właśnie na takie olbrzymie teraz poluję. Chcę kupić 4 giganteusy. Bardzo mi się podobają jako szpaler przy ogrodzeniu.

Aniu ja mam gigantusa i go lubię u mnie rośnie na rabacie za domem, którą dopiero tworzę. Chciałam kiedyś wziąć jego odnóżkę od koleżanki, to powiem Ci, że potrzebna byłaby chyba piła aby w niego coś wbić więc jeśli już go kupisz zrób tak, że jak będziesz chciała kiedyś zmienić plany względem niego nie będziesz musiała używać takich narzędzi
Ładna jesień u Ciebie
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:36, 14 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Dziękuję Ana za fotki z twojego ogrodu. Pięknie masz. Kompozycje godne kopiowania, wzorowania, inspirowania

Kupiłam latem cyprisik groszkowy aurera nana. Ale on nie jest taki żółty, jak ten twój. Może to inna odmiana? Mam 3. Są raczej limonkowe.

Co masz posadzone przy rozplenicach? Dostałam hameln. Nie chcę spaprać prostokątnej rabaty przy murze garażu. Myślałam o jeżówkach, bagatell i runiance. I jeden miskant przy murze, jako wyższe tło? Co myślisz?
Iwonki mam 6 cyprysy i 3 są żółte i takie "rozlazłe" w budowie i 3 bardziej zwarte a takie bardziej zielone. Niby takie same kupowane... Przy rozplenicach mam jeżowki, myśle ze miskant jako wyższe tło będzie fajny, sama myśle czy przed ml nie dać na wiosnę rozplenicach zamiast bergenii
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies