Martek, ja nie narzekam ) oczywiście super byłoby mieć już wszystko obsadzone, ale zdaję sobie sprawę, że nie zrobię na raz wszystkiego. Jest lista priorytetów. Robię pomału baaardzo wolno, ale co tam.
Miskant MF? nie mam takiego - mam tylko Morning Light i Variegatus. Pierwszy nigdy u mnie nie kwitł i podobno rzadko kwitnie. Variegatus kiedyś miał kwiaty, ale małe i bardzo późno i nie zdążyły w pełni się rozwinąć, a tym samym nie miały szansy na pokazanie na co je stać - za zimno u mnie.
Podpowiedzcie, które wrzośce nie wymarzają, bo pani z centrum ogrodniczego twierdziła, że wszystkie wrzośce wymarzają i trzeba na zewnątrz tylko wrzosy sadzać.
Ktoś podpowie?
Zastanawiam się też jaki miskant kolorystycznie by tam najabrdziej pasował. Platany mają liście jasnozielone, hortki ciemne. ML, Gracek czy może Variegatus?
Edit- ML planowałam dać później 3 sztuki na lewo i rozchodniki pomiędzy, więc nie wiem czy nie za dużo tych ML będzie.
Zastanawiam się też jaki miskant kolorystycznie by tam najabrdziej pasował. Platany mają liście jasnozielone, hortki ciemne. ML, Gracek czy może Variegatus?
Edit- ML planowałam dać później 3 sztuki na lewo i rozchodniki pomiędzy, więc nie wiem czy nie za dużo tych ML będzie.
Siedze i próbuję zacząć planowac od głównej rabaty- na przeciwko okna. Chciałabym tam pas hortensji - to na pewno. Zastanawiam się nad kształtem nasadzeń i czy za hortensjami pasowałby Gracimillus lub inny miskant. Ja wiem, że przez całą wiosnę go nie widać zza hortensji, ale jednak później ładnie nad nimi góruje. Tylko czy nie będzie miał za ciemno?
Więc po kolei.
Mówimy o tej rabacie- tak wygląda z tarasu
I z góry:
Platany są 2 metry od tuj, a odległość między drzewami 3 metry.
50 km to daleko . Tak o tego miskanta chodzi ale mi sie nie spieszy latem kupię bo teraz myśle ze za późno i na wiosnę by go nie było.O księzycu trzeba było wczesniej napisac a nie jak juz poszłam spac i nie widzialam.
Aniu ja mam gigantusa i go lubię u mnie rośnie na rabacie za domem, którą dopiero tworzę. Chciałam kiedyś wziąć jego odnóżkę od koleżanki, to powiem Ci, że potrzebna byłaby chyba piła aby w niego coś wbić więc jeśli już go kupisz zrób tak, że jak będziesz chciała kiedyś zmienić plany względem niego nie będziesz musiała używać takich narzędzi
Ładna jesień u Ciebie
Iwonki mam 6 cyprysy i 3 są żółte i takie "rozlazłe" w budowie i 3 bardziej zwarte a takie bardziej zielone. Niby takie same kupowane... Przy rozplenicach mam jeżowki, myśle ze miskant jako wyższe tło będzie fajny, sama myśle czy przed ml nie dać na wiosnę rozplenicach zamiast bergenii